0

П енсионните компании увеличават стабилно активите си, констатира "Дневник".

Ръстът при пенсионните фондове се запазва стабилен и като брой на осигурени лица, и като натрупани активи, показва статистиката за първото полугодие на годината, публикувана от Комисията за финансов надзор (КФН).

Отделно разгледани обаче големите компании отстъпват пред по-малките, които трупат по-бързо пазарен дял и активи. Нетните активи на трите вида фондове вече са над 1.852 млрд. лв., което е увеличение с 22% само от началото на годината до 30 юни.

По-голямата част от тези активи са на пенсионните компании "Доверие" и "Алианц", а новоучреденото ПОД "Топлина" също започва да набира средства. По брой осигурени лица лидерската позиция запазват "Доверие" и "Алианц България".

"Трейс груп холд" набира 22 млн. лв. от пазара, пише още "Дневник".

"Трейс груп холд" направи поредната крачка към листване на Българската фондова борса. Проспектът на компанията вече е внесен в КФН и след неговото одобрение чрез първичното публично предлагане инвеститорите ще могат да играят за 200 хил. акции на дружеството.

Настоящият капитал на компанията е 2 млн. лв., разпределен в същия брой акции. При успех на новата емисия той ще бъде вдигнат до 2.2 млн. лв., но в компанията ще постъпят 22.1 млн. лв., тъй като определената емисионна стойност за акция е 110.5 лв.

Първата в света евтина авиокомпания стъпи у нас, обявява "Сега".

Първата в света и една от най-големите нискотарифни авиокомпании - "easyJet", стъпва на българския пазар. От 6 ноември т.г. всеки вторник, четвъртък и събота авиокомпанията ще прави полет от София до Лондон и обратно.

С това на практика полетите от България до Великобритания стават близо 30 седмично, тъй като в момента по тази дестинация пътуват и "България Ер", "Бритиш Еруейз" и нискотарифната "Wizz Air".

"Имаме договорени полети от 6 ноември, всеки вторник и четвъртък в 21,15 от София за лондонското летище "Гетуик" и всяка събота от 13,15 часа", казаха вчера от летище София.

Според екипа, който е преговарял с британците, "easyJet" възнамерява по-нататък да увеличи полетите и да открие нови дестинации, но държи това да остане тайна, тъй като навлиза на Балканите крайно предпазливо.

В нашия регион "easyJet" има полети от Истанбул, Атина, Солун и Букурещ, но до ограничен брой летища. В останалата част от Европа нискотарифната авиокомпания вече има изградена гъста мрежа от редовни полети.

Петър Димитров привика ЕРП-тата - не давали дивидент, информира още "Сега".

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров смята да привика ръководствата на електроразпределителните предприятия (ЕРП) у нас.

Причината е, че трите чужди собственика на седемте ЕРП-та - чешката ЧЕЗ, австрийската EVN и немската E.ON, отказват да платят дивидент от дейността си през миналата година на държавата, която им е съдружник с 33% от акциите.

"Има и недоволство от начина, по който се обслужват клиентите, но пък държавата е съсобственик, а моите задълбочени проучвания не откриха следи от дивидент от тази собственост", каза вчера Димитров, попитан защо е поискал срещи с ръководството на трите компании в България.

По-късно от министерството отговориха, че засега е имало само среща с ръководството на E.ON, а тези дни предстоят срещи и с останалите две фирми.

Плоският данък ще ни разори, алармира "Стандарт".

Повечето собственици на шивашки фирми в Пиринския край са готови да вдигнат заплатите, за да компенсират загубите на работниците от новия плосък данък. Заетите в бранша взимат между 200 и 400 лева на месец.

Морално сме задължени да не допускаме работниците ни да са ощетени, коментираха от "Пирин текс". В същото време босовете се притесняват, че разходите им ще се увеличат много.

"Плоският данък ще ни разори. Държавата ще взема пари, които ние ще трябва да компенсираме", заявява собственикът на фирма "Томик" в Сандански Тодор Тодоров. Според него правителството помага най-вече на едрия бизнес за сметка на средния и малкия.

"Говорят за макроикономически показатели. Но ние, представителите на средния бизнес, приемаме негативно идеята за плоския данък. Това не е добро решение за нас", казва Тодоров.

Скокът на цените удари спестяванията, изчислява още "Стандарт".

Шоковото поскъпване на повечето основни храни уплаши българите. Всеки втори смята, че цените през юли са се повишили твърде много, сочи анкета на Националния статистически институт (НСИ) за доверието на потребителите.

Рязко се покачва и песимизмът на хората за следващите месеци. Близо 40% очакват още по-голям скок на цените през следващите 12 месеца.

Това създава идеални условия за още по-голямо изкуствено надуване на цените. Вдигането на цените удря по желанието на хората да спестяват, както и да влагат парите си в по-дълготрайни придобивки като къщи и коли.

Броят на хората, които категорично смятат да спестяват през следващите 12 месеца, се е стопил до 0,1% от анкетираните. Вече 15,4% от българите затъват в дългове, при 14,8% три месеца по-рано.

Хората, които смятат да дадат по-голяма сума за ремонти в дома до една година, са паднали от 6,8 на 5%.

BG 40 постави нов рекорд, съобщава "Монитор".

С повишения приключиха средата на седмицата родните индекси, като широкият BG 40 се повиши до нов исторически рекорд, след като добави към стойността си 1.03%, до ниво от 410.47 пункта, а SOFIX добави към стойността си минималните 0.2%, до ниво от 1 606.68 пункта.

Ръстът на широкия индекс до нова рекордна стойност до голяма степен се предопредели от продължаващото поскъпване при акциите на "Оргахим" и "Неохим".

Книжата на русенския производител на бои добавиха близо 3% към стойността си, като моментно през деня се повишиха до нов исторически максимум, след като сделка се сключи при ниво от 527.41 лв. за брой.

Кравето сирене мина 7 лв. в магазините, установява "Новинар".

Българинът пак ще се принуди да търси и купува сирена, внос от Германия, Холандия , Дания, Естония и други страни, защото са по-евтини от българските.

Подобна криза за млечни продукти имаше по време на правителството на Жан Виденов. След падането му от власт правителството разреши облекчен внос на чуждестранни сирена, за да се покрие дефицитът.

Бялото саламурено сирене мина 7 лева в много от кварталните магазини. Нови етикети имаше върху кашкавала и други млечни продукти.

"Плама" става европейско-азиатски проект, пише "Пари".

Абсолютно е сигурно, че плевенската рафинерия ще заработи след инвестиция от 150 млн. лв. Най-големият източник на скрап, който ще храни пещите на "Кремиковци" с години. Така доскоро скептиците прогнозираха бъдещето на плевенската рафинерия "Плама".

Те обаче ще се окажат лоши пророци. Новият собственик на фалиралото предприятие Ангел Стефанов и неговата фирма "Хайуей лоджистик център" имат съвсем други планове. След броени месеци "Плама" трябва да се превърне в голям българо-английско-китайски проект.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 27 минути

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%

а

Може ли да настъпи нова гражданска война в САЩ

Свят Преди 43 минути

Възможна ли е гражданска война в САЩ четете в следващите редове

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 8 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Свят Преди 8 часа

Според СБУ задържаният е бил вербуван от руските специални служби

<p>Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран</p>

Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран, докато САЩ призовават за сдържаност

Свят Преди 8 часа

Анализаторите казват, че контраударът на Израел вероятно ще бъде насочен към иранска земя, без да убива цивилни

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 9 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Доходите на българите изпреварват разходите

Доходите на българите изпреварват разходите

България Преди 9 часа

През 2023 г. българските домакинства са изразходвали 10 044 лв. средно на човек

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

България Преди 10 часа

Това се е случвало в периода от 1 май 2021 до 12 април 2024 г.

Силно земетресение удари Северна Турция, разрушения

Силно земетресение удари Северна Турция, разрушения

Свят Преди 11 часа

По-рано днес в Токат беше регистриран по-слаб трус

Русия: Свалихме украински военни балони

Русия: Свалихме украински военни балони

Свят Преди 11 часа

Нито руски, нито украински представители дадоха подробности за т. нар. "балони"

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Свят Преди 12 часа

Турският външен министър се срещна в Катар и с лидера на палестинската ислямистка групировка

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

България Преди 13 часа

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

България Преди 13 часа

Димитров наистина страда от психично заболяване

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Любопитно Преди 13 часа

Водещият Станислав Иванов разкри, че Стефани е участвала в клип на Криско

Нови мащабни санции срещу Иран

Нови мащабни санции срещу Иран

Свят Преди 13 часа

САЩ налагат санкции срещу иранската програма за безпилотни летателни апарати

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Свят Преди 14 часа

СЗО определи ставащото като повод за "изключително притеснение"