0

К онгресът на Демократическата партия избра официално Барак Обама за кандидат за президентските избори през ноември, след като делегатите на партийния форум изразиха гласно резултата от преброяването на гласовете.

Името на сенатор Хилари Клинтън беше също вписано в избирателната бюлетина като признание за изключителната и кампания по време на първичните избори и високия брой гласове, които получи.

Бившата първа дама на САЩ, която предварително заяви, че ще даде своя глас за Барак Обама, но ще остави на своите привърженици да вземат сами решението си, се появи лично на подиума на партийния форум, за да обяви избора на щата Ню Йорк, откъдето е сенатор.

Тя обяви, че прекъсва гласуването и прехвърли всички свои делегати в полза на Барак Обама, за да бъде избран по думите й "с очи, обърнати към бъдещето, и дух за победа" за следващия президент на Съединените щати.

Сенаторът Джоузеф Байдън беше номиниран от делегатите на конгреса за кандидат за поста вицепрезидент. Той получи номинацията с единодушната подкрепа на делегатите малко след като Барак Обама си осигури място в историята също с единодушно гласуване на конгреса.

Приемайки номинацията, Байдън изтъкна в речта си, че Америка е изправена пред изпитания, за които е необходим "повече от добър войник" в Белия дом, имайки предвид републиканския кандидат Джон Маккейн.

Сенаторът от Делауер призна пред делегатите на конгреса, че е научил много за президентския кандидат Барак Обама, докато водеше кампания срещу него. Байдън отпадна още в началото на първичните избори, след като успя да събере едва 1% от гласовете на партийните събрания в Айова.

"Аз осъзнах, че той следва един от старите американски принципи: Не сме длъжни да приемаме ситуация, която не можем да понасяме. Притежаваме силата да я променим."

Самият Обама се появи изненадващо на конгреса и застана до Байдън на подиума в залата. Кандидат-президентът се качи на подиума, след като Байдън завърши речта си, за да сподели с партията своята радост от историческата номинация.

Гордея се, че Байдън ще ме придружава в пътуването за връщането на Америка там, където й е мястото, подчерта Обама. Кандидат-президентът благодари на Хилари и Бил Клинтън за подкрепата им.

Бившият президент Бил Клинтън даде силно рамо

на стремежа на Обама за Белия дом, изтъквайки пред делегатите на конгреса на Демократическата партия, че този кандидат "е готов да води Америка и да възстанови американското лидерство в света".

Клинтън опроверга нападките, започнати от него и съпругата му по време на първичните избори, а след това подхванати от републиканския кандидат Джон Маккейн, че на Обама му липсва подготовка за Белия дом, особени по въпросите на националната сигурност.

Той изтъкна специално добрия избор на Обама за вицепрезидент - Джо Байдън.

С опита и мъдростта на Джо Байдън, подкрепени от доказаната интелигентност, проницателност и добри инстинкти на Барак Обама, Америка ще има лидерите в областта на националната сигурност, от които се нуждае, изтъкна бившият президент.

Клинтън подкрепяше със зъби и нокти кампанията на Хилари Клинтън в битката й с Обама по време на първичните избори и преживя тежко загубата й. Той не бе изразявал досега ясна подкрепа за Обама. Днес обаче беше недвусмислен, предавайки му щафетата, отбелязва АП.

Размахвайки пръст пред въодушевените делегати, Бил Клинтън ги прикани: "Искам всички, които подкрепиха Хилари, да гласуват за Барак Обама през ноември."

Бившият президент

оприличи стремежа на Обама към президентския пост на собствената си кампания

през 1992 г., когато "републиканците казваха, че съм твърде млад и неопитен да бъда главнокомандващ".

Звучи ли ви познато, попита той.

Предизвикателството пред речта на Бил Клинтън беше голямо, тъй като самият той се опитваше да постави под съмнение способността на сенатора от Илинойс да ръководи страната и дори го обяви за напълно неподготвен, припомня АП.

Клинтън обаче напомни, че кампанията по време на първичните избори беше твърде разгорещена и дори "допринесе за глобалното затопляне".

Бившият президент демократ подчерта, че работата на следващия държавен глава ще е да възстанови американската мечта, и добави, че Барак Обама е подходящият човек за тази задача.

Припомняйки думите на съпругата си, че тя ще направи всичко по силите си, за да бъде избран Обама за президент, Бил Клинтън заяви: "Е, вече сме двама."

"Накрая, трябва да призна, че моят кандидат не спечели. Но аз съм горд с нейната кампания." Появата на бившия президент на подиума бе посрещната със ставане на крака и бурни овации, които продължиха над три минути, посочва АП. Той няколко пъти се опита да започне речта си, но не успяваше и накрая изкомандва аудиторията: "Седнете!"

Първият чернокож американец, който може да влезе в Белия дом - 47-годишният Барак Обама, номиниран официално за кандидат на Демократическата партия на президентските избори през ноември, често е сравняван с Джон Кенеди по своята харизма и надежда за промяна, коментира АФП.

Остават едва два месеца, в които Обама да убеди страната,

че може да победи републиканеца Джон Маккейн и да промени образа на Америка.

Кандидатът на демократите изминава дълъг път, откакто се ражда на 4 август 1962 г. в Хаваите от брака на чернокож баща от Кения и бяла майка от Канзас. (Смесените бракове са забранени по онова време в почти всички южни щати. Те са легализирани от Върховния съд през юни 1967 г.)

"Кой би помислил тогава, че един чернокож на име Барак Обама ще стане след четирийсетина години кандидат за президент?", възкликна неотдавна негов приятел.

Бащиното име на Обама е Хюсеин и републиканската десница не пропуска да го напомня. Злонамерено или неволно понякога коментаторите изопачават името му на Осама, както се казва лидерът на терористичната мрежа "Ал Кайда".

Обама излиза от анонимност една вечер през юли 2004 г. като скромен съветник от Чикаго, когато взима думата на конгреса на демократите. Милиони американци виждат този чернокож мъж, който се качва на трибуната, за да агитира за Джон Кери и преди всичко да призове за помирение между американците независимо то техните различия.

Ако бъде избран, Обама ще бъде президент на това помирение. Той често припомня заслугите на двама герои, бореца за граждански права Мартин Лутър Кинг и президента Джон Кенеди, чиято младост и чар притежава.

Неговите противници оспорват тази амбиция. Лагерът на Маккейн подлага на съмнение способността на Обама да бъде главнокомандващ на страна във война и да взима решения. Смятат го за елитарен. Патриотизмът му също се оспорва.

Набеждават го, че е наивен и неопитен

"Надеждата" е централна тема в кампанията на Обама, но ако неговите привърженици са ентусиазирани, мнозина други се питат за каква надежда става дума и го обвиняват, че злоупотребява с кухи фрази.

Отгледан от майка си в Индонезия, после в Хаваите от своите баба и дядо по майчина линия - неговата майка умира от рак през 1995 г., - Обама е преди всичко интелектуалец.

Пред него се очертава шеметна кариера във финансите, след като завършва Колумбийския университет, но той предпочита работата на социален работник в гетата южно от Чикаго. Напуска, за да учи в Харвард, едно от местата, откъдето по традиция минава американският елит. Той е първият чернокож, назначен за
главен редактор на "Харвард ло ривю" през 1991 г.

След Харвард работи в Чикаго като адвокат в кантора, където се запознава с бъдещата си съпруга Мишел, адвокатка, дипломирана в Принстън и Харвард. Двамата имат две дъщери: Малия на 10 години и Саша на 7 години.

След неуспех на изборите за Камарата на представителите през 2000 г., Обама е избран за сенатор през ноември 2004 и е единственият чернокож сенатор в Конгреса.

Смята се, че е с леви убеждения, тъй като е против войната в Ирак, защитава правото на аборт и се противопостави на номинирането на консерватори във Върховния съд. Но Обама оспорва подобни квалификации. Той обещава да не повишава данъците освен за най-високите доходи и очаква да работи с републиканците. Смята себе си за прагматик.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

България Преди 9 минути

Над 100 служители на Пощенска банка се включиха в инициативата, която е част от мащабния проект „Новата гора на София – 2“

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Любопитно Преди 36 минути

„Ох, на мама!“ има удоволствието да обяви своето първо голямо целодневно БЕЗПЛАТНО събитие за всички бъдещи и настоящи родители

Вижте как да проверите номера и адреса на избирателната си секция

Вижте как да проверите номера и адреса на избирателната си секция

България Преди 1 час

На 9 юни гласуваме на избори 2 в 1 - за Европарламент и за Народно събрание

Затвор без решетки в Самораново

Отварят през септември първия затвор без решетки у нас

България Преди 1 час

Съоръжението е предвидено за настаняване на лишени от свобода, които изтърпяват по-дълги присъди

С документален филм ЕП призовава да използваме гласа си на евроизборите

С документален филм ЕП призовава да използваме гласа си на евроизборите

Свят Преди 1 час

Комуникационната кампания е под мотото „Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб”

Полските фермери преустановиха блокадите по границата с Украйна

Полските фермери преустановиха блокадите по границата с Украйна

Свят Преди 1 час

Камионите, превозващи зърно, все още ще срещат известни ограничения, предупредиха украинските митнически власти

НСИ: Населението на България продължава да се топи и да застарява

НСИ: Населението на България продължава да се топи и да застарява

България Преди 2 часа

Към 31 декември 2023 г. населението на страната ни е 6 445 481 души, което представлява 1,4% от това на ЕС

<p>&quot;С течение на времето&nbsp;се превръща в сандък от спомени&quot;</p>

"Сандък от спомени”: Жена е професионален "пазител" на домове във Венецуела

Свят Преди 2 часа

Почистването, класифицирането, защитата и оценката на спомените от чуждото минало е работа на Мария Андреина

Две коли се удариха на кръстовище в Благоевград (ВИДЕО/СНИМКИ)

Две коли се удариха на кръстовище в Благоевград (ВИДЕО/СНИМКИ)

България Преди 2 часа

За щастие при инцидента няма пострадали

<p>&quot;Бях изнасилена. Имам бебе на два месеца&quot; (ВИДЕО)</p>

Бреме за цял живот: Предизвикателствата пред бездомните деца в Малави

Свят Преди 2 часа

Около 4000 деца в Малави живеят на улицата, сочи официална статистика

"Надупчиха колата ѝ с куршуми": Да подадеш сигнал за нередност в РЮА (ВИДЕО)

"Надупчиха колата ѝ с куршуми": Да подадеш сигнал за нередност в РЮА (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Често подателите на нередности плащат най-голямата цена в борбата срещу корупцията

<p>Нова ера в&nbsp;модната индустрия на Намибия (СНИМКИ)</p>

Възраждане на викторианските рокли: Нова ера в модната индустрия на Намибия

Свят Преди 2 часа

Традиционната рокля напомня за европейските стилове на обличане, които са били наложени на жените от Дамара

Жерар Депардийо

Арестуваха Жерар Депардийо по подозрения в сексуално насилие

Теми в развитие Преди 2 часа

Ситуацията с френската филмова легенда става все по-притеснителна

"Реших да остана": Педро Санчес запазва премиерския си пост в Испания

"Реших да остана": Педро Санчес запазва премиерския си пост в Испания

Свят Преди 2 часа

52-годишният политик обмисляше дали да подаде оставка заради разследване за корупция в бизнес делата на съпругата му

<p>Безпрецедентна бедност и ширеща се корупция: Решаващите избори за Азия</p>

Избори в условията на глобална криза – накъде ще поеме Индия

Свят Преди 2 часа

На фона на ескалиращо напрежение и военни конфликти в различни части на света, в Индия се провеждат парламентарни избори. Какво трябва да знаем за вота?

Провалена сексуална игра или убийство: Мистерията със смъртта на Гарет Уилямс от МИ6

Провалена сексуална игра или убийство: Мистерията със смъртта на Гарет Уилямс от МИ6

Любопитно Преди 2 часа

Разлагащият му труп е открит в заключена отвътре чанта, към кого водят следите