0
Сн нения. Откъдето и да надзърнем в днешната преса, вижда се, че вечните съмнения на българина напират дори пред коледните празници. Кой е легитимният патриарх - този въпрос тегне в пресата след протестно шествие на владици и свещеници срещу регистрирането на втори Синод. Особено пък след публикацията в "Стандарт" на решението на Политбюро, с което някога е бил избран Максим за патриарх. Владици и свещеници блокираха София, с такова заглавие от първа страница излиза "Новинар", а сетне в анализ стига до извода, че Максим има шанса да се превърне в първия мъченик на демокрацията, защото според изданието щял да съди страната ни в Страсбург. Същевременно "Новинар" съзира зад дразгите финансови интереси, доколкото БПЦ притежава около 500 000 декара земи, има и имоти зад граница - маслинови горички в Гърция, сгради в Турция, Сърбия, Румъния, Германия и САЩ. И значителни влогове - например 1 млн. долара в Стопанска и Инвестиционна банка, без да броим свещоливницата в Илиянци.
"Дума" и "Земя" - както може да се очаква - са далеч по категорични и нямат съмнения. Църквата казва "не" на разкола", отбелязва "Дума", а "Земя" излиза със заглавието "Долу ръцете от православната църква", изразявайки недоволство от факта, че президентът не е приел пратениците на Св. Синод. Също в "Дума" Велислава Дърева прави своя анализ на разкола, изобличавайки виновните "сини фарисеи", над чиято глава нямало нищо - нито покрив, нито Бог, а само небе синьо като правителствен дъждобран. Но "Стандарт" явно не смята така, поддържайки предишната си публикация.

"Труд" пък не пести укорите си, че сме били разгневили Русия. Москва, отбелязва изданието, щяла да се въздържи от споразумението за реадмисия. След което в своя коментар "Труд" твърди, че въвеждането на визи за руснаци било нещо смешно. Изданието формулира своята геополитическа визия така: защо да си създаваш врагове там, където доскоро си имал приятели, което според "Труд" не била най-добрата тактика за влизане в Европа.

Изглежда, обаче че поне съмненията около избора на президент започват да се разсейват. И Праматарски е против парламентът да избира президент - с такова заглавие излиза "Демокрация", което на парктика слага точка на попроточилата се неизвестно защо президентска сага. Става ясно, че предложението на демократичeската партия за промени в конситтуцията е било само хипотеза. Въпреки това от страниците на "24 часа" юристът Александър Джеров (също член на ДП) продължава да отстоява тезата, че президентът излизал много скъпо и че правото му на вето например било безсмислено.
Буш е президент - с такива заглавия от първа старница излизат и "Труд" и "24 часа", за да покажат, че една друга президентска сага - американската - вече е към своя край. Но явно сме такива хора - имаме съмнения не към света, а към всичко, което засяга самите нас и това е "извечното българско недоверие и съмнение" - цитира "Демокрация" в репортажа си думи на премиера Костов от вчерашната му среща с интеректуалци, организирана в 65 аудитория на Софиийския университет. Целта на срещата, както научаваме от репортажа, е интелектуалците да кажат своята дума преди настъпващия нов век, който ще е решаващ за България.

Прегледът на деншната преса обаче показва, че поне засега те преотстъпват това право на политиците - интервюта с интелектуалци или дори техни мнения липсват в днешните издания. А политиците, както може да се очаква ни говорят за избори. От страниците на "Труд" Евгений Бакърджиев определя като най-авторитетен политик Петър Стоянов и не крие притесненията си, че ни очаква "мръсна" предизборна кампания". А пред "Демокрация" отново той заявава, че не сe бои от появата на нови субекти в дясното порстранство, където ще са ВМРо, "Гергьовден" или монархически формации. Но по-опасно щяло да бъде ако гласовете се разпилеят, смята Бакърджиев, и тези формации не влязат в следващия парламент. Съмнения, че има нещо сбъркано в душите на българина изглежда вълнуват и "24 часа", който не знае как да тълкува коледната си анкета на тема "C кого бихте искали да сте на масата". Как мислите с кого? - пита изданието и с почуда констатира, че българинът не иска да е с красавиците Наталия Гуркова или Йоана Буковска, с Радичков или Калоянчев. Уви, не. Според представително поручване на МБМД половината българи искали да са на масата или с президента Стоянов или със Симеон Втори. Явно такъв е нашенецът, свива рамене изданието, и озаглавява анализа си - БГ Дядо Коледа - цар и президент. В замяна, изданието поне се опитва да ни развесели, съобщавайки ни въображаемото меню на срещата, формирано от анкетата. Ако въпросните първенци му се натресат на масата, българинът щял да почерпи президента с царска туршия, царят - с кашкавал "Президент", Стоичков със синьо сирене, Иван Костов - с кавърма, а на Лили Иванова би пуснал чалга. Ако има вода, скептично отбелязва "Труд", прогнозирайки че сух режим можело да има в селата около около София.

В приложението си "Градът" "Демокрация" пък подробно изследва патовата ситуация, в която столичното кметство е изпаднала по повод на бездомните кучета. Изданието публикува програмата от приети мерки, блокирана от леви природозащитни организации, които засипвали Брюксел с протести. Което си е единият пример за нашенски действия. А като пример за ползотворна упоритост, изданието ни дава Пловдивската математическа гимназия, която без да шуми около себе си, имала възпитаници завоювали не един престижен международен конкурс. Потвърждение на това виждаме на една фотография, на която президентът Жак Ширак е редом до един от възпитаниците на гимназията - ученика Борис Данков, приет в Елисейския дворец, след като е спечелил конкурс на Асоциацията на носителите на Академични палми във Франция. Все пак, изглежда, че всичко е възможно, ако надмогнем вечните си съмнения.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 30 минути

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 55 минути

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 1 час

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 1 час

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Свят Преди 1 час

Лукашенко предупреди за възможен ядрен "апокалипсис"

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 2 часа

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 2 часа

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

България Преди 2 часа

Членовете не успяха да съберат нужните 4 гласа за наследник на Соня Момчилова

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

На специално парти семейството разкри какъв е полът на бебето

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

България Преди 2 часа

По първоначална информация колата е спукала гума

ь

Русия: Ако ядрени оръжия на НАТО бъдат разположени в Полша, те ще станат мишена за нас

Свят Преди 2 часа

Повече за изказването на руският заместник-министър на външните работи четете в следващите редове

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Любопитно Преди 3 часа

В песента е използван и генерираният от изкуствен интелект глас на известния рапър Снуп Дог

ц

Забраниха тротинетките на пешеходни зони в Сливен

България Преди 3 часа

Максимално допустимата скорост за движение в града е намалена на 20 км/ч

Внимание! Тази банкнота е най-фалшифицираната у нас, проверете, ако я имате

Внимание! Тази банкнота е най-фалшифицираната у нас, проверете, ако я имате

Пари Преди 3 часа

13.5 милиона банкноти са определени като негодни при машинната обработка на постъпилите през първото тримесечие на 2024 г. в БНБ