0

Е вакуираните хора от Челопечене, Чепинци и Ботунец ще бъдат върнати в домовете им до края на деня, каза за БТА кметът на София Бойко Борисов.

Преди допускането на хората до селищата им, районът ще бъде обходен от сапьори, за да се сведе до минимум опасността за тях, поясни Борисов, който е разговарял с областния управител Тодор Модев по този въпрос и е постигната договореност за връщането на хората.

Кметът отново призова живеещите в района на инцидента да не докосват осколките, попаднали в имотите им вследствие на взривовете.

1700 души от 600 къщи в района на склада за боеприпаси край Челопечене и другите опасни райони около военните складове, в които станаха поредица експлозии, бяха евакуирани, съобщи по-рано днес в Министерски съвет министърът на извънредните ситуации Емел Етем.

Повечето жители на района отишли при свои близки и роднини. В района останали само около 200 души.

(Виж фоторепортаж на Георги Димитров)

"Да не се връщат в домовете си преди да бъде даден отбой, да не се притесняват за имуществото си, защото засилено патрулират полицаи", каза пред журналисти в Министерския съвет министърът на извънредните ситуации Емел Етем.

"Всички опасности в поделението в Челопечене са преминали",

каза министърът на отбраната Николай Цонев след извънредното заседание на кабинета.

"Най-голямата опасност бе от взрив на склад с 20 тона тротил. Опасността вече премина, тъй като складът е изгорял. Няма опасност и от замърсяване на въздуха.

В складовете е имало т. нар. класически боеприпаси, които отделят само въглероден и азотен окис. Веществата преминават бързо на голяма височина в атмосферата", подчерта Цонев.

Той добави, че продължават единични взривове, предизвикани вероятно от осветителни бомби и от взриватели, но те затихват постепенно. Един час след последния взрив екипите ще могат да влязат в района. В поделението не е влизала външна фирма снарядите са били разкомплектовани от военнослужещи.

Няма пострадали хора. Охраната и пожарникарят, които са били в момента на инцидента в поделението, са напуснали района. Забавихме се около 40 минути с подаването на информация, за да можем да разберем точно каква е ситуацията", каза Цонев.

Той обяви, че причинените щети на хората, живеещи в близост до района на инцидента, ще бъдат възстановени.

Репортер на БГНЕС обаче предаде, че експлозиите продължават в 16 часа.

"Взривовете се чуват непрекъснато. Експлозиите са мощни и след всяка от тях във въздуха се появява бял или сивокафеникав облак. Експлозиите се чуват на няколко километра. Гората над Чепинци е вече "само от колове". Всички къщи на селото са без прозорци и някъде с изпаднали дограми. В селото няма хора, а кметството в центъра на селото е сред най-пострадалите.

Репортерът на БГНЕС предава на 300 метра от избухналите складове между Челопечене и Чепинци. На всяка минута има по около 30 силни гърмежа. Не се виждат никакви хора. Пожарът в гората е изтлял, но не е оставил нито едно незасегнато дърво и стърчат само голи и обгорени стволове като забити колове.

Нито един човек не е останал в Челопечене, каза за БГНЕС кметът на софийския квартал Александър Йорданов. 50-тината жители на Челопечене са се събрали край язовира в Ботунец. Останалите около 200 жители са евакуирани в Курило. В квартала има само служители на полицията, пожарната и Бърза помощ. 5 полицейски коли обикалят Челопечене и охраняват имуществото на хората. Те се притесняват за домашните си животни, за които никой не се грижи в тази обстановка", се казва в репортажа на БГНЕС.

Във ВМА бил настанен само един от охранителите на складовете в Челопечене, мъж на 69 години, казал бр. ген. Стоян Тонев, директор на болницата.

Няма риск от наводнение

дори при евентуално разрушаване на язовирните стени на язовирите "Сеславци" и "Кремиковци", ако има взривна вълна от склада за боеприпаси в Челопечене, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

Това показа проверка на експерти от Басейнова дирекция - Дунавски район, извършена спешно в района на взривовете по разпореждане на министър Джевдет Чакъров. Язовирите "Сеславци" и "Кремиковци" са двата най-близко разположени до Челопечене микроязовира. Те не са завирени и няма пряка опасност за населението и прилежащите територии от заливане.

В складовете в Челопечене не е имало химически вещества,

каза пред журналисти в кулоарите на парламента бившият военен министър и депутат от НДСВ Веселин Близнаков.

Той обаче не си спомня дали в края на март е подписал заповед за разформироване на складовете там и с какъв мотив. За съдържанието на съоръженията трябва да се питат притежателите им, които са военните, допълни бившият министърът.

Близнаков подчерта, че в цялата страна има подобни складове, но отказа да съобщи броя им, защото бил класифицирана информация.

Според него инцидентът е достатъчно сериозен и е недопустимо да се случва подобно нещо там, където се съхраняват боеприпаси. Реакцията на властите, според него, е трябвало да бъде незабавна.

За липсата на информация и координация след взривовете в Челопечене би трябвало да отговаря Министерството на извънредните ситуации, коментира пред журналисти председателят на ПГ на ОДС Йордан Бакалов. Той посочи, че не вижда смисъл от това министерство.

В Народното събрание Емел Етем увери депутатите, че непрекъснато се извършват замервания от службите на Министерството на извънредните ситуации и РИОСВ, които не са установили замърсяване на въздуха.

Направени били проби и от Агенцията за ядрено регулиране във връзка със слухове за радиация. Има завишена запрашеност, каза Емел Етем.

Министърът на отбраната Николай Цонев обяви, че има разрешение на МО летище София да бъде отворено от 14.30 часа.

В отговор на въпрос дали ОДС ще иска оставката на министъра на извънредните ситуации, Бакалов посочи, че "не само от опозицията, на управляващите трябва да им е ясно, че

няма как Емел Етем да продължава да оглавява това ведомство".

Той посочи, че трябва да има оставка и на министъра на отбраната Николай Цонев.

В отговор на въпрос Бакалов каза, че не може да се смени темата на предстоящия вот на недоверие, но допълнително към мотивите може да се добави и реакцията след взривовете в Челопечене.

Според независимия депутат Лъчезар Иванов случилото се днес е поредното
потвърждение, че държавата отсъства. Той заяви, че е крайно време Емел Етем да подаде оставка.

И от ДСБ поискаха оставката на Емел Етем. Председателят на опозиционната партия Иван Костов заяви от парламентарната трибуна, че депутатите до този момент не са получили от министъра информация за предприетите мерки за защита на населението при взривовете в Челопечене.

В близост до столицата има голяма авария и няма министър, който да дойде да обясни какво се случва. Костов посочи, че до обяд депутатите очаквали министър Етем да ги информира в какво се състои опасността за хората. По думите му при взривовете са се изхвърлили вещества, които образуват киселини в досег с кожата на човек.

Искаме оставката на Емел Етем,

тя трябва незабавно да си отиде от кабинета, заяви Иван Костов и добави, че на нейно място трябва да дойде човек, "който не да купува джипове, а да взема адекватни мерки за защита на населението".

В отговор на упреците на Емел Етем, че се "вайка" кметът Борисов заяви, че "кризисен щаб към общината има и той действа изключително адекватно и дисциплинирано при създалата се кризисна ситуация, за разлика от правителството".

"Представители на щаба, аз, като кмет на Столична община, кметът на район "Кремиковци" и директорът на Столичния инспекторат бяхме още в 6.40 ч. на мястото на взривовете и точно ние взехме решение хората там да бъдат евакуирани", допълни Борисов.

"Ако имаше адекватно правителство,

нямаше да се получи тази паника сред хората. Първо от ресорните министерства липсваше каквато и да било информация, а след това за вида и количеството на боеприпасите беше разпространена грешна.

Още веднъж лъсна и тоталната липса на организация и контрол от страна на
държавните институции върху тяхната собственост, в случая този склад, който се намира на територията на Столична община", казва още той.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Свят Преди 1 час

Окончателните резултати от произведените преди два дни местни избори бяха публикувани днес

Българска делегация почете  в Скопие паметта на Гоце Делчев

Българска делегация почете в Скопие паметта на Гоце Делчев

Свят Преди 1 час

Навършват се 121 години от смъртта на легендарния революционер

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Свят Преди 5 часа

Разпореждането беше публикувано в информационната система на руското МВР

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Свят Преди 6 часа

Захарова: Най-голямото учение на НАТО след Студената война

<p>&quot;Ще запазя мил спомен за всички тях поне до 23:00 часа тази вечер&quot;</p>

Мистерията на изчезналия гений Еторе Майорана

Любопитно Преди 7 часа

Повече за мистерията на гения четете в следващите редове

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

България Преди 7 часа

Ако след ухапване се появи обрив, втрисане, температура, трябва да посетим лекар, каза д-р Диляра Маринова

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Любопитно Преди 7 часа

Свещениците разпространяват огъня на вярващите, които го приемат като света светлина и символ на Възкресението

<p>Огромна дупка се отвори на &quot;Дунав мост&quot; при Русе</p>

Огромна дупка се отвори на "Дунав мост" при Русе, седем автомобила спукаха гуми

България Преди 8 часа

Водачите на превозни средства трябва да шофират с ниска скорост и с повишено внимание в участъка

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

България Преди 8 часа

Укритите стоки наброяват 2053 артикула от 144 различни вида

<p>Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана</p>

Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана в навечерието на „Евровизия“

Свят Преди 8 часа

В същия ден в центъра на град Малмьо беше запалено и палестинско знаме

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

България Преди 9 часа

При удара е пострадала 20-годишна жена, която е откарана в русенска болница

.

Дубай ще строи най-голямото летище в света

Технологии Преди 10 часа

Ще има 5 писти, 400 гейта и капацитет да обслужва 260 млн. пътника годишно, това е новият мега проект на шейх Рашид ал-Мактум

Здравословен козунак - мисията възможна

Здравословен козунак - мисията възможна

Любопитно Преди 10 часа

Вижте как да си го приготвите:

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

Свят Преди 11 часа

Тя е с искане за подобряване на условията на труд

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Свят Преди 11 часа

Той обаче няма да го обяви до края на изборите

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

България Преди 12 часа

Над 24 ч. вече в района вали дъжд, нивото на река Струма се е вдигнало осезаемо