0

К раткото посещение в България на руския президент Владимир Путин намира отзвук в чуждестранните медии.

"Газопровод бетонира контрола на Русия върху газовите доставки за Европа", е озаглавена публикация на "Ню Йорк таймс".

Авторитетният вестник цитира анализатори, според които подписаното важно споразумение за изграждане на газопровода "Южен поток" ще подкопае още повече опитите на Европейския съюз да разнообрази енергийните си източници.

"Русия има почти пълен монопол върху българския енергиен пазар", е цитиран във вестника директорът на българския клон на Европейския съвет за външни отношения Огнян Минчев. Той отбелязва, че "Европейският съюз, шокиращо, се държи като наивен зрител, напълно сляп за важното стратегическо преразпределение, което става на Балканите."

Анализатори предупреждават, че сделката за "Южен поток" може да подкопае България, ако тя потърси по-късно алтернативни източници на енергия, отбелязва "Ню Йорк таймс".

"България подкрепя плановете на Путин за газопровод-конкурент на проект на Европейския съюз", е озаглавена статия в лондонския "Файненшъл таймс". Путин спечели подкрепата на България за "Южен поток", с което отбеляза важен напредък по проекта, предназначен да осигури руските доставки на газ за Европейския съюз", съобщава вестникът.

И припомня, че "Южен поток" е съвместно начинание на руския "Газпром" и италианската компания ЕНИ и се очаква да транспортира 30 милиарда кубически метра газ годишно, като по този начин България ще се превърне във входна врата на доставките за Югоизточна Европа и по-нататък - към сърцето на континента.

Новият газопровод е конкурент на проекта на Европейския съюз с работно име "Набуко", който цели ограничаване на зависимостта от руските доставки на газ.

Джон Стърн от Оксфордския институт за енергийни проучвания заявява на страниците на "Файненшъл таймс", че подписът на България е много важен и че ако страната бе отказала да одобри проекта това със сигурност е щяло да създаде проблеми.

Вестникът обаче пише, че руските енергийни проекти пораждат загриженост в България, заради растящата й зависимост от Москва. Стотици скандиращи "Путин вън!" са минали по улиците на София, допълва изданието и цитира Иван Костов , който казва, че Русия е опасна, създава икономическа нестабилност и подтиска демократичните сили в България.

Не всички реагират положително на проекта за изграждане на тръбопровода, цитира руското радио "Маяк" думи на Путин пред журналисти в София.

Русия и България се споразумяха, но "Газпром" бе принуден да направи сериозни отстъпки. Причина за този, а и за бъдещи компромиси е фактът, че Русия иска да изпревари проектите за газопроводи, подкрепяни от САЩ, пише Газета.ру. Според експерти ускореното подписване на споразумението до голяма степен се дължи на личното участие на руския президент, се посочва в онлайн изданието на руското радио.

В проекта вече участва и Унгария, но предстои "Газпром" да преговаря и с други страни, през чиято територия се планира да мине тръбата. Някои от тях са подложени на сериозен натиск и от САЩ, които имат свои интереси в Европа, и от Европейския съюз. Затова според участници в пазара на "Газпром" ще се наложи да прави и други компромиси.

Да не забравяме и конкурентния на Южен поток проект "Набуко" с явна антируска насоченост, поддържан от американската администрация. Затова експертите са убедени, че САЩ ще предприемат активни действия, за да забавят осъществяването на руския проект, пише Газета.ру.

Вашингтон може да привлече на своя страна например еколозите, както в случая с "Северен поток" (проект за газопровод между Германия и Русия под Балтийско море), прогнозира пред онлайн медията московски аналитик.

Споразумението за Южен поток не бе единственият енергиен документ на деня, изтъква в коментар за визитата на Путин руският официоз "Росийская газета". В София бе подписано споразумение за създаване на компания за изграждане и експлоатация на петролопровода Бургас-Александруполис.

Накрая, именно Русия ще се захване с развитието на българската атомна енергетика, заключава вестникът по повод подписания документ за започване на строителството на АЕЦ "Белене".

Москва е готова да развива българската атомна централа и занапред, подчертава изданието. "Разбираме, че няма смисъл АЕЦ Белене да се ограничи с изграждане на два блока. Това ще е първият етап. Успешното му реализиране ще позволи да бъдат построени също трети и четвърти блок", цитира "Росийская газета" Сергей Кириенко, шеф на корпорацията "Росатом".

"Комерсант" цитира изказване на Путин, обещал в София кредит от руския бюджет за България за строежа на АЕЦ "Белене". Очевидно руският президент е решил да ободри българите и да помогне на българския държавен глава Георги Първанов за ратификация на постигнатите споразумения от парламента на България, смята кореспондент на вестника, отразил визитата.

"В края на посещението Путин благодари на българите за радушния прием. Явно нищо не му бяха казали за протестния митинг срещу визитата, състоял се в София предния ден. Никой впрочем не би могъл да го нарече масова проява", допълва кореспондентът.

Доста основателни са като цяло поводите за оптимизъм за бъдещото развитие на отношенията между България и Русия, смятат експерти, цитирани от в. "Красная звезда".

"Въпреки че в България има сили, които се опитват да забавят този естествен процес, те нямат решаващо влияние. Дори с оглед на постоянните съвети от Държавния департамент на САЩ да не се стига твърде далеч и твърде дълбоко в приятелството с Москва", констатира руският военен вестник.

Днес България е изключително важна за Русия и затова Москва не акцентира особено върху темата за участието на страната в НАТО. Фактически България е ключът към руското енергийно сътрудничество с Евросъюза, изтъква авторът на коментар за РИА "Новости".

Възможностите на България като транзитна държава обуславят нейната специална геополитическа стойност. Осъществила своя транзитен потенциал чрез споразуменията с Русия, България става извънредно значим член на Евросъюза, чийто глас има тежест и авторитет, подчертава агенцията.

Руският вестник "Комсомолская правда" пише, че вчерашният ден от официалното посещение на президента Путин в България неочаквано се е оказал изпълнен с впечатляваща драматургия. "Сякаш над постановката е поработил някой режисьор суперпрофесионалист - например, Никита Михалков", възклицава изданието.

Според "Комсомолская правда" основна интрига по време на посещението е станало сключването на споразумението за изграждане на газопровода "Южен поток"

Присъстващите започнали да се шегуват след пристигането на президента на италианската енергийна компания ЕНИ Паоло Скарони, чийто самолет няколко часа не можа да се приземи в София поради мъгла, че американците са се отчаяли, тъй като разбрали, че руснаците са постигнали всичките си цели, пише вестникът.

"Комсомолская правда" разказва, че български журналист язвително се поинтересувал дали Русия ще съумее да убеди европейските партньори, че газопроводът е необходим.

"На нас не ни е необходимо да убеждаваме когото и да било. Нас ни молят всеки ден, особено през есенно-зимния период", отговорил Путин пред смеещата се зала.

"Така че въпросът не е в убеждаването, а в осигуряването. А ние сме способни да осигурим", обобщил руският президент.

"България погреба "Набуко", пишат няколко румънски вестника по повод подписаното вчера в София споразумение.

Визитата на Путин се оказа лош сигнал за европейските амбиции да бъде сложен край на зависимостта от руските горива, посочва в. "Зиуа". С приемането на "Южен поток" България погребва "Набуко", смята в. "Ромъния либера".

"Южен поток" е един от конкурентите на проекта за европейски газопровод "Набуко", в който България също участва, заедно с Турция, Румъния, Унгария и Австрия, и който, за разлика от "Южен поток", заобикаля изцяло Русия,
отбелязва изданието.

Под заглавие "Адио "Набуко?", в. "Адевърул" информира, че Русия е приела условията на България и е сключила споразумение за газопровода "Южен поток", нервирайки ЕС.

Румънските вестници подробно информират за напрегнатите преговори за разпределението на дяловете в участъка от "Южен поток" на българска територия и за постигнатото в последния момент споразумение.

"Адевърул" отбелязва, че с реализацията на "Южен поток" значително намаляват шансовете на проекта "Набуко", най-малко през следващите няколко години. Въпреки че Брюксел подкрепя приоритетно "Набуко", Феран Тараделас, говорител на европейския комисар по енергетиката Андрис Пиебалгс, заяви, че Европейската комисия няма нищо против газопровода "Южен поток", отбелязва "Адевърул".

Вестникът цитира думите на Тараделас, че тръбата ще разнообрази пътищата за пренос на газ от Русия, докато "Набуко" е приоритет за ЕС, защото означава не само разнообразяване на транспортните трасета, но и на доставчиците. Вестникът напомня, че "Набуко", който се подкрепя от ЕС и САЩ, ще позволи на Азербайджан да изнася директно газ на европейския пазар.

Путин направи вчерашния съветски сателит и днешен член на ЕС България свой партньор в енергийната война, пише турският вестник "Радикал".

Според вестника проектът "Южен Поток" ще укрепи господството на Русия на европейския пазар. "Радикал" пише, че макар опозицията в страната да е реагирала срещу енергийните споразумения, посочвайки, че те ще засилят
зависимостта от Русия, протестите срещу посещението на Путин в
София са били слаби, като броят на участниците в най-големия от
тях не е надхвърлил 600-700 души.

Български и руски представители подписаха споразумение за изграждане на
газопровод, който ще съперничи на конкурентен проект, подкрепян от САЩ и ЕС и ще засили водещата позиция на Кремъл върху енергийните доставки за ЕС, отбелязва англоезичният турски в. "Тудейс заман".

Първият вицепремиер Дмитрий Медведев за първи път придружи президента Владимир Путин в чужбина в качеството си на "престолонаследник" на официалното посещение на президента в България, пише агенция Франс прес. Дуото бе в центъра на вниманието на журналистите.

На заключителната пресконференция Медведев излезе от сянката на делегацията, за да размени няколко думи с президента Путин и веднага бе "обстрелван" от десетки камери. Двамата си поговориха шепнешком, широко усмихнати, сякаш позирайки пред камерите в залата, където имаше няколко десетки руски и български журналисти. Г-н Медведев се изчерви, отбелязва АФП.

(подробна фотогалерия)

Няколко часа преди това Дмитрий Медведев, който е и председател на съвета на директорите на "Газпром", първи от руската делегация обяви зрелищното споразумение, подписано от София и Москва за българското участие в амбициозния руско-италиански проект за газопровода Южен поток.

Над 80 на сто от руснаците са убедени, че Дмитрий Медведев ще е следващият президент на Русия, напомня АФП.

Другото подписано в София споразумение - за петролопровода Бургас-Александруполис - не може да скрие неприемливия факт, че гръцкото участие в международната проектна компания е поверено на частни компании, заяви депутатът от гръцката партия Коалиция на радикалната левица (СИРИЗА) Панайотис Лафазанис, цитиран от агенция АНА-МПА.

Това означава, че гръцката държава е поставена в периферията, докато контролът и финансовите изгоди от управлението на петролопровода ще се държат от големи частни интереси. А това крие сериозни опасения и рискове за околната среда.

Лесният "триумф" на правителството в Атина не може да бъде засенчен от приватизацията на гръцкото участие, което впоследствие може да бъде разпроданено на компании с американски интереси, казал гръцкият депутат.

В Белград премиерът Воислав Кощуница изрази снощи увереност, че Сърбия и Русия ще постигнат споразумение за стратегическо сътрудничество в областта на енергетиката, но не посочи дата за евентуалното му подписване.

Той посочи, че споразумението ще бъде подписано в най-добрия интерес на Сърбия и нейните граждани и всичко се развива в правилната посока. "Основната цел на сръбското правителство е да гарантира ясно икономическо бъдеще и стопанско развитие на Сърбия.

Ето защо съм уверен, че сръбското правителство и руското правителство ще постигнат споразумение за стратегическо сътрудничество в областта на енергетиката", каза премиерът.

Кощуница изтъкна, че печалбата за Сърбия, нейните граждани и на цялата сръбска икономика от това споразумение са "неоценими", защото става въпрос за стратегическо сътрудничество, което осигурява на Сърбия в следващите десетилетия сигурно и стабилно икономическо развитие.

А сръбският вицепремиер Божидар Джелич каза пред белградската телевизия Б-92, че подписването на енергийното споразумение с Русия е от стратегическо значение за Сърбия, но преговорите по условията на споразумението все още продължават.

По думите му Сърбия "преговаря твърдо" и няма определен срок, който Русия да налага за сключване на споразумението.

Газпром предложи през декември 400 милиона евро за 51% от акциите на сръбската петролна компания НИС, да инвестира в нея 500 милиона и се ангажира през сръбска територия да минава газопровода Южен поток, който трябва да транспортира руски газ към Централна и Южна Европа.

За участието на България в проекта "Южен поток", чието начало е поставено през ноември 2006 г. от руската "Газпром" в сътрудничество с италианската ЕНИ (Италианско национално дружество за течни горива), пише и италианската информационна агенция АДЖИ.

Президентите на двете компании - Дмитрий Медведев и Паоло Скарони също сложиха подписи си под споразумението за българското участие в проекта редом до президентите на Русия и България. До днешното споразумение се стигна след преговори през цялата изминала нощ, но накрая и двете страни заявиха, че са доволни от условията на сделката, допълва АДЖИ.

Европейската комисия не се противопостави на проекта за газопровода, към който сега се присъедини и България, допълва агенцията. Въпреки това говорител на еврокомисаря за енергетиката Андрис Пиебалгс не пропусна да припомни отново, че Брюксел смята за приоритетен проектът "Набуко", добавя италианската агенция.

От ЕНИ и Газпром ще се роди ново дружество, което до края на 2008 г. ще проучи условията за строеж на газопровода "Южен поток", предава друга италианска агенция - АНСА.

След като бъде изграден, по него годишно ще преминават 30 милиарда кубически метра природен газ. През първите три месеца на 2008 г. италианското и руското правителство, както и ръководствата на двата енергийни гиганта ще се срещнат, за да установят пътя, който трябва да се извърви до подписването на всички междуправителствени споразумения със страните, през които ще транзитира "Южен поток", допълва АНСА.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Макрон: Китай се съгласи да не помага на Русия

Макрон: Китай се съгласи да не помага на Русия

Свят Преди 3 часа

Си призова в Париж страната му да не бъде "опетнявана" по въпроса за Украйна

Многоетажна сграда рухна върху хора в Южна Африка

Многоетажна сграда рухна върху хора в Южна Африка

Свят Преди 3 часа

Властите смятат, че 47 работници са останали в капана на развалините

"Хамас" прие предложение за примирие в Газа

"Хамас" прие предложение за примирие в Газа

Свят Преди 5 часа

Тълпи ликуват и стрелят във въздуха по улиците на южния град Рафах

Осем жертви и много ранени в катастрофа с бус в Турция

Осем жертви и много ранени в катастрофа с бус в Турция

Свят Преди 7 часа

Бусът пътувал днес към близкия град Хатай, когато се сблъскал с бетоновоз

Почина легендарният френски журналист Бернар Пиво

Почина легендарният френски журналист Бернар Пиво

Свят Преди 9 часа

Освен на книгата, Пиво беше голям любител на футбола и виното

Германия отзова посланика си в Русия

Германия отзова посланика си в Русия

Свят Преди 9 часа

Причината е, че Социалдемократическата партия стана мишена на кибератака

ЕС разчита на Китай да накара Русия да спре войната в Украйна

ЕС разчита на Китай да накара Русия да спре войната в Украйна

Свят Преди 9 часа

Урсула фон дер Лайен: Президентът Си изигра важна роля в деескалирането на безотговорните руски ядрени заплахи

Дилян: В “Един за друг” намерих своя брат в лицето на Петър!

Дилян: В “Един за друг” намерих своя брат в лицето на Петър!

Любопитно Преди 9 часа

Двойката от Сливница сподели, че са разочаровани, че са отпаднали

Ивайло Вълчев е водач на листата на ИТН за европейските избори

Ивайло Вълчев е водач на листата на ИТН за европейските избори

Избори 2 в 1 Преди 10 часа

Вълчев обяви, че "в европейското семейство "Има такъв народ" ще се присъедини към консервативните партии"

Делян Пеевски води депутатските листи на ДПС в Кърджали и Благоевград

Делян Пеевски води депутатските листи на ДПС в Кърджали и Благоевград

Избори 2 в 1 Преди 10 часа

Водач на листата за Европейския парламент е д-р Джевдет Чакъров

Президентът на Украйна Владимир Зеленски

Русия обяви, че е превзела още две украински села

Свят Преди 11 часа

През последните месеци Киев изпитва сериозни затруднения да удържи фронтовата линия

а

Намериха кокаин за 40 милиона лири до кръчма във Великобритания

Любопитно Преди 12 часа

Или кое е точното определение за полицейска находка

Празник на българската армия - военен парад за 6 май

Димитър Главчев: Очаквайте честни и прозрачни избори

България Преди 13 часа

"Ако имаше сигнали за купуване на гласове, щяхте да видите и наши действия", коментира той

Кевин Спейси

Кевин Спейси: Не съм безгрешен, но не приемам измислици

Свят Преди 14 часа

Актьорът категорично отрече новите обвинения от документален филм на Channel 4

Празник на българската армия - военен парад за 6 май

Президентът Румен Радев: В подобни времена неглижирането на българската армия е немислимо

България Преди 14 часа

"Процесът по модернизация и развитие все още се движи твърде бавно", смята той

.

Путин разпореди учения за използване на ядрени оръжия в близост до Украйна

Свят Преди 14 часа

Информацията идва директно от руското Министерство на отбраната, предаде "Ройтерс"