0

В естниците съобщават за дискусионния форум в Русе "За децата на България - откровено и ангажирано", иницииран от президента Георги Първанов.

"24 часа" акцентира върху апела на държавния глава държавата да поеме 100% лечението на тежкоболни деца. Пред здравния министър Радослав Гайдарски президентът настоял за радикални промени във Фонда за лечение на деца.

"Недопустимо е да се стига до закъснения, които да излагат на опасност живота на болните", категоричен е Първанов. Той очаква да се увеличат от 5 на 50% данъчните облекчения при дарения за деца, колкото е облекчението в държавния фонд за лечение.

Според президента, цитиран от "24 часа", в последните години социалните домове са реформирани, но българите все още не искат да осиновяват роми, големи и болни деца.

"Труд" посочва и спешните мерки, които според социалния министър Емилия Масларова трябва да бъдат предприети за социалните домове. Сред тях са въвеждане на правилото ако родител изостави детето си и до една година не го прибере обратно, то да му бъде отнето и дадено за осиновяване.

"Дневник" акцентира върху оценката на Георги Първанов за филма на Би Би Си за дома в Могилино; "Дълбоко ме смути онзи филм, който не е направен с любов към България, който е щрих от антибългарска кампания, която не знам кой и с какви цели е провокирал".

"Масларова ще учи на труд и мързеливите безработни", съобщава от първа страница "Сега". Служители на социалното министерство ще започнат кампания по издирване на нерегистрирани безработни, те ще бъдат записвани в бюрата по труда и ще им бъде търсена подходяща работа.

"Няма да допусна корупционни схеми, за да угодя на някого", заканва се пред "Пари" столичният кмет Бойко Борисов. Софиянци ще усетят, че бюджет 2008 е добър с това, че ще има повече детски градини, велосипедни алеи, нови булеварди и преасфалтиране на сегашните, ремонти на училища, поддържане на зелените площи, посочва Борисов.
 
Заложили сме 17 млн. лева приходи от приватизация за 2008 г., за да не бъде рисков бюджетът, допълва той. Кметът информира още, че към продажба на "Топлофикация" ще се пристъпи, след като се постигне договорка с държавата.

"Дипломация на сигурността" е озаглавен материал в "Труд" за посещението на вътрешния министър Румен Петков в САЩ. Между София и Вашингтон "вътрешните работи" вървят добре и това е важно, защото България като член на ЕС и НАТО очевидно е съществен компонент от американското разбиране към Югоизточна Европа, отбелязва авторът.
 
"Опасно е да повериш живота на чужд държавник на шофьор с 1-2 години стаж", отбелязва пред "24 часа" началникът на НСО Димитър Димитров. Броят на хората ни остана непроменен, но се увеличава натовареността, особено след влизането ни в ЕС у нас идват много чуждестранни делегации, посочва Димитров. Според него нормално би било да се преразгледа щатът и да се помисли за увеличаване на заплащането в НСО.

"Сгреших, че влязох в системата на МВР", признава пред "Труд" Атанас Атанасов, бивш шеф на НСС, а сега депутат от ДСБ. Все си мисля, че, ако бях продължил работата си в прокуратурата, може би щях да бъда по-полезен за обществото, разсъждава той.

Със сигурност идеята на премиера Сергей Станишев да осветли роднините във властта и да се пребори с конфликтите на интереси в държавните поръчки е хубава, въпросът е в реализацията й, коментира "Сега" в аналитичен материал.

"Корупционни звена няма в "Пирогов", заявява пред "Труд" Спас Спасков, бивш директор на "Пирогов", а сега шеф на частен здравен фонд. Според него контролът върху частните здравноосигурителни фондове е много сериозен и затова е обнадежден, че има път за решаване на проблема и с плащанията под масата.

Българите масово признават, че дават рушвет, ако ги спрат катаджии, разкрива в челния си материал "24 часа". Според ново проучване на Центъра за полицейски изследвания към Института по криминалистика и криминология 77,2 на сто от шофьорите си плащат, за да избегнат санкция при нарушаване правилата за движение.
 
Толкова са и униформените, които категорично твърдят, че не са вземали подкуп. Едва 21,7% признават, че биха взели пари или вече са го правили.

6 млрд. евро се вляха у нас за година, съобщава пред "Труд" Стоян Сталев, изпълнителен-директор на Българската агенция за инвестиции. През последните две години сме привлекли толкова инвестиции, колкото през целия преход от 1991 г. до 2005 г., посочва той.

България е на едно от последните места по опазване на околната среда, според изследване на "Галъп интернешънъл" в 52 страни, цитирано в "Класа". Хората у нас все още смятат, че намаляването на боклука и пестенето на вода и ток не се отнася до тях лично, посочват от "Галъп".

"Кабинетът да не бърза с Косово", апелира пред "Стандарт" бизнесменът Христо Ковачки. По негови данни в Сърбия има над 500 млн. евро български инвестиции. Той отбелязва още, че в програмата на бизнеспартията ЛИДЕР ще бъдат предложени мерки как да се задържат специалистите в България, за да не се стига до внасяне на работна ръка.

Темата за замразените от ЕС пари по програма САПАРД и днес е коментирана от вестниците. Депутати мамят за европари, тръби от първа страница "Труд", цитирайки шефа на фонд "Земеделие" Димитър Тадаръков.
 
Тадаръков призова народните избраници, които се изказват критично в последните дни, да не бъдат емоционални, а професионалисти, защото част от тях и техни роднини искали да декларират повече площи, отколкото притежават, пише "Труд".
 
Някой иска да провали една мярка от САПАРД, но програмата не е провалена, заявил Тадаръков. Ветото върху плащанията засягало 49 проекта, по които евросубсидията е 81.4 млн. лева.
 
Днес и утре по време на заседание на Мониторинговия комитет по САПАРД Тадаръков смята да постави въпроса пред представителите на Брюксел. "Ще питам с какво агенция САПАРД е виновна", отбелязал той.

"Предизвестеният скандал с европарите", е озаглавен материал в "Труд", подписан от Юлиана Николова, директор на Европейския институт. Не беше ли ясно, че ОЛАФ, след като си свърши работата по злоупотребите със САПАРД м.г., ще очаква българските власти да действат бързо и адекватно спрямо обвинените, пита тя.
 
Пред "Труд" Зинаида Златанова, ръководител на представителството на Европейската комисия в София, коментира: "Дано скоро да даваме, не да вземаме от ЕС".
 
Надявам се България в близко бъдеще да достигне такъв стандарт, че да не се нуждае, а да предоставя помощ, посочва тя. На въпрос за спирането на средства по програмите ФАР, ИСПА и САПАРД Златанова коментира, че тези действия са стандартен инструмент за запазване на финансовия интерес но общността.

"Сега" цитира мнението на Тадаръков, че най-вероятната причина за блокираните 81 млн. лева от САПАРД е забавеното разследване за източването на 7.5 млн. евро, започнало преди година.
 
"Свърши митът, че и без наше участие Европа ще ни оправи", коментира пред "Дневник" политологът Огнян Минчев. Той тълкува замразените плащания от страна на ЕС като сериозно предупреждение за по-нататъшни наказателни мерки за българската държава, ако тя не предприеме необходимите действия, за да функционира в рамките на европейските институционални норми и процедури.

"Силните потребители правят Европа по-богата", е озаглавен анализ в "24 часа", написан от председателя на Европейската комисия Жозе Барозу и еврокомисаря за защита на потребителите Меглена Кунева.
 
Публикацията излиза едновременно в медии във всички страни членки на ЕС по повод деня на потребителя 15 март. Даването на повече власт на потребителите е ключова стъпка към по-голям растеж, работа и просперитет за всички, отбелязват авторите.
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Любопитно Преди 3 часа

Царина и Никол получиха оранжеви престилки след загуба на Червените от звездния обор

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Свят Преди 5 часа

Черник: Украинските въоръжени сили могат да прережат сухопътния коридор към Крим

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

България Преди 8 часа

Пламен Иванов е временно преназначен на ръководната длъжност

САЩ с доклад за човешките права в България

САЩ с доклад за човешките права в България

България Преди 9 часа

Значимите проблеми с правата на човека включват достоверни доклади за изтезания или жестоко отношение

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 9 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 10 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

България Преди 10 часа

Сабрутев отрече, че прекратяването му е по вина на ПП-ДБ

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 10 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 10 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 11 часа

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 11 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 11 часа

Габриела Пеева остава в ареста

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 11 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

Съдът остави Марин Димитров в ареста

България Преди 11 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова също са окончателно в ареста

<p>Разкриха причината за рекордната градушка в Испания</p>

Какво причини градушката с големина на бейзболна топка в Испания

Свят Преди 11 часа

Заради гигантската градушка, връхлетяла Жирона, загина дете