0
Три дни преди сакралния 30 ноември и пак по понеделнишки първите страници на вестниците, а и доста след тях гледат многозначително към Шенген. "Да срутим Шенген!" зове "Труд", "Стената пада" откликва "24 часа", "Асен Агов: Визите падат в петък" конкретизира "Демокрация", "ВМРО катурна "Шененската" стена в София" уточнява "Дума". "Три хиляди протестираха срещу визовия списък" е направил преброяване "Стандарт" и снимки. Не на министри, а на деца, които събарят бутафорната стена от кашони пред храм-паметника "Св. Ал. Невски" по време на вчерашния митинг-концерт, организиран от ВМРО и обединение "Промяна" по повод предстоящите решения на Съвета на Европа за изваждането или оставането на България в негативния визов списък.
Участието на председателя на парламентарната комисия по външна политика Асен Агов в предаването "Неделя 150" и категоричните му слова, че в петък Съветът на министрите на вътрешните работи и на правосъдието ще извади България от "черния" списък са намерили водещо място във всички днешни вестници.

Освен, че е изведено със заглавие на първа страница, в "Демокрация" думите на Асен Агов са подкрепени с информация от Будапеща, където по време на годишната среща на страните от Централноевропейската инициатива австрийският канцлер Волфганг Шусел и италианският премиер Джулиано Амато са заявили категоричното си становище по визовия проблем в полза на България. "24 часа" допълва оптимистичните публикации с римейк на вчерашното участие на външната ни министърка Надежда Михайлова в предаването на Иво Инджев по БиТиВи, в който обяснява, че е настъпил прелом в доверието на Запада към България. Това е станало някъде по трасето между Брюксел и Лисабон и вероятно се дължи на твърдата ни позиция. С една дума - сега надеждите са повече и е вероятно през лятото на следващата година българите да пътуват свободно в Европа.

Може би случайно, търсейки причините за тази внезапна положителнва промяна, погледът ми пада върху съседната информация, която гласи: "МАСОНСКАТА ЛОЖА ПРАЗНУВА 3-ГОДИШНИНА". И научавам, че над 300 бизнесмени, политици и културни дейци са отбелязали третия рожден ден на Великата ложа на свободните зидари на България, който преди това е събрал цвета на световното масонство за редовната конференция на ложата. Новият Велик майстор е Борислав Сарандев - председател на УС на Българска холдингова компания. В "Труд" на темата е посветена цяла страница, върху която се разсъждава дали смяната на Великия майстор е резултат от заговор или не. В материала обаче има и един по-глобален пасаж, който си струва да отбележим. Той всъщност е цитат на реплика от българския масон Димитър Недков. "Представете си - казва Недков - Великият майстор на България, седнал до Великия майстор на Югославия, до него представители на Великата ложа на Гърция, на Турция, на Румъния. А от двете им страни - масони от Великите ложи на великите сили - САЩ, Русия, Англия, Франция, Германия и т.н. Кога Балканите са били в подобна световна компания?.."

На фона на трепетно сдържания ни оптимизъм по отношение на изхода от заседанието на министрите в петък публикацията в турския вестник "Сабах" идва направо като студен душ. "Българи искали да убият турския консул" обявява на първа страница "Новинар", "Свърши меденият месец със София" пригласят "Труд" и "Стандарт" с почти дословно еднакви заглавия.
"Сабах: МВР опита да убие дипломат" - "24 часа"
"Турция депортира нашите изселници" допълва темата "Демокрация". Сухата информация е, че турският вестник публикувал анонимна информация, че българските тайни служби се опитали да убият турския консул в Бургас Мехмед Коза и съпругата му. Става дума за онзи инцидент край Сливен, когато дипломатът бе ударен по главата с метална туба и ограбен. В турския вестник историята е представена като сцена от шпионски филм - с гонитба на автомобили, опит за заливане с бензин на дипломатическата кола, внезапно осуетяване на плановете на нападателите и преминаване към резервния сценарий - "грабеж". В изявлението си по този повод, публикувано в "24 часа" говорителят на МВнР Радко Влайков признава, че авторите на анонимния материал са демонстрирали "висота на фантазията, желаейки явно да предадат внушения на хора, които не могат да се примирят с факта, че българо-турските отношения се развиват отлично. "ТОВА Е АБСУРД!" е озаглавено карето с думите на министъра ни на вътрешните работи Емануил Йорданов по повод на тази публикация.
Колкото до съпътстващата тема, изнесена от "Демокрация" на първа страница, става дума за новия ред на легализиране на престоя в Турция, определен от турското вътрешно министерство. Според него, ако временно пребиваващите изселници не продължат по установения ред престоя си 6 месеца след изтичането на удостоверението, ще бъдат депортирани. Досега при просрочване на престоя се е плащала глоба. Само в Бурса има 21000 изселници от България, като тези данни са непълни. Освен това, нашенците не знаели за новите разпореждания и имало опасност да пропуснат срока просто от неинформираност.

Като финален акорд на всички тези вести и размисли около контактите на България с близкия и по-далечен воншен свят идва позицията на Тодор Токин под главата на "Труд", озаглавена "Остров сме си отвсякъде". Тя е парафраза на емблемата "остров на стабилността", с която българските политици кокетират в чужбина. Според автора, твърдението за острова било съвсем вярно, особено след приключването на "медения ни месец" с Турция. Защото "румънците не ни долюбват", тъй като Европа тръгнала да маха нашите, а не техните визи, в Македония бъкало от антибългарски заглавия във вестниците, на сърбите не им е кеф, че те са в общобалканския пакет за към Европа, а ние - извън него, гърците още не са преглътнали провала на сделката за БТК. Само откъм Черно море било спокойно, но да не забравяме, че оттам надничал "Големият северен брат". Тъй че - остров сме си отвсякъде - заключава Тодор Токин. И като сме си на остров, да видим какво става във вътрешен план. Според "Новинар" трите БЗНС-та - на Мозер, на Петко Илиев и на Милан Дранчев започвали преговори за обединение. Това станало ясно на двойния конгрес на "синьото" БЗНС, което се разцепи и сега има две организации с двама лидери - Георги Пинчев, който щял да напусне ПГ на СДС и Петко Илиев. Вестникът информира, че през почивните дни се е провел и още един земеделски конгрес - на Националното сдружение БЗНС на Яне Янев, което е решило да се яви самостоятелно на изборите. По земеделската тема в "Труд" е публикувана допълнителна информация за писмо на Пинчев до Иван Костов, в което земеделецът се възмущава от факта, че член на НИС на СДС е поздравил "отцепниците" на Петко Илиев.
"ОРАНЖЕВИ НЕ ИСКАТ СЪЮЗ СЪС СДС" пък направо обявява "Дума" и набляга на факта, че и трите земеделски конгреса са решили да участват на предстоящите избори или в коалиция с по-малки сродни партии, или самостоятелно, но не и в рамките на ОДС.

Ще си сменя ли СДС името, е другата вътрешна интрига в днешната преса. Според "Труд" нямало. "Новинар" не е сигурен и пише, че можело. Другите мълчат по въпроса. А интригата дошла пак от участие на политик в телевизионно предаване и изпускането на информация, че в тесен кръг се обсъждал вариант за преименуване на СДС в Християндемократическа партия. "Как и защо се провали СДС" задава риторичан въпрос "Дума" и от размислите под заглавието става ясно, че основната причина за проблемите на управляващата партия е високомерието, което белязало сините политици още от времената на Филип Димитров. Сериозни проблеми в управляващата коалиция вижда и "Стандарт", публикувайки анализа на Маргарита Асенова, в който се акцентира върху всеобщото разочарование от бавния ход на реформите и ниския стандарт на живот на хората.

В същия вестник, както и в "Новинар" е обърнато специално внимание на неофициалното обявяване на предизборната кампания от страна на столичния син лидер Евгений Бакърджиев, организирал през почивните дни кръгла маса в НДК. Според него все повече назрявал моментът за промени в управлението на страната. По тази тема столичнвите сини щели да са произнесат по-конкретно на 10 декември, когато ще се състои срещата им с кмета Софиянски. "Стандарт" отбелязва специално отсъствието от форума на политолозите Евгений Дайнов и Огнян Минчев.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 7 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 7 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 10 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 11 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 11 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 11 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 12 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 13 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 13 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 13 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 13 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 13 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 14 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 14 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 14 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 14 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen