0

О коло 100 души - представители на международните сили и сърби, бяха ранени при размирици в населената предимно със сърби Косовска Митровица (Северно Косово).

Трима полицаи от мисията на ООН в Косово (ЮНМИК) и двама войници от международните сили под командването на НАТО (КейФОР) бяха ранени при експлозия тази сутрин.

Говорителят на полицията на ООН Бешим Хоти изрази предположение, че експлозията се дължи на ръчна граната, хвърлена в двора на съда на ООН в Косовска Митровица след намесата на полицията, която завзе сградата от косовските сърби, окупирали трибунала в петък.

По-късно полицейски източници от Варшава съобщиха, че 13 полски полицаи от мисията на ООН в Косово са били ранени при сблъсъци с местното сръбско население.

Животът на нито един от пострадалите не е застрашен, но някои не са били в състояние да се качат сами в колите, казал говорител на полицията.

Според управителя на болницата в Косовска Митровица Владимир Аджич 15 от 50-те ранени в безредиците тази сутрин са с тежки телесни увреждания.

Представители на КейФОР се опитват да установят ред в северната част на Косово, а на полицията на ЮНМИК е наредено да се изтегли от северната част на Косовска Митровица, заяви говорителят на ЮНМИК Александар Иванко.

Ситуацията в Северно Косово е напрегната, се казва в съобщение на полицията, цитирано от Франс прес.

Силите на НАТО в Косово ще отговорят твърдо

на насилието в рамките на предоставения от ООН мандат за операцията, съобщи говорител на Алианса.

НАТО осъжда най-остро днешното насилие в северно Косово, заяви Джеймс Апатурай, след като войници на Алианса попаднаха под обстрел при размириците.

КФОР ще отговори твърдо на всеки акт на насилие в рамките на мандата на ООН, каза още той.

Сръбски демонстранти окупираха на 14 март сградата на трибунала в Косовска Митровица и издигнаха на нея националния флаг на Сърбия, а на следващия ден отказаха да я напуснат след провал на преговорите с представители на мисията на ООН.

Протестиращите искат да поемат контрола над местните институции, които се управляват от ООН след края на войната в Косово през 1999 г.

Те попречиха на косовски албански съдии да се върнат на работа в сградата на съда.

До преминаването на Косово под администрацията на ООН в съда и прокуратурата в Косовска Митровица са работели около 200 етнически сърби. Според някои източници мнозинството от тях досега са лишени от работа. След обявяването на независимостта на Косово обаче съдии и други представители на съдебната система - сърби, масово подаваха оставки.

Акцията за освобождаване на сградата от демонстрантите е започнала към 05.00 ч. местно време днес. Тя била подкрепена от бронирана техника, посочва Франс прес, позовавайки се на Безим Хоти, говорител на косовската полиция.

Според Ройтерс от международните сили

в операцията са участвали над 500 души - главно украинци,

от полицията на ООН, сред които също има ранени.

Полицията и международните сили са задържали десетки сръбски демонстранти, което предизвика сблъсъци.

Няколкостотин сърби са се събрали днес около сградата на съда. Полицията използвала срещу тях сълзотворен газ и шокови гранати. Запалени са два автомобила на КейФОР и на полицията на ООН.

Разгневени сърби атакуваха конвоя на ООН, превозващ арестуваните при операцията на полицията на ООН и КейФОР. Няколко от задържаните успели да избягат.

Косовска Митровица е символ на етническия конфликт,

превърнал бившата югопровинция Косово в последния епизод от разпада на Югославия.

Градът е етнически разделен на две още преди избухването на войната за Косово през 1999 г.

Символ на разделението е р. Ибър, която разделя града на две. В северната му част живеят предимно сърби, а южната част е заселена основно от косовари.

Европейската комисия съобщи, че е "много разтревожена" от положението в северната част на Митровица и призовава към сдържаност.

Москва предупреди, че "нормализиране" на положението в северната част на Косовска Митровица ще бъде възможно, само ако косовският въпрос бъде преразгледан "в рамките на международното право".

Говорителят на руското външно министерство Михаил Каминин заяви, че нарастването на напрежението в Косовска Митровица е пряка последица от едностранното провъзгласяване на независимост на Косово и неприемането на тази нелегитимна стъпка от сърбите, които живеят в Косово.

Сърбия и Русия провеждат консултации за предприемането на съвместни действия за прекратяване на "всички форми на насилие срещу сърбите в Косово", заяви премиерът на Сърбия в оставка Войслав Кощуница.

Той "остро осъди използването на сила срещу сърбите, които се противопоставят на фалшивата държава на територията на Сърбия". Кощуница обвини НАТО в използването на политика на силата срещу Сърбия.

Българското външно министерство изрази дълбоко безпокойство от развитието на обстановката в северната част на Косово.

Призоваваме местните сръбски лидери да упражнят своето влияние и да предотвратят по-нататъшно ескалиране на напрежението, се посочва в изявление на говорителя на МВнР.

Използваните от участниците в безредиците методи и средства, включително употреба на експлозиви и огнестрелно оръжие, и подстрекаването към екстремни действия в никакъв случай не може да бъде в интерес на самото сръбско население в Косово, заяви говорителят.

Наложително е да се положат всички усилия, за да се запазят мирът и сигурността в Косово в съответствие с поетия от Белград и Прищина ангажимент за въздържане от действия и изказвания, които могат да застрашат стабилността в Косово и в региона, се посочва в изявлението.

България изразява увереността си, че полицейските сили на Временната мисия на ООН за управление на Косово и КейФОР ще възстановят и запазят сигурността навсякъде в Косово в съответствие с дадения им в резолюция 1244 на СС на ООН мандат, заяви говорителят.

В Сърбия, а също и сърбите в Косовска Митровица и в Грачаница в Косово днес отбелязват

четвъртата годишнина от насилието в Косово

на 17 март 2004 г. Тогава в размириците загинаха осем сърби, а 11 косовари бяха убити в сблъсъци с полицията и международните военни сили.

При насилието тогава бяха ранени 954 души, сред които имаше и членове на полицията и силите на НАТО. Около 4000 души бяха принудени да напуснат домовете си, а десетки православни манастири и църкви бяха унищожени или сериозно повредени.

До сблъсъците през 2004 г. се стигна, когато представители на многонационалните полицейски части в Косово откриха в река Ибър две удавени албански деца. Според медиите децата били хвърлени в реката от сърби, в резултат на което косовари организираха демонстрации, които прераснаха в насилствени действия.

Политически представители на косовските сърби в Митровица заявиха за ТАНЮГ, че е страшно това, че косовските албанци, след погрома срещу сърбите, са наградени от международната общност с държава и никой от организаторите на мартенското насилие от 2004 г. не е отговарял за престъпленията си.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Свят Преди 2 часа

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне пристигна в Ливан днес

<p>Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност</p>

Мафията е активна: Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност

Свят Преди 2 часа

Основната цел на министърa е с новите мерки да се пребори с трафика на наркотици

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Свят Преди 4 часа

Вашингтон бе обявил, че не би подкрепил израелска операция в град Рафах без съответен надежден хуманитарен план

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 5 часа

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

<p>Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава</p>

Олександър Сирски: Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава

Свят Преди 5 часа

По думите на Сирски има признаци, че Русия се готви за настъпление в северната част на страната

<p>Принц Хари готви пътуване до Великобритания, ето защо</p>

Принц Хари на визита във Великобритания заради игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 5 часа

Последното посещение на Хари беше през февруари т.г., когато той пристигна за среща с баща си

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Свят Преди 6 часа

При издигането си на власт Мелони като лидер на „Братята на Италия“, често осъждаше ЕС

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Свят Преди 6 часа

Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Той&nbsp;не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 7 часа

Съпредседателят на ПП заяви, че първото нещо, на което Борисов трябва да отговори, е дали ще се "откачи" от зависимостите от Пеевски

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 7 часа

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 7 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 7 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 8 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 8 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 8 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко