0

С ъс снимка от срещата на френския министър на външните работи Филип Дуст-Блази и българските медицински сестри в затвора "Джудейда" край Триполи, излиза "Сега".

Изданието отбелязва, че това е първият западен министър, който посещава осъдените българки в Либия. Вестникът посочва, че Франция има свой план за разрешаване на случая, който не е много по-различен от вече представения за хуманитарна помощ от Брюксел.

"Изтощени сме. Не ни забравяйте!", казали българките пред френския министър, разказват изданията, като посочват, че една от петте не присъствала на срещата, защото била "на края на силите си".

Франция обеща край за кошмара на сестрите, пише "Стандарт". "Монитор" допълва, че междувременно Сдружението за насърчаване на двустранните отношения с Либия откри банкова сметка и призова обществеността у нас да помогне на болните либийски деца.

"Сър Антъни - моторът на преговорите с Либия" - това е заглавието на статия в "24 часа" посветена на СПИН-процеса.

Когато говорим за обвитите в мистерия преговори с Либия, има един човек, който участва в тях, и той е много, много важен, се посочва в статията. Този човек се казва Антъни Лейдън и е посланик на Великобритания в Триполи, представя го авторът.

Изтъква се още, че според някои сър Антъни дори е най-важният участник в разговорите за разрешаването на СПИН-казуса в Бенгази и съдбата на българските медицински сестри.

Вестникът припомня, че на 15 януари предстои поредната важна среща в Триполи и коментира, че ако планът за медиците успее, София трябва да даде орден на британския посланик в Либия.

Болниците вече връщат пациенти,

информира с уводното си заглавие "Сега". Вестникът се позовава на сигнали, подадени на горещия телефон в Националната здравноосигурителна каса през последните дни. На повечето болни било казано, че клиниките не приемат.

На някои места се оправдали пред пациентите, че не знаят дали здравната каса ще им плати за лечението, съобщили от НЗОК. Неяснотата идва от това, че още не са подписани новите договори между болниците и касата.

За първи път от тази година НЗОК финансира напълно лечебните заведения, а клиничните пътеки, по които става това, се увеличиха от 120 на 299, напомня изданието.

Темата е водеща и в "24 часа", като в заглавие на своя анализ вестникът пише: "Ремонтът на здравната реформа ще убие болните". Заложеният нов принцип в Закона за здравното осигуряване доведе до паника, тъй като под него е мъгла от неясноти, коментира авторът.

"България пак се мобилизира срещу птичия грип",

извежда "Дневник". Отбелязва се, че отново са засилени мерките срещу болестта, след като вчера в Турция две деца починаха вероятно от смъртоносния за хората щам.

"Ситуацията е много притеснителна. Две лаборатории в Турция са потвърдили, че вирусът е от вида N1, остава само да установим дали е Н5" казва началникът на отдел "Епидемиологичен" в Министерството на здравеопазването д-р Ангел Кунчев, цитиран от изданието.

Нацията се топи с 40 000 на година,

съобщава "Стандарт". Според водещия материал на "Труд" населението на България намалява с 90 000 годишно. Данните изнесъл социологът доц. Михаил Мирчев на среща на експерти с президента Георги Първанов по демографски въпроси.

Прогнозата е, че до 2050 г. ще се промени коренно структурата на населението - тогава българите щели да бъдат едва 60% от хората в страната. Останалите 40 % ще са роми, турци, арменци и представители на други етноси, уточнил социологът.

Сега сме 80%, пояснява "Стандарт". "Дума" информира, че демографската криза става приоритет на националната сигурност, за което се създава и специален консултативен съвет по демографски проблеми при президента.

"Газова атака"

е темата на "Труд" по повод настояването на "Газпром" за промени в договора за транзит на руски газ. Газът няма да поскъпва, предплатили сме доставките, заявява министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров пред "24 часа".

По думите на министър Овчаров няма предвидена възможност за предоговаряне на цените на природния газ - нито в самите договори, нито пък съществуват протоколи, които да предвиждат подобно предоговаряне както през 2006-а, така и през 2007-а г.

"Газпром търси печалба, да го направим и ние!", заявява пред ежедневника бившият вицепремиер Евгений Бакърджиев. Идеята му е да се поиска увеличаване на транзитираните количества газ през България за сметка на по-ниската транзитната такса.

"Кремъл удари на камък при Овчаров" е коментарът в "Стандарт". Търговският закон и в България, и в Русия ясно описва какво означава търговски договор, се изтъква в статията - той съществува не за да се тълкува според икономическата конюнктура и политическата ситуация, а за да се изпълнява.

Посочва се, че в контракта между София и Москва е записана цена 83 щ.д. за 1000 куб.метра газ до 2010 г. и в документа няма клауза, която да позволява промяна на сумата.

Трябва да мислим отсега какво ще се прави след изтичането на дългосрочните договори през 2010 г., напомня в интервю за "Дневник" бившият заместник-министър на енергетиката Илко Йоцев.

Темата е сред водещите и в "Пари" като изданието отбелязва също, че само часове след като Русия прекрати блокадата на газовите доставки за Украйна, от ЕС са признали, че споровете са разкрили дълбоките пропуски в енергийната политика на съюза.

"Труд" помества интервю с министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова. Тя очаква доходите за 2006 г. да нараснат със 17%.

Пламен Орешарски ще е най-натовареният министър през първата половина на годината,

пише "Пари", като прави този извод на базата на законодателната програма на кабинета до юни.

Предвижда се финансовият министър да внесе пет нови закона и да подготви промени в още шест. Общо в законодателната програма на правителството за първото полугодие са включени 24 нови закона и промени в други 39, се посочва в материала.

"Кабинетът започна ударно годината" отбелязва по този повод "Дума".

Стотици милиони британски лири може да се насочат тази година към инвестиции в български имоти след данъчни облекчения, включени в бюджета на Острова за 2006 г., съобщава "Дневник".

В статията се изтъква, че България е сред най-атрактивните дестинации за британските фондове за недвижимости, а в Лондон през миналата година са регистрирани рекорден брой инвеститори с интерес към района.

"Новинар" оповестява, че емигрантите осигуряват най-сериозната външна инвестиция. За миналата година те са внесли в страната 3 млрд. лева. Това е огромен и все още неизползван ресурс за българската икономика, казва председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев, цитиран от вестника.

"Курортите свалиха цените наполовина",

пише "Стандарт". В битката за гости хотелите смъкнаха тарифите с 30 до 50%, разказва изданието и посочва, че най-евтино излиза леглото в частна квартира и малък семеен хотел.

"Петканов не иска да е главен прокурор" извежда "Стандарт". В материала се цитира министъра на правосъдието Георги Петканов, който не бил склонен да предложи кандидатурата си за поста главен прокурор, дори ако има политическа подкрепа от съвета на коалицията.

За сметка на това депутатът от левицата Младен Червеняков нямал нищо против да се кандидатира, но чакал решение от коалицията. Процедурата за главен прокурор ще се открие на първото за тази година заседание на Висшия съдебен съвет на 11 януари, посочва всекидневникът.

Въпреки неодобрението на СДС партията на Костов (ДСБ) ще бъде официално приета в Европейската народна партия (ЕНП),

съобщава "Сега". Това ще стане на заседание на политическото бюро на ЕНП на 9 януари в Брюксел.

Припомня се, че кандидатурата на ДСБ беше блокирана от Надежда Михайлова, докато беше лидер на СДС. След като Петър Стоянов оглави партията, тя се превърна в защитник на Костов, отбелязва изданието.

"Подозрителното мълчание на Доган" - така е озаглавен анализът в "Монитор" по повод предстоящите президентски избори наесен. Лидерът на ДПС може да се отметне от Георги Първанов в последния момент и да подкрепи друг кандидат, пише в материала.

"Издигат Бойко Борисов за президент"

- с това заглавие излиза пък новият брой на "168 часа". Въпреки обещанията си да не се включва в изборите, напоследък генералът сериозно се е замислил дали да не се кандидатира за поста, пише седмичникът, като се позовава на хора от обкръжението на столичния кмет.

Ще въвеждаме визи за сърбите, информира "Стандарт". Позовавайки се на правителствената информационна служба, вестникът пише, че България ще предложи на Белград спогодба, според която българите да продължат да пътуват без визи в Сърбия и Черна гора.

В същото време много категории сърби и черногорци ще могат да влизат при облекчен визов режим у нас. Обяснението е, че с влизането си в ЕС България е длъжна да изравни визовия си режим с този на страните членки и именно затова са ограниченията за гражданите на Сърбия и Черна гора.

"Монитор" информира, че на закрито заседание правителството е одобрило 9 нови посланици на страната за чужбина. От предложените 11 са отпаднали двама, отбелязва изданието.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Срещат се приятели. - Защо обикаляш така? - Търся сина си. Няма го в интернет клубовете, и в кафето, в дискотеката също. - Може да…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Огнената Никол напусна Hell’s Kitchen на крачка от финала

Огнената Никол напусна Hell’s Kitchen на крачка от финала

Любопитно Преди 1 час

Тя e ексклузивен гост в подкастa “Кухнята след Ада”

<p>Изтеглят COVID ваксината на &quot;АстраЗенека&quot; в световен мащаб, ето защо</p>

Изтеглят COVID ваксината на "АстраЗенека" в световен мащаб

Свят Преди 1 час

Според изчисленията разпространението на ваксината е спасило живота на 6,3 милиона души по света

Русия ще се бори с "фалшификацията на историята от Запада"

Русия ще се бори с "фалшификацията на историята от Запада"

Свят Преди 2 часа

"Колективният Запад използва фалшификацията на историята като оръжие в информационната война", смята Путин

Дадоха на съд новата организация на движението в центъра на столицата

Дадоха на съд новата организация на движението в центъра на столицата

България Преди 3 часа

Новината бе съобщена на Facebook страницата на ЕЦТП

Страните от ЕС се договориха за приходите от замразените руски активи

Страните от ЕС се договориха за приходите от замразените руски активи

Свят Преди 3 часа

"Тези пари ще послужат за военната отбрана и възстановяването на Украйна", заяви белгийското председателство в "Екс"

<p>Петков: Ако ГЕРБ се отърве от захвата на Пеевски, ние можем да говорим с тях</p>

Кирил Петков: Ако ГЕРБ се отърве от захвата на Пеевски, ние можем да говорим с тях

България Преди 3 часа

Петков, който е и водач на листата на партията в Перник на предстоящите избори, присъства на среща със симпатизанти

<p>Зеленски: Ако това не е нацизъм, кое е?</p>

Зеленски сравни битката с Русия с борбата срещу нацистка Германия

Свят Преди 3 часа

Коментарът му е по повод годишнината от края на Втората световна война в Европа

<p>Втори ден протест: Граждани недоволстват от новата организация на движението в София (СНИМКИ)&nbsp;</p>

Втори ден протест: Граждани недоволстват от новата организация на движението в София

България Преди 4 часа

Протестиращите скандират "Оставка!" и свалят доверието си от кмета на Столична община Васил Терзиев

Майката на убития Пейо Пеев пред NOVA: Той умря, даде живота си, за да защити детето си

Майката на убития Пейо Пеев пред NOVA: Той умря, даде живота си, за да защити детето си

България Преди 4 часа

Близки и приятели на убития Пеев излязоха на протест пред Съдебната палата

Борисов: Тагарев и Рашков бяха ключови за ПП, а сега са изпаднали от листите

Борисов: Тагарев и Рашков бяха ключови за ПП, а сега са изпаднали от листите

България Преди 5 часа

Във финансите катастрофата е огромна, парите ги няма, категоричен е лидерът на ГЕРБ

Великобритания ще експулсира руския аташе по отбраната

Великобритания ще експулсира руския аташе по отбраната

Свят Преди 5 часа

"Той е недеклариран служител на военното разузнаване“, каза пред парламента британският министър на вътрешните работи

<p>Агенция &quot;Митници&quot; и НАП с физическа инвентаризация в &quot;Лукойл&quot;</p>

Агенция "Митници" и НАП с физическа инвентаризация на наличностите в "Лукойл"

България Преди 5 часа

Това съобщи служебният премиер Димитър Главчев

Коалиция „Неутрална България“

Коалиция „Неутрална България“

Избори 2 в 1 Преди 5 часа

Коалиция „Неутрална България“

Партия „Български съюз за директна демокрация“

Партия „Български съюз за директна демокрация“

Избори 2 в 1 Преди 5 часа

Партия „Български съюз за директна демокрация“

Партия „За велика България“

Партия „За велика България“

Избори 2 в 1 Преди 5 часа

Партия „За велика България“

<p>Визита на бивш ирански президент в Унгария възмути Израел, ето защо</p>

Визита на бивш ирански президент в Унгария възмути Израел

Свят Преди 5 часа

Според израелското посолство това е "сериозна обида" към паметта на близо 600 000 унгарски евреи