0

Д а убедим и противниците, и скептиците, че 3-ти и 4-и блок на "АЕЦ "Козлодуй" не бива да са част от миналото, а от общото европейско бъдеще, цитира "24 часа" думи на президента Георги Първанов от първото заседание за новата сесия на Народното събрание. Държавният глава държа слово за приоритетите на България като член на ЕС.

Обвързването на съдбата на част от ядрената ни енергетика с интеграционния процес, прибързаното затваряне на глава "Енергетика" с тежък за нас запис беше отстъпление от националните интереси, признава Първанов.

По думите му обаче отстояването на енергийните ни интереси трябва да е не със сепаративни и силови решения, а като част от обща концепция и политика.

Премиерът Сергей Станишев пък е отбелязал, че задачата ни е да не допуснем евроскептицизмът да се развие и у нас. Първото ни голямо изпитание ще са еврофондовете, посочил председателят на парламента Георги Пирински.

"Бунт пред парламента, прозявки вътре",

допълва картината по темата "Труд". Викове "мафия", "убийци", "кръвопийци" се смесваха вчера с химна на Европа около сградата на Народното събрание, разказва вестникът.

Докато вътре държавният елит празнуваше влизането в ЕС, навън стотици възрастни гласоподаватели искаха да разкъсат властта заради ниските си пенсии, пише изданието.

"Труд" цитира и някои от изказванията в парламента по случай приемането ни в ЕС.

"Мястото на България в ЕС не е подарък. То е изстрадано, заслужено и исторически справедливо", заявил председателят на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков.

От нас се иска да сме в час по европолитиката, за да кажем след време, че бяхме във времето, защото времето беше в нас, е отбелязал лидерът на ДПС Ахмед Доган.

Лидерът на СДС Петър Стоянов е подчертал, че без СДС членството е нямало да се случи, а председателят на ДСБ Иван Костов е посочил, че членството в ЕС не е крайна цел и че ние сме станали най-бедните европейци.

Парламентът е обхванат от нездрав патос, са били думите на лидера на "Атака" Волен Сидеров.

"Членството в ЕС - повече грижи, по-малко радост за политиците"

е избраният акцент по темата от "Сега". Единствено лидерът на "Атака" Волен Сидеров се присъедини за кратко към протестиращите пред НС пенсионери, които настояват за по-високи заплати, допълва вестникът.

"Скандалите в БСП не са политически. Става дума за пари" е заглавието на материала в приложението "Наблюдател" на "Сега".

Миналото подсказва за наличие на постоянно, но не и публично отстоявано различие в мненията и позициите на ръководещия екип на БСП, настоящето поставя на изпитание тази партийна етика на мълчанието, коментира авторът.

Според него съществуват две ясни групи в ръководството на БСП

Едната представлявала националното ръководство, което не се интересува или трудно успява да разбере какво се случва в София. Тя е теренът на другата група, която обаче е представена и на национално равнище, коментира "Сега".

Едната група опитва да се дистанцира от скандала около "Топлофикация" чрез мълчание, другата да превърне обвинението за корупция на местно равнище в политическа атака на национално равнище, смята авторът.

Труден сезон за опозицията в "тясното пространство между управляващата тристранна коалиция и заклеймяващата "Атака" прогнозира "Труд".

Бизнесът и досиетата ще кадруват в църквата, пише "Сега" в материал в приложението "Наблюдател". Отварянето на архивите на ДС ще разтърси висшия църковен клир, но едва ли ще е достатъчно за пречистването на БПЦ, коментира изданието.

Според "168 часа" ДПС готвело свой човек за патриарх

Партията се опитвала да сложи ръка на българското православие чрез заместника на Доган - Йордан Цонев, пише изданието, като цитира "църковни деятели".

Първият българин, който ще вземе втора "задължителна пенсия", ще е жена, съобщава "Труд". Това щяло да стане през 2020 г., тя ще е на 60 г. и ще има право да получи пенсията си, ако дотогава не се промени възрастта за пенсиониране, е изчислил вестникът.

Чистка по върховете на МВР - двама комисари сменени за ден, тръби от първа страница "Сега".

Само в рамките на няколко часа вчера вътрешният министър Румен Петков временно отстрани директора на жандармерията Живко Живков, а правителството предложи на президента да бъде освободен шефът на контраразузнаването Иван Чобанов, пояснява вестникът.

Изненади в МВР,

анансира от първа страница и "24 часа", като съобщава, че Живков е разследван за злоупотреби, а Чобанов отива посланик в Зимбабве. Мястото му щял да заеме досегашният му заместник Иван Драшков.

"Стандарт" помества и две кратки интервюта с комисар Живко Живков и с Иван Драшков. Проверяват ме по доноси, защитава се Живков, като допълва, че сам е поискал да бъде отстранен, докато върви проверката срещу него. Няма да има метла в НСС, обещава пък Иван Драшков.

"МВР - безпомощно битово и инцидентно" е заглавието на материала в рубриката "Анализи" на "24 часа". Пълен провал по всички големи убийства в последните две години, пише вестникът.

Онази нощ някой застреля кмета на Елин Пелин, и още на следващия ден МВР закачи етикета "битово убийство", коментира авторът. Според него с етикетите "битово" и "инцидентно" полицията прикрива безсилието си.

Според "Сега" има шест версии защо е убит кметът на Елин Пелин

Заподозрян за стрелбата по Янко Янков още няма, уточнява вестникът. Ще проверим лист по лист книжата на Янко Янков, обещава пред "Труд" шефът на Софийската областна дирекция на полицията комисар Стоян Стоянов.

"Извънбрачно дете? Няма такова нещо", отрича пред същия вестник евродепутатката Христина Христова, която има идея за нов закон за подкрепа на семейството.

Тя посочва, че нашето законодателство не е пригодено за новия тип семейства - двойките, които живеят без брак, но отглеждат деца и заедно носят отговорност за тях.

С новия закон ще се сложат в ред обществените отношения между държавата и семейството, тя трябва да каже какви ще са ангажиментите на нейните институции за българското семейство в различните му видоизменения, посочва депутатката.

Управляващите възприемат ЕС като нов "Съветски съюз",

пише в аналитичен материал "Монитор". Според автора за управниците влизането в съюза е преход от социализъм към "ЕС", а самият ЕС - заместител и на бившия Съвет за икономическа взаимопомощ, и на Съветския съюз.

"Живот и след смъртта" е заглавието на голям материал в "Новинар", посветен на темата за даряването на органи. Само 468 българи са обявили, че даряват органите си, пише изданието.

"Земя" информира, че в 12 ч. на 19 януари всички сирени в страната ще бъдат включени за една минута в знак на солидарност с българските медицински сестри в Либия, като цитира директора на Национална служба "Пожарна безопасност и защита на населението".

Третата рота за Ирак е почти готова, съобщава в интервю за "Дума" началникът на генщаба на армията ген. Златан Стойков. Очакваме у нас да пристигнат американски инструктори, които ще проведат специална подготовка на третата охранителна рота за лагера "Ашраф", посочва той.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Oт Варна до Париж в униформа: Български полицаи охраняват Олимпиадата

Oт Варна до Париж в униформа: Български полицаи охраняват Олимпиадата

България Преди 1 час

Двамата служители на реда имат огромен опит

<p>&bdquo;Претърпях две тежки катастрофи в живота си. Едната, в която ме блъсна автобус... Другата е Диего&ldquo;</p>

Емблематични жени: Фрида Кало

Любопитно Преди 1 час

Какво не знаем за енигматичната мексиканска художничка

с

Япония изстрелва слънчева електроцентрала в Космоса

Свят Преди 3 часа

Ако този проект види реално измерение отвъд тестовите параметри, това би могло да реши огромни проблеми и да намали нуждата от изкопаеми горива

<p>Hertz планира да се отърве от още 10 000 е-коли</p>

Hertz планира да се отърве от още 10 000 е-коли през 2024 г.

Технологии Преди 3 часа

Един от гигантите в бизнеса за отдаване на коли под наем постепенно ще извади от автопарка си повече електрически коли от планираното по-рано

Руска атака с дронове срещу Харков, дете е сред пострадалите

Руска атака с дронове срещу Харков, дете е сред пострадалите

Свят Преди 3 часа

При нападението е избухнал пожар

Метеоритен дъжд ще украси небето на 5 май

Метеоритен дъжд ще украси небето на 5 май

Технологии Преди 3 часа

Ета Аквариди достигат своя пик

<p>СЗО: Това ще предизвика &quot;кървава баня&quot;</p>

СЗО: Планираната от Израел операция в Рафах ще предизвика "кървава баня"

Свят Преди 3 часа

В момента в граничния град са подслонени над 1,2 млн. души, като много от хората не могат да отидат другаде

Вкусен Великден: Лесен козунак с газирана вода

Вкусен Великден: Лесен козунак с газирана вода

Любопитно Преди 3 часа

Ето как да си го приготвите

Облачно време с дъжд и гръмотевици и в съботния ден

Облачно време с дъжд и гръмотевици и в съботния ден

България Преди 3 часа

Вятърът отново ще се обърне от североизток, ще бъде слаб до умерен

Петър и Галена грабнаха ключова победа в “Един за друг”

Петър и Галена грабнаха ключова победа в “Един за друг”

Любопитно Преди 10 часа

Само трима от кавалерите спечелиха последната си индивидуална битка

"Газпром" отчете първа загуба от повече от 20 години

"Газпром" отчете първа загуба от повече от 20 години

Свят Преди 11 часа

Анализатори очакваха нетна печалба

Русия постави условия за преговори мир в Украйна

Русия постави условия за преговори мир в Украйна

Свят Преди 12 часа

Захарова обеща "съкрушителен удар на възмездието", ако атакуват Кримския мост

Мрачни данни на Евростат за България

Мрачни данни на Евростат за България

България Преди 12 часа

Все пак сме сред държавите, където показателят е нараснал най-силно

В Русия разстреляха руснак, заподозрян, че работи за Украйна

В Русия разстреляха руснак, заподозрян, че работи за Украйна

Свят Преди 13 часа

Става дума за руски гражданин, вербуван от руското военно разузнаване

Масово сбиване и ранени в центъра на Габрово

Масово сбиване и ранени в центъра на Габрово

Свят Преди 14 часа

От полицията посочват, че по случая се работи

Германия и Чехия обвиниха Русия за кибератаки

Германия и Чехия обвиниха Русия за кибератаки

Свят Преди 15 часа

Разкриването на хакерите е станало след общо разследване с чешките власти