0

П очти всички предмети, служили на хората десетилетия, а даже и векове, като писалки, тефтери и телефони например, си имат вече електронен заместител. Сред всички тях обаче централно място заема мобилният телефон,

появил се преди 31 години в САЩ.

Тогава цената му е била 1700 евро. В Европа пионерите на този нов вид комуникации са италианците, които продължават много умело да измислят нови функции на мобилните телефони.

86% от италианците имат мобилен телефон като на всяко семейство се падат средно повече от два апарата. Всичко това говори красноречиво за страстта на италианците към мобилните комуникации. Като се има предвид отношението им към футбола не е никак чудно защо големите във футболния бизнес предлагат от няколко месеца насам нова услуга -

предаване по телефона на головете по време на мачовете.

За тази цел е необходим мобилен телефон от трето поколение. Трябва да се отбележи, че 22 млн. души в Италия следят редовно футболните мачове, което означава, че потенциалът за този новата услуга е огромен. Системата се казва "видео-гол" и позволява да се проследят 15 секунди около головото попадение, както и 60 секунди резюме на мача на любимия отбор.

Предвижданията сочат, че до десет години всеки втори жител на Земята ще използва мобилен телефон, и то не само, за да се обажда. Вече не е новост комбинирането на телефон и фотоапарат.

Жан-Патрик Фере е ръководител на фирма за производство и поддръжка на асансьори и ползването на съвременните мобилни телефони улеснява много работата му. С GSM-а си той прави снимки, когато има нужда от резервни части и когато доставчикът иска повече подробности.

Много по-лесно е да изпратя по имейл снимката на частта, която ми трябва, разказва Жан Патрик Фере. Един такъв телефон дава възможност за изпращане на факс по телефона. Според Фере мобилната комуникация е гениална и практична.

Плащането на такса за паркиране в Париж също може да става вече през мобилния телефон. Достатъчно е да наберете номера на оператора, да въведете кода си, да изберете една от зоните за паркиране и накрая да посочите продължителността на престоя. Десет минути преди края на зададения престой потребителят получава кратко съобщение с предупреждение.

Презареждането на нов престой може да стане отново по телефона и независимо на какво разстояние от автомобила. Хората, които проверяват дали шофьорите са платили за престоя си имат също мобилни телефони с компютър, в който въвеждат номера на колата и веднага разбират колко е платено и колко остава.

Едно от местата, където трябва да се търси телефон на бъдещето вероятно е Финландия, тъй като именно финландски е най-големият производител на мобилни телефони Nokia.

Финландците са убедени, че са измислили мобилния телефон, а мечтата им е да правят всичко с него.

Както изглежда обаче утре е вече днес, тъй като в Хелзинки е възможно да се плаща паркинг, билети за транспорт, кино и театър от мобилния телефон. През 1999 г. Nokia създаде модела Comunicator, който можеше праща и получава имейли - нещо революционно за онова време.

През 2004 г. същият този телефон компютър изпраща и получава снимки, а по-скъпите модели и кратки филми. Тези технически чудеса от трето поколение комбинират в едно мобилен телефон, компютър, телевизия, фотоапарат, камера, стерео-уредба и т.н.

Учените от изследователския център на Nokia предвиждат към 2015 г. да се появи GSM и компютър във формата и с размерите на химикалка. Потребителят ще изважда мек екран, върху който ще пише и чете имейлите си.

Според специалистите развитието на гласовото и оптично разпознаване е отишло толкова напред, че банковата карта и ключът ще станат съвсем скоро излишни. Достатъчно ще бъде човек да се изправи физически пред дома си или банкомата, за да бъде разпознат.

Телефоните на Nokia са много предпочитани и у нас. Новите мобилни телефони се превръщат в модни аксесоари, които могат да заместят истинските бижута. Изключителен дизайн опакова високотехнологичните апарати.

Тази седмица в София Nokia представи телефоните си от серията L\'Amour. Вдъхновяващо въображение" на модно ревю в Националната художествена галерия. С тези телефони, които са от два месеца и на българския пазар, фирмата демонстрира, че създава връзки не само между хората, но между модата и технологиите, защото

външният вид на телефоните има все по-голямо значение за потребителите.

Това е много важно най-вече за младите хора. Новата колекция е повлияна от модерните произведения на бижутерията. При изработването на апаратите са използвани тюркоаз, коприна, кехлибар, а графиките върху тях са изящни флорални мотиви.

Разбира се, изборът на такъв телефон е въпрос на индивидуалност и на личен вкус. Цените на различните модели са диапазона от 200 до 500 евро. Моделът 7380 се отличава с огледална повърхност и дискретен циферблат, а моделът 7370 привлича клиентите с нестандартното си отваряне чрез завъртане.

Удобството идва оттам, че организацията на менюто не се променя. Тя си остава все така лесна. С въвеждането на General Packet Radio System, MMS през безжичен LAN, изпращане и получаване на факс съобщения и българските мобилни оператори правят крачка напред в бъдещето, а сега вече и с услугата видеоразговор.

В момента в българските магазини могат да се открият телефони 3G на Sony Ericsson и Nоkia, които са от трето поколение и поддържат тази услуга. Благодарение на високоскоростната мобилна технология те позволяват събеседникът да се вижда в реално време. С това се слага край на телефонните лъжи, но в момента 3G мрежата има покритие само в София.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 4 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 5 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 6 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 6 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 6 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 7 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 8 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 8 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 8 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 8 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 9 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 9 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности