0

Ходът на СДС е губещ на този етап - оценката е на социолога проф. Петър-Емил Митев. В интервю за "Труд" той посочва плюсовете и минусите от решението на СДС и ДСБ заедно да се явят на тазгодишните избори.

"Плюсовете са представителство в европейския и националния парламент, възможности за бъдещо единодействие и евентуално участие в дясно управление.

Минусите са морални щети. За ДСБ - фактическо признание, че мотивът на отцепването (от СДС, бел.ред.) е несъстоятелен, че СДС не е "мъртво тяло" и че без него ДСБ става безплътен дух.

За СДС - към травматичното откъсване се прибавя травматично съединение. Проблемът не е в самото коалиране, а в начина, по който се осъществява - без да се направи публична равносметка, на основата на финансова план-сметка. Без дебати, в които да участват самите симпатизанти."

Десен съюз, а не поредното широко обединение, коментира "Дневник". Според социолога доц. д-р Антоний Гълъбов трудно постигнатата готовност на СДС да влезе в политически съюз с ДСБ и другите десни формации не би трябвало да бъде възприемано като ново дясно обединение.

Налице е перспектива за изграждане на устойчив десен съюз между партии, доказали през годините своята самостоятелност. Никой не би спечелил от усилията за обезличаването им или за реанимиране на мита за "преодоляването на разцеплението вдясно".

Десният съюз СДС-ДСБ би могъл да генерира както необходимата политическа енергия, така и да осигури необходимите гаранции за изграждането на европейско дясно политическо пространство в България.

МБМД даде превес на младите срещу старите в десницата, отбелязва "Сега". Обединението на десницата на ниво избиратели е неясно. Оста СДС-ДСБ не вдъхва силно доверие. Тези изводи направи вчера Мира Радева от МБМД въз основа на данните от експресно проучване.

По думите й на хоризонта излизат нови политически заявки - расте одобрението за "Ред, законност и справедливост" на Яне Янев и ЕНП на Мария Капон.

Обединената десница би имала по-големи шансове, ако бившите лидери се изключат от листите, смятат 64% от анкетираните. Четири партии минават със сигурност 4-процентната бариера, ако изборите са днес.

Водачеството си запазва ГЕРБ с 26,6%, следвана от БСП с 16,3%. Трета се нарежда ДПС с 8,1%, "Атака" е с 7,1 на сто подкрепа.

Борисов: Не стоя зад полицейския протест, пише "Труд".

"В полицейския синдикат се обсъжда инициатива за кръводаряване, но нейният смисъл съвсем не е да се проваля охраната на изборите." Това е заявил за вестника шефът на синдиката Иван Павлов. Така той опроверга появилата се информация, че полицаите замислят да дарят кръв масово в дните преди вота, да излязат в полагаемия се на дарителите двудневен отпуск и така да оставят урните без охрана.

Ръководството на новоучредения и още нерегистриран синдикат на полицаите започва да играе провокативно, каза по този повод вътрешният министър Михаил Миков.

"Не стоя зад този протест, от синдикатите не са търсили от мен подкрепа. Това го декларирам пред Миков като генерал пред министър", каза кметът на София Бойко Борисов относно слуховете, че той политизира изявите на недоволните пазители на реда.

Ще наказваме както полицаите без физическа подготовка, така и техните началници, предупреждава от страниците на "Новинар" генералният комисар на МВР Павлин Димитров.

Той коментира протеста на полицаите така: "Исканията трябва да бъдат обосновани, да бъдат мотивирани. Но зад тези искания трябва да стоят конкретни резултати.

Българското общество все още не е доволно от ефективността и качеството на полицейската работа. Винаги съм твърдял, че аз подкрепям и ще подкрепям полицейските служители. Но не мога да се съглася, защото аз не съм убеден и каква е представителността на тази неформална все още синдикална структура."

Партиите ще могат да си купуват централите, съобщава "Труд". Парламентарните сили могат да получат право да си купят партийните централи, в които сега са настанени.

Такава промяна приеха вчера депутатите на първо четене в Закона за държавната собственост. Ако текстът мине и на второ четене, партиите ще си купуват имотите.

Изискването ще е политическите формации да имат минимум 10 депутати или поне един избраник в Европейския парламент.

Имотите на Ахмед Доган отиват в прокуратурата, отбелязва "Труд".

Заместник-главният прокурор Валери Първанов е изискал документацията и резултатите от проверките за имотите на лидера на ДПС Ахмед Доган, които текат в Националната агенция за приходите.

Това стана ясно вчера на заседание на парламентарната комисията за борба с корупцията. Данъчните още не били пратили цялата информация за шест имота на Доган, но проверката трябвало да приключи до дни.

Първанов да вземе Паси на срещата на НАТО в началото на април в Страсбург и Кел, предложи правителството вчера, пише "24 часа". Името на българския кандидат за генерален секретар на пакта не бе включено в първоначалния вариант на президентската делегация.

След като вицепремиерът Даниел Вълчев напомнил, че е добре Соломон Паси да участва в срещата на най-високо равнище, външният министър Ивайло Калфин се е съгласил и неговото име да бъде предложено на президента Георги Първанов.

Засега той ще бъде придружаван от министрите на отбраната и на външните работи и други официални лица.

Данъчните предупредиха за провал на бюджет 2009, акцентира "Сега". За първи път Националната агенция за приходите призна публично, че няма да може да събере приходите в хазната тази година.

Ако спешно не вземем мерки, може да се стигне до крах в приходната част на бюджета, заяви вчера новият данъчен шеф Красимир Стефанов пред депутатите от парламентарната бюджетна комисия.

От думите му стана ясно, че въпросът вече не е дали, а с колко няма да бъде изпълнен бюджетният план за данъците.

Финансовият министър Пламен Орешарски посочи, че за януари и февруари нещата все още били добре и изпълнението на плана е на 108%, но "факторният анализ показва, че има негативни сигнали, които ще се проявят през следващите месеци".

Инфлацията показа, че мирише на криза, посочва "Пари". Свиването на чуждите инвестиции, на кредитната активност и неувереността на домакинствата за бъдещите доходи свиха инфлацията до невиждани доскоро стойности през зимните месеци.

По данни на Националния статистически институт индексът на потребителските цени за февруари 2009 г. спрямо януари 2009 г. е 100,1%, т.е. месечната инфлация е 0,1%, а от началото на годината е 0,8%.

Годишната инфлация за периода февруари 2008-2009 г. вече е 6,0% и както е тръгнало може скоро да покрием критерия инфлация за влизане в еврозоната.

Замразяват цените на столичното парно, научаваме от "Труд". Със заповед на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров цените на столичното парно през първото тримесечие на т.г. ще бъдат замразени.

Те ще останат същите, каквито са били на 31 декември м.г. Според министър Димитров заповедта му ще премахне последното увеличение от 19%. По-високите сметки на абонатите за януари ще бъдат компенсирани през февруари или през март.

Време е за "златен регистър" на коректните платци, предлага в интервю за "24 часа" депутатът от БСП Петър Кънев. Идеята за създаването на т.нар. златен регистър е в процес на обсъждане. Тя не е нова, но точно сега й е времето.

Смисълът е на фирмите в него да им се връща ДДС за 2-3 дни. Задължително критериите за влизане в регистъра трябва да бъдат изработени заедно с бизнес сдруженията и работодателите.

Същността на предложението е автоматично връщане на ДДС и последващата данъчна ревизия, но в рамките на 2-3 седмици. Нарушителите обаче незабавно ги вадят от златния регистър и ги лишават от правото на обратно приемане за 3 години.

Брюксел пише сметка-образец за ток, ясна и проста, е озаглавена статия в "24 часа", чийто автор е еврокомисарят Меглена Кунева.

Тя посочва, че най-голямо недоволство сред потребителите предизвикват доставките на електричество.

Затова "създадохме на европейско ниво работна група за разработване на единна европейска форма на сметките за електричество. Фактурата за електроенергия е най-простият и ефективен начин да разберем какво е потреблението ни на енергия.

Фактурата трябва да бъде проста, точна и да позволява сравнение с други доставчици. Предложението за единна сметка за електроенергия ще бъде готово през юли.

То ще бъде доброволно засега за електроразпределителните дружества, но ще даде истинско средство за натиск от страна на потребителите във всяка държава членка, включително и в България".

Станишев поиска евродесант у нас, отбелязва "Сега". Премиерът Сергей Станишев предлага евродесант от чужди експерти у нас.

Те на място трябва да се запознаят с проблемите и усилията на правителството в борбата с престъпността и корупцията. Вчера правителството обсъжда на закрито заседание отпускането на допълнителни средства за посрещане на гостите от ЕС.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Путин изрязал сърцето на убит елен и го дал на Берлускони

Путин изрязал сърцето на убит елен и го дал на Берлускони

Свят Преди 1 час

Чичито: Владимир показа буен характер, какъвто не си представях в толкова мил и рационален човек

Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Париж

Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Париж

Свят Преди 3 часа

Европейската обиколка на Си ще бъде под знака на балансираната дипломация

Чудо в църква в Странджа в навечерието на Великден

Чудо в църква в Странджа в навечерието на Великден

България Преди 6 часа

Днес отец Йордан обяви една от иконите на храма "Св. Пантелеймон" за миротечаща

"Хамас" обвини Нетаняху в саботаж на преговорите

"Хамас" обвини Нетаняху в саботаж на преговорите

Свят Преди 6 часа

Според Хания палестинската групировка желае да постигне цялостно прекратяване на огъня

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Свят Преди 7 часа

Евродепутатът Матиас Еке, водач на листата на ГСДП в провинция Саксония за евроизборите през юни, беше нападнат от четирима неизвестни

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

Свят Преди 7 часа

Отделно той обяви, че правителството му е решило да закрие базирания в Катар новинарски канал "Ал Джазира"

<p>Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов</p>

Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов пред храма "Св. Александър Невски"

България Преди 8 часа

Великден е най-големият празник за всички християни, който е наричан празник на празниците

Почина американски пилот рекордьор

Почина американски пилот рекордьор

Свят Преди 8 часа

Той е претърпял тежка белодробна инфекция

<p>Русия съобщи за напредък&nbsp;на фронта</p>

Русия твърди, че е превзела село в Донецка област

Свят Преди 8 часа

През последните месеци Москва редовно обявява, че е установила контрол над малки населени места в района

.

Съществува ли тайна екосистема под най-сухата пустиня на Земята

Любопитно Преди 9 часа

Учени разкриват разнообразна група бактерии, които процъфтяват в екстремната среда

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Любопитно Преди 9 часа

Още от древни времена яйцата, както и зайците, са били символи на новия живот и плодородието

Снимката е илюстративна

Яйца, агнешко, козунаци: Рисковете за здравето, които крият богатите трапези по Великден

Любопитно Преди 9 часа

Преяждането може да дове­де до неприятни последс­твия, казва токсикологът от ВМА доц. Людмила Нейкова

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

България Преди 10 часа

Те били укрити в режещи машини в товарен автомобил

<p>Истинско чудо: Тази нощ водата там добива силата да лекува болести</p>

В очакване на изцелението: Магичната вода на Дамбалъ лекува само един ден в годината

Любопитно Преди 10 часа

Хиляди ще се стекат край извора в планинската местност в нощта на 5 срещу 6 май

Поредна среднощна атака: Украйна свали 23 дрона, изстреляни от Русия

Поредна среднощна атака: Украйна свали 23 дрона, изстреляни от Русия

Свят Преди 10 часа

Безпилотните летателни апарати от типа "Шахед" са били изстреляни от територията на руската Курска област и Крим

<p>Организираха турнир в памет на 11-годишното дете, поразено от мълния в Русе</p>

Пред NOVA: Говори майката на поразеното от мълния 11-годишно дете в Русе

България Преди 11 часа

Съотборниците на Венци организираха турнир и поставиха плоча в негова памет