0

Б орбата с корупцията е водеща тема за няколко от вестниците днес. Арестуваха прокурор, пише "Труд" на първа страница, а "Сега" уточнява, отново във водещото заглавие, че за първи път арестуват прокурор за корупция.

За "Монитор" обаче по-важното е, че ще поискат имунитета на депутата Тома Томов, който също бил в корупционната схема. Арестуваният прокурор е 60-годишният Димитър Викентиев Нинов, зам.-районен прокурор на Оряхово от 15 години насам.

Той е обвинен за искане и вземане на подкуп от обвиняеми, за да да се прекратят делата им. Съучастник на Викентиев бил бившият районен прокурор на Оряхово Тома Томов, в момента депутат от "Коалиция за България".

Българското разузнаване спасило Муамар Кадафи през 1986 г., научаваме от страниците на "Труд". Информацията съобщава ген. Тодор Бояджиев, бивш зам.-шеф на българското разузнаване.

Службите ни са предали на полковника информация за подготвяната въздушна атака на САЩ над Либия в нощта на 14 срещу 15 април 1986 г., разкрива в статия за всекидневника Тодор Бояджиев. "Благодарен ли ни е обаче либийският лидер?", пита се авторът.

Продължават противоречивите информации около убийството на таксиметровия шофьор Емил Емилов. Полицията отрича, че убиецът от "Люлин" сам се е предал, научаваме от "Сега".

Несериозно е да се твърди, че Георги Пейков сам е дошъл и се е разкаял за стореното, коментира шефът на Национална служба "Полиция" Валентин Петров. По думите му задържането на Пейков е резултат от работата на столичните полицаи.

Същата позиция застъпи и вътрешният министър Румен Петков. От МВР не пожелаха да разкрият механизма по задържането, но бяха категорични, че Пейков не е отишъл сам в полицията.

"Петканов: Не се пазаря със затворници", цитира "Труд" думите на правосъдния министър.

"Казах на затворниците, че не съм дошъл да водя пазарлъци и да сключвам споразумения, а да ги изслушам. Заявих им, че ако има амнистия, тя ще бъде по волята на държавата, защото това е политически акт на хуманност и милосърдие."

Това обясни вчера на излизане от пазарджишкия затвор министърът на правосъдието Георги Петканов. Той разговаря два часа с 12 представители на протестиращите.

Някои от исканията им били основателни - за по-добра храна, условия на труд и др. Министърът обаче не приел претенциите рецидивисти и нерецидивисти да бъдат на еднакъв режим.

Амнистията подпали чергата на властта, коментира "Сега". Припомня се, че България има плачевен опит с амнистиите.

През 1990 г. бяха амнистирани 4000 души, немалка част от които или бързо се върна в затвора, или стана основа на безпрецедентната за страната престъпност от началото на 90-те години.

Според автора моментът за затворническа амнистия е твърде деликатен. И този, който направи белята, сега ще трябва да поеме отговорността.

Защото ако продължи с упорството за провеждане на тази амнистия, освен затворническите ексцесии предстоят циркове в парламента. Затова най-разумно е законопроектът за амнистията да спре.

Отказах пари от бизнесмени - имах съмнения, уверява лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Пред "24 часа" той обяснява ситуацията, след като финансовото министерство спря субсидията за партията през последното тримесечие на 2006 г.:

"Ще се разчита изцяло на дарения и спонсорство. Имаме подкрепа от доста хора от малкия и средния бизнес. Едрият кръжи около управляващите.

Винаги съм държал да не се влиза в зависимост. Избягвал съм дори предложения досега от страна на бизнесмени, за които имам съмнения.

Зависимост се получава, когато има някакъв много едър, понякога сенчест бизнес. Това досега с "Атака" не се е случвало."

"Пред прага на гражданското общество" е озаглавен анализът в "Сега". Отбелязва се, че двата петъчни митинга в столицата се оказаха симптоматични за противоречивостта на актуалните обществени процеси.

Тези, които твърдят, че гражданско общество у нас вече съществува и функционира, могат да се позоват на безспорния факт, че кампанията "Не сте сами" за първи път мобилизира значима гражданска енергия около позитивно послание.

Събирането и гневът на таксиметровите шофьори пък напомни, че не е изчезнал онзи негативен заряд, който може да превърне личната драма в ирационална протестна вълна. Според автора формите на социален протест вече са знак за неговата зрелост.

Фрагментирането на обществото днес не е среда, в която лесно да бъдат активирани широки обществени процеси. Със своята конкретика груповите интереси взаимно се регулират. А опитите да се яхне политически всеки граждански протест изглеждат все по-нелепи.

Жриците на любовта ще издават касови бележки, отбелязва "Труд". Проститутките да са над 18 години, задължително да издават касови бележки, да плащат данък, а секс услуги да се предлагат само в публични домове.

Помещенията да не са до училища, болници, храмове и да са под медицински контрол. Това са само част от идеите, които ще залегнат в новия законопроект за проституцията.

Вчера в МВР се състоя първото заседание на работната група, която подготвя нормативния акт. Очаква се той да е готов до месеци.

Религия може, вероучение не, казва пред "Дума" проф. Георги Бакалов, зам.-ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Видният историк посочва, че когато Светият синод и родители предлагат вероучение в училище, те не знаят, че образованието у нас по конституция е светско.

"Изобщо, говоренето на тази тема е свързано с някакви лични предпочитания или със спомени от някога преподаван предмет. Никой не се съобразява с конституцията и със светския характер на училището.

В него не може да има религиозни символи на нито едно вероизповедание, пък било то и традиционно. Не може да започват часовете с молитви или учениците да бъдат водени в храмовете на богослужение.

Защото това веднага ги разделя на атеисти, православни, католици, мюсюлмани - нещо, което не бива да се допуска", категоричен е професорът.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Европол предупреждaва за разпространение на фалшиви реклами и обяви

Европол предупреждaва за разпространение на фалшиви реклами и обяви

Свят Преди 23 минути

Според Центъра за борба с киберпрестъпността, на територията на ЕС в момента действали десетки зловредни банди

Стачка на австрийските авиолинии: Отменени са десетки полети

Стачка на австрийските авиолинии: Отменени са десетки полети

Свят Преди 45 минути

Анулирани са и полетите между Виена и София

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

Технологии Преди 1 час

Те ще бъдат ескортирани от нов безпилотен дрон

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Свят Преди 1 час

Учените изследват различни видове магнитно-резонансни сканирания за измерване на обема, структурата и функциите на мозъка при 81 участници

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Технологии Преди 1 час

Чрез него приложението ще дава повече информация

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 7 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 8 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 9 часа

DEPA е подала молба за арбитраж

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 10 часа

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 11 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 11 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Колко ще струват избори 2 в 1

Колко ще струват избори 2 в 1

България Преди 11 часа

Дотук за три години и седем вота държавата е похарчила 710 милиона лева

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 12 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 13 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Русия обвини Украйна за атентата край Москва

Русия обвини Украйна за атентата край Москва

Свят Преди 13 часа

Според експерти Путин може да готви нова мобилизация в Русия

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 14 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция