0

В секидневниците пишат за първата официално издигната кандидатура за президент - на председателя на Конституционния съд Неделчо Беронов.

В инициативния комитет, номинирал Беронов, досега са се включили 52-ма интелектуалци и общественици, а за вицепрезидент е посочен директорът на Европейския институт Юлиана Николова.

Аз ще бъда следващия президент,

извеждат думите на Беронов при издигането на кандидатурата му вестниците "Труд" и "Земя".

Според него държавният глава трябва да бъде дистанциран от политическите влияния и да играе ролята на политически арбитър в обществения живот.

Беронов заявил още, че се включва в президентските избори, за да бъде изразител на желанието за промяна в България.

Десният кандидат за президент започна кампанията си с остри критики към настоящия държавен глава, смята "Сега" и цитира Неделчо Беронов: "Георги Първанов сключи доста сделки с политически партии, за да осигури втория си мандат".

Според "24 часа" Беронов може да свали Първанов в края на този мандат. Изданието обяснява, че единствено Конституционният съд може да махне предсрочно държавния глава.

Това може да стане до 17 септември, когато е последният срок за записване в Централната избирателна комисия на кандидатите.

НДСВ най- вероятно няма да издигне свой кандидат за президент, смята "168 часа".

Първият разговор с Беронов за кандидатирането му е воден от СДС,

твърди зам.- председателят на ДСБ Екатерина Михайлова в отговор на въпрос на "Труд" дали Петър Стоянов се е оттеглил от президентските избори, за да търси отговорност от ДСБ при загуба на вота.

Не го казвам, за да си прехвърляме топката, а да е ясно, че всички търсихме авторитетен човек, допълва тя.
Известни спортисти и треньори изразиха подкрепата си за втори мандат на президента Георги Първанов, информират ежедневниците.

Цветан Цветанов - коз на ГЕРБ за вота,

научил "Труд". Вестникът допълва, че зам.-кметът на София Цветанов е най-вероятният кандидат за президент на формацията.

"Майката невинна? Едва не източи 60 хил. евро", извежда в заглавие изданието от интервюто си с наблюдаващия прокурор по делото за източване на "Топлофикация"-София Божидар Джамбазов.

Той допълва, че има данни за доста разпоредителни действия от страна на майката на бившия шеф на дружеството Валентин Димитров - Цеца Димитрова.

"24 часа" разказва, че Цеца Димитрова е била засечена от съдебни полицаи в банка точно когато се опитвала да изтегли близо 140 000 лв. от своя сметка.

"Стандарт" съобщава, че Валентин Димитров е бил заведен с белезници в Пощенска банка, където отворил сейфа си пред разследващите. Той бил изведен от килията с прокурор и следовател.

Три дни по-рано Димитров отново бил навън, този път до трите си адреса в кв. "Белите брези", ж-к "Младост" и вилата в Банкя. Целта била извършване на следствени действия, обяснява всекидневникът.

Изпълнителният директор на "Топлофикация"-София Георги Рогачев изрази готовност да напусне топлофикационното дружество, ако това е желанието на акционерите - Столична община и Министерството на икономиката и енергетиката, информират изданията.

Вчера от министерството поискаха свикване на извънредно общо събрание на акционерите на дружеството на 12 септември с дневен ред освобождаване като членове на Съвета на директорите Георги Рогачев и Георги Ненков.

"Шефовете на топлото: Невинни сме!",

извежда "Дума" и допълва, че от съвета на директорите на дружеството са уверили, че в одитния доклад на държавния финансов контрол няма нито една констатация, която да ги уличава като съпричастни със злоупотребите.

Столичани спират да плащат парното, констатира под глава "Монитор". По думите на Рогачев с 2% е намаляла събираемостта от началото на юли в резултат на скандала. Според него може да се стигне до срив на дружеството.

Столичният кмет Бойко Борисов предложил да бъдат направени проверки и на топлофикациите в Пловдив и Варна.

Осем часа нерви за имотите на Симеон,

коментира "Труд" вчерашната дискусия по доклада на комисията за т.нар. царски имоти, представен от председателя й Пламен Ранчев.

От 207 гласували 151 депутати подкрепиха решението на комисията. Според документа царската реституция е станала на базата на конституционно решение от 1998 г., с което законът за одържавяване на имотите на бившите царе от 1947 г. е обявен за противоконституционен.

С викове "Горчиво!" приключи работата на парламента по казуса, отбелязва "Сега". Подобен е коментарът и на "24 часа".

Червените си признаха, че царистите ги изнудват,

пише на първа страница "Новинар". НДСВ са заплашвали социалистическата партия, че ще напуснат правителството, ако царските имоти бъдат обявени за незаконно върнати. БСП обаче искала да запази политическа стабилност до 31 декември 2006 г. Изданието прави този извод от изказване на депутатката от левицата Татяна Дончева по време на вчерашните дебати по доклада в парламента.

Зам.-главният прокурор Камен Ситнилски съобщава пред "Труд", че проверките на "царските имоти" приключват и допълва, че ще бъдат образувани поне две наказателни производства.

В друго интервю за изданието бившият депутат Веселин Бончев твърди, че Европейският парламент никога не е поставял като условие пред България за приемането й в ЕС затварянето на АЕЦ "Козлодуй".

По думите му той имал среща с евродокладчика за страната ни Джефри Ван Орден, на която Орден изразил мнение, че затварянето на централата ще има огромно негативно влияние върху страната и региона.

В България има натиск за затварянето на АЕЦ "Козлодуй",

и то в интерес на чужди държави, категоричен е Веселин Бончев.

Лявото крило в БСП трябва да засили идейната дискусия в партията, а не да я отслаби и да обърка членовете й, смята Кристиан Вигенин, депутат и член на Изпълнителното бюро на БСП, цитиран от "Дума".

Той коментира атаките от страна на новото ляво формирование в социалистическата партия и споделя мнението, че левите идеи не могат да се разглеждат извън контекста на времето и пространството.

Софийската военноокръжна прокуратура повдигна обвинение за престъпление по служба срещу временно отстранения от поста си шеф на КАТ Илия Илиев, както и срещу неговия подчинен Томи Томов, съобщава "Сега".

Външна политика

България ще се включи в умиротворителните сили на ООН в Ливан, научил "24 часа". По неофициална информация вчера кабинетът е взел решение да отговори положително на призива на организацията да се разшири мисията ЮНИФИЛ, пише изданието.

Премиерът Сергей Станишев обаче щял да обяви публично новината в неделя, а дотогава Генералният щаб щял да готви разчети за възможностите на армията в момента.

Общество

Пловдив пред епидемия от хепатит, а кабинетът нехае, алармира "Сега" и обяснява, че правителството вече втора седмица не отпуска пари за закупуване на 12 500 ваксини срещу вируса.

"Монитор" предава предложението на групата общински съветници от БСП имотите в столицата, които влизат в капитала на "Софийски имоти", да се продават поотделно на публични търгове.

Те поискали да бъде освободен изпълнителният директор на общинското дружество Олег Костадинов. Мотивът им е неефективното управление на дружеството.

Борисов с ултиматум за метрото,

обявява "24 часа". Столичният кмет заявил, че ако правителството не отпусне 20 млн. лева за метрото до края на август, ще се наложи да се спре работата.

От уводната си страница "Труд" съобщава, че е готова супермодерната болница в София на известния японски лекар д-р Торао Токуда. Нейният строеж продължи повече от десет години, но се очаква до няколко дни да започне да приема пациенти.

Всеки българин ще може да се лекува в "Токуда болница",

и то безплатно, когато бъде подписан договор със здравната каса, информира изданието.

В интервю за "24 часа" председателят на Комисията по труда и социалната политика Хасан Адемов прогнозира, че догодина ще има 20% ръст на раждаемостта, което означава с около 15 хил. бебета повече.

Той коментира поправките в осигурителния кодекс, с който се дават 90% от заплатата 315 вместо 135 дни.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 28 минути

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 59 минути

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 2 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 2 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 3 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 3 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 3 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 3 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 4 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 4 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 4 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 5 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 5 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 5 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни