0

В сезона на ваканциите ще поговорим за начините човек да се отърси от ежедневието и да се зареди с нови сили. Това може да стане на плажа, в планината, по заведенията...

Освен ако не става дума за една различна ваканция.

Под ваканция и почивка някои хора разбират например хуманитарна мисия в Индия, екоиницатива с Грийнпийс в Испания или пък пътуване до Сибир.

Или пък гостуване в абатство.

То е сгушено в сърцето на гора, на самия бряг на морето, в Ланд-де-венек, Бретан. Там живеят 21 монаси. А на тяхното гостоприемство се радват хора, дошли да си починат.

Една от тях е Софи, която е на 26 години. Току-що се е дипломирала по история. Всъщност това е второто й идване в абатството.

Да чуем какво я привлича:

Тук има много символи, знаци... Известна меланхолия, отсъствие, чувстваш се откъснат от света. Но се освобождаваш от омразата. Могат да го направят, разбира се, само тези, които наистина го искат. В абатството може да се присъства на молитвите, мисля че те са общо шест за деня. Останалото време може да бъде посветено на писане, четене, разходки или на разговори с останалите гости.

Софи разказа, че най-хубава е сутрешната молитва, която започва някъде към 4.50 ч. и приключва към 5.45 ч. Оказва се обаче, че основно жени избират абатството за своето местенце за почивка и спокойствие.

За много от тях престоят тук е част от терапия. Хора с психически проблеми признават, че още на втория ден в абатството намаляват наполовина медикаментите, които взимат. Освен това спят добре и се чувстват спокойни. Абатството може да приеме максимум 30 гости. Но приемът си има и своята цена.

Отец Жан-Мишел отговаря за настаняването на туристите и е натоварен със задачата да им обясни някои задължителни правила:

Хората, идващи тук, са свободни да оползотворят времето си, както искат. Нашата молба към тях е просто да пазят тишина. Каним ги да присъстват на молитвите, защото те са част от живота на манастира. Но в никакъв случай не ги задължаваме да го правят.

На отец Жан-Мишел му се налага да обясни, че макар абатството да се намира в туристическа зона, престоят в него е по-различен, защото хората търсят там нещо повече от обикновена ваканция в хотел. За необичайното преживяване допринася и красивата природа. По наблюдения на отеца, в манастира идват буквално изтощени хора, но след няколко дни здрав сън и спокойствие, си тръгват нови хора.

Ваканцията може да означава и нещо друго - да отделиш от времето си, за да правиш добро.

Всяка година хиляди германци участват в хуманитарни програми в Азия и Южна Америка.

Те сами поемат разноските по пътуването и престоя си на място. Това прави между 1000 и 1500 евро за четири седмици. В цената е включен самолетния билет, нощувките и храната.

Младите германци отлично съзнават, че свободното им време ще бъде погълнато от работа. Много предпочитана дестинация е Индия. Там германците помагат за някои битови дейности. Обикновено се работи сутрин. Следобедите са запазени за разговори с местното население.

Участниците в този род "екскурзии" са предимно студенти. А инициативата е на християнска фондация. Може би някои ще попитат каква е ползата - за студентите мисията носи удовлетворение и придобиване на нови знания за непознати страни.

Децата също имат право на различна и полезна ваканция.

Затова всяка година в Испания Грийнпийс организира специални ваканции за деца и младежи, посветени на проблемите на околната среда.

Идеята е да бъдат възпитани отговорни към природата хора. Програмата на испанския клон на екоорганизацията е насочена към децата между 9 и 13 години, както и към младежите на възраст между 14 и 17 години.

Те научават основни неща за природата и биват възпитавани в изкуството да живеят в група, да спазват равноправието, да бъдат толерантни и изобщо да бъдат отговорни граждани. Всичко много прилича на зелено училище, с тази разлика че храната е вегетарианска и се използват само рециклирани продукти, като хартията например.

Тази година Грийнпийс избра селце в южна Испания, за да проведе своята програма, в която ще се разискват проблеми като замърсяването, водните ресурси, рециклирането на отпадъци. Заключенията от проведените занятия ще бъдат предадени на кмета на селото, с надеждата, че той ще ги използва по предназначение.

Стажът продължава седем дни и струва между 287 и 320 евро в зависимост от възрастта. Тази година обаче безплатно са записани 20 деца в затруднено финансово положение.

Една ваканция може да се превърне в незабравима, ако бъде прекарана на екзотично място.

Стига да се абстрахираме от клишето за екзотичност. Защото екзотично може да бъде и място като Сибир, и по-конкретно планинския район на Алтай. То е притегателно за руснаците, но напоследък все повече чужденци също го избират за отдих.

Тук правим уточнението, че температурите през лятото съвсем не са "сибирски", а са между 20 и 34 градуса. Девствената природа е чудесна и за практикуването на спортове като рафтинг или кану. Често сравняват тази част на Сибир с Швейцария.

Туристическа оферта предлага 14-дневна обиколка на околностите и запознаване с различните култури. А те са много- християни, мюсюлмани, будисти и дори езичници.

Макар и все още нетрадиционни младежките доброволчески лагери добиват популярност.

Те преминават като работни ваканции и са добра алтернатива на бригадите. Една такава ваканция е сравнително евтин начин за пътуване в чужбина, но в същото време и начин в продължение на 3 седмици да се опознаят нравите и живота на дадена страна по-добре от стандартния турист, както и да се участва в полезна инициатива.

С организирането на международните работни ваканции от 1992 година се занимава Младежкият алианс за развитие. Организацията е в сътрудничество с над 170 неправителствени структури в цял свят и организира летни проекти под егидата на ЮНЕСКО.

Летните проекти са известни с английското название workcamps. Международните работни ваканции са най-често в областта на екологията, археологическите разкопки, работа с деца в неравностойно положение, подготовка на празници и фестивали. Необходимо условие е да сте на възраст между 18 и 30 години.

Финансовото осъществяване на ваканцията става като Младежкият алианс поема храната, настаняването, организиране на свободното време и застраховката, а доброволците - транспортните разходи и вноската за участие, която е около 170 евро.

Така Рада е работила в Холандия по социален проект. Тя споделя, че през двете седмици, прекарани там се е убедила, че резултатът от работата не винаги се измерва с пари. Чувствала се невероятно с приятелите, които е срещнала от цял свят. Освен работата организаторите са се погрижили добре и за свободното време на доброволците. Успяла е да разгледа много и интересни места в Холандия.

 

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Любопитно Преди 1 час

Брокерът и съпругата му останаха последни във временното класиране тази седмица

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Свят Преди 4 часа

Окончателните резултати от произведените преди два дни местни избори бяха публикувани днес

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Свят Преди 6 часа

ГСДП е партията на канцлера

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Свят Преди 8 часа

Разпореждането беше публикувано в информационната система на руското МВР

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Свят Преди 9 часа

Захарова: Най-голямото учение на НАТО след Студената война

<p>&quot;Ще запазя мил спомен за всички тях поне до 23:00 часа тази вечер&quot;</p>

Мистерията на изчезналия гений Еторе Майорана

Любопитно Преди 10 часа

Повече за мистерията на гения четете в следващите редове

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

България Преди 10 часа

Ако след ухапване се появи обрив, втрисане, температура, трябва да посетим лекар, каза д-р Диляра Маринова

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Любопитно Преди 10 часа

Свещениците разпространяват огъня на вярващите, които го приемат като света светлина и символ на Възкресението

<p>Огромна дупка се отвори на &quot;Дунав мост&quot; при Русе</p>

Огромна дупка се отвори на "Дунав мост" при Русе, седем автомобила спукаха гуми

България Преди 11 часа

Водачите на превозни средства трябва да шофират с ниска скорост и с повишено внимание в участъка

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

България Преди 11 часа

Укритите стоки наброяват 2053 артикула от 144 различни вида

<p>Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана</p>

Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана в навечерието на „Евровизия“

Свят Преди 11 часа

В същия ден в центъра на град Малмьо беше запалено и палестинско знаме

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

България Преди 12 часа

При удара е пострадала 20-годишна жена, която е откарана в русенска болница

.

Дубай ще строи най-голямото летище в света

Технологии Преди 13 часа

Ще има 5 писти, 400 гейта и капацитет да обслужва 260 млн. пътника годишно, това е новият мега проект на шейх Рашид ал-Мактум

Здравословен козунак - мисията възможна

Здравословен козунак - мисията възможна

Любопитно Преди 13 часа

Вижте как да си го приготвите:

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

Свят Преди 13 часа

Тя е с искане за подобряване на условията на труд

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Свят Преди 14 часа

Той обаче няма да го обяви до края на изборите