0
Две катастрофи - едната с камион-цистерна край Търново, а другата - в петролната база край софийското село Антон, обединяват тревогата на днешните издания от еко-катастрофа. И има защо. "Цистерна-убиец премаза петима, нефтен разлив пълзи към река Янтра от Дебелец", подема тревожната новината от челната си страница "24 часа" с подробности по случилото се. Заледявания по пътя довели до сблъсък между цистерната, превозваща 20 т нафта от "Нефтохим" до търновска фирма и микробус "Латвия". В сблъсъка загинали петима души от микробуса, шофьорът на цистерната останал жив, но нафтата от преобърналата се цистерна се изляла в Янтра и в момента Гражданска защита монтирала заграждения преди разливът трайно да замърси реката. За огнен ад в село Антон и пожар в петролната база на държавния резерв пък четем в "Демокрация". За сериозността на тази втора авария най-добре говорят фактите - огънят бил обхванал над 15 резервоара с по 4 000 т. гориво от държавния резерв, на място са били изпратени десетки пожарни от околността, автобуси щели да евакуират жителите на селото. Гражданска защита спешно монтирала апаратура, която да мери замърсяването на въздуха, а на мястото на произшествието бил сформиран оперативен щаб от най-високо равнище.

А освен надвисналата екокатастрофа днешните издания не пропускат от вниманието си и друг тлеещ пожар - този път в българската позиция за Косово, искри от който продължават да прехвърчат и по страниците на днешната преса. Вчерашната спешна среща между премиера Костов и американския посланик Майлс е била посветена на Косово, твърди на първа страница "Монитор" и обръща внимание на читателите, че още след срещата посланикът е отлетял за Вашингтон, за да отнесе становището на българските власти по косовския въпрос. На въпрос на вестника посланик Майлс е бил категоричен, че "САЩ не подкрепят идеята за независимо Косово". А според "Монитор" в момента американски дипломати сериозно работели, за да заличат гафа с изявлението на председателя на парламентарната комисия по външна политика Асен Агов, който намекна за промяна в българската гледна точка по този повод. Доказателство за това според изданието били и вчерашните думи на външния ни министър Надежда Михайлова, че еволюция в българската позиция по този повод няма и не може да има. "Независимо Косово ще има непредвидими последствия за Балканите", е повече от категоричен и политологът Огнян Минчев пред "Новинар". Първо, защото според него, това щяло да е прецедент за нарушаване на държавни граници със сила. Второ, защото независимостта на Косово щяла да дестабилизира Македония с всички опасни последствия за региона и за самата България. И на трето място, според политолога Огнян Минчев, независимо Косово би било неблагоприятен прецедент за разширяване на организираната престъпност. Защото АОК вече не съществувала като въоръжена сила, но съществувала като политическа партия. А това означавало, че едно независимо Косово можело да бъде доминирано от кланова икономика на организираната престъпност, която и без това е твърде голяма заплаха за региона.

"Дали посещението на Хашим Тачи в София е драма или нов сценария?", пита този повод в."Дума" и съзира прекалено много мълчание в случая. Защото, за да бъде пъзелът пълен замълчал и Ахмед Доган, който поканил Тачи в София, а въобще не се видял с него. И единствено левицата и нейният лидер Георги Първанов е определил случая като "недопустим политически гаф". Няма гаф, твърди пък в коментарната си рубрика "Демокрация", опреляйки съдбата на Косово като залог за развитието на целия регион. Затова и България, по мнението на изданието, като признат център на стабилността в региона не можела да се откаже от ролята си, доколкото имала потенциал за диалог и посредничество, която само засилвала нашите позиции.

Доларът мина 2 лв. припомня пък вчерашните позиции на щатската валута във водещото си заглавие "Новинар" и публикува съвета на дилъри, който гласи - сега е моментът да продавате валута, защото еврото оттук насетне само ще стабилизира позициите си на пазарите. Вчера пазарите обаче затвориха заради данъчни хайки, съобщава "Стандарт", и определя случилото се като данъчна хайка, защото само в София за целта тръгнали 4 автобуса с над 200 данъчни служители, в резултат на което имало скандали и сблъсъци. "Какво искате, щом като всеки доктор ще трябва да е с касов апарат", е водещото заглавие за "Труд", който обширно коментира случая и се пита как ли стоят нещата в Европа.

"Европа ни очаква, но като равноправни партньори", твърди в коментар пред "Стандарт" политологът Георги Карасимеонов. И именно това било основното предизвикателство пред нас в новия век, който навярно щял да сложи край на националните държави. "Но дотогава има време, а сега е важното да разберем къде сме", твърди пък пред "Труд" социолога Колю Колев, правейки едно неочаквано сравнение между България и Бразилия. Защо ли - защото у нас често се пише, че сме се превърнали в бананова държава или страна от Третия свят. Едно сравнение обаче показвало, по думите на социологът Колю Колев, че ние сме много далеч и от Третия свят. И това ставало ясно не защото си нямаме карнавал, а като погледнем в бразилската и в българската потребителска кошница. И тогава се разсейвали някои представи за полуголи мулатки, защото ставало ясно, че дори страни с много тежък икономически срив имат далеч по-социално законодателство, отколкото българското.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 4 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 6 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 6 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 6 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 6 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 7 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 8 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 8 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 8 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 8 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 9 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 9 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности