0

С кандал се разрази в парламента при гласуването на Закона за избиране на представители на България в Европейския парламент.

С бурни аплодисменти от страна на опозицията и бойкот от страна на ДПС бе решено, че право да избират евродепутати ще имат българските граждани, навършили 18 г., които са живели постоянно у нас или в държава от ЕС най-малко през последните три месеца преди вота. Жители на други европейски страни ще гласуват след подаване на декларация.

Това на практика отряза изселниците в Турция от право на глас

От ДПС веднага се възпротивиха и поискаха прегласуване на текста. Според тях председателят на парламента Георги Пирински е нарушил правилата, като е подложил на гласуване текст, който не бил в окончателната редакция на закона.

Иначе текстът бе приет с гласовете на цялата опозиция, на 44 депутати от НДСВ и трима от левицата - Георги Пирински, социалдемократите Николай Камов и Иглика Горанова, 55 бяха "против", а 40 - "въздържали се". Въздържаха се народните избраници от Коалиция за България.

Сред тях са Михаил Миков, Татяна Дончева и Янаки Стоилов. 12 червени депутати са отсъствали по време на гласуването. Шестима от тях са в ЕП, където изпълняват длъжността си на временни евродепутати, двама са болни, а някои не са влезли в пленарната зала, въпреки че са били в парламента.

Гласуването днес започна оттам, където завърши миналия четвъртък - дали изселниците в Турция ще имат право да гласуват.

Тогава след повече от час дебати по текста за "ценз за отседналост" опозицията напусна залата, БСП и ДПС не успяха да прокарат отпадането му и заседанието бе прекратено.

От опозицията дори се заканиха, че ще искат президентът Георги Първанов да наложи вето на закона и ще сезират Конституционния съд, ако мнозинството не наложи ограничения за участие в изборите за ЕП.

Ремзи Осман от ДПС скочи днес срещу НДСВ, че оспорват правото на българските граждани в чужбина да гласуват.

Зам.-шефът на парламентарната група на партията Лютви Местан също обвини царистите и заяви, че е

"изумен от това, че подкрепят подобна дискриминация"

Вие спечелихте битката за принципа на отседналост, но загубихте битката за демокрацията, негодува той.

ДПС ще сезира Конституционния съд във връзка с приетия текст за отседналост.

Местан обвини опозицията и жълтите, че са "наказали" всички тези български граждани, които "поради социално-икономическите неудачи на прехода потърсиха препитание извън родината".

Наказахте и хилядите младежи, студенти, които разнасят славата на България в престижните университети от Санта Барбара до Токио, каза още депутатът от ДПС. По думите му те щели

да бъдат лишени от законното си чувство на гордост

Всички представители на опозицията поздравиха колегите си от НДСВ и допълниха, че по този начин те са се върнали към своите избиратели.

Недоволни от развоя на събитията, хората на Ахмед Доган решиха да протестират и излязоха от пленарната зала.

Зам.-председателят на ДПС Юнал Лютфи се закани, че "докато не приключи разглеждането на тази точка няма да влезем в пленарна зала".

Имаше политическо решение в НДСВ да се гласува по съвест, защити партията си зам.-председателят й Милен Велчев. Гласуването той определи като

"Глас народен, глас Божи"

Дано само коалицията не се крепи само на един такъв въпрос, защото тогава за каква коалиция става дума, коментира депутатът.

Лидерът на ДСБ Иван Костов обясни пък, че когато е бил създаден законопроектът за избор на евродепутати от правителството на Симеон Сакскобургготски, двама министри от ДПС също са го подкрепили.

Движението е съвносител на този текст и днес вие нямате право на никакви упреци към опозицията, отвърна на атаката на ДПС Костов.

Днес се състоя първото истинско гласуване

в парламента от много време насам и затова благодарим на колегите от НДСВ, коментира от своя страна зам.-председателят на групата на "Атака" Павел Шопов.

Според него от партията винаги са следвали принципа, че "Картаген трябва да падне".

Днес всички политици трябва да започнат да се консолидират в името на българското, смята Шопов.

Напускането на ДПС от пленарната зала трябвало "в обозримо бъдеще да се превърне в напускане на български политически живот". Депутатът обясни още, че ДПС е "проклятие, което трябва да се махне".

"Нашето гласуване в пленарната зала бе достатъчно ясно. То беше срещу дискриминационната клауза, която бе въведена", каза в кулоарите председателят на парламентарната група на Коалиция за България Михаил Миков.

Трябва да е ясно, че днес обсъждането на този въпрос се провежда в една изострена етническа противопоставеност в страната, каза още той. Според него някои от партиите "в емоциите си, надхвърлиха здравия разум".

Това в крайна сметка може да има определени последици за европейска България, коментира още Миков.

От ДПС излязоха късния следобед с протестна декларация срещу днешното решение на Народното събрание.

В нея е записано, че България е там, където живее и последният български гражданин.

Поради това приетият текст, плод на проявен псевдопатриотизъм, има за своя проекция - стесняване на духовните територии на България, пише още в документа. (вж. пълния текст на декларация в DPS.bg)

Пред дни председателят на федерация "Открит форум в БСП" Красимир Премянов заяви, че първоначалното намерение на левицата и на други политически сили на изборите за евродепутати да се осигури право на глас на граждани само на страните от ЕС, е правилно.

Тези, които желаят да свържат трайно съдбата си с България, трябва да са в страната или в ЕС, смята Премянов.

Личното му мнение е, че не е правилно да се позволява на българските граждани в Турция да гласуват за европейски депутати.

Ако гласувахме за друга общност, различна от ЕС, логично е да се даде такова право и да не ограничаваме правата на българите, но да решават въпроса хора с двойно гражданство, които не се идентифицират с европейската принадлежност на България, не е правилно, допълни той.

Изборите за евродепутати да се провеждат в последната година от 5-годишния мандат на ЕП в съответствие с изборния период, определен от Съвета на ЕС.

Те се насрочват от президента не по-късно от 60 дни преди датата на провеждането им, реши парламентът с приетите на второ четене текстове от закона за избиране на народни представители в ЕП.

Президентът утвърждава образци на изборните книжа и ги обнародва в Държавен вестник не по-късно от 55 дни преди изборния ден.

Право да издигат кандидати за членове на ЕП от България имат политическите партии, коалициите на политическите партии и инициативни комитети за издигане на независими кандидати.

Държавната комисия по сигурността на информацията ще проверява кандидатите за принадлежност към бившата Държавна сигурност и Разузнавателното управление на Генералния щаб и Разузнавателния отдел на Гранични войски, включително и на техните предшественици и правоприемници в периода след 9 септември 1944 г.

Тази комисия ще предоставя информацията на ръководствата на партиите, коалициите и инициативните комитети, издигнали независими кандидати.

Дебат предизвика текстът, според който изборите се провеждат по пропорционална избирателна система с национални изборни листи на политически партии, коалиции на политически партии и независими кандидати чрез преференциално гласуване.

До решение не се стигна, тъй като след като текстът беше подложен на гласуване се оказа, че в пленарна зала присъстваха по-малко от половината депутати.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Папа Франциск &quot;влезе&quot; в затвор във Венеция</p>

Необичайно решение: Папа Франциск "влезе" в затвор във Венеция

Свят Преди 38 минути

Това е първото му посещение в града от избирането му за папа през 2013 г.

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Свят Преди 1 час

Константин Габов и Сергей Карелин ще бъдат поставени под стража в продължение на минимум два месеца

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Свят Преди 2 часа

Там са били настанени англоговорящи наемници, воюващи в Украйна

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Свят Преди 3 часа

По официални данни бурята е нанесла щети на 141 производствени обекта, но няма срутени жилищни сгради

<p>Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън?</p>

NBC: Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън

Любопитно Преди 3 часа

Твърди се, че режисьорът работи по изготвяне на стратегия за националната конвенция на Демократическата партия

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Свят Преди 4 часа

Това е станало на територията на търговски център в Мурнау, Горна Бавария

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

България Преди 4 часа

Ако се правят разходи извън това, което е гласувано в парламента, тогава въпросът е към служебния финансов министър кои пера се намаляват, заяви той

Ябълковият оцет - естествената тайна за красота и здраве

Ябълковият оцет - естествената тайна за красота и здраве

Любопитно Преди 4 часа

Вижте разнообразието от ползи, които ябълковият оцет може да предложи за здравето и благополучието на човека

<p>Готви ли ни изненада времето в неделя</p>

Времето в неделя: Слънчево и с температури до 25°С

България Преди 4 часа

Минималните температури ще са между 5° и 10°, а максималните - между 20° и 25°

Как Gen Z променя работното място?

Как Gen Z променя работното място?

Любопитно Преди 4 часа

Служителите от Gen Z могат да сменят работата си до 10 пъти на възраст между 18 и 34 години

AI влошава обслужването на клиентите

AI влошава обслужването на клиентите

Технологии Преди 5 часа

Хората не са доволни от чатботовете, които компаниите използват

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Свят Преди 12 часа

Русия продължава да доставя газ за ЕС през Украйна по силата на транзитно споразумение с руския Газпром

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 12 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Харви Уайнстийн влезе в болница

Харви Уайнстийн влезе в болница

Свят Преди 13 часа

72-годишният Уайнстийн излежава 23 години в нюйоркски затвор за две сексуални нападения

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 13 часа

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив