0

К акво бихте си помислили, ако видите изречение, подобно на заглавието, в обявление за обществена поръчка? Най-вероятно, че победителят и цената са предизвестени.

Колкото и абсурдно да звучи, подобен сценарий се развива в продължаващата вече пет години сапунена опера с доставката на софтуер за нуждите на чиновническия апарат, от която лъха силен привкус на корупция.

По-малко от два месеца след като Съдът на европейските общности потвърди глобата, наложена на софтуерния монополист "Майкрософт" (от 497 млн. евро) за нелоялна конкуренция, Министерството на държавната администрация и административната реформа (МДААР) реши да продължи скандалния договор за доставка на програмни продукти "Майкрософт" за още четири години.

Това стана ясно, след като ръководеното от Николай Василев министерство откри обществена поръчка за... "доставката на софтуерни продукти на Майкрософт." Ако досегашната цена бъде запазена, то това означава, че за девет години държавата ще плати близо 100 млн. долара за продукти на софтуерния монополист.

Флиртът

на властта и "Майкрософт" започва още през 2002 г. Тогава бившият министър на държавната администрация Димитър Калчев заобиколи закона за обществените поръчки и сключи без търг или конкурс договор за наем на софтуерни пакети (48 хил. на брой).

Впоследствие в условията на пълна секретност са подписвани още пет анекса, а през май 2005 г. споразумението е продължено за още три години (до май 2008 г.).

Въпреки че до ден днешен Николай Василев и Министерският съвет бранят условията в договора като държавна тайна, се знае, че годишният наем на софтуер излиза около 9.12 млн. долара.

За посредник по сделката е определена близката до БСП фирма "ЦАПК Прогрес", която също бе избрана не с търг или конкурс, а с обяснението, че само тя може да продава софтуер на държавата (!).

Сделката бе остро критикувана заради нейната непрозрачност, висока цена, тоталното погазване на конкурсното начало и пренебрегването на всякакви други алтернативни продукти (като софтуера с отворен код, който е практически безплатен).

Миналата година Николай Василев разшири контракта, като броят на наетите лицензи набъбна до 60 хил. Тогава в интервю за в. "Капитал" той заяви, че е бил задължен да подпише анекса, защото е бил "с вързани ръце".

В същото време Василев бе категоричен, че няма да сключи други договори преди приключването на действащия в момента и ще проведе обсъждане за въвеждането на алтернативни решения. Незнайно защо около година по-късно, той промени мнението си и обяви

Нова поръчка

Тя е за 60 хил. лиценза и е със срок до 2011 г. Новото в поредния договор е, че след края на "рамковото споразумение", което е за срок от четири години, държавата ще има права върху софтуера. Също така за пръв път процедурата минава през Закона за обществените поръчки.

На пръв прочит това звучи добре, но всъщност не съвсем. Според председателя на "Интернет общество" Вени Марковски "и по сега действащото споразумение между държавната администрация и ЦАПК "Прогрес" би трябвало да може да се купи, а не пренаеме софтуера".

"Ако в сегашното споразумение няма такава клауза, това означава, че "Майкрософт" не е бил страна по договора, а ако има - не е ясно защо се налага отново да се подписва споразумение, при това с търг по Закона за обществени поръчки", коментира още той.

Основателни критики има и към т.нар. обществена поръчка (ако можем въобще да определим така процедурата, която реално кани конкретен производител).

"От заданието става ясно, че доставчикът трябва да е партньор на компанията", разказва депутатът от ДСБ Иван Иванов, който е един от най-острите критици на договора. Той допълва: "Така обявата за обществена поръчка се превръща в едно обтекаемо действие за по-нататъшното обвързване на държавата с "Майкрософт".

Много въпроси има и относно

Броят на наетите лицензи

които са 60 хил. "Абсурд. Защо не 59 892 или 60 004. Не може в администрацията да не знаят точната бройка на компютрите с Windows XP, Windows 98, Windows 2000 и Windows Vista", коментира Вени Марковски.

Според годишния доклад за състоянието на администрацията общият брой компютри в чиновническите структури е около 71 хиляди, като от тях с процесори с работна честота над 600 мегахерца (т.е. отговарящи на изискванията за работа с последната версия на Windows, каквато ще бъде доставена) са 53 хиляди.

С думи прости: или се закупуват 7 хиляди лиценза повече, или държавата ще има нелегален софтуер (на 11 хиляди компютъра), или някои от компютрите са били закупени с инсталиран софтуер.

Според източници на "Капитал" последното твърдение е най-близко до истината, но проблемът е, че държавната администрация не знае колко е броят на компютрите, доставени с инсталиран Windows.

Според Юрий Алкалай, директор на дирекция "Електронно правителство" в МДААР, не би трябвало да има такива след 2002 г. "Всеки, който си е купувал компютър, знае дали на него няма инсталирана легална версия на Windows", лаконично коментира Вени Марковски.

Без отговор остава въпросът какво би станало, ако държавата бе закупила софтуерните продукти още през 2004 г., вместо да ги наема. Същото се отнася и до постигната към този момент цена, която по думите на Илия Божинов (член на ВС на БСП и специалист по ИТ), е много по-висока от тази, която би била постигната, ако продуктите бяха закупени от който и да е магазин. При покупки на едро се достига до

90% намаление

го допълва индиректно Вени Марковски.

Едно от логичните обяснения за високата към този момент цена е фактът, че само три фирми са получили благословията да доставят "Майкрософт" на държавната администрация. От тях са известни имената на СТЕМО и "ЦАПК Прогрес".

Източници на "Капитал" от технологичния бранш коментираха, че е най-вероятно само те да бъдат допуснати до участие в търга. Николай Василев е на друго мнение - според него цената е добра, защото е в долари, а наемът е по-доброто решение, защото държавата получава винаги най-добрия софтуер.

Той мисли, че конкурсът е с широки критерии и че на него могат да се явят и европейски фирми. Не се притеснява и от факта, че в самото задание е изписано името на компанията производител, защото имало 1500 подобни договора в ЕС.

Управителят на Майкрософт-Бълария Теодор Милев не отговаряше на мобилния си телефон.

По думите на Николай Василев подписването на споразумението за доставка на "Майкрософт" софтуер е основната причина България да бъде извадена от т.нар. черен списък на страните с широко разпространение на пиратството.

Според министъра, ако България не беше прегърнала "Майкрософт", то тя нямаше да бъде приета нито в ЕС, нито в НАТО. Една малка подробност. България бе извадена от т.нар. списък 301, в началото едва на тази година.

"Това стана в резултат от цялостното решение на САЩ да извади Европейския съюз от страните, поставени под наблюдение", коментира Вени Марковски.

Междувременно стана ясно, че страната ни не е предприела никакви действия срещу

Противозаконното пазарно поведение

на "Майкрософт". В средата на този септември Първоинстанционният съд на Европейските общности потвърди заключението на Европейската комисия, че "Майкрософт" е компания, която злоупотребява с господстващото си положение на пазара, като заключи, че използва зависимостта на потребителите си от операционните й системи, за да ги задължи да купуват други нейни софтуерни продукти и че има навика да прави малки и незначителни модификации на комуникационните протоколи на софтуера си с цел да затрудни или направи невъзможна съвместимостта му с други конкурентни продукти.

Според Юри Алкалай противозаконните действия на "Майкрософт" не засягат българската администрация. Той също така индиректно каза, че не е съгласен отчасти с решението на една от най-големите съдебни институции в ЕС.

Николай Василев не се поколеба да обсъди и въпроса

Защо точно "Майкрософт"

трябва да доставя софтуер за българската администрация. Това е тема, която се коментира още от първия договор, защото безплатните алтернативи са факт.

Така например, вместо да купува Microsoft Office, администрацията (или поне една голяма част от нея) съвсем спокойно може да използва Open Office, който се разпространява безплатно.

По думите на Николай Василев в началото на декември ще се проведе обществено обсъждане относно алтернативните на "Майкрософт" решения, като например софтуера с отворен код.

Според самия министър Василев, ако тогава някой успее да го убеди, че това е по-добрият вариант, той е готов веднага да прекрати процедурата. Това изказване само по себе си звучи супер несериозно - беседата ще се проведе буквално часове преди крайния срок за приемане на документи от кандидатите.

В същото време МДААР мотивират избора на "Майкрософт" със световната практика, според която "неголемият брой примери за миграции към други платформи засега показват необходимост от сериозен финансов ресурс, включително и за преобучение за работа с новите софтуерни системи, както и достатъчно дълъг период от време за тяхното внедряване".

В разпространеното от министерството прессъобщение се дава пример с Белгия и Австрия. "Като са казали А, Б, да бяха продължили малко. Примерно до М като Мюнхен или П като Париж", коментира това твърдение Вени Марковски.

"В тези градове се преминава към използване на софтуер с отворен код и свободен софтуер. Преходът у нас щеше да струва значително по-ниско от платените до момента над $ 44 милиона и на предстоящите да бъдат платени около $ 54 милиона", допълва той.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Любопитно Преди 6 часа

Брокерът и съпругата му останаха последни във временното класиране тази седмица

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Свят Преди 9 часа

Окончателните резултати от произведените преди два дни местни избори бяха публикувани днес

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Свят Преди 11 часа

ГСДП е партията на канцлера

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Свят Преди 13 часа

Разпореждането беше публикувано в информационната система на руското МВР

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Свят Преди 14 часа

Захарова: Най-голямото учение на НАТО след Студената война

<p>&quot;Ще запазя мил спомен за всички тях поне до 23:00 часа тази вечер&quot;</p>

Мистерията на изчезналия гений Еторе Майорана

Любопитно Преди 15 часа

Повече за мистерията на гения четете в следващите редове

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

България Преди 16 часа

Ако след ухапване се появи обрив, втрисане, температура, трябва да посетим лекар, каза д-р Диляра Маринова

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Любопитно Преди 16 часа

Свещениците разпространяват огъня на вярващите, които го приемат като света светлина и символ на Възкресението

<p>Огромна дупка се отвори на &quot;Дунав мост&quot; при Русе</p>

Огромна дупка се отвори на "Дунав мост" при Русе, седем автомобила спукаха гуми

България Преди 16 часа

Водачите на превозни средства трябва да шофират с ниска скорост и с повишено внимание в участъка

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

България Преди 17 часа

Укритите стоки наброяват 2053 артикула от 144 различни вида

<p>Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана</p>

Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана в навечерието на „Евровизия“

Свят Преди 17 часа

В същия ден в центъра на град Малмьо беше запалено и палестинско знаме

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

България Преди 18 часа

При удара е пострадала 20-годишна жена, която е откарана в русенска болница

.

Дубай ще строи най-голямото летище в света

Технологии Преди 18 часа

Ще има 5 писти, 400 гейта и капацитет да обслужва 260 млн. пътника годишно, това е новият мега проект на шейх Рашид ал-Мактум

Здравословен козунак - мисията възможна

Здравословен козунак - мисията възможна

Любопитно Преди 19 часа

Вижте как да си го приготвите:

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

Свят Преди 19 часа

Тя е с искане за подобряване на условията на труд

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Свят Преди 20 часа

Той обаче няма да го обяви до края на изборите