2

П ътят от аквариума със златните рибки на Белия дом до кварталния супермаркет в Далас е доста дълъг. Но един месец след като вече не е президент, Джордж Буш се сблъска с анонимността на обикновения гражданин, пише британският вестник "Индипендънт".

Колко бързо избледнява славата! Дори до вчера да си бил президент на най-могъщата държава (вж. фотогалерия за годините на Буш в Белия дом). Бедният Джордж Буш реши да посети непринудено кварталния супермаркет в Далас. Той вероятно си е мислил, че ще бъде доста забавно да се смеси отново с хората и да побъбри непринудено със съседите. Но когато Буш влязъл в махазина, облечен като повечето мъже от околността, портиерът Хенри Лонг изобщо не го разпознал.

Може едно от оправданията да е, че в реалния живот Джордж Буш изглежда много по-дребен отколкото на телевизионния екран. Поне това му е хрумнало на маркетинговия директор на магазина Elliott's Hardware Андреа Бонд, която била в офиса си, когато Буш влязъл вътре и учтиво попитал на входа Хенри Лонг къде е щанда с батериите и фенерчетата. Да, може да се потърси оправдание и в това, че Буш не бил облечен в костюм, а в "тъмен клин и непромокаемо яке".

Може би решението на Буш да се появи като "най-обикновен Джордж" в крайна да е било доста мъдър ход. "Чух някой да казва, че на вратата на магазина се появили агентите на тайните служби" - казва Андреа. "В първия момент си помислих, че някой се шегува. След това обаче забелязах Джордж Буш да се разхожда между рафтовете с огромна усмивка. След като излязох от офиса си го чух да се шегува, че решил да се отбие, за да попита дали няма вакантни места за работа".

Но това съвсем не е била спонтанна шега. Само преди няколко седмици собствениците на Elliott's публикуваха в даласките вестници отворено писмо до Буш, в което официално му предлагаха работа, ако той реши да работи за тях. Всъщност ставало въпрос тъкмо за работата на портиера Лонг и за една съвсем добронамерена шега. Но очевидно някой от помощниците е забелязал обявата и е докладвал всичко на Буш.

"Убедени сме, че Вашият опит най-напред в семейния бизнес, а след и личните ви качества, които сте развили в резултат на многобройните си срещи с най-различи високопоставени чуждестранни личности ви правят превъзходен кандидат за службата - портиер на Elliott's Hardware". Следва подписът на Кайло Уолтърс, президент и главен изпълнителен директор на Elliott's Hardware. "Не само това, а много от нашите предишни портиери са пенсионирани бивши мениджъри от корпоративния свят, така че няма да имате никакви проблеми с това да завържете и нови приятелства".

Никой не може да обвинява бившия американски президент, че е поискал да остане инкогнито. Но едва ли Буш е очаквал, че един скромен клин е достатъчен, за да го хвърли в пълна анонимност - при това не къде да е другаде, а в Далас. А той все още има да продава мемоари, да изнася лекции срещу солидни хонорари, пък и не на последно място да пооправи рейтинга си, който е четвъртия в негативната класация на най-непопулярните президенти в американската история.

Активизирането и размърдването на Буш започна в средата на февруари, когато първият ван-контейнер с новите мебели пристигна пред новия едноетажен дом на семейство Буш в луксозния и закътан квартал "Престън Холоу", северозападно от Далас.

Къщата не е нищо особено - тухлено ранчо с четири спални, строено някъде около 1959 г., закътано точно в края на задънената улица "Дариа Плейс". Съвсем скоро то ще бъде затворено изцяло с висока ограда, за която семейство Буш плати с лични пари. А точно на входа ще бъде поставена полицейска будка, която да обезкуражава любопитните, които решат да се отбият просто за да погледат.

Новата им къща е съвсем близо до старата им къща, която семейство Буш обитаваше когато стана губернатор на Тексас през 1994 г. и което е съвсем близо до Престън сентър, където Джордж Буш ще открие новия си офис, за да планира създаването на президентската библиотека и да организира благотворителната си фондация.

Как Буш приема пенсионирането?

Да, наистина пенсионирането е трудно изпитание, дори когато става въпрос за президент на САЩ. "От лична гледна точка несъмнено ще му трябва малко време, докато се аклиматизира" - казва Джеймс Оберветер, приятел на семейството от Тексас, който известно време е за посланик на САЩ в Саудитска Арабия. "Особено ако осем години си бил изцяло погълнат от работата и отговорните ангажименти".

Дон Eвънс, министърът на търговията в правителството на Буш, смята, че семейството много добре се справят с новата си роля на обикновени американски граждани. "Много бързо се приспособяват към новия живот, далеч от прословутия нереален свят на властта в Белия дом."

Какво следва?

Както вече нееднократно са доказвали и други американки бивши президенти, най-вече Бил Клинтън, на тях никога няма да им се наложи да работят като портиери.

Докато са в Белия дом те получават годишна заплата от над 400 хил. долара. А сега Джордж Буш трябва и да докаже, че не е по-лош от предшественика си Бил Клинтън и добре може да заработва като пенсиониран президент.

"Този пост досега почти винаги се е оказвам златна мина" - коментира Стивън Хес, от Brookings Institution. Първото нещо, което трябва да направи и Джордж Буш е да построи своята Президентска Библиотека.

Мястото й ще бъде върху територията на Южния методистки университет в Далас. Според предварителните планове, сградата ще бъде поне два пъти по-голяма от библиотеката на бащата Буш-старши, като ще включва още и школа за политика, чието име вече е определено "Институт на свободата" (Freedom Institute).

Асистентите на Буш са разработили специална програма и стратегия, чрез която да съберат $300 млн.

Приоритети

"Той има два или три наистина сериозни приоритета" - казва Евънс. "Единият е да намери начин да печели пари, за да поддържа достоен стандарт на живот, така че много често ще му се налага да пътува и да изнася лекции. След това трябва да довърши автобиографичната си книга. И на трето място много е важно да построи президентската библиотека. Оттам той ще трябва по цял ден да води сериозни разговори, чрез които да поддържа имиджа и авторитета си".

Макар отдавна да се говори, че Буш вече е започнал да пише книгата си за осемте години на Пенсилвания авеню №4, до този момент няма нито една конкретна информация за сключен договор с издателство за нейното публикуван. Дори нещо повече - никой не отваря и дума, че се водят такива преговори. Затова може би не е бил много радостен да чуе, че Кондолиза Райс вече има гарантират договор за своята автобиографична книга, която ще бъде издадена от Crown Books срещу хонорар от $2.5 млн.

Засега единствената по-оптимистична новина е, че Буш е поканен да пътува до Калгари, Канада, където на 14 март ще произнесе реч на официален обяд. Като километри това е доста път, но като политическа перспектива може да се каже, не е твърде обнадеждаващ старт.

Защото очевидно поканата идва по-скоро с користна цел, а не като искрена оферта за авторитетна изява: Далас и Калгари са центрове на петролната индустрия и без всякакво съмнение някой в провинция Алберта има интерес да поддържа добри отношения с Тексас. А дори в самия Далас не е много ясно, дали чувствата към клана Буш навсякъде са толкова топли и искрени.

"Аз лично смятам, че Буш ще бъде посрещнат в Канада много добре: - коментира Кал Джилсън, политически анализатор от Южния методически университет. "Но те няма как да не знаят, че общата оценка за неговото президентство не е много никак висока и той си тръгна от Белия дом с рейтинг само от 25%."

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Гърция в плен на наводненията, обявиха код за опасно време

Гърция в плен на наводненията, обявиха код за опасно време

Свят Преди 5 минути

На кадри, публикувани от гръцките медии, се вижда как уплашени хора нареждат пясъчни чували пред домовете си

Въздушна битка

Вижте първата въздушна битка между самолети, пилотирани от човек и изкуствен интелект!

Любопитно Преди 48 минути

Бъдещето във всеки един аспект от живота става все по-непредвидимо

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

България Преди 1 час

Министърът каза, че не се обмисля вариант за друг главен секретар на МВР

Мъж загина при пожар в Силистра

Мъж загина при пожар в Силистра

България Преди 2 часа

По първоначални данни той е починал вследствие на задушаване

Почина мъжът, самозапалил се пред съда, където се води делото срещу Тръмп

Почина мъжът, самозапалил се пред съда, където се води делото срещу Тръмп

Свят Преди 3 часа

37-годишният Максуел Азарело се заля с течност

Калин Стоянов: Торба с лъжи! Тенев също е бил редовен гост на вечеринките на Рашков

Калин Стоянов: Торба с лъжи! Тенев също е бил редовен гост на вечеринките на Рашков

България Преди 3 часа

Там са получавали задачи за дискредитирането ми, заяви министърът на вътрешните работи

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

България Преди 3 часа

Бившият шеф на КАТ коментира обвиненията, че разследваните Стефан и Марин Димитрови били близки с него и той ги е запознал с Бойко Рашков

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

България Преди 4 часа

Не пропускайте тази неделя след централната емисия новини

<p>&quot;Иран има достатъчно материал за атомна бомба&quot;</p>

Гроси: Иран има много повече уран, отколкото се нуждае, за направата на една атомна бомба

Свят Преди 4 часа

При експлозиите в Исфахан очевидно не са били повредени атомните съоръжения на страната. Именно този град е центърът на иранските ядрени изследвания, казват от МААЕ

Джош Хартнет

Джош Харнет е сериен убиец с прякор "Касапина" в новия филм на Шаямалан

Любопитно Преди 4 часа

Филмът се очаква по световните екрани след няколко месеца

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

България Преди 4 часа

Причината за инцидента е отнето предимство

<p>Разкриха с каква скорост е карал&nbsp;шофьорът, обвинен за смъртта на Ферарио Спасов</p>

Със 165 км/ч е карал шофьорът, обвинен за смъртта на Ферарио Спасов

България Преди 5 часа

Футболният специалист загина на пътя София – Варна при пътен инцидент с 24-годишния Начо Пантелеев

Заловиха рекордно количество хероин на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

Заловиха рекордно количество хероин на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

България Преди 5 часа

Пресичането на трафика на наркотик е част от специализираната операция за засилване контрола на ГКПП

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

България Преди 5 часа

От началото на годината в областта има осем случая на заразени с болестта, като пет от тях са деца

<p>Китай има нова стратегия, за да &quot;печели войни&quot;</p>

"За да печели" войни": Китай създава нови сили за киберзащита

Свят Преди 6 часа

Те са "стратегически клон" на въоръжените сили, заяви говорителят на китайското министерство на отбраната У Цян