0
До ото срещу българските медици бе отложено отново на вчерашното четвърто заседание на Либийския народен съд по настояване на българските защитници. И събитието в заглавия - "Глътка въздух", въздъхва "Дума", "Делото в Либия след 104 дни", обявява "Демокрация" или още - "Остават 100 дни, за да спасим нашите в Либия", както отбелязва "24 часа". И така - процесът влиза в съдебна зала на 17-ти септември. Три месеца и половина са достатъчен срок, за да бъде постигнат максимално обективен процес, отбелязват вестницитие. Либийският съд обаче не прие исканията на защитата за международна здравна експертиза и за свидетели, обявява "Новинар" като се базира на думите на адвокат Осман Бизанти. "Всичките ни искания, дори и да се фотокопират материалите по делото бяха отхвърлени", допълва Бизанти. Българският адвокат от своя страна е настоявал по време на процеса да присъства върховния комисар на ООН по правата на човека, отбелязва "Демокрация". "Според това, което мисля като дипломат, либийският съд ще изходи само и единствено от презумпцията за невинност", отбелязва обаче посланикът ни в Либия Людмил Спасов. По този процес имаше обвинени поляци, филипинци и какви ли още не. Всички ги отърваха, само нашите - не, припомня обаче "24 часа". Затова и вестникът обявява, че се присъединява към призива на хората от предаването Хъшове, и приканва своите читатели да запалят по една свещичка пред посолството на Либия у нас - да се помолят за арестуваните и да покажат и на правителството и на либийските власти, че в България живеят граждани, а не подсъдими.

И поглед към вътрешнополитическата тематика - "Всеки пети евроляв срещу Томов", обявява "Демокрация". И допълва - "Камов напуска Евролевицата и парламента". И така - и това чудо се случи в родната ни демокрация - в люлката на един конгрес се залюляха две партии близнаци. И тъй както в събота си течеше конгресът на Евролевицата, част от лидерите й напуснаха по терлици зала 1 на НДК и два етажа по нагоре създадоха алтернативен дубъл - Евролевица-Социалдемократи, отбелязва от своя страна "Труд". И така всичко си е до болка познатото - същата програма, същите политически принципи, същите послания, но.. .без Александър Томов. Разцеплението е самоубийство и за двете партии, отбелязва вестникът. И затова нищо чудно вместо обща социалдемократическа бюлетина на следващите избори да броим само политически изнемощели лястовици и куковици. И все пак рано е да се каже дали Евролевицата се е разцепила или само мъничко целостта й е нащърбена, отбелязва от своя страна "Демокрация". И все пак подобни действия поставят под съмнение бъдещето на партията. Защото Томов трябва да е истински факир, за да успее за една година да качи процент и половина доверие и да премине минимума от 4%, отбелязва "Нoвинар". При всички положения ясно е едно - претенциозният символ бе сериозно окастрен и засега лястовицата остана без криле.

Скандинавци бягат от Слънчев бряг, обявява с големи букви на първа страница "Труд". Скандинавски туристи се канели да напуснат курорта в знак на протест срещу продължаващите строителни работи около хотелите. Шведският туроператор Фритис ресор груп днес ще представи претенциите им пред ръководството на курорта. На път сме да загубим скандинавските туристи, които изненадващо тази година започнаха да прииждат у нас на талази. И това не е защото у нас морето е много солено, отбелязва "Труд" в редакционния си коментар. Хората са си прави. Те просто искат да знаят за какво си дават парите. А само преди дни премиерът Костов оптимистично обеща пред парламента туристите у нас да се увеличат с 20 на сто, а приходите от тях в хазната да достигнат до 1 милиард и 200 милиона долара. Е, тази розова прогноза не отчита едно - колко капризно нещо са туристите - дошли на море пък и басейн искат, въздъхва вестникът. Но пък иначе празно няма. Чужденците ще си похарчат парите. Ако не у нас, то ще бъде при комшиите.

За съжаление в днешните всекидневници тъжните новини изобилстват - "Погребаха Петър Младенов с почести", отбелязва "Демокрация", "Хиляди се простиха с Младенов", допълва "Дума", а "24 часа" не пропуска - "Скандал край гроба на Младенов". И не е гаф на протокола, че премиерът Иван Костов не дойде на поклонението, а президентът Петър Стоянов не произнесе слово, отбелязва "24 часа". Протоколът е само извинение. Защото погребението на един български президент се изроди в поредния политически цирк с тънки сметки и срамни интриги. Големите държавници използват поводи като този, за да се издигнат над дребните страсти и да дадат на нацията усещане за единение. А какво се получи сега, пита се вестникът. Зад суматохата на държавниците ни се озъби добре познатата партийна логика на картата с черепите, при която максимата "Мъртвият не ни е вече враг" не важи. За пореден път държавниците ни просто не събраха кураж да изпратят достойно техен предшественик, отбелязва от своя страна "Труд". А, както допълва "Новинар", когато се изпраща един човек, редно е да бъдат забравени всякакви вражди и обиди и да се говори или добро, или нищо.

Тя вече е в света на идеалното, освободена от бремето и пристрастията на времето. Тя вече принадлежи на нетленното, на духовното. Тя - окачествената единодушно от всички като най-добрата българска киноактриса - Невена Коканова. "24 часа" публикува последното интервю на актрисата. "До мъдрост често може и да не се достигне. Мъдростта не е лъжица за всяка уста, отбелязва Невена Коканова. Всичко е въпрос на личен избор и на усилията да постигнеш това, към което се стремиш, а не в очакване някой да ти го даде на готово. А иначе с любов се оцелява. Няма друго оръжие за преодоляване на проблемите в този живот, който сякаш ни е даден за да се борим с него, освен любовта". И нейният житейски принцип, спазван до последно - "Нищо прекалено, но всичко докрай!".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 5 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 5 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 8 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 8 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 9 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 9 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 9 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 9 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 10 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 10 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 10 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 11 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

България Преди 11 часа

Ето кога се очаква това

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 11 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 11 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 11 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове