0
Дс с е петък 13. Въпросът е колко фатална е тази дата във фокуса на днешните вестници? Според "Новинар" и "Пари" датата е черна с рекордното поскъпване на петрола - 36 долара за барел. Световните борси няма как да не се тресат, отбелязва "Новинар", щом като Близкият Изток е на крачка от война. "Пари" пък съзира прокобата във взрива на американския военен кораб в пристанището в Аден, откъдето е е тръгнало рязкото покачване на петрола на лондонската борса.
"Дума" и "Земя" намират друга "златна кокошка" на вътрешнополитическите прокоби (цитирам левия вестник). И това за пореден ден са командировачните на политиците. Или, както лаконично съобщава "Дума", днес Иван Костов щял да отговаря за хиледарките в зелено.

Ако излезем обаче от фатализма, ще видим, че не всичко около нас е толкова черно. Евросъюзът заявява, че се нуждае от силна България, Романо Проди ни хвали за напредъка е днешният акцент за "Демокрация". С други думи има ускорение по европистата, коментира синият вестник и отбелязва, че пожеланието за "силна България", каквото и да твърдят евроскептиците, не е протоколно заклинание. Въпреки че само от нас зависи дали това няма да си остане пожелание, отбелязва "Демокрация", един вид просто потупване по рамото по балкански.

И в продължение по темата, че не всичко е черна прокоба и нещата се променят, "Труд" излиза със заглавие, което сигурно ще разтупка сърцето на не един училищен немирник - "отменят родителските срещи". Да, правилно сте разбрали, пада светая светих на досегашното образование или по-точно отпадат масовките, на които се съобщаваше кое дете колко знае. От просветното министерство са обяснили, че в бъдеще учителите ще имат приемни часове за срещи. Целта на радикалната мярка била да се понамали страховата невроза в училището, която не била за пренебрегване. Социологическо проучване показва, че 2 процента от учениците спират да ходят на училище заради страх от изпитване. И ако страхът от изпитване едва ли ще изчезне скоро, то истински страх оттук насетне изглежда ще разтресе пушачите. Кой казва наистина, че за някои петък 13 не е прокобна дата, щом като глобата за пушене стига до хиляда лева, четем в "24 часа" и "Демокрация". А от догарящия фас в заглавието на часовия вестник почти се убеждаваме какви проблеми ще си имат от догодина учители, лекари и шофьори (най-вече в градския транспорт), ако дръзнат да запалят цигара. И пак навярно за да разсее прокобите "Стандарт" бърза да утеши пушачите, че всъщност глобавата е 500 лв.. А 1000 лв. е максималното наказание, което може да ви се стовари за рецидив. И "Стандарт" веднага приковава вниманието ни към законотворците питайки дали от утре ще изнесат пепелниците в парламента.

Всичко е възможно. Но с отмяната на родителските срещи и със забраната на пушенето това може да повлече след себе си вълна от неконтролируеми действия след депутатите. За едно от тях тръби цялата днешна преса - д-р Панчо Панайотов, определен от "Труд" като слънцето на Дупница, напуска синята парламентарна група. И то защо? Заради друг лекар - д-р Стойчо Кацаров, уточнява "Труд". И за да има пълна яснота, веднага ви чета извадки от блицинтервютата с двамата опоненти в "Демокрация", от които става ясно, че д-р Панайотов напуска СДС, но остава в синята парламентарна група. И е срещу д-р Кацаров, защото го смята за корумпиран, макар че лично той някога го е предложил за областен управител. На което обвинения заявява, че д-р Панчо, както си го знаят в Дупница, си действал чрез ултиматуми и нещата щели да се решат в съда.

Толкоз по тази депутатска свада в деня на бедите, както в. "Земя" определя днешното фатално съчетание. След което изданието публикува цяла страница с поличби от рода на това колко хубаво е на излизане да срещнете съсед с пълни чанти, а не с празна кофа за боклук. Ако вярвате в това, оглеждайте се преди излизане. А ако подобни прогнози наистина ви интересуват, тогава следва да разлистите и "Стандарт", където от прогнозата на Люмиер, съчетаваща звездите с политиката, можете да научите защо Иван Костов е роден за лидер и защо независимо от падащи квадрати на планетата Сатурн, екзалтации на Уран давали на лидера изобретателност и намиране на нови пътища. А в това време в нашата политика всички търсят ли, търсят Едем или Аркадия, четем в анализ в "Демокрация", където всищност се отстоява това, което най-много липсва в политическата ни култура на омаскаряването - различието, сиреч "културата на дисенсуса".

Пак по същия повод, но в малко по-различен ракурс "24 часа" в петъчното си приложение "личен живот" изследва рухването на рая с основен герой Марко Милошевич, глезеният син на доскорошния югославсдки диктатор, който десетилетие наред е смятал, че звездите са негови и всичко му е позволено. В това състояние на днешната фатална дата явно се намира не едно лице, убеждаваме се, ако разлистим вестниците не както досега, а откъм последните им страници. Тогава вече пред нас блясва цялата произволност на творението. И научаваме, че от скука манекенката Ева Херцигова е пропяла джаз, пише "Стандарт", а пък съпругата на финансовия министър не е издържала и е публикувала стихосбирката си "любов-изнемога", четем в "24 часа".
Нашите приятели от "Тибетски сърца" също нямало да се разделят, твърди "Новинар", узнавайки го първо от Пепи Дундаков, а после и от добре познатия ви Файчето, каквито и да били кобните прогнози. Просто първият заминавал за Ротердам, а Файчето, нека подготвим слушателите на вечерните му блокове, щял да се озове в Калифорния през май 2001 г. Но дотогава има много време, а не е зле да се огледаме край нас, твърди пред "Демокрация" македонският писател Миле Неделковски, който стана носител на наградата "Димитър Талев". Защото ако спрем да се надвикваме или да вярваме само в суеверия, твърди Неделковски, може би наистина ще настъпи "нова ера" и ще се възцари "нов дух" на Балканите. Нали все пак петък 13-то число е само ден в годината.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Байдън и Нетаняху разговаряха по телефона, какво си казаха

Байдън и Нетаняху разговаряха по телефона, какво си казаха

Свят Преди 24 минути

Това е първият разговор между Байдън и Нетаняху, откакто двамата са се чули след масираното иранско нападение срещу Израел

<p>Никол Кидман с отличие от Американския филмов институт (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Никол Кидман с отличие за цялостни постижения на Американския филмов институт

Любопитно Преди 56 минути

Актрисата Мерил Стрийп връчи статуетката на Кидман

<p>Принц Хари готви пътуване до Великобритания, ето защо</p>

Принц Хари на визита във Великобритания заради игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 2 часа

Последното посещение на Хари беше през февруари т.г., когато той пристигна за среща с баща си

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Свят Преди 3 часа

При издигането си на власт Мелони като лидер на „Братята на Италия“, често осъждаше ЕС

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Свят Преди 3 часа

Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Той&nbsp;не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 3 часа

Съпредседателят на ПП заяви, че първото нещо, на което Борисов трябва да отговори, е дали ще се "откачи" от зависимостите от Пеевски

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 3 часа

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 4 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 4 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 4 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 5 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 5 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко

<p>Ето какво&nbsp;ограничава терора на Путин</p>

Зеленски: Всяка медийна публикация за нарушаването на санкциите от Русия, ограничава терора на Путин

Свят Преди 5 часа

ЕС подготвя нов пакет санкции срещу компании от Турция, Китай, ОАЕ и Хонконг, които правят доставки за Русия

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Свят Преди 6 часа

В изявлението се посочва, че руската армия е отблъснала серия украински контраатаки в близост до Часов Яр

<p>&quot;Тогава ще се случи най-голямата катастрофа в историята&quot;&nbsp;</p>

Палестина: САЩ са единствената страна, която може да спре Израел от операция в Рафах

Свят Преди 6 часа

Западните държави, включително най-близкият съюзник на Израел - САЩ, настояха Тел Авив да се въздържа от нападение срещу южния град