0

С офия под обсада заради протести - така може да се обобщят заглавията на централните съботни всекидневници. Те простедяват недоволството на зърнопроизводители, студенти и природозащитници.

"Трактори газят жълтите павета", пише за протестите на зърнопроизводителите в. "Стандарт".

Десетки трактори окупираха паркинга на парламента. Протестиращите поискаха незабавно да им бъдат изплатени европейските субсидии и националните доплащания по схемата за единно плащане на площ за 2008 г.

Също така да се свика извънредно заседание на парламента и да бъде записано реално финансиране от 378 млн. за зърнопроизводство и 100 млн. лв. за животновъдство за 2009 г.

Третото им искане беше оставка на министър Валери Цветанов.

Надвечер премиерът Сергей Станишев прие част от земеделците. След кратки преговори власт и фермери подписаха споразумение за осигуряването на 150 млн. лв. за национални доплащания за 2009 г. Средствата ще бъдат набавени от предвидените 211 млн. лв. за сектор "Земеделие".

"Студентски огън по парламента" - под това заглавие в. "Труд" проследява протестът на младите хора вчера. С лозунги "Елате при нас, протестът е за вас" и "Мутрите вън!" около 2000 студенти преминаха пеш пътя от зала "Христо Ботев" в Студентския град до Народното събрание, за да връчат декларация с 14 искания за по-добър и сигурен живот.

В ранния следобед шествието пристигна пред парламента, където се оказа, че депутати няма, но пък ги чакаха протестиращи еколози. Четирима младежи бяха приети от председателя на Народното събрание Георги Пирински и му връчиха декларацията.

"Къде са бунтарите?", е коментарът във в. "Сега". Посочва се, че студентите ни ползват охотно, до пресита мутризацията на Студентския град и тръгват да правят шествия и протести чак когато убиха един от тях. Това убийство е пряко следствие от същата мутризация, озлобление и грехопадение, на които преди това те се наслаждаваха.

Ние трудно можем да бъдем народ за себе си, да се борим за собственото си добро. Има някакви спорадични прояви на гражданска активност, но те не са закономерност, а по-скоро изключения, завършва авторът.

"Обвинението няма да се меси между НС и медии", обявява в. "Дума". Прокуратурата няма да се самосезира след направения в четвъртък призив от председателя на Народното събрание Георги Пирински. Това съобщи вчера градският прокурор Николай Кокинов.

Той беше категоричен, че прокуратурата няма да се намесва, тъй като няма извършено престъпление. Той призова политици и държавни институции да не очакват непременно и само държавното обвинение да решава проблемите им.

"Първанов договаря 2 млрд. кубика туркменски газ", съобщава в. "24 часа". Туркменистан е готов да продава на България около 2 млрд. куб. м газ годишно. Това договори президентът Георги Първанов при визитата си, която е първа на най-високо ниво между двете страни. В Ашхабад българският държавен глава се срещна с колегата си Гурбангули Бердимухамедов.

В тяхно присъствие бяха подписани споразумение за двустранно икономическо сътрудничество, меморандум за сътрудничество в енергетиката и споразумение между търговско-промишлените палати.

"От вчера АЕЦ "Белене" е 49% немска", информира в. "24 часа". Немската компания RWE Power стана собственик на 49% от АЕЦ "Белене". Герд Йегер и Антониос Фос, членове на управителния съвет на корпорацията, а Фос е и главен финансов директор, сложиха подпис под споразумението за създаване на проектната компания, която ще е собственик на АЕЦ "Белене".

От българска страна се подписаха директорите на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян под погледите на премиера Сергей Станишев и на министъра на икономиката Петър Димитров. Станишев определи проекта като добър за България и за Европа и обеща работа за много български компании.

"България се отказва и от пари по ФАР", пише в. "Сега". За да спаси замразените плащания по проекти на ФАР за 323 млн. евро, властта обмисля да се откаже от част от тях. Точната сума ще се разбере до 15 януари. Тогава пристига одитна мисия на генерална дирекция "Разширяване" към ЕК.

Корекции ще бъдат направени за проекти, при които нарушенията и нередностите са много, обясни националният ръководител по ФАР Димитър Ивановски.

От дирекция "Разширяване" също имали набелязани свои проекти и ако тяхната таблица с нередности съвпадне с българската, проверките ще станат по-лесно и по-бързо, добави Ивановски. Целта е страната ни да докаже, че нередностите са констатирани, те са под контрол и не са системни, подчерта вицепремиерът Меглена Плугчиева.

"Тройната коалиция вече не е отбор, а разпасана команда", пише в анализ във в. "Сега". Половин година преди края на мандата управляващата коалиция е сбор от три партии в предизборна кампания, всяка търсеща своя път към избирателите, дори той да минава през другите две. Преди парламентарния вот всяка от партиите трябва да излезе от сянката на другите и да потърси собствения си облик.

За НДСВ въпросът е на живот и смърт. Ако царистите не натрупат малко рейтинг през следващите шест месеца, партията им ще се озове в политическото небитие.

За БСП нещата не стоят по-малко драматично. На социалистите им предстои голямата битка с Бойко Борисов, в която е важен всеки подаден глас. Хората на Ахмед Доган водят друга битка.

Бойко Борисов вече обяви, че иска да извади ДПС от властта, затова на Доган не му остава друго, освен да се опита да изолира ГЕРБ от бъдеща управляваща коалиция. Ето защо истинският сблъсък в мнозинството ще е между НДСВ и БСП, смята авторът.

"Пада таксата за предсрочно погасяване на заем", отбелязва в. "Сега. Хората, изтеглили потребителски заем от банка, вече няма да плащат такса за предсрочно погасяване. Забраната банките да въвеждат подобни неустойки бе приета вчера с промяна в Закона за потребителския кредит. Отпадането на таксата не важи за жилищните, а само за потребителските заеми, и то ако са в размер между 400 и 40 хил. лв.

"Адвокатите поскъпват", пише на първа страница в. "Труд". Три пъти по-скъпа става адвокатската защита по трудови, граждански и административни дела. Поскъпват разводите, както и хонорарите по наказателни дела. За първи път се определя плащане за защита по законите за закрила на децата, срещу домашното насилие и др.

Висшият адвокатски съвет обяви вчера нови размери на минималните адвокатски хонорари, под които не може да се слиза. Промяната се налага заради инфлацията, а наредбата за минималните адвокатски възнаграждения не била променяна от 2004 г.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Талантливи и диви: Актьори, чийто избухлив нрав съсипа кариерата им

Талантливи и диви: Актьори, чийто избухлив нрав съсипа кариерата им

Любопитно Преди 1 минута

Непостоянното поведение на тези звезди представлявал риск за безопасността на актьорския състав и екипа

Украински танк в района на град Часов Яр обстрелва руски позиции, 29 февруари 2024 година

Унищожават "всичко, което се движи в посока на града“: Яростната битка за Часов Яр

Свят Преди 50 минути

Руските войски се опитват да превземат Часов Яр в Донецка област преди 9 май

<p>&quot;Летящи таксита&quot;: Париж обяви мащабни планове за трафика на града</p>

Ще се возим ли на въздушни таксита след два месеца в Париж?

Технологии Преди 1 час

И дали прословутото Velocity ще дебютира на Олимпиадата през юли

Древна ДНК разкрива мистериозна империя

Древна ДНК разкрива мистериозна империя

Любопитно Преди 1 час

От едно парченце кост учените могат да извлекат удивителна информация за миналото

Ева Лонгория и съпругът ѝ се местят в Испания

Ева Лонгория и съпругът ѝ се местят в Испания

Любопитно Преди 1 час

Преместването не е за постоянно

Главчев: Oсновно наше задължение е изборите да бъдат честни

Главчев: Oсновно наше задължение е изборите да бъдат честни

България Преди 1 час

Важно е да върнем доверието на гражданите в машинното гласуване, заяви служебният премиер

Колко често българите чистят кухнята си? Нека видим!

Колко често българите чистят кухнята си? Нека видим!

Любопитно Преди 1 час

Мони Бонбони взе участие в специалния Food Quiz и нека разберем колко добре познава феновете на предаването

Виена

Докъде пътуват българите за Великден и майските празници?

България Преди 1 час

Топ 7 предпочитани дестинации от българите дестинации за празниците

Земетресение разтърси гръцкия остров Крит

Земетресение разтърси гръцкия остров Крит

Свят Преди 1 час

Епицентърът му бил на дълбочина 14 км, на 62 км североизточно от Ираклио

Холера

Масово заразяване с холера на френски остров

Свят Преди 1 час

Идва ли още по-сериозен апокалипсис със здравната обстановка в Европа?

Стачка на летище „Хийтроу”, стотици служители спират работа

Стачка на летище „Хийтроу”, стотици служители спират работа

Свят Преди 2 часа

Недоволството им е срещу промените в условията на труд

<p>&quot;Това&nbsp;е национална криза&quot;</p>

Австралийският премиер: Домашното насилие е национална криза

Свят Преди 2 часа

Хиляди протестираха из цяла Австралия, за да привлекат вниманието към смъртта на 27 жени от началото на годината в страната

Тежка автобусна катастрофа в Мексико, 14 загинали и 31 ранени

Тежка автобусна катастрофа в Мексико, 14 загинали и 31 ранени

Свят Преди 2 часа

Инцидентът е станал в покрайнините на столицата