0

"Първанов пак иска от Брюксел ток за региона", извежда в заглавие "Труд" от срещата в Загреб на държавните глави на страните от Югоизточна Европа по въпросите на енергетиката.

Българският президент Георги Първанов призова съседните страни да участват в изграждането на АЕЦ "Белене". Държавният ни глава е припомнил още за тежките последици за региона от предсрочното затваряне на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" и е изтъкнал, че България ще продължи да призовава Европейската комисия да вземе адекватни мерки за преодоляване на кризата в региона.

Първанов е подчертал три приоритета в енергийната област: конкурентоспособност, непрекъсваемост и ритмичност на доставките и баланс с околната среда.

В срещата участва и президентът на Русия Владимир Путин. "Ние ще решим енергийните ви проблеми", цитира го в заглавие "Труд". По думите на Путин Русия като един от световните лидери в добива на нефт и газ ще направи всичко възможно за решаването на енергийните проблеми на Балканите.

Подписаният в Рим меморандум между "Газпром" и италианската компания "ЕНИ" за нов газопровод под Черно море, който ще премине и през България, е много перспективен, допълва "24 часа" от думите на руския държавен глава.

"Сега" добавя, че Първанов и Путин са обсъдили на среща енергийния мегапроект "Южен поток" за газопровод през Черно море.

"Царят ще управлява еднолично НДСВ", обявява "Сега". Пред бТВ вицепремиерът Даниел Вълчев лансира идеята, че лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски ще води еднолично партията си, след като тя се разцепи на враждуващи лагери.

В събота Сакскобургготски обяви, че е приел оставките на всичките си заместници - Вълчев, Пламен Панайотов, Николай Свинаров, Соломон Паси, Долорес Арсенова, Милен Велчев и главния секретар Владимир Дончев. Вълчев обясни, че партията може да продължи да функционира без заместници.

"Царят записва само себе си в съда", пише "Стандарт" и пояснява, че има вариант лидерът на НДСВ да регистрира в съда само част от решенията на партийния конгрес.

По думите на юристи Сакскобургготски може да внесе в СГС само документите за собственото си преизбиране и промените в устава, част от които е и новото име на формацията - Национално движение за стабилност и възход.

"Съветници от СДС и ДСБ в Русе правят обща група", обявява "Труд". Двете партии ще се обедният, като се явят с обща листа за общински съветници на предстоящите през есента местни избори. "Вотът наесен сплотява десницата по места", обобщава
"Сега".

ГЕРБ постави урна в централния си офис във Враца, като в нея всеки може да пусне "бюлетина" с предложение за кмет на общината, информира "Стандарт".

"24 часа" научил, че кандидатите за наследници на Стефан Софиянски начело на ССД са трима - общинските съветници Радослав Кацаров и Милан Миланов и депутатът Румен Ангелов. Кой от тримата ще оглави партията ще бъде решено на Националното партийно събрание на 7 юли.

"Дадоха на съд ексшефа на държавния резерв", отбелязва "24 часа". Обвинителният акт срещу Димитър Димитров е бил внесен в съда миналата седмица. Срещу него са повдигнати общо девет обвинения за причинени над 120 млн. лв. щети на бюджета.

"Преди 31 години досието ми е прекратено. В него няма мой автограф, агент на Държавна сигурност не съм бил", заявява пред "24 часа" бившият конституционен съдия Георги Марков. В четвъртък Комисията по досиетата обяви, че трима бивши конституционни съдии са били агенти на ДС - Георги Марков, Димитър Гочев и Тодор Тодоров.

"Сега" допълва, че събирането на архивите на ДС от комисията по досиетата може да продължи една година.

"Пенсиите трябва да растат повече от заплатите", предлага в интервю за "Сега" депутатът от ДПС Алиосман Имамов. Според него още е рано за плосък данък в чист вид.

"Съчинява се нов политически модел", е заглавието на анализ в "Монитор". Според автора масовата политика се нуждае от прост и разбираем сюжет, който да не се различава съществено от общия модел на телевизионните сериали.

"С 400 000 долара от САЩ нарязахме стари оръжия", пише "Труд". С дарението е унищожено голямо количество старо оръжие в заводите на "Терем" у нас. От 2001 г. до сега Вашингтон ни е предоставил безвъзмездно 2,6 млн. долара за нарязване на ненужните арсенали. С парите са ликвидирани около 80 000 броя малки оръжия и над 6000 т боеприпаси.

"Труд" информира, че президентът Георги Първанов, заедно с колегите си от Сърбия и Румъния Борис Тадич и Траян Бъсеску, ще наблюдава заключителната фаза на учението "Дунавски страж 2007". На 27 юни тримата държавни глави ще се съберат при видинското Ново село.

"Монитор" допълва, че основната задача на учението е над 1600 военни от България, Румъния и Сърбия да обезвреждат терористи на кораби по река Дунав. Темата е водеща за "Българска армия".

Трима висши офицери от екипа на началника на Генералния щаб на БА ген. Златан Стойков са поискали да се разделят с постовете си и с армията, научил "Дневник". По неофициална информация причините за напускането им са свързани с предстоящите съкращения в армията и с напрежение в екипа.

"Труд" предупреждава, че през тази седмица се очаква втора гореща вълна да залее страната ни. Най- високи ще бъдат температурите във вторник - около 40 градуса. Горещата вълна щяла да дойде от пустинята Сахара.

След високите температури обаче през последните дни няколко града пострадаха от градушка, допълва "Труд". Силна буря срути купола на цирк в бургаския комплекс "Изгрев", няколко души бяха ранени. "Ураган и рекордна жега измъчват България",обобщава "Сега".

В интервю за "Новинар" синоптикът Петър Янков казва, че юли и август ще са по-сухи и по-топли от нормалното.

По инициатива на българския еврокомисар за защита на потребителите Меглена Кунева в евросъюза ще се забранят подвеждащи надписи върху слънцезащитните кремове, съобщава "Труд".

Поне 815 млн. лева ще оставят това лято българите по морските курорти у нас и в чужбина, изчислява "24 часа".

"Бърза помощ за "Пирогов", коментира "Труд" в заглавие на анализ за протестите на лекарите и сестрите от лечебното заведение. Вече 37-ми ден ден те настояват да им бъдат увеличени заплатите. Под глава "Сега" посочва, че българските лекари са най-зле платени в Източна Европа.

"Политик, който уж е от коалицията, лъже гадно и подло "Пирогов", извежда "24 часа" от интервюто си с министъра на здравеопазването Радослав Гайдарски.

От първата си страница "Труд" разказва за извършена трансплантация на черен дроб на най-малкия пациент досега у нас - шестмесечната Никол от София.

На водещо място "Монитор" алармира, че няколко пациенти са починали след лечение от рак в добричката специализирана частна хирургическа болница "Авицена". Прокуратурата в града вече е започнала разследване.

Нов вид училища ще бъдат създадени в България, информира "Труд". Те ще носят името "Втори шанс" и ще са за ученици, които окончателно са отпаднали от училище. Техният брой в момента е около 20 000.

В друг материал изданието цитира министъра на образованието и науката Даниел Вълчев, според който преподавателите имат основания да протестират за повишаване на заплатите. Исканията на учителите възникнаха спонтанно и през предстоящата седмица ще започнем преговори с протестиращите, е обещал министърът.

"Сега" публикува материал със заглавие "677 дни на министър Вълчев", в който се обобщават двете години от заемането му на поста.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Свят Преди 7 минути

Съпругата му Йонат е убита при първоначалното нападение

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

България Преди 55 минути

Компанията беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата

Внимание, туристи: Планинската служба с предупреждение

Внимание, туристи: Планинската служба с предупреждение

България Преди 2 часа

Облачно и мъгливо е и има условия за валежи от дъжд през целия ден

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

България Преди 2 часа

Не пропускайте на Великден след централната емисия новини

<p>Засилени мерки за сигурност&nbsp;в София на Велика събота и 6 май</p>

НСО въвежда мерки за сигурност в София на Велика събота и 6 май

България Преди 3 часа

От 21:00 ч. на 4 май до 2:30 часа на 5 май се въвежда забрана за използване на безпилотни летателни средства (дронове) в зона с радиус хиляда метра и с център пл. „Свети Александър Невски“

Очаква ли се ръст в цените на горивата

Очаква ли се ръст в цените на горивата

България Преди 3 часа

С политиката в ЕС няма как те да поевтиняват, отбеляза председателят на Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев

Как да съхраняваме лимоните, за да останат свежи

Как да съхраняваме лимоните, за да останат свежи

Любопитно Преди 3 часа

Каква е тайната за свежестта на лимоните четете в следващите редове

<p>Къде в София има най-много кърлежи</p>

Проф. Кантарджиев за кърлежите: Избягвайте местата, обрасли в бръшлян

България Преди 4 часа

Той даде няколко съвета как да се пазим от паразитите

Този огромен космически балон може да е първият дом на човечеството на Марс

Този огромен космически балон може да е първият дом на човечеството на Марс

Любопитно Преди 4 часа

Остава да видим дали Max Space ще накара технологията да сработи, или това ще бъде още един стартъп, за който светът скоро ще забрави

Lincoln Continental

Когато в емблематична американска лимузина са вграждат двигатели от BMW… дизелови

Технологии Преди 5 часа

Коя ли умна синя якичка измисля този гениален ход?

Осъдиха болницата, използвала генетичен материал без разрешение на собственика му

Осъдиха болницата, използвала генетичен материал без разрешение на собственика му

България Преди 5 часа

За скандалния случай разказа журналистът на NOVA Мариета Николаева в „(Не)Порочно зачатие”

Разпети петък e - най-скръбният ден за християните

Разпети петък e - най-скръбният ден за християните

Любопитно Преди 5 часа

В него си припомняме страданията, съденето, разпъването на кръста, смъртта и погребението на Иисус Христос

Джими Кимъл се подигра с пожеланието на Доналд Тръмп за рождения ден на Мелания

Джими Кимъл се подигра с пожеланието на Доналд Тръмп за рождения ден на Мелания

Свят Преди 6 часа

Комикът се подигра с нюйоркския съдебен процес срещу бившия президент за "мълчаливи пари"

35 невероятни факта за Древна Гърция

35 невероятни факта за Древна Гърция

Свят Преди 6 часа

Макар и недостатъчни, но много интересни

Иракска екстремистка групировка твърди, че е извършила ракетна атака срещу цели в Тел Авив

Иракска екстремистка групировка твърди, че е извършила ракетна атака срещу цели в Тел Авив

Свят Преди 6 часа

Крилати ракети тип "Аркуб" за първи път са били насочени срещу израелския град