0

Левият "Юманите" открива броя си с огромно заглавие "Викът на Африка трябва да бъде чут" и обяснява: "Точно когато негрофобията и арабофобията в държавните канцеларии надигат глава, в Бамако, Мали, започва френско-африканската среща на върха, чиито патрон е президентът Ширак."

"Дали наистина вярваме, че критичното състояние на африканския континент от половин век насам няма нищо общо с това, което Европа му е причинила? - пита се изданието. - И дали някой ще посмее да каже на господата Вилпен и Саркози, че да взимат на мушка имигрантите е политическа грешка и морален срам за бившия колонизатор?"

Темата намира място и в икономическия "Ла трибюн", който подчертава, че 60% от африканците са под 25-годишни, а за миналата година континентът е достигнал връх в икономическия си растеж - 5%, което е рекорд, но недостатъчен, за да извади континента от маргинализацията му.

Специалният пратеник на "Либерасион" пък описва една изложба в столицата на Мали, която се провежда паралелно със срещата на върха и е организирана от различни асоциации.

Според един от инициаторите сътрудничеството между Франция и африканския континент напомня на отношенията между ездач и неговия кон.

Начело в списъка на ООН на нуждаещите се са Судан, Конго, Зимбабве, Уганда, окупираните палестински територии, Сомалия и Чад, пише "Монд" и добавя, че най-големият донор са САЩ, следвани от Япония и Европа, а Норвегия е най-щедрата страна спрямо националното й богатство.

"Франс соар" пък продължава да следи развитието на процеса "Утро", след извиненията от прокуратурата на финала и пита: "След Утро - как да реформираме правосъдието?"

"Паризиен" вижда в оневиняването на последните шестима подсъдими за педофилия епилога на най-голямата юридическа катастрофа след Втората световна война.

"Ла трибюн", както и "Либерасион", обаче избира за водеща тема глобата, наложена на три френски мобилни оператора за нарушаване правилата на свободната конкуренция.

Победа за потребителите, обявява първият вестник; "Връщайте парите", призовава вторият, който подчертава, че 30 млн абонати могат да поискат обезщетения, защото, както пък пише "Франс соар": "Те ни отмъкнаха 1,2 млрд евро".

В немската преса продължават реакциите след програмната реч на новия канцлер Ангела Меркел пред Бундестага - пропуснат шанс според едни, надежда за други.

"Берлинер цайтунг" коментира, че реч, продължила 86 минути, е повече от дълга, а новият канцлер можеше да спести някои вече добре познати детайли от коалиционното споразумение между християндемократи и социалдемократи.

Вестникът с лявоцентристка насоченост изтъква, че би предпочел да разбере как Меркел смята да управлява.

Друго издание на левицата - "Зюддойче цайтунг" смята речта за скромна, но успешна, като канцлерът е дала надежди, без твърде много да обещава.

Консервативният "Ди Велт" коментира, че не сме научили кой знае колко много от това изказване, но имаме основания за надежда.

Икономическият "Файнаншъл таймс Дойчланд" не изненадва никого с твърдението си, че словото на Меркел не е образец на блестяща реторика. Все пак изданието смята, че честата употреба на думата "изненада" сочи, че канцлерът иска да скъса с някои предразсъдъци.

Електронното издание на "Шпигел" се спира на реверансите, направени в тази реч към социалдемократите - като се започне с похвалите, отредени на Герхард Шрьодер от името на всички германци. Според списанието това е начинът, по който Меркел иска да изпрати своя предшественик в музея на историята и да си разчисти полето.

"Тагесшпигел" от Берлин от своя страна смята, че Меркел може да се възползва от грешките на Шрьодер и оттеглянето му от политиката, както и от очаквания икономически растеж през 2006 г.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Герт Вилдерс

Остър завой: Как и Нидерландия зави надясно

Свят Преди 27 минути

Новият "Кабинет на надеждата", както го наричат четирите коалиционни партии, е политически експеримент дори за Нидерландия

Може ли (и колко) да се икономиса, ако изключите климатика в колата

Може ли (и колко) да се икономиса, ако изключите климатика в колата

Технологии Преди 36 минути

Модерният автомобил е оборудван с редица системи, без които не бихме могли да си представим личното си превозно средство

Състезание по спане в Южна Корея (ВИДЕО)

Състезание по спане в Южна Корея (ВИДЕО)

Любопитно Преди 8 часа

Различни разсейващи фактори като гъделичкане с пера, шепот и шум от комари бяха използвани, за да предизвикат участниците

д

Лондон изпрати на Украйна 80 ракети за противовъздушна отбрана

Свят Преди 8 часа

Графиката показва, че до края на май Обединеното кралство възнамерява да изпрати на Украйна още 20 ракети

Жена остана без панталон при опит за кражба (ВИДЕО)

Жена остана без панталон при опит за кражба (ВИДЕО)

Свят Преди 9 часа

Съобщава се, че жената имала съучастник, който я изоставил

пустинята Табернас

Защо пустинята край Саудитска Арабия се покри с трева

Свят Преди 9 часа

Интересни факти за пустинята край Саудитска Арабия четете в следващите редове

й

Ирак и Азербайджан предлагат помощ на Иран в издирването на хеликоптера

Свят Преди 9 часа

Вътрешното министерство, Червеният полумесец и други компетентни органи са били инструктирани от иракския кабинет да окажат съдействие

Шофьор помете и уби пешеходец на тротоар във Варна

Шофьор помете и уби пешеходец на тротоар във Варна

България Преди 10 часа

27-годишен шофьор е загубил управление над автомобила си

САЩ губят стратегическа позиция в Африка

САЩ губят стратегическа позиция в Африка

Свят Преди 10 часа

От 2019 г. американската армия използва дронове и самолети за извършване на мисии за наблюдение от военновъздушната база в покрайнините на Агадес

.

Петата болест: Дете в Гърция почина след зараза с парвовирус

Свят Преди 10 часа

Много от заразените нямат никакви симптоми или имат леки грипоподобни симптоми като умора и лека температура

д

Антоанет Пепе каза „да” на Карамански-младши (ВИДЕО)

Любопитно Преди 11 часа

Милионерският наследник, който отдавна е поел грижата за трите й деца, реши да предложи брак на красавицата

Словакия проверява дали атентаторът срещу Фицо е бил единак

Словакия проверява дали атентаторът срещу Фицо е бил единак

Свят Преди 11 часа

„Една от версиите е, че виновникът е бил част от група хора, които са се насърчавали взаимно да извършат престъплението“

Д

В аварийната лента: Военен камион удари кола на АМ „Тракия”

България Преди 12 часа

По чудо инцидентът се е разминал без жертви

Руските делтапланери опустошават украинските градове без пари

Руските делтапланери опустошават украинските градове без пари

Свят Преди 12 часа

Сега руските сили използват гладиаторни бомби, за да атакуват северния град Харков