0

К онсултациите за промени в кабинета са една от основните теми в днешните издания. "Търси се нов вицепремиер" е челното заглавие на "Труд". Нов вицепремиер без портфейл ще отговаря за еврофондовете, информира изданието.

Заместник-министрите и заместник областните управители щели да бъдат съкратени с 20-30 на сто. На среща на тримата лидери в четвъртък вечерта Симеон Сакскобургготски заявил, че не иска да сменя свои министри, но в парламента се заговори, че със сигурност от правителството си отива Веселин Близнаков, министър на отбраната, допълва вестникът.

"Станишев бесен, царят не си дава министрите", пише в друг материал "Труд". Нов кабинет "Станишев" със структурни и персонални промени ще има, а 40-то Народно събрание ще довърши мандата си - за това се договорили лидерите на тройната коалиция.

Срещата била бурна, те не се разбрали почти по нито един конкретен въпрос освен за вицепремиера, който да контролира еврофондовете, научил "Труд". Станишев бил твърдо решен да внесе в сряда в парламента предложенията си за нов състав на кабинета.

"Огорчение легна между тримата на върха в БСП", коментира пред "Труд" Илияна Йотова, евродепутат от левицата. Тя прогнозира, че тримата - Румен Петков, Румен Овчаров и Сергей Станишев, отново ще бъдат добрият екип, че в сегашната тежка ситуация за БСП и в предстоящите избори ще си подадат ръка.

Не знам точно кога ще е следващият конгрес, но дискусията ще бъда сериозна, ще има много битки вътре в БСП, но те няма да засегнат този екип, няма и да успеят да го разединят, посочва Йотова.

Според челния материал на "Дума" "Половината министри си тръгват". По неофициална информация всяка от партиите в коалицията ще се раздели с по трима свои министри. Според материала кабинетът ще бъде ремонтиран по формулата 3:3:3.

"Стандарт" акцентира върху решението на коалицията заместник-министрите и висшите чиновници да не получават заплата за участието си в търговските дружества. Според изданието формулата 8:5:3 остава и лидерите на тройната коалиция са се договорили да не пипат квотния принцип.

В друг материал "Стандарт" сравнява: "Предсрочният вот като покер". Само БСП е готова за урните, НДСВ блъфира, а Бойко Борисов още гради партия и търси съюзници, смята авторът.

"Измъчени промени", коментира "Капитал". Станишев вдигна летвата на очакванията за реформи във властта, но трудно ще я прескочи, пише изданието. Според него предизвикателството пред премиера е не просто да сглоби промените в кабинета, но и да ги аргументира.

"Мишки обсадиха потъващия политически кораб", коментира в приложението "Наблюдател" в. "Сега". В мига, когато стана ясно, че НДСВ ще продължи да се придържа към нелогичната си идея - да извива ръцете на партньорите в коалицията, от сумрака на опозиционните кулоари започнаха да надничат хора и цели партии, които очевидно изразяват готовност да зарежат опозиционността си, пише авторът. Според него "Атака" и БНД първи са показали колко относителни са ценностите, когато замирише на власт.

"Парламентът трябва да контролира подслушването", заявява в интервю за "Капитал" председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Минчо Спасов. Според него идеите за създаване на нова мегаагенция, която да обедини ДОИ и ДОТИ, са добри.

Допълнителен позитив е, че всяко използване на СРС ще бъде остойностено и всяка поръчваща организация - била тя МВР, прокуратурата, ДАНС, следствие, ще трябва да съобразява броя поръчани СРС-та със своя бюджет, като така ще се избегне свръхизползването им, обяснява той.

Според него политическият и оперативен контрол върху тази мегаагенция трябва да осъществява парламентарната комисия, а вътрешният контрол - самата агенция.

"Стандарт" посвещава две страници на паметта на Николай Добрев, който почина на 17 април 1999 г. Добрев изигра важна роля при кризата през 1997 г., когато на 4 февруари върна мандата за съставяне на ново правителство на БСП и така даде възможност за провеждане на предсрочни парламентарни избори.

"Първите седесари днес са бедни пенсионери" - тази равносметка прави пред "Труд" Петко Симеонов, участник в Кръглата маса и един от създателите на СДС. Ние имахме знания и ценности, но нямахме управленски опит, срещу нас бяха класни играчи, възседнали структурите на тоталитарната държава и разполагащи с нейните пари - познайте кой кого изхвърли от ринга, коментира той.

"Увеличават пенсиите с 10,35% от 1 юли т.г.", съобщава "Труд". Това повишение се дължи на по-високия ръст на средногодишна инфлация за м.г. - 8,4 на сто, и на значително по-големия средноосигурителен доход - 398,17 лева.

"България сама спря европари заради страх от скандал в ЕК", информира в челния си материал "Сега". Заради нарушения страната ни реши сама да анулира единствените два започнали проекта за строителство на пътища с финансиране от Кохезионния фонд на ЕС, в противен случай това ще стори Европейската комисия, пише вестникът.

Министерството на транспорта обяви вчера, че търговете за избор на строители и надзорници за пътя Кърджали-Подкова и за участъка от магистрала "Хемус" от Околовръстното шосе на София до гара Яна са опорочени.

Виновен отново е фонд "Републиканска пътна инфраструктура", транспортното министерство му препоръчва да не сключва договори с победителите в търговете, пише "Сега".

България е на трето място сред страните от Централна и Източна Европа по обща атрактивност за чуждестранните инвеститори, според проучване, цитирано от "Монитор". 40 на сто от инвеститорите смятат, че страната ни е най-атрактивната дестинация за инвестиции сред осемте държави от Централна и Източна Европа, включени в проучването. Класацията се оглавява от Румъния, следвана от Турция.

"Идват проблеми с 3-месечното отчитане на тока", предупреждава пред "Труд" Любош Павлас, регионален мениджър на компанията ЧЕЗ за България. Ситуацията ще трае 2-3 месеца, ще има неща, които хората не са научили или не са могли да разберат, въпросът е как ще реагират, предупреждава той.

"Ръст в строителството ще има още 5-6 години", прогнозира пред "Класа" Иван Бойков изпълнителен директор на Камарата на строителите в България. Сивият сектор в бранша може да се разпознае по нереално ниските цени, коментира още той.

"Политическият ни елит е безпомощен", заявява пред "Дума" Атанас Семов, директор на Института по европейско право. Въпросът сега е не просто да има подмяна на персоналния състав на управлението, а на нагласата към управлението като дейност, коментира той.

Това, което вижда в момента Европа, надхвърля всички критики, отправени преди присъединяването на България и Румъния, смята той. Според него е изключително важно през следващите 15 месеца до изборите и след тях енергично да покажем, че държавата ни е различна.

"И 100 години са ми малко в театъра", заявява пред "Класа" известният актьор Георги Калоянчев. Никога не ми е омръзвало, може ли роля да ти омръзне, та тя ти е като дете, обяснява той.

"Започнах с 8 лева", спомня си в интервю, публикувано в "Стандарт", певицата Лили Иванова. Тръгнах сама и цял живот се оправям така, коментира тя.

"Разваляме чужденеца, даже японския багер", разсъждава пред "24 часа" писателят Михаил Вешим. Той е забелязал, че по някакъв начин развращаваме дисциплинираните чужденци, които дойдат в България. Те изведнъж виждат, че може да се живее и по друг начин - и по-безотговорно, и по-весело, казва Вешим.

След книгата си "Английският съсед" той планира и друг проект, в който ще опише пък какво става с българите, които се преселват в чужбина.

"Кичът е световно явление", заключава пред "Монитор" музикантът Теодоси Спасов. В момента е разцветът на чалгата във всички сфери, дори и в политиката, преобладава и кичът, което е основният стил на чалгата, коментира той.

Това обаче е световно явление - в Швейцария има клубове, където целият интериор е в стил кич, а от сцената излиза високохудожествена музика, докато в България е обратното - интериорът е суперлукс, а на сцената звучи кич, сравнява музикантът. `

"Вземете на учениците бутилката, но с добро", апелира в анализ за "24 часа" Константин Вълков, програмен директор на Дарик радио. Децата ще спрат да пият и пушат с добри примери, а не със забрани, пише авторът.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Жена, а помниш ли в началото каква любов бяхме? - Гоше, не се разсейвай, имаш чинии за миене...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>&quot;Ужасно е да се печели от смъртта&quot;</p>

Папа Франциск осъди оръжейната индустрия: Ужасно е да се печели от смъртта

Свят Преди 3 минути

Войната на Русия в Украйна беше посочена като една от основните причини за глобалното увеличение на разходите за отбрана

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за създаване на частна детска болница

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за създаване на частна детска болница

България Преди 21 минути

Според коалицията изграждане на частна болница във вида, в който вчера МС реши, „опорочава каузата за национална болница"

Полицай е обвинен в тероризъм, показал подкрепа за "Хамас" в социалните мрежи

Полицай е обвинен в тероризъм, показал подкрепа за "Хамас" в социалните мрежи

Свят Преди 55 минути

Адил е изправен пред две обвинения за публикуване на изображение в подкрепа на забранена организация в нарушение на Закона за тероризма

<p>ПП&ndash;ДБ отстраниха свой депутат</p>

ПП-ДБ отстраниха депутата Стоян Георгиев

България Преди 1 час

Стоян Георгиев е депутат от 47-то, 48-то и 49-то Народно събрание като част от групата на "Продължаваме промяната"

Руски обстрел в Харковска област, има жертви и ранени

Руски обстрел в Харковска област, има жертви и ранени

Свят Преди 1 час

Харковска област беше подложена на интензивен обстрел тази пролет като руските сили атакуваха гражданска и енергийна инфраструктура

"Булгаргаз" предлага по-ниска цена на природния газ през май

"Булгаргаз" предлага по-ниска цена на природния газ през май

България Преди 2 часа

Предложената цена за м. май 2024 г. е със 7 на сто по-ниска от действащата за месец април 2024 г.

Украинските сили край Часов Яр алармират, че се нуждаят от боеприпаси

Украинските сили край Часов Яр алармират, че се нуждаят от боеприпаси

Свят Преди 2 часа

Руската армия напредва западно от превзетия през февруари град Авдеевка и е достигнала покрайнините на Часов Яр

Харви Уайнстийн отново се изправя пред съда

Харви Уайнстийн отново се изправя пред съда

Свят Преди 2 часа

Миналата седмица Апелативният съд на Ню Йорк отмени 23-годишната му присъда

<p>Взрив на газова бутилка в къща в Хасково, пострадали са дете и възрастна жена (ВИДЕО/СНИМКИ)</p>

Взрив на газова бутилка в къща в Хасково, пострадали са дете и възрастна жена

България Преди 3 часа

Инцидентът стана в 10:40 часа на ул. "Петър Берковски"

КЕВР решава за цената на природния газ за май

КЕВР решава за цената на природния газ за май

България Преди 3 часа

"Булгаргаз" ще внесе в КЕВР актуални данни, формиращи цената на природния газ за този месец

Мия и Филип – отстранени от разследването в „Есента на демона“

Мия и Филип – отстранени от разследването в „Есента на демона“

Любопитно Преди 3 часа

Страховити следи и опит за поредно убийство в новия епизод на криминалната поредица

Изпратена по погрешка котката Галена пропътува хиляди километри с куриерска фирма

Изпратена по погрешка котката Галена пропътува хиляди километри с куриерска фирма

Любопитно Преди 3 часа

Галена е била затворена в продължение на шест дни без храна и вода

<p>Там, където свършва сушата и започва морето (СНИМКИ)</p>

"Краят на света": Там, където свършва сушата и започва морето

Любопитно Преди 3 часа

Най-западната точка в цяла Европа е в листа на всеки, стъпил на португалска земя

<p>Фондация &quot;Даная&quot;&nbsp;ще съди държавата, ето защо&nbsp;</p>

Фондация "Даная" ще съди държавата

България Преди 4 часа

"Правителството на Димитър Главчев неглижира аргументите на обществото и педиатричната общност“, посочват от фондация „Даная“

<p>Напрежението в Грузия доведе до арести (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Водно оръжие, сълзотворен газ, зашеметяващи гранати: Напрежението в Грузия доведе до арести

Свят Преди 4 часа

Гражданите протестираха срещу проектозакона „За чуждестранните агенти“

<p>Къде е най-интензивен трафикът по граничните пунктове?</p>

Празничното пътуване: Къде е най-интензивен трафикът по граничните пунктове

България Преди 4 часа

Румънските гранични власти няма да пропускат камиони над 7,5 тона през ГКПП „Дуранкулак“/“Вама веке“ през празничните дни