0

В се аз върша черната работа, казва в интервю за "Труд" министърът на правосъдието Георги Петканов. Той отчита свършената от него и екипа му работа:

"Трябва да подчертая, че през този период от време бяха приети два големи процесуални закона - Наказателно процесуалния кодекс и Административно процесуалния кодекс, на първо четене бе приет и Гражданско процесуалния кодекс.

Т.е. - това е цялото процесуално законодателство, а в определен смисъл и половината от законодателството, доколкото правото се дели на материално и процесуално."

Имената на корумпирани съдии скрити в общ доклад,

отбелязва "Труд". 36 граждани са пратили сигнали срещу корумпирани магистрати във Висшия съдебен съвет (ВСС) през 2005 г. 947 са били жалбите за незаконни действия на съдии, прокурори и следователи.

Това сочи обемистият доклад за дейността на органите на съдебната власт за 2005 г., който за първи път ще бъде представен пред журналисти днес.

Конкретни примери за корупция и незаконни действия не се съобщават. Няма и анализ на практиката от комисиите по жалбите и срещу корупцията във ВСС.

Над 3 млн. лева за дрехи на първолаци от бедни семейства,

извежда "Земя". 3 200 000 лева отпуска Министерството на труда и социалната политика за първокласници от социално слаби семейства. С дрехи ще бъдат подпомогнати близо 40 000 малчугана.

Помощта за дете, която тази година е под формата на спортен комплект и яке, е на стойност 80 лева.

Агитацията започва на 19 септември, посочва "24 часа". Предизборната кампания за президентските избори започва на тази дата, реши ЦИК. Старт ще й даде излизането на "Държавен вестник", където ще бъде публикувана листата на кандидатите за президент и вицепрезидент.

Мястото на всяка двойка върху интегралната бюлетина ще се определи чрез жребий, който ще бъде разигран в ЦИК в неделя.

"Победата на Първанов не е вързана в кърпа,

предупреждава в интервю за "Стандарт" Стефан Данаилов, който оглави инициативния комитет по издигане кандидатурата на Георги Първанов за втори президентски мандат.

"Не сме прекалено сигурни в лесната победа. Ние сме вътрешно убедени и мотивирани, но това не значи, че сме си вързали нещата още отсега. Сигурното е, че по време на кампанията ще се случват различни неща и те зависят от отношението и движението на опонентите."

Според Данаилов силата на БСП се състои в това да активизира и членовете си, и симпатизантите.

Принудиха Беронов да не гласува в съда,

съобщава "Труд". Председателят на Конституционния съд Неделчо Беронов не участва вчера при вземане на решението на съда срещу текстове от третата поправка в конституцията.

Сутринта той влязъл на заседанието, но след острата реакция на един от съдиите обявил, че се оттегля.

"Политическото Ватерло на десницата у нас" е коментарът на "Труд". Посочва се, че кошмарът и на СДС, и на ДСБ вече не е Първанов, а Сидеров. Затова и в ход Неделчо Беронов започнал да променя тона на кампанията си, която става все по-националистична.

Ако десните не се справят със Сидеров, авторът предрича, че 22 октомври ще се превърне във Ватерло за българската десница. Ето защо Беронов и неговият щаб щели да допринесат за по-гласовитото националистическо говорене и оспорвана битка между изведнъж нароилите се националисти. Допуска се, че от това в крайна сметка сигурно пак ще спечели Първанов.

Все пак съм по-известен от Беронов,

казва пред "Труд" кандидатът за президент Петър Берон. Сегашната политическа ситуация той определя така:

"Изредиха се да управляват и десни, и леви. Десните сили се разпаднаха по един много срамен начин. Не ми се говори, тъй като аз съм все пак един от основателите на СДС, бил съм му и председател.

Постъпките на БСП и нейния президент г-н Първанов също търпят доста сериозни упреци. Редица ляво настроени хора вече подкрепят друга политика. Тя се състои в запазване на националния суверенитет, националното достойнство и националните интереси на България."

"24 часа" събра предизборния щаб от социолози, които прогнозират за вот 2006: "1,2 млн. гласа за Първанов, люта битка Беронов - Сидеров за второто място".

Социолозите са категорични, че ще има балотаж.

Според Румяна Бъчварова от "Маркет Линкс" изненада ще е, ако Първанов спечели под 800 000 гласа. Юрий Асланов от "Афис" допуска, че ще станем свидетели на небивала политическа апатия през октомври.

За Андрей Райчев от "Галъп" проблемът на Първанов ще е да убеди привържениците си да гласуват за него още на първия тур. Мира Янова от МБМД смята, че Сидеров и Беронов имат шансове за втори тур, но ще е трудно да изземат изцяло протестния вот.

Цепенето на "Атака" щяло работи в полза на Беронов.

Васил Тончев от "Сова-Харис" отбелязва, че десницата е избрала ретрокандидат с ретроплатформа - да не бъде преизбран Първанов. Такава мотивация обаче владее 12-14% от електората.

Според Юлий Павлов от Център за анализи и маркетинг: "На тези избори теоретичният таван ще е 2,5 млн. гласуващи. 50-60% сред тях, или 1,2 млн., ще пуснат бюлетина за Първанов. Неделчо Беронов и Волен Сидеров ще се борят за второто място с по 400-500 хил. гласа. Според мен на втори тур Първанов ще подпечата победата си."

"Избори в Абсурдистан", е озаглавен анализът в "Монитор. "От близо месец сме свидетели на все по-абсурдни и нелепи политически случки, които ще имат за краен ефект не просто пълна победа за Георги Първанов, но до известна степен и принизяването й, коментира вестникът.

"Някак обидно и недостойно е да печелиш срещу противници, които и малко дете с пръчка може да разгони от политическата сцена. Еманацията на абсурда в кампания 2006 се олицетворява от великотърновския политически гигант Митьо Пищова."

Извода е, че президентската институция силно е девалвирала,

след като нито една от сериозните политически партии, освен БСП, не пожела да издигне самостоятелен кандидат за президент.

Тези избори за държавен глава вероятно ще приключат с избор на президент още на първия тур, прогнозира Бисер Троянов, заместник-председател и говорител на ЦИК, в интервю за "Новинар".

Обяснението е, че Законът за избиране на президент и вицепрезидент за първи път през последните 16 демократични години въведе едно изискване - от избирателните списъци да бъдат заличени избиратели, които живеят в чужбина и до два месеца преди изборния ден не са се завърнали в страната.

Троянов припомня конституционния принцип, че българският президент се избира на първи тур с не по-малко от половината действителни гласове, при положение, че са гласували повече от половината избиратели.

В последните години забелязваме занижаване на избирателната активност, така че новите механизми позволяват да се достигне да това изискване на конституцията и вероятно да се приключи с избора още на първия тур, казва той.

"Синдромът на вродената политическа импотентност"

е коментарът в "Сега". Обръща се внимание, че в ръководството на БСП, която по дефиниция би трябвало да представлява интересите на социално слабите, се подвизават някои от най-големите богаташи на България.

В десницата пък и до днес е пълно с хора, на които преди 1989 г. и през ум не им е минавало да събарят комунизма.

"От днешна гледна точка обаче е ясно едно - за 17 години всички тези хора не положиха дори минимални усилия, за да се превърнат в истински водачи на нацията. Подпомагани от всеобщата апатия, те станаха политически евнуси, неспособни да формулират дори една читава идея", критичен е авторът.

БТА събира световните медии в столицата,

съобщава "24 часа". Агенцията ще бъде домакин на годишната среща на Асоциацията на световните информационни агенции от 27 до 30 септември в София, обяви генералният директор Максим Минчев.

У нас ще пристигнат шефовете на най-големите световни медии като Ройтерс, Асошиейтед прес, ИТАР-ТАСС, Франс прес, Синхуа и др.

Очаква се във форума да участват президентът Георги Първанов, председателят на парламента Георги Пирински и премиерът Сергей Станишев.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 2 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 3 часа

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 5 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 6 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 7 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 7 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Свят Преди 7 часа

О Джей Симпсън почина на 76-годишна възраст в дома си в Лас Вегас на 10 април

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 8 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 8 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 8 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 9 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 9 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 9 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 9 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 10 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 10 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия