0

Д ен след победата на Барак Обама на президентските избори пресата в САЩ вече не коментира символичното значение на този триумф, а е насочила вниманието си към администрацията на новия президент.

Обама през цялото време на кампанията си критикуваше републиканеца Джон Маккейн, че всъщност ще изпълнява третия мандат на Джордж Буш, ако бъде избран за президент.

Сега обаче изборът му на членове на неговата администрация навежда на мисълта, че може да се говори за трети мандат на управление на Бил Клинтън, пише вестник "Ню Йорк таймс".

Много от споменаваните имена, които ще влязат в състава на администрацията на Обама, са хора от администрацията на Клинтън, пише изданието в коментар по темата.

Вестник "Вашингтон пост" припомня интересен факт от началото на кампанията на Обама. През юли 2007 г. той се среща със Збигнев Бжежински, бивш американски съветник по националната сигурност.

Тогава той го пита: "Какво може да направи един нов американски президент в областта на външната политика в първите 12 месеца от избирането му на президентския пост, което няма да може да свърши по-късно".

Това много впечатлило Бжежински. Случката показва, че Обама има намерение да прекарва доста време, като слуша съветниците си, но и да се придържа към предпазливи първи външнополитически стъпки.

А първите неща, които може да направи Обама във външнополитически план, са да даде нов тласък на израелско-палестинския мирен процес, въпреки политическата бъркотия в Израел.

Обама може да работи бързо и за изграждането на стратегически отношения с Русия и Китай и да ги успокои, че САЩ не са заплаха за тях.

За Ирак и Афганистан Обама ще слуша внимателно съветите на генерал Дейвид Петреъс, оглавил централното командване на САЩ, отговарящо за американските военни операции в Близкия изток и части от Централна и Южна Азия. За Афганистан Петреъс ще обяви препоръките си през януари.

Относно Иран Обама ще се опита да отвори вратата на процеса за започване на диалог с Техеран, въпреки че неговите съветници не са уверени, че той ще успее.

Обама ще използва чара си, младостта си и африканско-американските си корени, за да подобри влошения имидж на САЩ зад граница.

Вече се говори за графика му за пътувания в чужбина и дали Обама трябва да посети първо Азия, преди да отиде в Европа за срещата на върха на НАТО през април, когато Алиансът ще навърши 60 години, допълва "Вашингтон пост".

Изборът на Обама поражда надежда и показва, че САЩ действително са се променили, единодушни са водещите британски издания в коментарите си за резултатите от американските президентски избори.

Всяко издание посвещава поне пет материала на Барак Обама, на бъдещия му екип, на знаковата му победа, на поражението на Републиканската партия и на отношенията на САЩ с водещи европейски държави като Великобритания и Франция.

"Таймс" отбелязва, че Обама е символ на нова надежда, но това не е гаранция, че светът все пак изведнъж ще престане да мрази Америка.

В друг коментар по темата британският всекидневник отбелязва, че Обама - символът на модерния мъж, всъщност е бил формиран като личност от жени. Припомня сe ролята, която са изиграли майката на Обама, покойната му баба и съпругата му Мишел, за да изглежда той такъв, какъвто е днес.

Почитателите на Хилари Клинтън може би доста се обидиха, когато той не я избра за свой вицепрезидент. Но когато видяха на какво е способна Сара Пейлин, с която Джон Маккейн се опита да привлече женския електорат, която твърдеше, че е обикновено работещо "мамче" и говореше точно като такава, никой повече не съжали, че Обама не е избрал жена за свой вицепрезидент, допълва "Таймс" в статията си посветена на ролята на жените в живота на Обама.

В трети коментар всекидневникът отбелязва, че републиканците са били направо смазани от катастрофалното поражение на изборите и някои от тях продължават да си мислят, че Обама всъщност не е американски гражданин и неговото свидетелство за раждане, издадено в Хавай, е фалшиво.

В четвърти коментар по темата "Таймс" отбелязва, че Франция е побързала да покаже, че отново обича САЩ. Израз на тази възродила се любов е рекордно бързото поздравление на френския президент Никола Саркози към Барак Обама, отправено в 5 часа сутринта.

В друг коментар по темата "Таймс" се пита защо всички акцентират именно, че за първи път САЩ са избрали цветнокож президент. Това звучи като коментар, че за първи път цветнокож (Луис Хамилтън) спечели и "Формула 1" в неделя, допълва изданието.

Днешните деца не могат изобщо да разберат точно това определение. За тях би било също толкова добре да се акцентира, например, че Америка избра за президент онзи, който имаше най-белите зъби, или пък онзи с посивяващите коси, допълва "Таймс".

Вестник "Гардиън" отбелязва, че британското правителство е възприело избора на Обама за президент като възможност светът отново да се обедини и отново в него да доминира политиката на многостранното взимане на решения.

В редакционен коментар по темата изданието отбелязва, че изборът на Обама напомня изборите на Ейбрахам Линкълн и на Франклин Рузвелт, тоест че Америка винаги избира най-великите си политици, когато се намира в най-голяма криза.

При Линкълн беше гражданската война, при Рузвелт Голямата депресия, сега при Обама е икономическата криза и помрачения имидж на САЩ на международната сцена.

"Гардиън" публикува и статия от Нобеловата лауреатка за мир за 2004 г., кенийката Уангари Маатхай , според която изборът на Обама дава надежда на много хора по света да осъзнаят, че и те като Обама могат да реализират своята "американска мечта".

"Дейли мейл" предупреждава, че Обама ще се радва както всички новоизбрани лидери на кратък период на меден месец. После обаче ще бъде съден на базата на действията си и тогава надеждата, която хората влагат в него, може бързо да се превърне в горчивина, както се случи с бившия британски премиер Тони Блеър.

Според "Дейли мирър" фактът, че момче със скромен произход е било избрано за президент на САЩ, показва колко много се е променила тази голяма нация от имигранти.

Изборът на Обама бележи нова ера за Америка, пише "Индипендънт". Ще успее ли Обама обаче да излекува раните на страната си, пита се изданието в коментар по темата.

САЩ чакаха близо век за промените, които сега символизира изборът на Обама, допълва всекидневникът и отбелязва, че въплъщение на това вековно чакане е била 106-годишната Ан Никсън Купър, която гласува на изборите като най-възрастната избирателка и беше похвалена от Обама в победоносната му реч в Чикаго на 4 ноември вечерта.

"Индипендънт" посвещава и отделна статия на новата първа дама - Мишел Обама, като също поставя ударението върху нейния скромен произход.

"Дългоочакваната мечта на Америка стана реалност", "Обама дойде, за да спаси САЩ", "САЩ прекосиха линията на расовите предразсъдъци", "Големи предизвикателства сега очакват Обама", това са само част от заглавията на коментарите, посветени на Обама в "Дейли телеграф".

"Таймс", "Гардиън", "Дейли телеграф" и "Индипендънт" отбелязват, че до няколко дни Обама ще обяви новия си екип. Това ще е администрация, която ще започне да изпълнява обещанията му за промяна, прогнозира "Дейли телеграф".

Обама сега ще създаде кабинет от звезди, допълва изданието. Говори се, че Джон Кери е фаворит за държавен секретар. Споменават се и имената за Ричард Холбрук и на Бил Ричардсън за този пост.

Обама трябва да намери роля и за Дейвид Плъф, Дейвид Акселрод, Робърт Гибс и Дан Пфайфър, които бяха ръководители на предизборния му екип и му помогнаха да постигне победа, допълва "Дейли телеграф". За министър на отбраната се говори, че Обама може и да остави републиканеца Ричард Гейтс. Но може и да избере Чък Хейгъл, републикански сенатор от Небраска, когото демократите харесват.

В екипа на Обама може да има и двама членове на клана Кенеди. Керълайн Кенеди, дъщерята на Джон Кенеди, може да стане посланик на САЩ в ООН, а братовчед й Робърт Кенеди-младши, син на Робърт Кенеди, може да стане шеф на агенцията по екология, допълва "Дейли телеграф".

Съюзници на Обама от родния му щат Илинойс очакват той да ги повика в администрацията си в Белия дом, допълва "Гардиън".

Джо Подеста, който беше началник на администрацията на Бил Клинтън, вече е начело на екипа, който ще работи за прехода от администрацията на Буш към тази на Обама. В този екип ще бъде и Валъри Джарет, бивша сътрудничка на кмета на Чикаго Ричард Дейли и приятелка на Мишел Обама.

Конгресменът от Чикаго Рам Еманюъл пък беше предложен за началник на канцеларията на новия президент. Очаква се новият президент скоро да предприеме действия за "успокояване на пазарите", като назначи комисия за справяне с икономическата криза и покани в нея милиардера Уорън Бъфет, прогнозира "Гардиън".

Изданието добавя, че държавен секретар на Обама може да стане и Колин Пауъл.

По темата британският "Таймс" споменава, че името на бившия американски вицепрезидент Ал Гор също се споменава като евентуален член на администрацията на Обама.

Очаква се той да получи подобаващ пост заради постиженията му в борбата с климатичните промени. В кабинета на Обама ще има и жена с името Райс - Сюзан Райс, която е работила с Клинтън в сферата на националната сигурност, била е член на Съвета за национална сигурност към Белия дом и е външнополитически съветник на Обама.

Тя може да стане министър на вътрешната сигурност или да бъде съветник на Обама по националната сигурност. Сюзан Райс няма роднинска връзка с Кондолиза Райс, уточнява изданието.

Лондонският "Таймс" посвещава и хумористичен коментар на темата какъв домашен любимец ще бъде най-подходящ за новия президент. Докато Обама избира новия си кабинет, неговото семейство ще бъде изправено пред задачата да си избере домашен любимец, допълва изданието.

Сред предложенията за домашен любимец са кучета от порода кокер шпаньол или булдог. Припомнят се домашните любимци на предходни президенти. Джон Кенеди е имал пони. Уилям Тафт пък е отглеждал в Белия дом крава и така е осигурявал ежедневната си дажба от прясно мляко. Джон Куинси Адамс си имал алигатор.

Върху бъдещите предизвикателства пред Барак Обама се спират коментарите, посветени на американските президентски избори и публикувани във френския, италианския и азиатския печат.

След еуфорията от избирането му за президент сега Обама е изправен пред поредица от големи предизвикателства. Финансовата криза и икономиката, данъчната политика, военния бюджет, Ирак, Иран, Афганистан и затворът в Гуантанамо - това са горещите досиета, които вече очакват Обама на бюрото му в Белия дом, пише френският "Монд".

Обама поема управлението едва на 20 януари, но притиснат от две войни в чужбина и от международна финансова криза, той вече бърза да състави екипа си, допълва изданието. Вестникът споменава същите имена, които ще влязат в кабинета на Обама, каквито бяха цитирани вече и в британската преса.

Надеждите, които породи Обама у хората, са толкова големи, че разочарованието от него може да се прояви още от първите дни на президентството му негов враг, прогнозира "Либерасион".

Войни, финансова криза, здравеопазване - това са само част от задачите на бъдещия президент. Очаква го херкулесов труд и въпреки ограничения си опит Обама трябва да управлява две войни (в Ирак и Афганистан), две кризи (финансовата и икономическата), да възстанови отношенията на САЩ с останалата част на света и да защити родината си от евентуални терористични нападения, допълва "Либерасион".

Италианският "Кориере дела сера" отбелязва, че дори се говори, че Хилари Клинтън би могла да заеме поста на министър на правосъдието в кабинета на Обама. Изданието посочва, че тази номинация обаче е малко вероятна. По скоро постът ще получи Андрю Куомо, син на бившия губернатор на Ню Йорк, демократа Марио Куомо.

"Стампа" допълва, че за министър на финансите може да бъде назначен Лорънс Съмърс, който е отявлен привърженик на политическата линия на Бил Клинтън, бивш министър на финансите и президент на Харвардския университет.

Това решение ще бъде много важно, защото именно този министър ще седне на едно от най-горещите, заради икономическата криза, министерски кресла в правителството на Обама, допълва италианското издание.

Китайската преса прогнозира, че отношенията на САЩ с Китай няма да се променят заради избирането на Обама за президент. Само по въпроса за безопасността на храните политиката на САЩ спрямо Пекин ще бъде още по-непреклонна от тази на Буш, допълват китайските англоезични всекидневници "Бейджин нюз" и "Чайна дейли".

Австралийските "Острелиън" и "Сидни Морнинг Хералд" пишат, че изборът на Обама слага край на арогантното поведение на САЩ, демонстрирано от администрацията Буш-Чейни.

Подобно е и мнението на коментаторите в тайвански, малайзийски и филипински издания. Всички те говорят за арогантната политика на Буш, за това, че изборът на Обама ще върне уважението на света към САЩ и за това, че избирането на Обама показва, че американците са дали доста негативна оценка на извършеното от Буш.

Японската преса прогнозира, че Обама ще обърне много внимание на подобряване на отношенията на САЩ с Азия, но няма да постави акцента върху американо-японските отношения.

Московските издания също коментират победата на Барак Обама на президентските избори в САЩ. Почти всичко, свързано с нея, е изпълнено с исторически смисъл и няма прецеденти.

Звездата на Обама обещава нова светлина, нова надежда на страната и на целия свят, пише "Время новостей".

Консервативната ера от следвоенната история на САЩ приключи. Обаче икономическият фактор, който бе едва ли не решаващ за успеха на демократите, може със същата бързина да ги превърне в обект на критики и недоволство. Затова се чуват препоръки новият стопанин на Белия дом незабавно да се захване с формирането на икономически екип и да разработи план за изход от кризата, изтъква "Время новостей".

Обама наистина няма възможност да забави нещата, докато навлезе в проблемите. Всички очакват, че в близките дни той ще започне да разработва нови планове за борба срещу кризата, пише "Росийская газета".

На този фон външнополитическата проблематика със сигурност не е приоритет за новия лидер на САЩ. Естествено и тук обаче го очакват доста грижи. Експертите в един глас подчертават, че САЩ са заинтересовани от конструктивни отношения с Русия и че бъдещият стопанин на Белия дом волю-неволю ще трябва да се съобразява с това, отбелязва "Росийская газета".

Обама просто успя по-сполучливо от Маккейн да раздаде обещания на избирателите в САЩ. Това обаче е манипулация със създанието на хората, а не политика, смята руски политолог, говорил пред "Комсомолская правда".

Каквото и да прави Барак, икономиката в САЩ ще се свие поне с една трета, безработицата ще скочи нагоре, ще започне да пада стандартът на населението. След това Обама ще бъде пометен от възмутените маси. И политиците ще го превърнат в изкупителна жертва, твърди друг руски аналитик, цитиран в "Комсомолская правда".

Макар и претърпял поражение на изборите, Джон Маккейн също ще влезе в историята - като първия републиканец от създаването на САЩ, изгубил срещу чернокож кандидат за президентския пост, посочва "Комерсант".

Загубата на Маккейн се дължи според вестника главно на Джордж Буш. Изборите ясно показаха, че Републиканската партия има нужда от свежа кръв и от нови идеи, изтъква "Комерсант".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

Технологии Преди 18 минути

Те ще бъдат ескортирани от нов безпилотен дрон

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Технологии Преди 37 минути

Чрез него приложението ще дава повече информация

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 8 часа

DEPA е подала молба за арбитраж

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 9 часа

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 9 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 10 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Колко ще струват избори 2 в 1

Колко ще струват избори 2 в 1

България Преди 10 часа

Дотук за три години и седем вота държавата е похарчила 710 милиона лева

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 11 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 12 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Русия обвини Украйна за атентата край Москва

Русия обвини Украйна за атентата край Москва

Свят Преди 12 часа

Според експерти Путин може да готви нова мобилизация в Русия

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 12 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 13 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

Убиха най-голямата змия в света, открита от Уил Смит

Убиха най-голямата змия в света, открита от Уил Смит

Свят Преди 13 часа

Колосалната змия се появи от дълбините на тропическите гори на Амазонка

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 13 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Хванаха дипломатическа кола с нелегални мигранти на "Капитан Андреево"

Хванаха дипломатическа кола с нелегални мигранти на "Капитан Андреево"

България Преди 13 часа

Зад волана е бил виетнамски гражданин с имунитет

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 13 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора