0

Г енерал Колев, бившият шеф на Генералния щаб и съветник по военната сигурност на президента Никола Колев, оглави кабинета на Георги Първанов, съобщава "24 часа". Колев, който беше начело на предизборния му щаб, ще замени на 15 март дипломата Андрей Караславов.

За "Нов опит за цензура на медиите" предупреждава от първа страница "Сега". След бурен дебат вчера парламентарната комисия по европейски въпроси одобри с 4:3 гласа промяна в закона за достъп до информация, с която се въвежда още един режим за получаване на данни от държавните органи.

При него ще има по-дълъг срок на отговор, по-високи такси и ще трябва да се доказва интерес от получаването на съответните сведения.

"Отличникът ГЕРБ", под това заглавие "Капитал" коментира данните от проучване на агенция "Маркет ЛИНКС" от последната седмица на февруари.

Те сочат, че само три месеца след учредяването си партията на Бойко Борисов е достигнала значимата втора позиция по политическа подкрепа сред българските избиратели.

Нещо повече, разликата между нея и управляващата БСП е такава, че при активизиране в реална изборна ситуация местата им могат да бъдат сменени.

Вътрешната търговия с ръст от 5,5 на сто, информира "Труд". Тези резултати обяви вчера Националният статистически институт.

В сектор "Търговия с автомобили и горива" увеличението е с 12,8%, а при битовата електроника ръстът достигна 18,5 на сто.

"Харчим 215 млн. лв. за "Натура", отбелязва още изданието. До 2013 г. за земите в екологичната мрежа на ЕС "Натура 2000" трябва да бъдат похарчени 215 млн. лв., съобщи вчера във Велико Търново екоминистърът Джевдет Чакъров.

85% от парите щели да дойдат като помощи от фондовете на ЕС, а останалите - от държавния бюджет.

Гласуваме за депутати в ЕП на 20 май, информира лаконично "Монитор".

Станишев натисна ЕС атомно, отбелязва "Труд". С аргументирана подкрепа от България лидерите на ЕС приеха вчера предложение на Чехия да започне широка дискусия за възможностите и рисковете от ядрената енергетика.

Първият ни Съвет като членове на ЕС е успешен, отчете премиерът. Текстът за ядрената дискусия бе включен в заключителната декларация на евролидерите след негово изказване, прието изключително топло от председателстващия германски канцлер Ангела Меркел.

Тя разпореди вписването на предложението в официалния документ въпреки явното несъгласие на някои от страните членки. Експертна група ще работи за въвеждане на нов общ стандарт за ядрена безопасност

Европейската десница ще гони Петър Стоянов, съобщава "Труд". Председателството на Европейската народна партия (ЕНП) и лично президентът й Вилфрид Мартенс поискаха членството на СДС да бъде прекратено.

Това стана преди дни на съвещание на върха на евродесните партии в Брюксел. Причината е, че във вторник лидерът на сините Петър Стоянов стана съучредител на Движение за европейски реформи, чиито идеолози са председателят на английските консерватори Дейвид Камерън и премиерът на Чехия и лидер на десницата Мирек Тополанек.

Предложението за изключване на СДС от консервативната Европейска народна партия е взето заради "сепаратистката" политика на Движение за европейски реформи.

Националният съвет да поеме отговорност, призовава бившата синя лидерка Надежда Михайлова, цитирана от "Труд". "Настоявам за незабавно свикване на Националния съвет на СДС, който да поеме отговорност за решението на лидера си Петър Стоянов да загърби ЕНП", обяви вчера Михайлова.

Тя нарече действията на Стоянов "тежък удар срещу фундамента СДС и историята му".

Ако ЕНП изгони сините, Михайлова и фракцията й "Дясна алтернатива" ще напуснат партията, предположиха вчера депутати. Вероятно тя ще се оттегли и от листата за евровота.

В интервю за "24 часа" Михайлова казва: "Стоянов търгува политическата си кариера". "Най-тъжното е, че този политически скандал става три месеца след приемането ни в ЕС. А европейският проект беше целта и смисълът на СДС.

И в такъв момент да бъде суспендирано членството на СДС от най-голямата политическа фракция в Европарламента е много тежък шамар. И той е резултат на съзнателната и последователната работа на Петър Стоянов за изолация на партията във вътрешен и в международен план."

Михайлова открито обвинява Стоянов, че е превърнал СДС в партия за лично ползване и за личен пиар.

Не приемам шефа на ЕНП г-н Мартенс за бог, заявява от своя страна лидерът на СДС Петър Стоянов. В интервю за "Труд" той подчертава:

"Моите уважения към ЕНП, но ние в СДС или сме партия, която се занимава с политика и отстоява своите позиции, или сме нечие подразделение.

Не искам да стоим като бедни роднини в ЕС - и като държава, и като партия, и да чакаме кой какво ще ни каже и да навеждаме сконфузено глава, когато някой ни размаха пръст. Аз съм против това."

Спорът между Стоянов и Михайлова се пренася и на страниците на "Стандарт". Петър Стоянов си направи харакири, категорична е тя.

Стоянов защитава своите действия с думите "Няма да се оставя да ми дърпат ушите". Според него става въпрос за изключително голямо недоразумение.

"Труд" допълва темата под заглавие "Костов и Мозер не подкрепят СДС". "СДС допусна тежък политически гаф и пренася кризата си в ЕНП, всява разкол. Очевидно СДС е нежелан партньор, защото не се държи като зряла европейска партия", коментира евродепутатът от ДСБ Константин Димитров.

"В Европа има правила, не може всеки да си прави каквото му скимне. Ако Стоянов държи на решенията си, трябва да си понесе и последствията", каза земеделската лидерка Анастасия Мозер.

"СДС - харакири насред Брюксел", е коментарът в "Сега". Авторът е озадачен, че политик с уж държавнически опит може да си направи такова партийно харакири насред Брюксел.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

"Спи в животински трупове и яде суров черен дроб": 7 актьори, които преминаха границите

"Спи в животински трупове и яде суров черен дроб": 7 актьори, които преминаха границите

Любопитно Преди 1 минута

Кои са актьорите, които истински се вживяват в ролите си, четете в следващите редове

Колко струват тестовете за коклюш и могат ли да дадат фалшив резултат

Колко струват тестовете за коклюш и могат ли да дадат фалшив резултат

България Преди 6 минути

Диагнозата се поставя както в зависимост от клиничната картина, така и при потвърждение с лабораторни изследвания

Главчев: Oсновно наше задължение е изборите да бъдат честни

Главчев: Oсновно наше задължение е изборите да бъдат честни

България Преди 34 минути

Важно е да върнем доверието на гражданите в машинното гласуване, заяви служебният премиер

Колко често българите чистят кухнята си? Нека видим!

Колко често българите чистят кухнята си? Нека видим!

Любопитно Преди 37 минути

Мони Бонбони взе участие в специалния Food Quiz и нека разберем колко добре познава феновете на предаването

Виена

Докъде пътуват българите за Великден и майските празници?

България Преди 59 минути

Топ 7 предпочитани дестинации от българите дестинации за празниците

Земетресение разтърси гръцкия остров Крит

Земетресение разтърси гръцкия остров Крит

Свят Преди 1 час

Епицентърът му бил на дълбочина 14 км, на 62 км североизточно от Ираклио

Холера

Масово заразяване с холера на френски остров

Свят Преди 1 час

Идва ли още по-сериозен апокалипсис със здравната обстановка в Европа?

Стачка на летище „Хийтроу”, стотици служители спират работа

Стачка на летище „Хийтроу”, стотици служители спират работа

Свят Преди 1 час

Недоволството им е срещу промените в условията на труд

<p>&quot;Това&nbsp;е национална криза&quot;</p>

Австралийският премиер: Домашното насилие е национална криза

Свят Преди 1 час

Хиляди протестираха из цяла Австралия, за да привлекат вниманието към смъртта на 27 жени от началото на годината в страната

Тежка автобусна катастрофа в Мексико, 14 загинали и 31 ранени

Тежка автобусна катастрофа в Мексико, 14 загинали и 31 ранени

Свят Преди 1 час

Инцидентът е станал в покрайнините на столицата

<p>Hyundai Ioniq 5 N е онова, което другите EV-та не са (тест драйв)</p>

Hyundai Ioniq 5 N е всичко онова, което другите EV-та не са (тест драйв)

Технологии Преди 2 часа

Не е най-бързият, предлага „едва” 650 „коня”, но със сигурност е най-емоционалният електромобил на пазара, изключвайки екземпляри с няколко пъти по-висока цена, който може да шамари повечето М-ки и AMG-та, както и повечето други безшумни EV-та

Принц Хари и Меган ще посетят Нигерия за игрите "Инвиктус"

Принц Хари и Меган ще посетят Нигерия за игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 2 часа

Принц Хари основа игрите, за да подпомогне рехабилитацията на ранени и болни военнослужещи и ветерани