0
Кт тта, която заседна в гърлото на преговорите между Доган и Симеон се оказа Кърджали, разкрива "Труд". "Криза за кабинета, Ахмед Доган поиска реална власт, Симеон бави отговора", приглася "Монитор" на първата си страница. И допълва - лидерът на ДПС представи писмено исканията си за министерски постове; днес по обед Симеон Сакскобургготски ще му даде списък с утвърдените министри, без да ги съгласува предварително. БСП се споразумя с НДСВ за свои експерти в кабинета. СДС минава в контраатака с компромати.

И все пак най-големият проблем си остава Кърджали. Причината била, че сегашният областен управител така разгонил фамилията на депесарите в региона, че сега като че ли няма по-важно от това тамошния областен управител да е от ДПС, убеден е "Труд". За противодействие срещу действието. Ако наистина хората на Доган обаче смятат, че партията им не е етническа, нека приемат областен управител българин, призовава вестникът. Пък така или иначе нали се борят за правата на малцинствата. А и децата знаят, че в Кърджали малцинство са българите, допълва "Новинар". Така че - да им дадат поне областен управител, та всички да са рахат.

Интригата обаче е към своя край. Днес се очаква Симеон Втори да съобщи на хората си имената на избраните от него миинистри. Напрежението е гръмовно, любопитството - непосилно, залогът - добруване на българите след 800 дни, отбелязва "Новинар". В продължение на цели две седмици държавата е като във фризер. Нищо не става, нищо не помръдва, нищо не се пипва - чиновникът е стъписан, вечният службогонец - ентусиазиран. Изобщо - златно време за сплетни, клюки и догадки. Официално 432-ма кандидат-министри лежат на бюрото на Симеон. Всеки предлага, десетки се самопредлагат, алъш-веришът кипи като петък на Женския пазар. И как не, отсича вестникът. Десетки са кандидатите устремили се да бъдат забелязани. След като вече е ясно, че от царския тил ще се запени новият обществен каймак.

Най-после "новото време" дойде. Само че не с нов морал, а с нови депутатски заплати, заявява "Демокрация". Повече от месец се точат пазарлъците за новото правителство. Когато обаче стана въпрос за заплати, царските хора станаха толкова приказливи, бързи и експедитивни, че спокойно могат да се включат в състезанието "Минута е много", предлага вестникът. Наистина има нещо съмнително, когато започваш един мандат със собствените си заплати и привилегии, след като си обещал да мислиш предимно за обикновените хора, смята и "Новинар". Ако новите продължават в този дух, тогава как ли ще посрещнат последния от сакралните 800 дни. Но пък както се казва - първо да уредим себе си, после ще мислим за народа и обещанията, допълва и "Пари". И пак излиза, че диагнозата "Къса депутатска памет" и факта, че всички депутати са от една партия, щом стане дума за привилегиите им, са отново в сила. А на изборите само преди месец девизът бе - "Почтеност във всичко". Ако такава ще е почтеността им във всичко, тогава за какво гласувахме на 17 юни, пита се вестникът.

А иначе освен гласуваните нови заплати, вече мина месец от изборите и две седмици от конституирането на парламента и може да се каже, че освен избор на председател и заместниците му, народното представителство не е свършило работа и за пет пари. И вчера то прекъсна работата си, и депутатите се пръснаха да мислят дали всички комисии да имат по трима заместници. Ами май е по-добре да ги пуснат във ваканция, да отидат вкупом на някоя станция и там да се разберат за тия пусти комисии, предлага "Труд". А може би на депутатите трябва да се напомни какво правеха техните колеги в предишните парламенти. Вярно е, че много от досегашните са абсолютни новобранци, но те би трябвало вече да са се позапознали с парламентаризма, разсъждава вестникът. Защото дойде му май времето и да поработят за това, за което са избрани - да творят закони. Но пък така се случва, след като в България много хора все още не са осъзнали, че ако от нещо разбират, това съвсем не значи, че разбират от всичко, категоричен е "Демокрация".

Но за съжаление е така - единство и съгласие са понятия само от сферата на илюзиите или политическите манипулации, разсъждава вестникът. А противопоставянето, колкото и да не ни се ще, е основният двигател на всяко човешко съобщество - от малката вселена на "ние двамата", до съжителствата върху глобуса.
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

В къщи имаше един нормален човек - баба. Готвеше, говореше с нас, помагаше ни. Мама и тате и подариха лаптоп. И...загубихме и нея!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Убит е командир на &quot;Ислямски джихад&quot; близо до Рафах</p>

Израел: Убит е командир на "Ислямски джихад" близо до Рафах

Свят Преди 6 минути

Израелски войници са убили няколко бойци при сблъсъци през последното денонощие

86-годишна пешеходка загина при катастрофа в Сливен

86-годишна пешеходка загина при катастрофа в Сливен

България Преди 22 минути

По случая е образувано досъдебно производство

<p>Емблематична сграда в София ще бъде осветена, ето защо</p>

В знак на подкрепа към пациентите с ВЧЗ: Емблематична сграда в София ще бъде осветена

България Преди 1 час

На 19 май отбелязваме Световния ден за борба с възпалителните чревни заболявания

Тежка катастрофа с два влака в Белград, 13 са ранени

Тежка катастрофа с два влака в Белград, 13 са ранени

Свят Преди 2 часа

Инцидентът стана на около 4 километра от центъра на Белград

<p>Украйна и Словения подписват споразумение за сигурност</p>

Зеленски: Украйна и Словения подписват споразумение за сигурност

Свят Преди 2 часа

На среща на върха на НАТО във Вилнюс лидерите на Г-7 приеха съвместна декларация в подкрепа на Украйна

България РСМ

"Началото на проблема между РСМ и България е отпреди повече от век"!

България Преди 3 часа

Всичко започва от една налудничава идея, категоричен е специлистът Иван Николов

<p>Словашкият здравен министър: Оптимисти сме за състоянието на Роберт Фицо</p>

Словашкият здравен министър: Оптимисти сме за състоянието на Роберт Фицо

Свят Преди 4 часа

Зузана Долинкова разкри, че операцията е допринеса за увеличаване шансовете на премиера за живот

Активисти на летището в Мюнхен

Осем души бяха арестувани заради протест на летището в Мюнхен

Свят Преди 4 часа

Вижте каква е причината за задържането

с

Румен Радев: Всички ние ще платим цената на войната между Украйна и Русия

България Преди 5 часа

"Накрая сметката ще бъдат хиляди жертви и една опустошена страна"

Панагюрското съкровище

Отбелязваме Европейската нощ на Музеите

България Преди 5 часа

Вижте кои музеи, галерии и работилници може да видите с безплатен вход в събота

Хилари Клинтън и Кирил Домусчиев

Хилари Клинтън в София: Продължаваме да се борим за правата на жените

България Преди 5 часа

Бившата първа дама на САЩ е в България по покана на Кирил Домусчиев

<p>Тежка катастрофа на &quot;Тракия&quot;, има загинал (СНИМКИ)&nbsp;</p>

Тежка катастрофа на магистрала "Тракия", има загинал

България Преди 6 часа

Инцидентът е станал около 9:30 часа тази сутрин