0
Ск кции или по-скоро нови закони фокусират вниманието на днешиите вестници. И поне като заглавия звучат стъписващо: "Cпират тока и водата - успокойте се - само на незаконните строежи", известява "Труд" и пояснява, че това предвижда приет на първо четене закон за устройството на територията. А НЕК, ВиК и БТК са длъжници да съблюдават изискването под страх от големи глоби. "Ускоряват фалитите", пише "Демокрация", но тутакси пояснява, че става въпрос, разбира се, не за всички нас, а за точещите се до безкрайност дела за несъстоятелност на фирми с преобладаващо държавно участие. И това съвсем не е всичко, защото "Труд" от първа страница ни съобщава, че забраняват сектите. Депутатите одобрили по принцип три законопроекта и отхвърлили този на правозащитниците от БХК, защото според тях бил пропит със симпатии към новите религиозни движения и "Свидетелите на Йехова". Според останалите проекти регистрация на религиозна общност ще се дава само ако на организацията не е отказана подобна регистрация в някоя друга страна, член на Съвета на Европа.

"24 часа" от своя страна съзира друг скандал - нов скандал с данъците. Читателите на вестника масово се оплаквали от това, че не могат да декларират доходите си. Десетки души се обаждали в данъчните служби и твърдяли, че счетоводителите не им давали служебни бележки, без които не може да се изчисли данък. А защо ли - не от злосторство, а просто защото Националният осигурителен институт не бил осигурил нужните образци за здравните вноски от 1999 г. - друг резултат от българското законотворство. И това съвсем не е всичко. С вчерашна дата българските дупутати са се споразумели да вдигнат летвата и за образуване на политическа партия, за което в бъдеще ще са необходими персоналните данни не на 50 души, както беше досега, а на 500. "Сбогом на Кире Либерало и сие" - така "Труд" коментира тази мярка, уточнявайки, че решението си има хубавата и лошата страна. Хубавото било, че българският политически живот щял да се почисти от типа партии "аз, жената и балдъзата". Лошото, иронично вметва изданието е, че с 50 души на власт се уреждаше цялата партия - кой депутат, кой министър. А иначе само луд щял да прави партия, което сигурно била и целта на закона...

Каква обаче е целта на "пиесата Косово", продължава да се пита "Монитор" и да търси подтекст в думите на Асен Агов за еволюцията на българската позиция по случая, която вчера той определи категорично като свое лично мнение, което не ангажира СДС. Изданието се позовава и на два свои независими източника от правителството и парламента, от които е научило, че "гафът" на Агов е бил съгласуван предварително с премиера Костов след срещата с Хашим Тачи. "Дума" от своя страна съобщава, че във връзка с това левицата щяла да поиска оставката на Агов. А във вчерашна декларация, четена в парламента, Георги Пирински бил настоял и премиерът Костов да поеме своята отговорност.

"Никакви заговори не са се правили в София" - категоричен в интервю за "Монитор" пък е Арбен Джафери, лидер на албанците в Македония. Конкретният исторически контекст на срещата бил разпадането на Югославия. Но лично той смятал, че срещата е много полезна, особено за Македония, която след тази среща щяла да бъде още по-стабилна държава. "Стандарт" от първа страница пък не крие безпокойствата си, но в друга насока - за случая Хайдер, властта в Австрия и стабилността в Европа. За сметка на това на вътрешните си страници преминава от въшната политика към една позабравена афера с международен отзвук, в която изплува името на бившият министър от Живково време Румен Сербезов, завлякал банкова японска инвестиция за 100 млн. долара, предназначена за супермодерна болница в София.

Съдбата на жълтите павета - гордостта на столицата, ценни колкото кубетата на "Св.Александър Невски", вълнува "24 часа". Софиянци вече знаят, че при затоплянето паважът мистериозно се нагъна преди няколко дни. Едва тогава столичните власти си дали сметка, че жълтите керамични плочки са безценни. Само 15 000 от тях продължавали да се съхраняват в склада във Враждебна. Проблемът обаче е, че жълтите павета, внесени от общината през 1907 г. вече не могат да бъдат възстановени и нищо чудно лошото им стопанисване и изненадите на природата да застрашат гордостта на столичния град и да повлекат със себе си спорове и множество неудобни въпроси. Доколкото още в средата на 90-те бе назрял скандал, че кметът на Лозенец е продал на чужда фирма част от жълтите павета на ул. "Милин камък", А това, пише "24 часа" е било трудно да се скрие, защото всеки добре познава жълтите павета и знае, че те са общинска собственост.

"Да си познат си има предимствата, ала и недостатъците" - твърди в юбилейно интервю за "Монитор" актьорът Георги Калоянчев, който навършва 75 г. В неговия случай това означавало, че хора, които на няколко пъти го нападали, за да го ограбят или да се разправят с него, го оставяли на мира като видели кой е. Калата, както го наричат повечето му приятели, обаче на всяка цена държал да е свободомислещ и да не е политически обвързан. Мъчно му било само, че не можем да хванем дамара на демокрацията. А тя винаги му приличала на супермодерна кола. "И макар, че човечеството не било измислило нищо по-добро от демокрацията, на него му се е струвало, че хората бъркат с лостовете и не знаят кое копче да натиснат. И едва когато се научат, усмивките ще се върнат по лицата ни", смята Георги Калоянчев, но с тъга се пита дали ще доживее до това време.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Земетресение в района на Пазарджик

Земетресение в района на Пазарджик

България Преди 6 минути

Трусът е на дълбочина 10 км

Отмениха закон, налагащ пълна забрана на абортите в Аризона

Отмениха закон, налагащ пълна забрана на абортите в Аризона

Свят Преди 18 минути

Аризона отмени закон от 1864 г., налагащ пълна забрана на абортите

Обвиниха в убийство мъжа, нападнал хора с меч в Лондон

Обвиниха в убийство мъжа, нападнал хора с меч в Лондон

Свят Преди 1 час

14-годишният Даниел Анжорин бе ранен фатално във вторник, докато отиваше на училище в Хейно

Трафикът по границите: Къде е най-натоварено в четвъртък

Трафикът по границите: Къде е най-натоварено в четвъртък

България Преди 1 час

На границата с Република Северна Македония и на границата с Турция трафикът е нормален

Броят на жертвите след срутване на магистрала в Китай расте

Броят на жертвите след срутване на магистрала в Китай расте

Свят Преди 2 часа

Свидетели разказват пред местните медии, че са чули силен шум и са видели как зад тях се е отворила дупка с ширина няколко метра

Тръмп: Няма престъпление, има един корумпиран съдия

Тръмп: Няма престъпление, има един корумпиран съдия

Свят Преди 2 часа

Той отново коментира, че това и други дела срещу него се водят от Белия дом, за да подкопаят кампанията му

<p>&quot;Съобщават на околния свят за своето страдание&quot;: Растенията също крещят&nbsp;</p>

Проучване доказа, че растенията също крещят

Любопитно Преди 2 часа

Интересни факти за растенията може да прочетете в следващите редове

Как да прекарате 36 часа в Цюрих

Как да прекарате 36 часа в Цюрих

Любопитно Преди 2 часа

Цюрих често се пренебрегва като междинна спирка между летището и зимните курорти

<p>Велики четвъртък е</p>

Велики четвъртък е: Днес се припомня Тайната вечеря

Любопитно Преди 2 часа

Предиобед в православните храмове се служи Василиева литургия и Велик маслосвет

Русия с резолюция в ООН, настоява за забрана на оръжията в космоса

Русия с резолюция в ООН, настоява за забрана на оръжията в космоса

Свят Преди 3 часа

Преди седмица Москва наложи вето на резолюция на САЩ и Япония за спиране на надпреварата във въоръжаването в космоса

Свещеник каза как НЕ трябва да се украсяват яйцата за Великден

Свещеник каза как НЕ трябва да се украсяват яйцата за Великден

България Преди 3 часа

Той призовава хората да не купуват стикери с изображения на свещени символи за украса на яйца

На каква възраст считаме някого за "стар"

На каква възраст считаме някого за "стар"

Любопитно Преди 3 часа

Според изследване в днешно време мислим, че старостта започва по-късно, отколкото преди

Внимание! Жълт код за проливни валежи и гръмотевици в четвъртък

Внимание! Жълт код за проливни валежи и гръмотевици в четвъртък

България Преди 3 часа

Минималните температури ще са между 8° и 13°

Снимката е илюстративна

Слънчево изригване спря радиокомуникациите

Технологии Преди 3 часа

Райони в тихия океан останаха за кратко без покритие

Една жена срещу четирима мъже в петицата на Hell's Kitchen 6

Една жена срещу четирима мъже в петицата на Hell's Kitchen 6

Любопитно Преди 10 часа

Амбициозната Михаела Тричкова напусна състезанието и се раздели с черната си куртка

Протести парализираха транспорта в Гърция

Протести парализираха транспорта в Гърция

Свят Преди 13 часа

Работниците в сектора се отзоваха на призива на най-големите синдикати