0

Н а 61 години почина Валентин Александров, министър на отбраната (1992-1994) в правителството на Любен Беров.

Александров, известен още и като Вили Блумфелд, е роден на 23 септември 1946 г., завършил е право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и е специализирал в Дипломатическата школа при австрийското външно министерство във Виена.

През 1972-1990 г. работи последователно в Института за съвременни социални теории при ЦК на БКП и Президиума на БАН, в Агенция "София прес" и списание "Антени".     

През 1990 г. е привлечен за съветник в Комисията по национална сигурност при Великото народно събрание. В края на 1991 г. е назначен за държавен секретар на Министерството на отбраната, а от 1992 до 1994 г. е министър на отбраната в правителството на ДПС с министър-председател Беров.

В министерството стана известен и предизвика поредица скандали с колоритно поведение, екзотични съветници, напрегнати отношения с офицерите, както и с уволненията на някои популярни генерали. В министерството го наричаха "Алф" по аналогия с популярния по онова време тв сериал.

Началникът на Генералния щаб на Българската армия ген. Михо Михов, публично беше заявил, че ако кандидатите за министри трябва да преминават психотест, Александров не би го издържал.

След изборите в края на 1994 г. работеше в Правния институт на Българската академия на науките по проблеми на международното право.

По-късно името му се появи отново, след като Комисията по досиетата го разкри като някогашен агент на Второ главно управление на Държавна сигурност с псевдоним "Дипломатът".

Авор е на изследвания в областта на военната история и на международното право и на книгите "Професионалната армия: Германският Райхсвер 1919 - 1925", "Външна политика и тероризъм", "Стратегическо мислене и военна политика 1740-1905", "Унгарската революция".

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@