0

"Честит рожден ден, г-н президент!" - с това пожелание към Георги Първанов и негова снимка излиза "Дума".

"Костов лъже или е подведен" са думите на президента Георги Първанов, изведени като заглавие в "Труд". Той коментира твърденията на лидера на ДСБ Иван Костов, че в края на 80-те години тогавашните служби са поставили задача на Първанов да напише доклад за настроенията в института по история на БКП.

Държавният глава отбелязва, че или Костов е бил подведен от някого или лъже, за което трябва да се извини. Първанов изтъква, че в папката му в архива на МВР никъде не се споменава за института, в който е работил.

В друга дописка пише, че лидерът на ДСБ Иван Костов се е отметнал от думите си, че някои документи от досието "Гоце" са били прочистени.

Темата присъства във всички ежедневници, като "Сега" информира още, че Костов е изразил готовност да оттегли думите си по адрес на Първанов.

Интервюто в "Стандарт" е също е с президента. "Имам имунитет срещу компромати" са думите му, изведени като заглавие.

Освен компроматите с досието "Гоце", държавният глава коментира възможностите за участие на български фирми в търговете за доставка и строителството на съвместните военни бази със САЩ.

Трябва да държим на ясните, чисти и прозрачни критерии що се отнася до отношенията със САЩ и връзките ни с европейските партньори - изтъква президентът.

"Труд" информира още, че след като името на Георги Първанов беше свързано с псевдонима "Гоце" от архивите на МВР, вчера се е появило името и на агент "Виктор" с препратка към Петър Стоянов, президент на страната в периода 1997 - 2002 г.

В тази връзка се прогнозира, че е на път да се разрази още един скандал с досиета.

По повод досиетата финансистът Емил Хърсев коментира пред "Труд", че на него лично би му било по-интересно да научи кой е писал доноси в последните години, а не преди двадесет.

"Сега" съобщава, че сините кметове искат промяна в конституцията и ръководството на СДС ще обсъди днес с представителите на партията в местното самоуправление евентуалните промени. Това съобщил заместник-председателят на СДС Иван Колчаков.

Според сините промяна в основния закон ще премахне порочната практика на партиен подход във финансирането на общините, пише изданието.

"Честата промяна на конституцията е най-лошият знак" коментира в интервю за "24 часа" председателят на Конституционния съд Неделчо Беронов. Той дава положителна оценка за работата на съда през последните 15 години.

"24 часа" изтъква, че САЩ ще вложат 45-60 млн. долара през 2007-2008 г. за строителство на съвместните военни съоръжения у нас. Това съобщил майор Ръсти Мизел, управляващ "Военна инфраструктура" на Европейското командване на САЩ.

Той участва в конференцията за американските военни бази и възможностите за българските фирми за търговия и бизнес, посочва изданието.

В друго каре се посочва, че на конференцията посланикът на САЩ Джон Байърли е призовал правителството да финализира най-сетне приватизацията на киноцентъра "Бояна".

Той отправил упрек, че след като компанията "Ню Имидж" е спечелила киноцентъра в открит конкурс, прехвърлянето на собствеността се бави поради правни и бюрократични пречки.

"САЩ дават шанс на нашите фирми" извежда "Пари". Посочва се, че Джон Байърли и министърът на отбраната Веселин Близнаков настояват за съвместни бизнеспроекти, а щатските военни бази са нова възможност за българските фирми.

Изданието информира и как може да се участва в търговете.

Според уводното заглавие в "Монитор" до 5% от бизнеса с US базите ще бъде за българи. От днес американски експерти оценяват съоръженията по полигоните, информира вестникът.

"Стандарт" помества изявлението на посланик Байърли пред конференцията за икономическите аспекти при изграждането на военните съоръжения у нас.

САЩ гледат на България като на котва на стабилността на Балканите и като на нация, която допринася за международните мисии извън региона, изтъква той.

Според вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин, чието мнение е публикувано също в "Стандарт", основният икономически ефект от споразумението за военно сътрудничество между България и САЩ идва от намаления политически риск в страната и от подобрената бизнес среда.

Във връзка с възможността за участие на българските фирми в търговете за базите той посочва, че всичко зависи от офертите, които ще бъдат предложени, т.е. ще спечелят най-добрите.

"Франция казва "да" на България и Румъния в ЕС" оповестява "Сега". При обсъждането на договора за присъединяване към ЕС на двете страни във френското Национално събрание Филип Дуст-Блази е обърнал внимание на икономическата изгода за Франция, защото само през последните 6 години тя е удвоила обема на търговията с България, а с Румъния я е утроила, отбелязва всекидневникът.

"ООН критикува България, че крие оръжейни сделки" е водещото заглавие в "Сега".

Като се позовава на информация на Асошиетед прес за годишния доклад на Института за международни изследвания в Женева, изданието изтъква, че България, Иран, Израел и Северна Корея са страните с най-малка прозрачност в търговията с лекострелково оръжие.

Бойко Борисов рекламира столицата ни на изложение в Лондон, информира "24 часа". Сега е моментът да се инвестира в София, защото с влизането на България в ЕС на 1 януари 2007 г., цените ще скочат.

С тези думи столичният кмет Бойко Борисов приканил чуждестранни бизнесмени да вложат парите в града.

За започващата днес в Атина среща на високо равнище, организирана от сп. "Икономист" информира "Монитор". Атина иска да стане стратегически партньор на София и Букурещ, пише изданието.

"Няма за какво да разпитват царя" заявява в интервю за "Труд" италианският адвокат Джандоменико Каяца, нает от Симеон Сакскобургготски във връзка с Савойския скандал в Италия.

Според него елементите в разследването за корупция по отношение на Сакскобургготски са демонстративно несъстоятелни.

"24 часа" пише, че адвокат Каяца е потвърдил, че името на бившия премиер Сакскобургготски е в списъка на разследваните от прокуратурата в Потенца във връзка със Савойската афера, но това не означава, че е обвиняем.


"Сега" съобщава, че международният отдел на Върховната касационна прокуратура подготвя трето писмо до италианските власти, с което иска материалите от Савойската афера, засягащи България.

Собствено разследване по случая прави "Стандарт". Според него режисьор на италианския скандал бил Спас Русев. Пратеникът на "Монитор" в Италия съобщава, че Виктор Емануил и Пиерпаоло Черани били свързани с масонската ложа "П-2".

"Кой къде е в Савойския скандал" е материал по темата в "Дума".

С водещото си заглавие "Новинар" съобщава, че Върховната касационна прокуратура (ВКП) отказва да се произнесе по молбата за образуване на наказателно производство срещу мъчителите на медиците ни в Либия.

Вестникът припомня, че през ноември 2004 г. редакцията е сезирала прокуратурата и е изпратила молба до тогавашния главен прокурор Никола Филчев, която била заведена в деловодството на ВКП.

В нея е било поискано мъчителите на петте български медицински сестри да отговарят за деянията си пред българския съд.

"Компютър дебне далавери в болници" извежда "Труд". Отбелязва се, че модерна електронна система ще бъде изградена до септември т.г. в 154 болници и достъп до нея ще имат само определени експерти от Националната здравноосигурителна каса.

Във всеки момент те ще могат да проверяват колко пациенти се лекуват в здравното заведение и дали не са фиктивни, какви лекарства и на какви цени са им доставени, както и какви пари се пазят в болничната каса.

Системата струва 1,2 млн. евро.

"Монитор" оповестява и проучване на агенция "Алфа рисърч", според което 80% от анкетираните не одобряват качеството на медицинското обслужване в страната, а 30% от запитаните не одобряват образованието.

"Здравеопазването е проблем номер едно на страната" - извежда всекидневникът.

"Фалшивите лекарства у нас са по-малко, отколкото в ЕС" твърди пред "Сега" директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Емил Христов.

Той коментира случаите на фалшиви лекарства, открити при проверка през миналата седмица. За две години сме открили само 7 случая, подчертава той. Интервю с д-р Христов помества и "Новинар".

"Дума" акцентира върху интервю на министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова за "Дойче веле", в което тя изтъква, че 2006-а е годината на сериозен ръст на заетостта в България. Според нея само 7% от българите търсят работа в чужбина.

"24 часа" помества интервю с френския дизайнер на храна Марк Бретийо, който е в България за да подкрепи проекта на проф. Андрей Наков за създаване на музей на модерното изкуство.

Всичко, което става за ядене, може да бъде включено в креативен процес, при това в много по-голяма степен, отколкото други материали, за които по принцип се смята, че са подходящи за тази цел, твърди дизайнерът.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Израел спря излъчване на „Асошиейтед прес“ в Газа

Израел спря излъчване на „Асошиейтед прес“ в Газа

Свят Преди 1 час

АП съобщи, че властите са иззели и нейната камера и оборудване за излъчване

Тръмп премахна публикация, споменаваща "обединен райх"

Тръмп премахна публикация, споменаваща "обединен райх"

Свят Преди 2 часа

Предизборният щаб на Байдън разкритикува използването на думата

Бойко Борисов

Борисов за записите с ПП: Те бързо трябва да влязат в затвора

България Преди 4 часа

"Тук си говорят как си носят кеша, как ще финансират изборите, как ще купят вота", коментира лидерът на ГЕРБ

НС освободи заместник-председателя на КФН

НС освободи заместник-председателя на КФН

България Преди 4 часа

След гласуването на оставката, извънредното пленарно заседание беше закрито

<p>Калин Стоянов: Цената на един купен глас е между 50 и 100 лв., най-много са в Бургас и Варна</p>

Калин Стоянов: Цената на един купен глас е между 50 и 100 лв., най-много са в Бургас и Варна

България Преди 5 часа

Десетки лица бяха задържани при специализирана акция срещу нарушителите на изборните права

Иванов: И през ум не ми е минавало да се кандидатирам за президент

Иванов: И през ум не ми е минавало да се кандидатирам за президент

България Преди 5 часа

Иванов: Коалицията ни е стабилна, защото имаме ясни каузи – да не допуснем г-н Пеевски да консумира повече власт

Признава ли Русия Зеленски за президент на Украйна?

Признава ли Русия Зеленски за президент на Украйна?

Свят Преди 5 часа

Снощи изтече петгодишният мандат на Зеленски

Дарби, Великобритания

Кой е най-разочароващият за туристи град във Великобритания

Любопитно Преди 5 часа

Ще познаете ли кой "спечели" класацията измежду цели 62 дестинации?

Защо Йордан и Бети са доволни от своето трето място във финала на “Един за друг”?

Защо Йордан и Бети са доволни от своето трето място във финала на “Един за друг”?

Любопитно Преди 5 часа

В подкаста “Един без друг” Елизабет и Йордан споделиха дали правилната двойка е спечелила финала на “Един за друг”

Дъщерята на Еминем се омъжи, сподели танц с баща си (СНИМКИ)

Дъщерята на Еминем се омъжи, сподели танц с баща си (СНИМКИ)

Любопитно Преди 6 часа

Тя сключи брак с любимия си Евън Макклинток, с когото се срещаше около 8 години

Инцидент с автобус в София, пострадаха жени

Инцидент с автобус в София, пострадаха жени

България Преди 6 часа

Жените са откарани в лечебни заведения

Пеевски: Асен Василев искаше да е вицепремиер, а после премиер. Христо Иванов искаше да е президент

Пеевски: Асен Василев искаше да е вицепремиер, а после премиер. Христо Иванов искаше да е президент

България Преди 6 часа

„ПП-ДБ са обрасли с кешове и пудели”, каза председателят на ДПС

ЕС прие план за замразените руски активи

ЕС прие план за замразените руски активи

Свят Преди 6 часа

Текстът трябваше да получи само формалното одобрение на министрите

Опасна ли е турбуленцията: Всичко, което трябва да знаете

Опасна ли е турбуленцията: Всичко, което трябва да знаете

Свят Преди 6 часа

Пилотите казват, че има два основни вида турбуленция