0
Пг гнози. Краят на годината наближава, а с него изглежда, че идва времето и на глобалните прогнози. Съдете сами:
Всеки седми българин ще е неграмотен, отбелязва във водещото си заглавие "Труд", но до десет години. И тъй като десет години не са малко време, изданието решава да обоснове прогнозата си с факта, че през последното десетилетие у нас е имало 70 000 души, които изобщо не са знаели да четат, пишат и смятат. Връзката между данните може и да ви се стори малко условна, но "Труд" я стоварва отговорността върху просветния министър, който вчера бил оповестил данните.
"24 часа" обаче не е чак толкова катастрофичен в предвижданията и ни дава подробности от кухнята на спора: със стряскащи данни за състоянието на българското училище просветният министър се е опитвал да намали огромната зимна ваканция, за която настоява финансовото министерство. Но май ще склоня на 30 дни ваканция, признава министър Димитров пред часовия вестник, просто защото парното струва наистина скъпо. И така училищният звънец вече ще бие на 1 септември, пролетната ваканция ще е само седмица и нямало вече да има почивка между сроковете.

Изобщо парното е социалния проблем, отсича от първа страница "24 часа". И не скрива недоумението си защо бедните вече се делели на бедни с парно и бедни без такова, та социално слабите абонати на ТЕЦ да получават с 3212 лв. повече от другите. Въпреки че отговорът се натрапва от само себе си.
Ще получаваме по-лесно визи за Щатите пък е оптимистичната прогноза на "Демокрация". Визите вече щели да важат за две-три години, което ще намали опашките пред американското посолство, е заявил посланик Ричард Майлс. Така вместо очакваните добри вести от Брюксел, положителната новина дойде от Вашингтон, е коментарът на "Демокрация". И то във време, когато опашките пред европейските посолства не намаляват, отбелязва синият вестник. И което е още по-тъжно, уточнява "Демокрация", проблем с шенгенските визи няма само криминалния контингент.
Евроскептицизъм лъха и от редакционния коментар на "Дума", посветен на сигналите за корупция в еврокомисията. Що за морал ни дава Брюксел, пита в. "Дума", щом разследване на датската телевизия показва, че са били откраднати близо 3 млн. евро, предназначени за жертвите в бивша Югославия. И определя случилото се като скандален еталон. Защото във времето, в което Източна Европа сериозно се стреми към членство в европейските структури, според в. "Дума" всичко това е сериозен удар по смисъла на това, с което сме се захванали.

Но лидер в мрачните прогнози определено е в. "Земя", който излиза със заглавие, цитирам, "Националната катастрофа". По което четем - до 2050 г. ставаме 2 млн., за любителите на глобалната статистика веднага искам да уточня, че данните са на КНСБ, от които можете да научите, че у нас вече има 28 мъртви общини, сиреч обезлюдени напълно, че 1 млн. българи вече са отвъд границите на отечеството си. Оттам, по метода Евростат, експерт бил изчислил, че ако тенденцията се запази след половин век у нас ще има предимно стари хора и няма да има деца. Пирамидата на демографията се обръщала и затова в. "Земя" смята, че е в правото си да прогнозира демографска катастрофа.

А иначе по вътрешните страници на изданията не всичко е толкова черно. В. "Труд" продължава конкурса си за най-хубаво дете и публикува снимката на 6-месечната Александра Марковска. Според "24 часа" е време за зеле. От огромна цветна фотография на първа страница виждаме как хората се запасяват със заветния зеленчук, дори - следва червено каре - срещу 40 ст. за килограм. А от страницата анализи в часовия вестник Мартин Карбовски обявява война на боклука, лансирайки нови две максими - "насила чисто не става" и "добре е и кошчето у нас (електронно, разбира се) да се научи да казва благодаря". Както е в Европа. "Демокрация" прави проучване и установява, че вече има инсулин по аптеките и кризата е приключила. "Стандарт" е подразбрал, че ще строим АЕЦ в Беленe и така цената на киловатчас щяла да стане около 4-5 цента. Падат и глобите за изгубен паспорт, четем в "Новинар". А всички днешни издания в хор ни припомнят, че сме победили във футболна среща Алжир с 2:1. В политиката всичко си къкри нормално. "24 часа" и "Стандарт" силно се вълнуват връщат ли се кинжалите във властта и ще става ли Филип Димитров президент, а той от Вашингтон било чрез Дарик радио, било в лична връзка ги успокоява, че няма да се кандидатира.

Прелистим ли наново първите страници на вестниците, лошите новини нанови ни блъсват с огромни букви. Според в. "Дума" гладни хора, по-точно работници от Правец, щели да блокират магистралите. "Труд" отново настоява, че се задава дълга суша. "Демокрация" пък извежда на първа страница една човешка трагедия - шестгодишно момче е починало във Варна след отказ на личната му лекарка да го прегледа.
Трябва да търсим грешките и в себе си, и в нашия социален модел, а не да обвиняваме Брюксел в комунизъм заради евродоклада - такова мнение пък изразява социалният министър Нейков на страниците на "Труд". Равносметката не е възможна без поглед към това, което не се случи през изминалото десетилетие, твърди пък пред "Демокрация" културологът проф. Ивайло Знеполски. Според него това, което не достига в българската реалност, това е фигурата на съдията. У нас нямаше Нюрнбергски процес, отбелязва Йвайло Знеполски, всичко се постигна на една кръгла маса. А кръглата маса и консунсуса са присъщи на международните играчи и надхвърлят българската традиция. Ето защо проф. Знеполски определя сегашното ни състояние като пребиваване в травмата на паметта. И ни припомня една мисъл на филофката Хана Аренд "Това, което не може да се накаже, не може и да се прости". В момента за съжаление егоизмът е този, който ни помага да оцелеем, подкрепя го от страниците на "Стандарт" и склуптурът Константин Димитров, който обаче ни призовава да пазим мярката. Колкото и нишката у нас често да се къса заради ниския ни жизнен стандарт.
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 24 минути

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch&nbsp;отправи предупреждение към България за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 56 минути

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 1 час

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 2 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 2 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 4 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 4 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 4 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 5 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 5 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Голям празник е! Имен ден имат...

Голям празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 5 часа

В днешната събота почитаме едно от най-големите чудеса на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 5 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 5 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 5 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 6 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят