0

"От 1 юни 2010 г. пушенето напълно забранено на обществени места", съобщават днешните вестници. Това предвиждат промените в закона за здравето, одобрени от кабинета. Предстои те да бъдат обсъдени в парламента.

Темата за конгреса на БСП и документите, които ще се обсъждат на форума, доминира в петъчния печат.

"БСП няма да се заиграва с данъците", коментира в интервю за "Труд" председателят на Народното събрание Георги Пирински. В програмата ни ясно е записано, че в следващите четири години БСП няма намерение да променя данъчния режим, включително плоския данък. Там е записано, че след четири години е редно да се направи анализ на резултатите от този данък и да се прецени по какъв начин да продължи облагането на личните доходи, допълва той.

Пирински отбелязва, че целта на новата програма на БСП е да ангажира хората с промените. Трябва от лозунги в практика да се превърнат и социалната държава, и социалната пазарна икономика, смята той. Трябва да върнем желанието на хората да се ангажират с промяна на нещата, виждаме например, че не искат да гласуват, а онези, които отиват до урните, са мотивирани далеч не от политически подбуди, посочва Пирински, като визира купуването на гласове.

"Другари министри, уморени сме за партийни постове!", признава пред "24 часа" културният министър Стефан Данаилов. По себе си знам, че административната работа не ми дава възможност да работя със същата енергия като член на бюрото, както докато бяхме в опозиция, коментира той. Надявам се да има резултат от промяната в устава, макар и на края на мандата - можеше наистина министрите да си гледат работата в министерствата, а не да заемат и партийни постове, смята той.

"Що е социализъм и има ли той почва у нас?", обобщава в заглавие "Дума" дискусията, организирана от вестника по проекта за нова програма на БСП. В разговора са участвали председателят на парламента Георги Пирински, председател на комисията по изработване на нова програма, доц. Димитър Генчев, зам.-директор на Центъра за стратегически изследвания, членовете на БСП Мирослав Попов и Юрий Борисов, както и Лиляна Канева от Института за исторически и политологически изследвания.

Според Пирински отправно начало в проекта е постановката "пазарна икономика - да, пазарно общество - не". Основното съдържание на промяната е изразено в понятието "човешко развитие" и то е конкретизирано в три показателя - образование, здравеопазване и доходи, отбелязва Пирински.

Канева смята, че на програмно равнище трябва да се намери отговор на проблема, че, когато става дума за печалба, индивидът е сам и няма нужда от държавата, а когато се очертават загуби, изведнъж се обръща към нея.

Мирослав Попов пък предлага програмата да има подзаглавие, което да я прави по-лесно разбираема - "Виждането на българските социалисти за очовечаването на българския капитализъм през следващите 10-12 години"

"Партийните довереници на олигарсите да си ходят", призовава от страниците на "Сега" Илия Божинов от БСП. Според него самият факт, че от предизборната платформа е изтеглен текстът за борба с олигархията, показва, че има зависимост на отделни личности.

Божинов смята, че в проектопрограмата на БСП, която ще бъде обсъдена на конгреса, липсват доста неща, например няма нищо за корупцията. Ако е вярно колко хубаво сме се справили с мандата, трябва незабавно да направим предсрочни избори, да ги спечелим и да управляваме още четири години, заявява той.

"Кризата върна политиката", коментира в материал в "Труд" социологът Кольо Колев. В условията на криза политиката от разговор за морал се превръща в дебати за пари, работни места, сигурност - накратко, връща се в изконното си място, отбелязва той.

"Бил ли е шпионин Емин, или това е удобна версия?", пита "24 часа". Ахмед Емин, началник на кабинета на лидера на ДПС Ахмед Доган, е поддържал връзка с чужди агенти след 1996 г., контактът му обаче е станал известен на наша спецслужба, която е започнала внимателно да наблюдава действията му в България, пише вестникът.

Изданието предлага версия за смъртта на Емин, според която той вероятно се е усъмнил, че Доган е бил информиран вече от спецслужбите за тайния му живот, нервите му не са издържали и се е самоубил. Източникът на "24 часа" - неназован служител на службите, дори допуска, че Емин е можел да посегне на самия Доган.

Било възможно обаче и Емин да е знаел, че някой готви физическото отстраняване на Доган. Вестникът публикува интервю на Мохамед Реджеб, бивш зам.-председател на Държавната комисия по сигурността на информацията, в предаване на Нова телевизия. Реджеб твърди, че агент с псевдоним "Морски" е пишел не просто доноси, а определени материали до службите за Емин и този човек в момента е на висок пост в ДПС.

"Труд" разкрива "Кой е "Морски". Според изданието ставало въпрос за Юсеин Бейтулов, директор на общинското "Благоустройство и комунално стопанство" в Търговище. "Гледах предаването по телевизията, никой не е назовавал имена, говори се само с псевдоними, защо ги свързвате с мен", е реакцията на самият Бейтулов.

"Митьо Очите? За него - строг режим в килия!", заявява пред "Труд" главният директор на затворите ген. Петър Василев. Поводът за интервюто е третото пускане на Димитър Желязков - Митьо Очите в отпуск с мотив спортни постижения.

Непрофесионално е от страна на ръководствата на затвора в Бургас и на общежитието в Житарово да се доверяват на маската на добрия затворник, която той слага, казва Василев. Ние сме внесли предложение Желязков да бъде прекатегоризиран - да не изтърпява вече наказанието в преходен тип общежитие, а да бъде преведен в корпуса на затвора, на закрито, съобщава той.

"Натискат борсата да спре. Лихварите изпълзяха", обявява от първа страница "24 часа". Дали да спре временно търговията на фондовата борса ще обсъждат днес на среща в Комисията за финансов надзор пенсионните фондове, инвестиционни посредници и управляващи дружества. Идеята възникнала след резките спадове и покачвания на индексите. В същото време небанковите институции, които дават кредити, започнаха масирано да рекламират, отбелязва изданието.

"Индексите са надолу, но търговията ще продължи", заявява пред "Класа" изпълнителният директор на БФБ - София Бистра Илкова. Българска фондова борса няма право по закон да спира търговия в тази ситуация на пазарите, а само при обстоятелства, свързани с национален бунт, политическа криза или други, посочва тя.

"Вдигат джамия в София", обявява от първа страница "Труд". Главното мюфтийство планира да вдигне втора, макар и по-малка джамия в София. Идеята е новият мюсюлмански храм да е в кв. "Малинова долина". Ако проектът отговаря на законите, не можем да им откажем, е коментарът на столичния кмет Бойко Борисов.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Любопитно Преди 5 часа

Чоткин получи романтична вечеря със своята любима Камелия

Хиляди блокираха ключово кръстовище в грузинската столица

Хиляди блокираха ключово кръстовище в грузинската столица

Свят Преди 5 часа

Демонстранти блокираха Площада на героите, през който преминава по-голямата част от трафика в града

<p>&quot;Ние сме гражданско общество и редът трябва да надделее&quot;</p>

Байдън: Редът трябва да възтържествува

Свят Преди 8 часа

Това заяви президентът по отношение на общонационалните протести в университетите за Газа

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Свят Преди 8 часа

Миналия месец Турция ограничи износа за Израел заради войната в Газа

Сърбия избра ново правителство

Сърбия избра ново правителство

Свят Преди 9 часа

Премиер ще бъде Милош Вучевич, а вицепремиер ще бъде Александър Вулин

САЩ са „дълбоко обезпокоени“ от ситуацията в Грузия

САЩ са „дълбоко обезпокоени“ от ситуацията в Грузия

Свят Преди 9 часа

Съединените щати изразиха загриженост относно грузинския законопроект за "чуждестранно влияние"

Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 година

Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 година

България Преди 10 часа

Премиерът Главчев припомни, че България много отдавна е заявила желанието си за присъединяване към ОИСР

д

Как да ядем хляб и да отслабнем?

Любопитно Преди 10 часа

Дори диетолозите вече не препоръчват пълно премахване на хляба от вашата диета

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Любопитно Преди 10 часа

На борда на кораба са били както най-богатият човек по онова време, Джон Джейкъб Астор, така и имигрантски семейства, всеки с мечта да започне нов живот

Жена загина заради буря в Северна Франция

Жена загина заради буря в Северна Франция

Свят Преди 11 часа

57-годишната жена загина днес при свлачище

Снимката е илюстративна

Поглед към древното минало: Реконструираха лицето на 75 000-годишна неандерталска жена

Любопитно Преди 11 часа

40-годишната неандерталска жена е починала в спяща позиция под огромен вертикален каменен знак

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

България Преди 11 часа

Жълт код за потенциално опасно време е обявен в почти цялата страна

.

Защо интернет се влюби в историята за късметлията, спечелил $1,3 млрд. от лотарията

Свят Преди 12 часа

„Как ще имам време да похарча всички тези пари? Колко дълго ще живея?“

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

България Преди 12 часа

Столична община въвежда временна организация на движението на пл. "Св. Александър Невски"

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Свят Преди 12 часа

Посегателството срещу синагогата „Нозик“ беше извършено към 1 ч. в нощта срещу сряда, като са нанесени щети по фасадата на сградата

Арести на пропалестински демонстранти от Колумбийския университет в САЩ

Достигнаха точката на кипене: Сблъсъци между протестиращи и полиция в САЩ

Свят Преди 12 часа

Протестиращите срещу войната между Израел и Газа използваха лютив спрей, полицията отвърна с електрошок