0
Ре ефиниция на проекта и коментарите по коледните ни предложения.

Николай “Aegir” Колев

 

След близо година прекъсване връщаме към живот един от най-прагматично ориентираните към вас, читателите проект. В „PC на месеца” представяме нашата визия за оптимално конфигурирани десктоп компютърни системи при няколко различни ценови хоризонта.

 

СИСТЕМИТЕ

 

Бърза връзка към конфигурациите.

 

Пряка връзка към коментарите.

 

Функционално, четирите системи са асемблирани като:

 

500 лева: Ядро на HTPC (Home Theater PC) или домашен мултимедиен център, освен това е свръхдостатъчна в ролята на перспективно офис PC.

 

800 лева: Ядро на геймърска система при минимален бюджет. С оглед най-вече на скоростта на подмяна на поколенията графични процесори, както и в общи линии пропорционалното спрямо тях повишаване на минималните системни изисквания на новите игри, машината определено не може да остане дълго време в крак с последните гейм заглавия. От друга страна – платформата поддържа най-съвременните технологии и интерфейси и позволява лесен ъпгрейд без опасност от сериозно нарушаване на баланса. Разбира се, тази система има далеч по-голям запас от живот, при положение, че не сте геймър; в такъв случай, обаче, можете просто да смените видеокартата с по-маломощна.

 

1500 лева: Ядро на перспективна геймърска система, която, освен другото, разполага с доста качествена озвучителна система. За парите си получавате устройство, което условно ще наречем “Dreamstation Mini”. От наша гледна точка това е оптималната конфигурация за потребител, който се опитва да извлече максимума от мултимедийни и игрални удоволствия на минимална цена. Това, което все още не достига на машината, за да я препоръчаме и като професионална работна станция, е четириядрен процесор. Разбира се, само за професионална употреба аудиоситемата е екстра, която излишно натоварва бюджета и не се използва ефективно, ето защо за същите пари процесорът може да се ъпгрейдне до четириядрен.

 

3000 лева: Ядро на “Dreamstation”. За толкова пари е повече от нормално да получите компютър мечта, от който не можете да очаквате нищо по-малко от производителност, достатъчна, за да играете и най-тежките игри при максимални графични настройки, безупречна аудиосистема, независимо дали играете, слушате музика или гледате HD филми. По правило видеоподситемата тук ще включва multi-CPU конфигурация. Процесорът, обема и количеството оперативна памет би трябвало да достигат и на професионалисти с високи хардуерни изисквания спрямо използваните от тях системи.


 

ПРОМЕНИТЕ

 

Конфигурациите не съдържат периферни устройства

 

Както и преди, препоръчаните системи не включват входни устройства като клавиатура, мишка или уебкамера. Причината за това е, че тези избори са наистина строго субективни и концепцията за универсалност и полезност от потребителска гледна точка е напълно неприложима към тях.

 

Промяна спрямо предишният формат е и изваждането на мониторите от конфигурациите. И наистина, освен, че към тях е напълно приложима философията за мишките и клавиатурите, изборът на монитор е в пряка зависимост от целите, за които ще използва потребителя съответната машина.

 

Пример 1: Комбинацията от евтиното ядро на HTPC и скъп качествен монитор с по-голям диагонал на екрана и *VA/IPS матрица изграждат развлекателна домашна мултимедийна платформа. В същото врееме, ако машината ще се изпозва за офис PC, стандартен монитор с TN матрица е далеч по-практичен и резонен избор.

 

Пример 2: Нека разгледаме “Dreamstation Mini”. Човек, който възнамерява да използва машината предимно с професионални приложения и за гледане на филми, отново би предпочел голям и качествен монитор с *VA/IPS матрица. Тя наистина има по-голямо време на реакция, но има ниско ниво на черния цвят, благодарение на което осигурява по-висока детайлност и контраст, особено в тъмните сцени. От друга страна, за геймъра е много по-важно малкото време на реакция на матрицата, затова изборът му с голяма вероятност би бил дисплей с TN матрица.

 

Забележка: Препоръки за покупка на компютърната периферия като монитори, мишки, клавиатури и мултифункционални устройства както и досега ще получавате от страниците на списанието и електронното издание както от състезателните тестове и обзори, така и от индивидуалните продуктови ревюта. Освен това, на очаквайте на страниците на PCWorld.bg новата рубрика „Продукт на месеца”, в която ще ви представяме най-актуалните и най-изгодните покупки в различни класове хардуерни устройства. 

 

Цените са крайни и в лева

В предишния формат търпяхме критика заради обявяването на цените в долари и без ДДС. Към времето, в който стартирахме – през пролетта на миналата година, решението не бе лишено от своята логика, но реалностите се промениха, затова както бяхме убедени, че онова беше по-правилният подход в миналото, така сме уверени, че към днешна дата е най-удобно за крайния потребител цените да бъдат обявявани крайни, в лева след начислен ДДС.

Конкретните модели на компонентите се посочват единствено за процесорите и аудиоподсистемата

Аз и колегите ми сме хора, които ценим високо точността. Считаме за ценен експертния съвет, който ни насочва към конкретен продукт и на свой ред считаме за висока отговорност и привилегия възможността да ви предлагаме такава консултация на страниците на PC World и в електронното издание PCWorld.bg ежемесечно. По време на най-мащабните групови тестове, каквито са тези на дънни платки, видеокарти и памети, си партнираме с всички или почти всички български дистрибутори и ритейлъри, за да осигурим възможно най-голяма и интересна компонентна база за изследване. При все това, обаче, отчитаме, че София не е България, както се казва, и не всички от вас имат желание или/и възможност да отделят времеви и финансови ресурси, за да си сглобят система, в която са използвани компоненти 4-5 и повече различни фирми. Имаме изключително висок респект спрямо ценителите, които подхождат по този начин и считаме, че състезателните тестове в PC World напълно покриват и техните цели. Този проект, обаче, има за цел да служи на възможно най-голям кръг настоящи и бъдещи PC потребители, ето защо премахнахме препоръките за конкретни модели за болшинството компоненти. Причините за това са:

 

А) Запазваме указания за ключовите характеристики като чипсетите на дънните платки, графичните процесори на видеокартите, обема и типа на видеопаметта, капацитетите на твърдите дискове, мощността на захранващите блокове. Така оставаме достатъчно конкретни. Но в същото време.

 

Б) Даваме на вас, читателите, свободата на окончателния избор (не, че си я нямате по подразбиране), но не ви натоварваме с конкретните аргументи при избора си. Не по-маловажен е и фактът, че по този начин даваме възможност и на вас, и на хардуерните търговци да ви асемблират изцяло препоръчана система (която ви е допаднала), на база само на наличните им масови марки. Така нито на вас, нито на тях ще се налага неудобството от издирване на по-екзотичните модели, с които честичко си служихме в досегашния формат.     


ЗАКЛЮЧЕНИЕ

 

Вярваме, че в новия си формат проектът „PC на месеца” е доста по-разчупен и практичен от гледна точка на вас, нашата публика. Статиите запазват своята основна функция – предлагането на конкретен съвет при покупка. Освен това, както уточнихме, правим препоръчаните системи по-достъпни от гледна точка на различните вариации по темите при запазване на ключовите технически спецификации. Накрая, концепцията ни дава възможност да разглеждаме ежемесечните състезателни тестове и „PC на месеца” като допълващи се елементи на своеобразна екосистема, който ви осигурява екпертни съвети при покупка на компютърен хардуер и изгражда у вас висока информираност като клиенти и потребители.

 

Следва: Коментари по декемврийските конфигурации...


Коментари по системите

 

 

За 500 лева: Една година по-късно AMD продължава успешната си серия интегрирани чипсети. В момента AMD 790GX предлага най-производителната вградена графика на пазара, но чипсетът има цена и функционалност, превъзхождащи изискванията както на офис потребителя, така и на кинолюбителя, който би използвал системата в качеството й на HTPC. Разликата в производителността спрямо чипсета от среден клас AMD 780G, появил се в началото на пролетта са пренебрежими, особено на фона на много по-изгодната цена. Ето защо логично превърнахме 780G в основа на бюджетната PC система. За съжаление, тук все още не можем да предложим адекватна алтернавива с процесор на Intel. Собствените чипсети на компанията G3x и G4x предлагат недостатъчно висока производителност, а дъната с интегрираните видеорешения на Nvidia 9300/9400 от една страна са кът, а от друга – цените им са твърде високи на фона на предложението на AMD. Иначе, от бюджета успяхме да изстискаме и двуядрен процесор, с което се гордеем.

Опции за ъпгрейд: На кинолюбителите препоръчваме преди всичко инвестиция в по-обемен твърд диск – да речем за около 30 лева могат да се сдобият с 500 GB. Особено за офис потребителите, ползващи Vista, пък и с оглед на ниската цена, препоръчваме ъпгрейд до 4 GB (+ 55-60 лева) оперативна памет. Ако се намерят така наречените casual gamers, които все пак искат и да се пробват да поиграйват на тази машина, използването на Hybrid Crossfire с помощта на видеокарта от ниския глас, базирана на Radeon HD 3450 e някава опция за ъпгрейд.

 

За 800 лева: Тук няма да бъда многословен. Изцедихме максимума от двете системи с оглед на бюджета. Видеокарта, базирана на Radeon HD 4670 е най-изгодното като съотношение цена/производителност на цена малко под 200 лева.

Опции за ъпгрейд: Коментарът за евентуалното разширяване на оперативната памет до 4 GB е в сила и тук. Освен това, разбира се, претенциозните аудиофили трябва да помислят за ъпгрейд на звуковата карта и по-качествена аудиосистема. За още 60 лева можете да се сдобиете с твърд диск с обем 750 GB. Може би най-идеен тук е ъпгрейдът на видеокартата, ако сте по-сериозен играч. Видеокартите на базата на GeForce 9800 и Radeon HD 4830 (можете да прочетете обзора на страниците на PCWorld.bg) са най-изгодните алтернативи.

 


 

 

За 1500 лева: Базовите компоненти при AMD системата повтарят машината от по-ниския ценови клас. При Intel бюджета ни стигна и за Wolfdale просецор от серия E5xxx, който има два пъти повече кеш спрямо Е2180, използван в по-ниския клас. Повишаването на обема на паметта, разбира се, e доста благотворно при Intel, а и разликата в цената не е драстична. Останалата част от бюджета използвахме, за да се „обзаведем” с 4 GB RAM, качествена звукова карта и добра 5.1 акустика. Разбира се, това не би била адекватна геймърска машина без производителна видеокарта. Заради оптималното си съотношение между цена и производителност избираме Radeon HD 4850. Негов достоен опонент е видеокарта, базирана на GeForve GTX 260, така че die-hard феновете на Green Team могат спокойно да заложат на нея.

Oпции за ъпгрейд: За интелската система. Хардуерните ентусиасти могат да заложат на Wolfdale процесор от серия Е7ххх или Е8ххх. Освен това, и в двете системи за още 60-тина лева можете да се обзаведете с твърд диск с обем 750 GB.

За 3000 лева: При тази цена забележките и идеите за ъпгрейд би трябвало да са минимални. Започваме с коментара, че в този клас все още считаме алтернативата с платформа, изградена на базата на AMD Phenom X4 процесор за недостатъчно прагматична. Иначе – единствено тук използваме multi-GPU конфигурация, ето защо резонно трябваше да изберем и чипсет, поддържащ пълноценно Crossfire конфигурация (x16 + x16), какъвто е X48. Качествена видеокарта и озвучителна система допълват ядрото на „машината мечта”. Видеокартите са двойка Radeon HD 4850 базирани. Дискът - 750 GB. Без да надвишаваме твърде сериозно бюджета, парите ни стигаха за Kentsfield Q6600 или Yorkfield Q8300. Клокърите вероятно ще предпочетат първия; нашият избор стана, обаче, 45-нанометровият процесор.

Опции за ъпгрейд: За 70-тина лева отгоре можете да замените единичния 750 GB твърд диск за двойка с обеми по 500 GB, които можете да конфигурирате или да не конфигурирате в RAID 0 масив. Разбира се, ъпгрейд търпи и процесора, към модел от серия Q9xxx, но с оглед на натоварването в цената, особено геймърите могат и да предпочетат ъпгрейд на видеоподсистемата с двойка видеокарти, базирани на Radeon HD 4870.    

 



Източник: IDG.BG
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Любопитно Преди 32 минути

Брокерът и съпругата му останаха последни във временното класиране тази седмица

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Свят Преди 3 часа

Окончателните резултати от произведените преди два дни местни избори бяха публикувани днес

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Свят Преди 5 часа

ГСДП е партията на канцлера

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Свят Преди 7 часа

Разпореждането беше публикувано в информационната система на руското МВР

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Свят Преди 8 часа

Захарова: Най-голямото учение на НАТО след Студената война

<p>&quot;Ще запазя мил спомен за всички тях поне до 23:00 часа тази вечер&quot;</p>

Мистерията на изчезналия гений Еторе Майорана

Любопитно Преди 9 часа

Повече за мистерията на гения четете в следващите редове

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

България Преди 10 часа

Ако след ухапване се появи обрив, втрисане, температура, трябва да посетим лекар, каза д-р Диляра Маринова

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Любопитно Преди 10 часа

Свещениците разпространяват огъня на вярващите, които го приемат като света светлина и символ на Възкресението

<p>Огромна дупка се отвори на &quot;Дунав мост&quot; при Русе</p>

Огромна дупка се отвори на "Дунав мост" при Русе, седем автомобила спукаха гуми

България Преди 10 часа

Водачите на превозни средства трябва да шофират с ниска скорост и с повишено внимание в участъка

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

България Преди 10 часа

Укритите стоки наброяват 2053 артикула от 144 различни вида

<p>Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана</p>

Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана в навечерието на „Евровизия“

Свят Преди 11 часа

В същия ден в центъра на град Малмьо беше запалено и палестинско знаме

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

България Преди 11 часа

При удара е пострадала 20-годишна жена, която е откарана в русенска болница

.

Дубай ще строи най-голямото летище в света

Технологии Преди 12 часа

Ще има 5 писти, 400 гейта и капацитет да обслужва 260 млн. пътника годишно, това е новият мега проект на шейх Рашид ал-Мактум

Здравословен козунак - мисията възможна

Здравословен козунак - мисията възможна

Любопитно Преди 12 часа

Вижте как да си го приготвите:

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

Свят Преди 13 часа

Тя е с искане за подобряване на условията на труд

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Свят Преди 13 часа

Той обаче няма да го обяви до края на изборите