0

В одеща тема в днешния печат е покушението срещу журналиста от Нова телевизия Васил Иванов. Мощна бомба избухна вчера около 3 ч. пред дома му в столичния квартал "Банишора". В апартамента са били майката и сестрата на Иванов. Нанесени са сериозни материални щети на входа, но няма пострадали.

Очаквах да стрелят по мен, да ме пребият, но не и да направят опит да убият толкова много хора,

споделя Васил Иванов пред "Труд". Интервю с него публикува и "24 часа".

Заради посегателството срещу журналиста министърът на вътрешните работи Румен Петков свика спешно всички ръководители на служби. Той покани на разговор потърпевшия репортер. Пред Народното събрание Румен Петков определи избухването на взрива пред дома на журналиста като

"изключително нагло и брутално посегателство върху медиите

и специално върху тази част от тях, които вадят на показ нелицеприятните неща за отделни лица и институции", отбелязват всекидневниците.

По- късно Васил Иванов се срещна и с главния прокурор Борис Велчев. "Тревожи ме фактът, че взривовете в България продължават. Това е не просто посегателство срещу вашата гилдия, а опит да се внуши някакъв страх в обществото, че могат да се решат редица въпроси чрез насилие, взривове, убийства, терор", за думите на прокурора, цитиран от "Труд".

Репортерът посочи, че е възможно покушението срещу него да е в отговор на репортажа с извращенията в софийския затвор или заради прехвърлената колата на бившия главен прокурор Никола Филчев, допълват изданията.

Взривове поръчват тези, които се страхуват от ЕС,

казва в интервю за "Стандарт" Илияна Йотова от БСП. Атентатите подозрително съвпадат с проверките от Брюксел, подчерта тя.

Всекидневниците публикуват позициите и коментарите на журналисти от националните медии, депутати от различни парламентарни групи, управляващото мнозинство и др.

"Бомба с властови механизъм" е коментарът в "Сега", "Чашата преля" - "Стандарт", "Посегнаха на питащите" - "Дума", "Атентат срещу свободното слово" - "Земя".

Дават на концесия рекламата в София,

обявява "Труд" и допълва, че кметът Бойко Борисов ще внесе в местния парламент предложение за даване на концесия на цялата рекламна дейност в столицата.

Пред "24 часа" Борисов е заявил, че иска всички партии да освободят общинските помещения, след което ще даде част от клубовете на културните дейци.

Министърът на културата Стефан Данаилов обяви вчера предстоящите чествания за 150-ата годишнина на българския театър, като заяви, че ако бъде получена субсидията за капиталови ремонти за 2006-а, която е около 8 млн. лв., за три години ще се възстанови технически дейността на театрите, информира "Труд".

15 болници се вдигнаха на бунт,

отбелязва "Сега" и допълва, че протестите са за повече пари в здравеопазването. Основните искания на протестиращите са държавата да изплати дълговете на болниците, по-високи доходи и ръст на процента от БВП за здраве от сегашните 4,4 на 8% за догодина.

В интервю за "Труд" министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски обяснява, че ако болниците успеят да се разплатят с кредиторите си, при новата система в здравеопазването всички останали пари ще могат да бъдат дадени за заплати. Така по думите му един лекар ще може да получава и по 1000, 2000 и 3000 лв.

На първата си страница "24 часа" цитира зам.-председателя на здравната комисия в парламента Атанас Щерев, според когото е по-добре да се насочват повече пари за профилактика. Той смята това за наложително, за да бъде предотвратено развитието на тежки заболявания.

Хората, които са останали без къщи след последните наводнения, не могат да очакват да им се подарят нови жилища,

заяви вицепремиерът и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем, цитирана от "Монитор".

"Етем оставя жертвите на наводненията без дом", "Етем отряза бездомни" са заглавията съответно в "Сега" и в "Дума".

Трима ученици на възраст от 14 до 16 години бяха простреляни в столичния квартал "Фондови жилища", отбелязва "Монитор". Момчетата са приети в "Пирогов", животът на едното е в опасност. Вероятният извършител на стрелбата е от ромски произход. "Дума" и "Новинар" цитират министър Румен Петков, който призовава да не се насажда междуетнически конфликт.

Евроинтеграция

На срещата на върха на 15 юни Европейският съвет трябва да заяви, че България и Румъния ще бъдат приети в ЕС в началото на 2007 г., пише "24 часа" и пояснява, че за това е настоял докладчикът на България Джефри ван Орден в писмо до "Файненшъл таймс".

Според него спекулациите за отлагане пораждат несигурност в икономиката,

подкопават общественото доверие и насърчават екстремистките елементи, които се противопоставят на демократичното развитие и приобщаването към ЕС на НАТО.

"Труд" предава думите на премиера Сергей Станишев, който е убеден, че България може да направи всичко необходимо да стане член на ЕС на планираната дата. Станишев участва в срещата в Букурещ на премиерите на страни от Югоизточна Европа за ролята на ЦЕФТА.

Великобритания винаги е подкрепяла желанието на България да се присъедини към ЕС през януари 2007 г., ще продължим да помагаме на правителството ви да завърши реформите, но топката е в неговите ръце. Това казва пред "Труд" министърът по европейските въпроси на Великобритания Дъглас Александър.

Главната цел и грижа на страната не трябва да бъде в относителното сравнение с друга държава -

Румъния, а в изпълнението на стандартите на Европейската комисия, препоръчва министър Александър.

По същата тема пред "Труд" говори и британският вътрешен министър Чарлз Кларк, който е на посещение в България. Той не смята, че има реален риск страната ни да не успее да се присъедини към ЕС. Кларк изразява впечатлението си от решимостта на министър Румен Петков и премиера Сергей Станишев за независимост на прокуратурата, както и от главния прокурор Борис Велчев да поиска имунитета на депутати от парламента.

Посланикът на Австрия у нас Карл Дийм е категоричен, че страната ни ще бъде член на ЕС на посочената дата, но не изключи възможността да бъде наложена предпазна клауза, информират всекидневниците. Дийм е заявил това след края на обяда на президента Георги Първанов с посланиците на страните членки на ЕС в София.

Ако няма никакви сътресения извън нашия обхват в Европа, възможностите ни за членство в ЕС от 1 януари 2007 г. са твърде добри, казва в интервю за "Труд" лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски, който е на посещение в Германия.

"Имотите не мога да си ги сложа в куфара, да си ги изнеса, както некои хора,

които не са съвсем наясно с действителността, твърдят и само се превръщат в един инструмент, с който да ме уязвяват. Повервайте ми, няма да го постигнат", казва Сакскобургготски.

Отбрана

Пясъчна буря спря похода ни към "Ашраф", обявява "Труд" и пояснява, че българският контингент не е пристигнал в лагера в Ирак поради лоши метеорологични условия. Бойците ни ще се върнат в края на март 2007 г., съобщил началникът на Генералния щаб на Българската армия ген. Никола Колев. Вчера той се срещна с колегата си от Сърбия и Черна гора ген.-подполковник Любиша Йокич, който е на посещение у нас.

Любиша Йокич се среща и с българския министър на отбраната Веселин Близнаков. Двамата ще подпишат през втората половина на т.г. споразумение за сътрудничество във военната област между България у Сърбия и Черна гора, съобщава в-к "Българска армия".

Вътрешна политика

20 депутати гласуваха като 148 съдебния закон, коментира "Труд", след като парламентът прие на първо четене три законопроекта за промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ). Само 20 депутати слушаха дебатите за промените, предложени от кабинета, Янаки Стоилов и група народни представители, както и от Яни Янев и Валентин Милтенов от НДСВ, пише още изданието.

Коментарът на "Сега" е, че парламентът е ограничил правата на правосъдния министър при изготвянето на бюджета на съдебната власт, предоставени му с последните поправки в конституцията и приетите на първо четене поправки в ЗСВ.

Главният прокурор Борис Велчев ще внесе искане в Народното събрание за снемане имунитета

на народни представители за образуване на досъдебни производства, повдигане на обвинение и даване разрешение да продължи наказателното преследване срещу тях, информират изданията.

"Сега" и "Стандарт" посочват, че Велчев няма да иска имунитетите Милен Велчев и Соломон Паси, защото няма достатъчно доказателства за вина на двамата бивши министри по случаите със сделката с външния дълг и "Транссат".

И Йордан Костадинов в списъка на Велчев, съобщава "24 часа".

Столичният кмет Бойко Борисов ще подкрепи кандидатурата за президент на десницата, но само ако го хареса, обявява самият той пред бТВ.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Любопитно Преди 9 минути

Поставихме Гатьо в ситуация да видим дали познава достатъчно добре феновете на Кухнята на Ада и вижте какво каза той

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 42 минути

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 1 час

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

България Преди 1 час

Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков във връзка с консултациите на "Дондуков" 2 в търсене на служебен министър-председател

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Любопитно Преди 1 час

Второто издание от трилогията Renaissance е посветен на тексаските корени на певицата и включва 27 парчета

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 1 час

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 1 час

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

<p>&quot;По-добре да умреш там, отколкото тук от глад&quot;&nbsp;</p>

От Непал до Украйна: Историята на непалския наемник

Свят Преди 2 часа

Сравнително бедна в сравнение със своите съседи като Русия, Китай и Индия, много непалци са привлечени от високите заплати, които могат да получат, мигрирайки нелегално в тези страни

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

България Преди 2 часа

Екипът в БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред, коментира той

Снимката е илюстративна

Природни бедствия и контрол над съзнанието: Какво представлява HAARP

Любопитно Преди 2 часа

HAARP се превърна в магнит за конспиративни теории, но какво всъщност представлява

<p>Скандал в НС: Може ли да се окажем с 480 народни представители или депутати с двойни заплати</p>

Скандал в НС заради НАТО, Конституцията, "Турски поток" и депутатските заплати (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Любопитно Преди 2 часа

Тази промяна може да причини хаос на психическото и физическото ни благосъстояние

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 2 часа

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 3 часа

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 3 часа

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите