0
и ират тока по Нова Година", но какво от това, когато очакваме "До 20 градуса жега в близките дни". Може и да е от затоплянето, но "Пет деца се родиха на Коледа в столицата". Горе-долу по същото време стана ясно, че "Гонзо е футболист на годината". Дали на това пък не се дължи стабилизацията на българската валута, след като "Доларът падна до 2.08 Лева?"...
Ако продължа в този коктейлен стил със заглавията от първите страници на днешната преса, тук някъде трябва да поставя и да потърся причинно-следствена връзка за факта, че "Депутат държи в плен ТВ звезда". Единственото, което намирам е, че "Зрее бунт в Северозапада", но връзката е чисто формална и асоциациите, които бихме направили ще бъдат меко казано грешни.
Но както и да е. Без да е необходимо да ги връзваме едно за друго, това са водещите заглавия днес. Към споменатите теми можем да добавим двустраничния синьо-червен партиен календар на десетилетието, отпечатан във в. "Труд", анализа на "Демокрация" за управленската правителствена година, "новинарските" размисли за годишната равносметка на електронните медии и НСРТ.

Но да караме подред. Челната новина на "Новинар" е за тока и от текста под главата на вестника научаваме, че поради опасността от претоварване на енергийната мрежа в новогодишната нощ, ще се наложи краткотрайно спиране на захранването в някои жилищни квартали. Това се налагало и поради износа ни на електроенергия за Югославия. Съветът на енергетиците е, да сготвите новогодишната вечеря по-раничко и вместо да я подгрявате, да излезете да посрещнете хилядолетието навън, а хапването да отложите за обеда на следващия ден.

Така и стигнахме до темата за топлото време, заела водещото място под главата на "Труд". Според синоптичката Любка Кумчева вече станало традиция дни преди Нова година у нас да задухат т.нар. фьонови ветрове, които пренасяли маси топъл въздух от юг. Този процес траел няколко дни и днес температурите в ж.к. "Младост" можели да доближат 20-те градуса по Целзий. Това обаче не важало за жителите на "Люлин", които ще "мръзнат" на около 14 градуса. Тази аномалия ще продължи до към петък, когато отново щял да задуха северният вятър и в новогодишната нощ дори се очаква снеговалеж.
Всъщност, без да чакат студения новогодишен фронт, управниците ни са се спускали по снежните писти на Боровец през коледните празници, ни уведомява в. "Стандарт". Почти целият ни политически елит, начело с премиера Костов, е спортувал активно по пистите на зимния курорт, където, макар и оскъдна, снежната покривка вече дава възможност за спускане.

"Демокрация" днес е избрала за челен материал информацията за новородените в коледната нощ. От нея научаваме, че първото дете, родено в АГ болница "Майчин дом" пет минути след полунощ на Рождество Христово е момче, дълго 50 см. и тежко 3,5 кг. До сутринта новородените са станали пет при съотношение 3:2 в полза на мъжете.
Оптимизъм лъха и от коментарната колона на първа страница на същия вестник. Заглавието е "НАДЕЖДА" , а съдържанието е посветено на избора на външната ни министърка за политик на годината в класацията на слушателите на Дарик радио. На следващата страница по този повод премиерът казва: "Много съм щастлив от избирането на Надежда Михайлова за политик на годината. Това беше годината на нейния личен триумф."
На същата страница самата Надежда Михайлова казва, че "за да води независима и суверенна политика, една страна трябва да е част от семейство с установени правила, да има регламентирани права и отговорности, а не да бъде патронирана или ръководена от суперсила". И в този смисъл желанието ни за членство в европейските структури е всъщност стремеж към защита на националния ни суверенитет.

Цялата 5-та страница на "Демокрация" е отредена за равносметката на правителството на Иван Костов, направена от Светла Каролева. Според нея, "кабинетът преодоля тежката чест от пътя и навлезе в кадифения си период". Триумфът, естествено, е на 1 декември, с решението на Съвета на министрите на правосъдието и на вътрешните работи за изваждането на България от негативния Шенгенски списък. До него, обаче, се е стигнало благодарение на редица управленски действия, насочени в една ясно определена цел - да се скъси колкото се може по-бързо разстоянието до ЕС. Анализът проследява постиженията, но не премълчава и неуспехите, като неосъществената амбициозна програма за разкриване на 250 хиляди работни места до април 2001 г. Според социалният министър Иван Нейков, това ще е основен приоритет и за следващата година.

Отношенията на правителствения пресцентър с медиите, персоналните промени в политическия кабинет на министър-председателя, балканските активности на премиера - всичко това е тема на анализа в "Демокрация". В същото време "Дума" се вглежда много внимателно в премиерската съпруга и отделя цяла страница за фондацията "Бъдеще за България". Анализът е озаглавен "НЕЖНИЯТ РЕКЕТ" и обвързва дейността на фондацията с политическите цели на синята партия, която се партизирала под знака на фондациите "Първа" и "Втора победа". Припомнят се първите средства, дарени от Уестминстърската фондация и от Републиканската партия на САЩ за организиране на предварителните избори през 1996 и 1997 г. После се проследяват сложните отношения между трите съпруги - Костова, Стоянова и Софиянска и накрая се стига до темата за големия фамилен бизнес.

С фактологична ретроспекция днес се отличава в. "Труд". На 8-ма страница са проследени емблематичните изяви на политици и министри през изтичащата година. Емблематични - повече в смисъл на скандални и запомнящи се, отколкото в делови и конструктивен.
Върху разтвора, обединяващ 10-та и 31-ва страница пък е отпечатан синьо-червеният календар на десетилетието, проследяващ развитието на СДС и БСП през последните години на отиващия си век. Много полезно помагало. Четеш и най-новата история минава пред очите ти. Спомняш си митинги, шествия, позабравени образи, гладни стачки и пожари. И сам си правиш анализите.

Не съм сигурен, дали е сериозно да завърша този преглед с челния материал на "24 часа", но грамаданското заглавие за пленената ТВ звезда, гарнирано с фотографиите на Илиана Беновска и Георги Агафонов, просто няма как да бъде отминато. Иначе от репортажа за този "балкански екшън", както го нарича авторката на материала не става много ясно, какво всъщност се случва в телевизия "7 дни", но с подробности е описана битката между бившата вече директорка на медиата и депутата за новозакупения "Форд Фокус". Една битка, която като че ли косвено илюстрира думите на оперния ни певец Бойко Цветанов от интервюто му в днешния брой на "Стандарт". В него тенорът на Цюрихската опера казва: "Голямо щастие е да си българин в света". Сигурно е така. Светът все пак си е друго нещо ...

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>&quot;Ще запазя мил спомен за всички тях поне до 23:00 часа тази вечер&quot;</p>

Мистерията на изчезналия гений Еторе Майорана

Любопитно Преди 1 час

Повече за мистерията на гения четете в следващите редове

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

България Преди 2 часа

Ако след ухапване се появи обрив, втрисане, температура, трябва да посетим лекар, каза д-р Диляра Маринова

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

България Преди 3 часа

Укритите стоки наброяват 2053 артикула от 144 различни вида

<p>Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана</p>

Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана в навечерието на „Евровизия“

Свят Преди 3 часа

В същия ден в центъра на град Малмьо беше запалено и палестинско знаме

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

България Преди 4 часа

При удара е пострадала 20-годишна жена, която е откарана в русенска болница

.

Дубай ще строи най-голямото летище в света

Технологии Преди 4 часа

Ще има 5 писти, 400 гейта и капацитет да обслужва 260 млн. пътника годишно, това е новият мега проект на шейх Рашид ал-Мактум

Здравословен козунак - мисията възможна

Здравословен козунак - мисията възможна

Любопитно Преди 4 часа

Вижте как да си го приготвите:

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

Свят Преди 5 часа

Тя е с искане за подобряване на условията на труд

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Свят Преди 6 часа

Той обаче няма да го обяви до края на изборите

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

България Преди 6 часа

Над 24 ч. вече в района вали дъжд, нивото на река Струма се е вдигнало осезаемо

Благодатният огън пристига в Русе от Румъния

Благодатният огън пристига в Русе от Румъния

България Преди 7 часа

Това съобщи Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум

Oт Варна до Париж в униформа: Български полицаи охраняват Олимпиадата

Oт Варна до Париж в униформа: Български полицаи охраняват Олимпиадата

България Преди 7 часа

Двамата служители на реда имат огромен опит

<p>&bdquo;Претърпях две тежки катастрофи в живота си. Едната, в която ме блъсна автобус... Другата е Диего&ldquo;</p>

Емблематични жени: Фрида Кало

Любопитно Преди 7 часа

Какво не знаем за енигматичната мексиканска художничка

Демократическата партия на САЩ: Израел ограничава хуманитарните помощи за Газа

Демократическата партия на САЩ: Израел ограничава хуманитарните помощи за Газа

Свят Преди 8 часа

Вижте какво посочват конгресмените в писмо до президента Джо Байдън

Велика събота е! Последният ден от Страстната седмица

Велика събота е! Последният ден от Страстната седмица

Любопитно Преди 8 часа

Той е посветен на скръбта за починалия на кръста Спасител Христос, но и на очакването на Неговото Възкресение

Изтича крайният срок за промени в състава и наименованията на коалициите за изборите

Изтича крайният срок за промени в състава и наименованията на коалициите за изборите

България Преди 9 часа

Регистрирани за участие в изборите са 22 партии и 11 коалиции