0

"Интересът няма да клати феса", е заглавието на коментар на "Труд". Първият цялостен закон срешу конфликта на интереси ще се гледа от правителството днес.

Проектът е на правосъдния министър Миглена Тачева. Документът ще важи за управници от всички власти - изпълнителната, законодателната, съдебната, местната и дори медйната.

Най-много страсти се очаква да се разгорят около текста, гласящ, че пречка за заемане на държавана длъжност е получаването на възнаграждение от участие в управителни органи на държавни дружества.

Проектозаконът забранява хората на държавана длъжност да издават административни актове, да контролират, разследват, налагат санкции или да сключват договори, от които те или свързани с тях лица имат интерес.

"Правителството написа хилав закон срещу конфликта на интереси", коментира обаче "Сега". Звучи добре, че правителството ще одобри и ще внесе в НС проект на закон за конфликт на интереси. Но както всички припрени работи и този закон е пълен с недомислия.

Най-голямото му достойнство е, че просто вече ще има такъв закон. Процедурите за контрол и наказание на нарушилите го висши чиновници обаче са разписани много зле или почти ги няма.

Проектът всъщност е компилация между закона за публичност на имуществото на висшите длъжности и етичния им кодекс. Въпреки многобройните критики отново не е предвидена процедура при груби нарушения Сметната палата да може да сезира прокуратурата.

"Имунитетът на Румен Петков ще бъде поискан днес", отбелязва "Монитор". Депутатският имунитет на бившия вътрешен министър ще бъде поискан днес заради разследване на разкритата самоличност на секретния сътрудник на контраразузнаването Алексей Петров.

"До края на деня ще бъде подготвено искането за свалянето на имунитета на Румен Петков и най-вероятно в четвъртък ще бъде внесено в Народното събрание", съобщи главният прокурор Борис Велчев преди заседанието на Висшия съдебен съвет.

Румен Петков вече заяви, че сам ще подаде декларация за отказ от депутатския си имунитет "в мига, в който постъпи искане за това".

"Ляв мигач за десен завой в осигуровките", коментира "Сега". Посочва се, че през тази година дефицитът на Националния осигурителен институт е около 2 млрд. лв.

Дълги години се опитваме да намалим субсидиите от бюджета за осигурителната ни система. Желанието на всички управляващи досега е да намалят този дефицит и системата да стане възможно най-независима от допълнителни трансфери през републиканския бюджет.

Вместо това сегашното правителство на практика предлага увеличаване на субсидиите и още по-зависима система. Авторът обощава, че управляващите оферират някаква смесица от лява и дясна политика и предупреждава, че това може да бъде опасно.

"Само аз знам как се чувства Румен Петков", уверява от страниците на "Труд" бившият министър Румен Овчаров, председател на бюджетната комисия в парламента и член на Изпълнителното бюро на БСП.

"Богат или душевно богат е Доган?", се пита в заглавие "24 часа". Богат човек ли е Ахмед Доган или е просто душевно богат? Спорът между партията на Иван Костов и политическата сила на Доган трябва да реши парламентарната комисия за борба с корупцията.

ДСБ я сезира с твърдение, че чрез подставени лица лидерът на ДПС притежавал имоти в Бояна, в бургаския парк Росенец, в село Дръндар и хотели в Рибарица и Девин.

Ген. Атанас Атанасов съветва през агенцията по вписванията да се проследят сделките, а финансовото разузнаване към ДАНС да наложи законови мерки срещу изпирането на пари.

"Няма нередности около декларацията на г-н Доган", контрира Рамадан Аталай. Той оцени, че Доган е душевно богат - човек, който мисли за интересите на България. "Бихме разследвали не само имотите на Доган, но и на Костов", одобри членът на комисията "Антикорупция" Добромир Задгорски от "Коалиция за България".

"Нова вълна на "сатанизация" на ДПС", е озаглавен коментар в "Труд". Подчертава се, че вече никой не обвинява Ахмед Доган, че иска да отнеме земи от отечеството, нито в ислямизъм. Сега се залага на "преядоха с власт" и най-важното - "крадат".

Но елементът на истината според социолога Андрей Райчев е другаде. ДПС е единствената партия у нас, която постепенно и сигурно расте. За десетина години тя почти се е удвоила и на следващите избори вероятно ще достигне стойности от над 600 000 гласа.

Това става не за сметка на "повече турци", а за сметка на интеграция в движението на българи и особено на роми. Освен това ДПС е единствената партия със сериозно подготвяно и подготвено младо поколение политици и активисти. Реакцията срещу ДПС е скрита, модифицирана класова реакция, пише Райчев.

"Скъпият дизел удря на три фронта", е заглавието на анализ в "24 часа". Посочват се неприятните последици от високите цени на горивото. Прогнозира се бъдещо преминаване към тъмната страна на икономиката на още една част от сектора на горивата.

За друга негативна последица напомнят от БСК. Камарата смята, че цените на горивата трябва да бъдат част от антиинфлационната политика на държавата.

Защото ако комбинацията повишени акцизи на горивата от началота на годината, плюс рекордни ценови равнища на суровия петрол, плюс извиване на ръцете на потребителя от страна на монополиста доведе до годишен ръст на бензина в рамките на около 20-30%, това ще надуе инфлацията с 2-3%.

На трето място повишаването на цените на бензина означава спадане на стандарта на живот.

"В петък решават съдбата на фришоповете", съобщава "Дума". Безмитните бензиностанции и магазини да бъдат закрити до един месец и след това да не могат да работят. Това е решила на заседанието си вчера работната група на управляващото мнозинство.

Промените в Закона за безмитната търговия влизат за обсъждане в пленарна зала днес и се очаква да бъдат гласувани в петък, без да минават за одобрение от бюджетната комисия.

"Безмитните магазини са тест за корумпираните", е мнението на независимия депутат Мария Капон. В интервю за "Сега" тя е категорична, че прекратяването на безмитната търговия е стъпка в правилната посока, но ако мнозинството гласува за оставане на магазините, ще е голяма грешка.

При това ще се окаже, че БСП, НДСВ и ДПС бламират собствения си премиер. Правителството неслучайно предлага пълно закриване на търговията. Ако има надежден контрол и тези обекти останат да работят като обикновени магазини, те ще фалират.

"Плугчиева води министри на отчет", пише "Стандарт". Министрите, отговарящи за еврофондовете, ще се отчитат по график на опозицията. Вицепремиерът Меглена Плугчиева ще кара всеки шеф на ведомство да се отчита пред десните за хода на оперативните програми, за които отговаря.

Това обещание пое Плугчиева на среща с представители на СДС, ДСБ и БНД. По време на разговора избранниците се оплакали, че министрите не изпълняват конституционните си задължения и не се отчитат пред Народното събрание.

В отговор вицепремиерът по еврофондовете поела ангажимент до 28 май да направи график, по който колегите й от "Дондуков" 1 да дават обяснения на опозицията докъде са стигнали с усвояването на европарите.

"Осем одитори от Брюксел ще ровят в САПАРД", информира "Пари". Осем одитори от Брюксел пристигат в понеделник, за да нищят една седмица програмата САПАРД.

Това се случва за първи път в историята на фонд "Земеделие", заяви изпълнителният му директор Димитър Тадаръков. Според него обаче събитието е положително, защото от Брюксел окончателно ще се убедят, че процедурите по предприсъединителната програма не се нарушават.

След резултатите от одита се очаква в 15-дневен срок да бъде вдигната забраната за преводите на средства по програма САПАРД. Блокираните проекти за преработка на селскостопанска продукция са 49 на обща стойност 80 млн. лв.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 3 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 3 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 7 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 8 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 8 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 8 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 9 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 9 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 9 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 9 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 9 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 10 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 10 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 10 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 11 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 11 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер