0
Од днес цар, вице и пет министри под лупа, разкрива "24 часа". Тази сутрин комисията по досиетата, ръководена от Методи Андреев, ще гласува процедура за ровене в досиетата на премиера Симеон Сакскобургготски и шестима министри от кабинета му. До края на седмицата народът ще научи всичко за връзките им с бившата Държавна сигурност и военното разузнаване, е съобщил пред изданието източник от комисията.
Пазят тайни документи за Симеон след 1967 година, научаваме още от "24 часа". Дотогава ДС го разработва под кодовото название "Паразити".

Сакскобургготски е чист като родопски извор, твърди запознат от архивите на специалните служби. Рекордно доверие за премиер озарява пътя на Симеон, показват анализите на социолозите. Кредитът на народната любов все още набъбва и му дава шанс при бързи реформи, коментира "Труд" данните от изследвания на Галъп и МБМД.
Според Галъп доверието към Симеон е 63 процента, а МБМД отчита цели 70 процента. Но пък г-н Сакскобургготски не е по бързите работи. Затова е май време ние журналистите оттатък въжената бариера в МС да му напомним: Дойде му времето, премиерю честити!, напомня "Труд".

А народът е нетърпелив да чуе какво да чака през август, септември, октомври... Обещаха 13-а пенсия за Коледа, съобщава "Новинар". Парите за 13-та пенсия нямало да дойдат от бюджета на НОИ, а от държавата, а дали коледната пенсия ще е в пълен размер, зависело от състоянието на хазната. Вероятно заплатите в бюджетната сфера ще се увеличат с предвидените от предишния кабинет 10 процента, добавя изданието. Кога обаче хората могат да чакат по-високи заплати, щял да реши финансист N 1 Милен Велчев. Новият финансист на България заедно със Симеон Втори стигнали до разбирането, че едно правителство не може да бъде успешно, ако министърът на финансите и министерството му не са успешни, разкрива "Монитор". Вестникът продължава специалната си поредица за новите лица на властта - кой кой е, какво е постигнал и за какво се бори. Новият финансов министър казва, че се чувства участник в един голям експеримент, но много хубав и вълнуващ.

Много проблеми успя да набележи Велчев за няколкото дни, откакто е министър. Очерта си, отбелязва "Монитор", че ще удари неплащането на акцизи. Компенсаторните бонове пък трябвало да останат платежно средство за строго определени операции. Стана ясно, че новата власт няма да дава каквито й да било преференции на чуждите инвеститори. За борбата с корупцията пък заявява, че има лични антикорупционни намерения и нагласи и лични амбиции, разяснява "Монитор" и добавя - и на практика Милен Велчев с летящ старт се впусна в чисто новата си работа. Това е светът на юпитата, отбелязва "Новинар", който е проследил стъпките на младия вицепремиер Николай Василев, разтърчал се из Лондон да търси пари за България. Според присъствалите на срещата с ЕБВР Стоянов и Василев шашнали банкерите. А Василев бил най-горд от това, че е уговорил през септември у нас да дойде най-големият инвестиционен фонд "Темпълтън инвестмънт". Да знаете как ме гледат в Лондон, като кажа, че шефът им ще стои 6 дни у нас, това не се е случвало с друга държава, фукаше се той, пише "Новинар".

Да се говори за докарване на инвестиции благодарение на личен чар и връзки в 21 век, е пълен абсурд, твърди пред "Демокрация" депутата от ОДС Николай Младенов. Инвестициите идват сами, но при условие, че климатът за инвестиции е подходящ, когато са сигурни, че ще имат печалба, когато виждат ясна и стабилна рамка на политическа, социална и икономическа среда в страната. Опасявам се от опити за нови експерименти, казва младият зам. председател на парламентарната комисия по европейска интеграция. Партийно-приятелска треска вилнее в българската дипломация, разкрива "Монитор" и извежда във водещо заглавие - "посланиците в паника". Всичките ни дипломати, които представят България по всички кътчета на света, ще трябва да се явяват в сряда на Дондуков 2. Идеята е премиерът Сакскобурготски и външният министър Соломон Паси да се запознаят с посланиците и да ги информират за новата българска външна политика. Досега никой не е събирал на куп дипломатите, отбелязва изданието и добавя - пристига и директорът по разширянето на ЕС. Вероятно Станислав Даскалов ще смени Владимир Кисьов като главен преговарящ, прави предположение "Монитор". Търси се и кандидат-президент за БСП, подхваща темата за смените "Труд".

Президентската кандидатура трябва да олицетворява новия консенсус в обществото, смята лидерът на БСП. Само да не е сегашният запъва се Първанов, отбелязва "24 часа". Категорично не може президентските избори да бъдат спечелени без подкрепата на НДСВ, добавя вестникът мнението на Мира Янова от МБМД. Не категорична, но най-вероятна кандидатура за поста началник на кабинета на премиера е бившия външен министър Стоян Ганев, смята "Стандарт". Тази информация са потвърдили независимо един от друг два източника от близкото обкръжение на новия министър-председател. И остава спорен поста генерален директор на БНТ. Лиляна Попова скарва НДСВ и НСРТ, пише "Демокрация". Президентската квота в Националния съвет, на която НДСВ разчита за спешното отстраняване на тв шефката, е разединена и не може да събере необходимите за смяната гласове, отбелязва изданието. Ръководствата на БНТ и БНР били вредни. Представители на женски и религиозни организации да контролират безплатно двете медии, предлагат експерти, добавя по темата "Стандарт". Експерти искат отделен закон за БНТ и БНР, разкрива "Новинар". Пак битка за държавните медии, заключава "Труд". Какво ще докаже тази битка още незнаем.
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 46 минути

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 55 минути

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 2 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 2 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 2 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 2 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 2 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 2 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 3 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 3 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Свят Преди 3 часа

Обвиняват Иванов, че е взел подкуп в особено големи размери

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 3 часа

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

България Преди 3 часа

Няма повишаване на бюджетния дефицит, заяви служебният премиер

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

България Преди 4 часа

Регистрираните случаи на заболяването вече надхвърлят 500

Зендая, Джош О"Конър и Майк Фейст на британските премиери на Challengers

Зендая в горещ сексуален триъгълник в новия си филм Challengers (ВИДЕО)

Любопитно Преди 4 часа

Изненадващо или не, новият филм на Лука Гуаданино се очертава сред хитовете на сезона

Симона от Hell’s Kitchen: Аз съм мюсюлманка и не се срамувам!

Симона от Hell’s Kitchen: Аз съм мюсюлманка и не се срамувам!

Любопитно Преди 4 часа

Учих криминалистика, исках да бъда Хорейшио, разкри тя