0

"24 часа" информира, че днес в НДК ще бъде учреден национален инициативен комитет за преизбирането на Георги Първанов. Посочва се, че 21 души начело със Стефан Данаилов ще издигнат президента за втори мандат.

Според "168 часа" интелектуалци, спортисти и патриоти били подсетени да подкрепят президента.

"Крайният вляво" - под това заглавие "Труд" представя ген. Любен Петров, който ще бъде един от кандидат-президентите на предстоящите избори през есента.

Пет дни преди Централната избирателна комисия да регистрира кандидатите, 68-годишният армейски генерал заяви, че щял да спечели вота още от първия тур, пише изданието.

В интервю за "24 часа" зам.-председателят на парламента д-р Петър Берон коментира, че при разпокъсаното състояние на десницата Неделчо Беронов няма голям шанс срещу Георги Първанов.

От дясното пространство трябва да се махнат всичките му досегашни лидери, за да може нещо да се промени, смята Берон.

"Бягство от победата" е анализ в "Новинар", според който Иван Костов е ненужен комунистически кадър за партиите в дясното пространство. Според "168 часа" в СДС имало брожения заради Неделчо Беронов и сините още не били одобрили десния кандидат.

Журналистката Велислава Дърева разкрива пред "24 часа" шест причини поради които - може би,

Бойко Борисов няма да се кандидатира за президент

Той няма да участва във вота не защото не иска да го спечели, а защото не иска да го загуби, смята авторката и допълва - понеже президентските избори не са като кметските и София не е България.

От друга страна в рубриката "Наблюдател" на "Сега" пише, че на столичния градоначалник изобщо не му се занимава с тези избори, но политическата ситуация и необходимостта от разбиване на тристранния модел го тласкали да го направи.

Пресата информира за срещата на Борисов със земеделския лидер Георги Пинчев, на която столичния кмет бил информиран, че атаката на ДСБ срещу него не била приключила.

"Стандарт" съобщава още, че кметът щял да призове структурите на ГЕРБ да не подкрепят Георги Първанов на президентските избори. Изданието се позовава на думите на зам.-председателя на партията Цветан Цветанов.

Изборите за президент ще са рекордно скъпи,

съобщава "Сега" и отбелязва, че само за пет години разходите за президентския вот са скочили 2,5 пъти. Това показвала план-сметката на кабинета. "Дума" допълва, че засега разходите гонят 21 млн. лв.

"24 часа" информира, че посланиците и консулите ни зад граница са получили право да решават къде в чужбина ще се открие изборна секция, ако по-малко от 100 наши сънародници са решили да упражнят правото си на глас. По закон 100 избиратели трябва да подадат писмени заявки, за да се открие секция в чужбина, пояснява ежедневникът.

"Труд" помества интервю със зам.-главния прокурор Валери Първанов. Той коментира работата на прокуратурата и посочва какви промени ще бъдат направени, за да бъде по-ефективна. На първо време предстои да бъдат назначени 10 нови прокурори, казва Първанов.

Оставка на Овчаров искат левите в БСП,

извежда "24 часа". Изданието пише, че новото ляво крило в БСП ще иска оставки на министри на пленума утре. Това разказали депутати от левицата.

Припомня се, че Илия Божинов, член на Висшия съвет на БСП и един от учредителите на лявото крило в БСП, заявил пред "Дарик радио", че ще иска оставката на вицепремиера Румен Овчаров.

Проблемът с Овчаров не е само с корупцията в Министерството на икономиката и енергетиката, за която той не може да не знае и да не участва, обяснява пред "Труд" Илия Божинов.

По думите му, проблемът е, че министърът бил идеолог на икономическата и на социалната стратегия, с която партията спечели изборите, но нещата не се движели в посоката, начертана в програмата.

Новото крило прекалява с исканията, опонира зам.-председателят на лявата парламентарна група Георги Юруков, от страниците на "Стандарт".

В интервю за "Дума" зам.-председателят на БСП Димитър Дъбов коментира от своя страна, че левият електорат е много чувствителен към хората, които се опитват да цепят партията. Темата присъства във всички ежедневници.

Интервюто в "Монитор" е със зам.-председателя на ДПС Росен Владимиров. ДПС цели да промени балканските нрави у нас, казва той и отбелязва, че

в движението членуват повече от 12 000 българи

Отнемат част от земите на царя, извежда още вестникът и допълва, че прокуратурата е започнала две дела във връзка с имотите на Симеон Сакскобургготски. Според данните досега липсвали документи за стотици декари.

Председателят на Софийската градска прокуратура Вичо Вичев пояснява в интервю за "Новинар", че за царските имоти ще бъдат разпитани всички лица, включително бившия кмет Стефан Софиянски и предишния областен управител Олимпи Кътев.

Евроинтеграция

"Плащаш повече, но за качество" е темата на "Труд". Цитирайки д-р Светла Бъчварова, зам.-министър на земеделието и горите, вестникът обяснява, че след приемането на България в ЕС рязко нищо няма да поскъпне. Д-р Бъчварова е категорична, че гражданите ще плащат не просто за някаква стока, а за качество.

Външна политика

ЕС решава днес какво ще правим в Ливан, информира "Сега". Българското правителство се отказа вчера да вземе решение за изпращане на войници за мироопазваща мисия в Ливан, за да изчака днешното извънредно заседание на външните министри на ЕС, отбелязва ежедневникът.

Посочва се, че в него участва външният министър Ивайло Калфин, като представител на присъединяваща се страна.

"България и Русия ще си мерят пушките наесен" е анализът в "Сега". До края на годината двете държави трябва да уредят споровете за оръжейните лицензи, пише вестникът.

Общество

Сред акцентите в пресата са новите разкрития на прокуратурата относно злоупотребите в "Топлофикация"-София. С уводния си материал "Труд" съобщава, че е открит сейф с нови 2,5 млн. лв. на бившия изпълнителен директор на дружеството Валентин Димитров и неговата майка Цеца Димитрова.

Парите били в две касети в банков трезор и доскоро собствеността им се водела на сина и майката, но после била прехвърлена на трето лице. За находката съобщил прокурорът Николай Джамбазов, който наблюдава делото за пране на пари.

"Труд" информира още, че в началото на септември кардиологичната болница "Св. Екатерина" ще

преглежда безплатно пациенти от цялата страна

Всеки българин ще има възможност да бъде консултиран от най-опитни кардиолози, пише вестникът, позовавайки се на директора на болницата проф. Генчо Начев.

Интервю с проф. Начев публикува "Сега". В него той коментира законовите норми за трансплантациите и донорството.

"Държавата подкрепи 1108 даровити деца" е водещото заглавие в "Дума". За стипендиите на даровитите българчета през годината били отделени близо 650 000 лв.

Всички издания пишат за радостното посрещане на футболистите на "Левски" на летище София след мача им с "Киево" и класирането на отбора за Шампионската лига.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>&quot;Визитата на Путин в Китай е съдбоносна&nbsp;за бъдещето&quot;&nbsp;</p>

"Посещението на Путин в Китай е съдбоносно за бъдещето на целия свят"

Свят Преди 1 час

Притеснително ли е изявлението на говорителката на външно министерство на Русия?

<p>Земетресение на няколко километра от София</p>

Земетресение на няколко километра от София

България Преди 2 часа

Трусът е бил регистриран в 02:39 тази нощ

д

Русия отблъсна ракетна атака срещу Севастопол

Свят Преди 3 часа

Същевременно боевете в Харковска област продължават

<p>Ужасни горещини в Индия, температурите са до 47,1 градуса</p>

Ужасни горещини в Индия, температурите достигнаха 47,1 градуса

Свят Преди 3 часа

Столицата Делхи е поставена под тревога за опасно време

<p>Това ли е тайната на безсмъртието?</p>

Това ли е тайната на безсмъртието?

Любопитно Преди 3 часа

Революционен пробив в криогенната технология може да позволи замразяване на човек за много години

Сашко от Перник

Ексклузивно: Говори мъжът, който спаси Сашко от Перник

България Преди 4 часа

"Огромен късмет, че не се разминахме за секунди, щеше да прехвърли Балкана"

<p>Бдение в София тази вечер в подкрепа на засегнатите от ХИВ/СПИН</p>

Бдение в София тази вечер в подкрепа на засегнатите от ХИВ/СПИН

България Преди 4 часа

Вижте къде и в колко часа в столицата ще се състои инициативата

<p>Филм за създаден с изкуствен интелект Путин провокира небивал интерес в Кан&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Филм за създаден с изкуствен интелект Путин провокира небивал интерес в Кан (ВИДЕО)

Любопитно Преди 4 часа

Трейлърът започва с руския лидер на пода в... памперси

Гордана Силяновска Давкова аплодира създателите на "Валкюра" след края на спектакъла

Културна дипломация: новият президент на РСМ гледа спектакъл на Софийската опера в Скопие

България Преди 4 часа

"Валкюра" вдигна на крака пълната зала на Националната опера и балет

д

Мегън Маркъл - най-нехаресваната знаменитост

Любопитно Преди 4 часа

Вижте кои са другите "печеливши" в класацията

<p>Изключването на усещането за допир може да причини болка</p>

Изключването на усещането за допир може да причини болка

Любопитно Преди 5 часа

Приблизително един на всеки пет възрастни в САЩ изпитва болка, която продължава безспирно месеци наред

<p>Google обяви куп нови функции за AI и&nbsp;Android</p>

Google внедрява повече AI и в Android

Технологии Преди 5 часа

Умните алгоритми постепенно ще преобразят и мобилната платформа

<p>До 26&deg; в неделя, но какво време ни очаква?</p>

До 26° в неделя, но какво време ни очаква?

България Преди 5 часа

Максималните температури ще са предимно между 21° и 26°

Фаворитите Петър и Галена напуснаха “Един за друг”

Фаворитите Петър и Галена напуснаха “Един за друг”

Любопитно Преди 13 часа

Симпатичният фермер и неговата любима са ексклузивни гости в подкастa “Един без друг”

"Демократическата партия ни приема за даденост": Предизборната борба в САЩ

"Демократическата партия ни приема за даденост": Предизборната борба в САЩ

Свят Преди 13 часа

В неделя Байдън ще продължи информационната си кампания, като ще говори пред чернокожи абсолвенти