0

 

Из дневника на едно момиче от бъдещето

 

„Аз съм едно обикновено момиче и съм родена през 3278г. Сега съм на двадесет години и като всеки нормален човек на моята възраст живея при родителите си заедно с двамата си братя. Наскоро разбрах, че една моя бивша съученичка получила от изключително богатия си баща подарък за рождения си ден,  който малцина могат да си позволят - едностайна къща. Строежът започна преди няколко дни и тя ми предложи да отидем заедно да видим как върви. Аз, разбира се, приех, защото да видиш как се строи сграда, си е събитие веднъж в живота, ако изобщо имаш късмет.

Една огромна машина, приличаща на автомобил с вилица отпред, копаеше широка яма в земята. В една от купчините пръст забелязах да стърчи някаква странна стъклена фигура. Взех я и я избърсах. Не можех да повярвам на очите си! В ръцете си държах истинска стъклена бутилка, каквато съм виждала само на картинка. От учебниците по история знам, че са били използвани за пренасяне на течности и най-вече питейна вода, но не познавам някой, който да е опитвал такава. Казват, че хапчетата, които приемаме всяка сутрин, се опитват да заместят водата, която са пиели нашите предци. Съществува  легенда, според която тази вода е имала вълшебно въздействие върху човешкия организъм: хората са били здрави, живеели са по-дълго, на земята е имало много повече  видове животни и растения, дори в Южна Америка имало огромна джунгла с най-различни видове дървета и храсти. Честно казано аз изобщо не вярвам, че това е било реалност, защото звучи по-скоро като описание на райската градина, където навсякъде имало вода. Нищо не може да ме убеди, че в бутилката, която намерих, някога е имало вода.

Отворих я. Вътре беше сгънат на фуния лист хартия. Извадих го и се оказа, че това е писмо! Баба ми беше разказвала, че хората преди стотици години слагали писма в бутилка  и ги пускали в магическата вода, която отвеждала писмото на незнайно място на другия край на планетата. Винаги съм мислила, че това са  небивалици, защото не мога да си представя, че е имало толкова много вода. Но ето, че в този момент държах в ръцете точно такова писмо! С нетърпение зачетох писмото:

Здравей!

Със сигурност ти не ме познаваш, както и аз теб. Аз съм вече на 40, но винаги в сърцето си съм пазила една моя детска мечта - да изпратя писмо в бутилка. Винаги съм искала да се запозная с някого от другия край на света, ала всеки път нещо ме разубеждаваше, че това е най-подходящия начин за случайно намиране на приятели. Но ето вече поостаряла и помъдряла осъзнах, че не губя нищо, ако опитам.

Ще ти разкажа накратко за себе си като очаквам в отговора ти и ти ми разкажеш за себе си. Аз съм от България и сега съм на лятна почивка със семейството си на едно спокойно островче в Средиземно море. Със съпруга ми много обичаме да пътуваме. Всяка година избираме различни места за почивка и много ще се радвам, ако следващата ваканция имаме възможност да се видим с теб, мой бъдещ приятелю!

Заедно с писмото изпращам и няколко семейни снимки от наши пътувания съответно до: Ниагарския водопад, Алпите, Амазония и една много весела снимка от аквапарка в нашия град. На гърба на последната снимка съм написала адреса си! Очаквам отговора ти!

20.08.2012г.

Разгледах снимките. Наистина са страхотни и от тях разбрах, че хората преди са живеели много по-добре. Явно  навсякъде по Земята е имало вода, толкова много, че се е изливала по скалите (водопади), хората са правели увеселителни паркове с басейни, в планините е имало сняг, наистина е съществувала огомната джунгла, имало е много повече животни и растения, горите и  полята са били зелени, прохладни и много красиви, но най-много ме впечатли, че хората са живяли много по-дълго. Авторката на писмото е била на четиридесет и звучи сякаш е в разцвета на силите си, а аз дори в най-смелите си мечти не си представям да достигна тази възраст.

Водата ... как ми се иска да се докосна до нея, да опитам поне една капка! А колко много завиждам на онези хора, живели преди толкова години, че са я имали в изобилие. Чак сега си давам сметка колко труден е животът ни. Тези хора са имали всичко, имали са водата. Но от друга страна, точно те са я пропилели. Искали са пари и злато! Аз имам много пари, сега всички имат, но за какво са ни, след като няма на какво да се наслаждаваме. Използваме ги, за да си набавяме хапчетата, които поддържат жалкия ни живот поне няколко години. Ах! Искам да мога да се върна назад във времето и да им кажа да пестят водата, да разберат колко ценна е, да им кажа, че нямат право да се държат така безотговорно към нас, бъдещите поколения.

Но вече е късно, твърде късно за промяна. Животът може да бъде и хубаво нещо, стига някой живял преди теб да не ти е отнел възможността да го изживееш хубаво.”

Нека това момиче не съществува в бъдещето по този начин! Нека не и отнемаме възможностите! Нека не и отнемаме живота преди да сме го дали! Нека запазим изворът на живота - водата! Нека писмото в бутилка се носи от вълните, а не стои заровено в пръстта. Нека  ден след ден, капка по капка да подсигурим по-доброто бъдеще!

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

България Преди 31 минути

Процесът е по жалба на Ваня Григорова, която остана втора на вота за кмет на София през 2023 г.

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

България Преди 36 минути

И днес в кулоарите водеща тема бе отстраняването на Росен Желязков от председателския пост

<p>СДВР:&nbsp;Движението в центъра на София в събота може да бъде спирано</p>

СДВР със строги мерки заради мача "Левски" - ЦСКА

България Преди 1 час

Полицейското присъствие ще бъде забележимо, както в крайните квартали, така и в центъра на града каза на гл. инспектор Иван Георгиев

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

България Преди 1 час

Може би имаше много повече случаи през изминалите месеци, през които трябваше да се "вземе главата" на председателя на парламента, отбеляза тя

Снимката е илюстративна

Виж каква е линията на бедност в България през 2023 година

България Преди 1 час

Под прага на бедност са били 1 325.9 хил. лица, или 20.6% от населението на страната

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

България Преди 1 час

Проектът ПП-ДБ приключи, каза председателят на ДПС

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

България Преди 1 час

Това, което аз чух Борисов да казва, е, че има голям гръб, който е хлъзгав, коментира съпредседателят на ПП-ДБ

Дженсън Хуанг още е милиардер

Щеше да бъде 16-ият най-богат човек в САЩ, а живее без ток в гората

Любопитно Преди 2 часа

А компанията му днес е на стойност около 1,19 трилиона долара

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Свят Преди 2 часа

Военновременният кабинет на Нетаняху е обсъдил вариант, при който да бъдат пуснати жени, по-възрастни и болни

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Свят Преди 2 часа

Те са открити по време на строителни дейности по мащабен проект за градско развитие в бившия летищен комплекс Елиникон, южно от Атина

<p>Арестуваха министъра на земеделието на Украйна</p>

Заподозрян в корупция за милиони: Арестуваха украинския земеделски министър

Свят Преди 2 часа

Солски е обвинен в незаконно завземане на земя на стойност над $7 млн., когато е бил ръководител на голяма земеделска компания и член на парламента

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

Свят Преди 2 часа

38 години след ядрената катастрофа в Чернобил

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

Любопитно Преди 2 часа

Поводът е юбилейният епизод 1000 на емблематичното предаване на NOVA

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Технологии Преди 3 часа

Той се очаква на пазара това лято

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

Превозното средство било паркирано пред жилищен блок

<p>&quot;Изменението на климата сее глобален хаос&quot;</p>

Нигерия се движи напред: Електрически превозни средства на хоризонта

Свят Преди 3 часа

Нигерия има за цел да постигне нулеви нетни емисии до 2060 г.