0

В естниците в четвъртък цитират изявленията на парламентарната опозиция по повод годишнината на правителството: "С тази власт влизаме в Европа унизени".

Според "Стандарт" вял дебат е отбелязал годишнината в парламента. Само Йордан Цонев от ДПС се зае да опровергава с цифри твърденията на десните, че кабинетът е блокирал икономическия растеж.

"Сергей има шанс да е успешен като царя", смята Николай Василев, министър на държавната администрация. В интервю за "Труд" той отчита: "Ще кажа какво свършихме за една година. Много бързо се справихме със създаванито на ново министерство. За работата по евроинтеграцията бих поставил оценка "отличен" на всички служители. Успешно организирахме обучения по чужди езици. Продължаваме с модернизацията на ГКПП-ата, където в
момента вече е чисто и подредено. Намалихме администрацията с 5001 души и продължаваме. Прокарахме 7-процентна ставка за хотелиерството."

Престъпността рязко спада, хвали се пред "Труд" МВР шефът Румен Петков. Най-показателни примери за овладяването на престъпността били намаляването на убийствата, в това число и на показните.

"Добра оценка за Министерството на отбраната през изминалата година", е водещо заглавие в "Българска армия". Реалната оценка на дейността на министерството е "добър 4" според министър Веселин Близнаков. За него голямото предизвикателство е професионализацията на армията. Само за 14 месеца трябва да се справим с този въпрос, който е свързан освен с финанси и с политическа воля и организиране на процеса, казва министърът.

"Една година растеж. А дали е така?", е озаглавен коментар в "Труд".
"Няма тема или поставена цел, в която трите партии едновременно да имат сходни виждания. Силно преувеличени бяха очакванията, че проблемът с корупцията ще се реши автоматично при взаимния контрол. Най-страшното в анализа засяга изключително слабия административен капацитет. Фактът, че
един министър се бори за ограничения от 10% от партийните назначения, а друг е назначавал стотици хора без ценз и опит, не вдъхва оптимизъм за бъдещето на правителството и коалицията," се казва в коментара.

"НДСВ ще се разграничи от БСП преди следващите избори", прогнозира от страниците на "Новинар" политологът проф. Георги Карасимеонов.  Според него въпреки разнородния характер на коалицията, благодарение преди всичко на тримата лидери, тя успя да запази своята цялост въпреки вътрешния натиск, партийните недоволства и отказа от предизборни обещания. Към кабинета може да се отправят много критики - за задкулисни
сметки, за гафове на администрацията, за липса на ефективност. Като цяло обаче Карасимеонов смята, че трябва да му бъде дадена позитивна оценка.

"Изписват кандидатите по жребии", съобщава "Труд". Членовете на Централната избирателна комисия ще могат да гласуват само със "за" и "против", когато взимат решенията си. Това решили надзорниците за президентския вот на първото си заседание вчера.

"Първанов израсна до държавник - седем пъти мери, преди да отреже", казва историкът проф. Божидар Димитров пред "24 часа". Той е сред инициаторите на подписка в подкрепа на преизбирането на Георги Първанов за втори президентски мандат.

"Първанов, понеже произхожда от научните среди, подхожда към всеки въпрос много задълбочено. Мисля си, че той не би могъл да решава по няколко оперативни задачи на ден. От формацията му като учен идва внимателното отношение към всеки проблем, оглеждането му от всички страни, седем пъти премерването му, преди да отреже. Затова и той е подходящ именно за президент. Реалната обстановка и правомощията не му позволяват да решава повече от една-две фундаментални задачи годишно."

"Борисов победи врага си Костов", е заглавието на коментар в "Стандарт".
Поставя се въпросът дали има задкулисна договорка между Бойко Борисов и Георги Първанов. "Ако е така и се кандидатира лично, генералът ще си създаде страшен конфликт със сериозен съперник. Но при съществуването на подобно споразумение по-вероятно е Борисов да участва с друг свой кандидат на вота. И пак да спечели, защото хипотетичният претендент за държавен глава ще се яви на балотажа за сметка на Неделчо Беронов. А Борисов ще може да обедини гласовете на почти всички десни заедно с тези на НДСВ. Тоест - Бойко Борисов е на прага да изпълни една своя мечта - да оглави българската десница", е една от вероятните развръзки според автора.

"Беронов засенчва много млади", заявява в интервю за "Стандарт" Юлиана Николова, бивш зам.-министър в правителството на Иван Костов, сега - изпълнителен директор на Европейския институт. Днес тя ще бъде представена като кандидат за вицепрезидент в двойка с Неделчо Беронов. Казва, че никога не е работила с него. "Аз също не съм популярна. И много ми се иска България най-накрая да стане държава, в която да се цени човекът
с опит, ерудиция и знания. Този, който е уважаван заради това, което е. Аз съм готова да работя в такъв екип и нямам никакви притеснения. Смятам, че г-н Беронов има много повече тежест и достойнство да бъде на тази позиция, отколкото много други младолики кандидати."

"Независимостта отново е на мода", коментира "Сега". "Издигането на независими кандидати е подходяща форма за участие. Особено за мажоритарни избори, каквито са кметските и президентските. Формално това е възможност зад един човек да застанат хора, които трудно може да се обединят. Неведнъж подобен ход се е оказвал печеливш. Проблемите идват после, когато трудно се установява кой е допринесъл най-много за победата и кой носи отговорност за новото управление."

 

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

В лекарския кабинет. - Докторе, притеснявам се за умствените си способности. - Какви са симптомите? - Много тревожни! Всичко, което каже жена ми, ми изглежда…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

а

Израел призова жителите на Рафах да се евакуират

Свят Преди 1 час

Перспективата за израелската офанзива предизвика тревога от страна на световните лидери.

Снимката е илюстративна

Как за 4 часа две майки родиха 6 бебета

България Преди 1 час

Четиримата родители, създали шест нови живота за ден, пожелават щастието си на всеки

Слънце

Слънчево време и високи температури на Гергьовден

България Преди 3 часа

От сряда дъждовете отново се завръщат

Емоционалните Петя и Дилян напуснаха “Един за друг” на крачка от финалите

Емоционалните Петя и Дилян напуснаха “Един за друг” на крачка от финалите

Любопитно Преди 11 часа

Колоритната двойка е гост в новия епизод на подкаста “Един без друг”

Лавров: Няма с кого да преговаряме за Украйна

Лавров: Няма с кого да преговаряме за Украйна

Свят Преди 11 часа

Лавров: Те "играят" пародия на преговори

Хиляди руски войници се готвят за атака там

Хиляди руски войници се готвят за атака там

Свят Преди 12 часа

Според Волошин в момента руските войски се опитват да изземат стратегическата инициатива

Путин изрязал сърцето на убит елен и го дал на Берлускони

Путин изрязал сърцето на убит елен и го дал на Берлускони

Свят Преди 14 часа

Чичито: Владимир показа буен характер, какъвто не си представях в толкова мил и рационален човек

Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Париж

Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Париж

Свят Преди 15 часа

Европейската обиколка на Си ще бъде под знака на балансираната дипломация

Почина звезда от "Титаник" и "Властелинът на пръстените"

Почина звезда от "Титаник" и "Властелинът на пръстените"

Свят Преди 16 часа

През продължилата си близо 50 години актьорска кариера Хил участва в множество филми

Русия започва да вкарва в армията украинци

Русия започва да вкарва в армията украинци

Свят Преди 16 часа

Вероятно Москва вижда тази мярка като начин за задоволяване на нуждите на руските въоръжени сили от допълнителен персонал

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

Свят Преди 17 часа

Телевизията е обект на критики от Нетаняху

Папата поздрави православните християни с Великден

Папата поздрави православните християни с Великден

Свят Преди 18 часа

Той призова също: Да продължим да се молим за измъчена Украйна

Чудо в църква в Странджа в навечерието на Великден

Чудо в църква в Странджа в навечерието на Великден

България Преди 18 часа

Днес отец Йордан обяви една от иконите на храма "Св. Пантелеймон" за миротечаща

"Хамас" обвини Нетаняху в саботаж на преговорите

"Хамас" обвини Нетаняху в саботаж на преговорите

Свят Преди 19 часа

Според Хания палестинската групировка желае да постигне цялостно прекратяване на огъня

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Свят Преди 19 часа

Евродепутатът Матиас Еке, водач на листата на ГСДП в провинция Саксония за евроизборите през юни, беше нападнат от четирима неизвестни

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

Свят Преди 20 часа

Отделно той обяви, че правителството му е решило да закрие базирания в Катар новинарски канал "Ал Джазира"