0

Р уските въоръжени сили проведоха изпитания на супербомба, способна да изгори и овъгли до чер пясък повърхност с диаметър 600 метра.

Зам.-началникът на Генералния щаб генерал-полковник Александър Рукшин заяви, че създаването на новото оръжие не нарушава нито един от международните договори, подписани от Русия, а употребата му не замърсява околната среда.

Щом бомбата оставя след себе си пустиня, това звучи иронично. Всички органични вещества в зоната на експлозията просто се изпаряват, включително горният слой от почвата. Остава един лунен пейзаж, който нагледно бе демонстриран от Първи канал, отбелязва в публикация днес руският в. "Независимая газета".

Гъбовидният облак от пушек и прах се издига на няколко километра и вятърът го разнася едва ли не в половината свят. Взривът е с еквивалента на един вагон експлозиви - 44 тона тротил, и ударната вълна помита всичко в околност от 1,5-2 км; изхвръкват също прозорци и врати на разстояние от 7 до 10 км в зависимост от релефа на местността. Тежко и горко на хората, които биха се втурнали към прозорците, привлечени от лумналия пламък.

По думите на генерал Рукшин, тази бомба "ще ни даде възможност да постигнем сигурността на държавата и същевременно да се противопоставяме на международния тероризъм във всяка обстановка и във всеки регион".

Обемно-детониращата (термобарична или вакуумна) бомба естествено представлява ефектно оръжие срещу терористите. Такива са употребявали САЩ в Ирак, Израел в Ливан, Съветският съюз - в Афганистан, Русия - в
Северен Кавказ.

През 1999 г. една 500-килограмова бомба с обемен взрив ОДАБ-500ПМ бе хвърлена върху дагестанското селце Тандо, където се бяха струпали множество бойци на Басаев.

Терористите не само понесоха огромни загуби, те бяха повлияни и от т. нар.
психологически "ефект на Тандо" - щом мернат Су-25, втурваха се да бягат от селото. Подобни психологически травми могат трайно да деморализират и цялото околно население.

Специфично за терористите е, че гледат да са по-близо до населени места, укриват се в конспиративни квартири. Употребата на супербомби от този род обаче е възможна само в дива местност.

Но все пак е варварство да се опожаряват кавказките дефилета, в които е запазена флора и фауна от прастари епохи. Това е територия на Руската федерация, не е Луната.

Подобна свръхмощна бомба за пръв път бе конструирана в САЩ, които я използваха за разчистване на терени за хеликоптерни площадки във виетнамската джунгла. Не се и споменаваше за екология, американците по това време дори пръскаха джунглите с диоксинов "ейджънт ориндж", който трови виетнамците до ден днешен.

През 2001 г. с такива боеприпаси бяха прочиствани пещерните системи в Афганистан. Необходими обаче бяха прецизни бомбардировки, а самолетите не можеха да се спускат ниско заради опасната ударна вълна.

Никой фронтови бомбардировач не би могъл да вдигне свръхтежка авиобомба, затова ги хвърлят с парашут от бавнолетящи транспортни самолети.

За по-точно прицелване старата бомба BLU бе снабдена със сателитна система за навигация и крилца - плоскости за управление, на стойност най-малко 150 хил. долара.

Сега я наричат коригируема авиобомба GBU-43/В MOAB (Massive Ordnance Air Burst), а журналистите от САЩ, изпълнени с национална гордост, я кръстиха "майката на всички бомби". Масата й е 9840 кг, заредена е с 8480 кг течен експлозив от амонячна селитра и алуминий на прах с еквивалент от 11 тона тротил.

През 2003 г. военновъздушните сили на САЩ поръчаха три такива бомби. Две от тях взривиха с изпитателна цел, а третата бе изпратена в Ирак. Там си стои и до днес, тъй като не става да я хвърлиш върху някой град, а в пустинята не се въдят терористи в достатъчни количества.

Руснаците в изблик на радост нарекоха вече своето смъртоносно изделие "таткото на всички бомби". Твърди се, че благодарение на използваните нанотехнологии експлозивният му заряд е далеч по-силен от тротила.

Както заяви Юрий Балико, началник на един от научноизследователските институти към руското военно министерство, "това на свой ред позволи да намалим изискванията за точност, съответно поевтини устройството - нещо необходимо за нас в днешните условия. Получихме сравнително евтин боеприпас с високи поразяващи качества".

Руската система за сателитна навигация ГЛОНАСС обаче не работи като хората и щем не щем се наложи да "поевтиним" бомбата по старовремския начин - като увеличим теглото й, за да нанасяме удари по площи, а не прецизно.

В репортажа, излъчен от Първи канал, тя бе хвърлена от стратегически бомбардировач Ту-160, а един полет на такава машина излиза къде по-скъпо,
отколкото на всеки друг самолет.

Безспорно през 21-и век подобно оръжие не може да се използва в никаква населена местност - това ще е военно престъпление.

Създава се усещането, че руската отбранителна наука, лишена от подкрепа вече 15 години, е тръгнала в обратна посока. Вместо да поеме пътя на високите технологии, застанала е върху ръждивите релси на екстензивното развитие.

Експертите отдавна са пресметнали, че ефектът от серия касетъчни бомби среден калибър е в пъти по-голям, отколкото постига една тежка бомба със
същото тегло.

Неслучайно водещите държави се ориентират вече към оръжия с прецизно насочване, действащи по принципа "стреляш и забравяш".

Затова пък бомбата, изпитана в Русия, гали националната гордост подобно на кремълския Цар-топ, с който не е стреляно нито веднъж. Създава впечатлението, че отбранителнопромишленият комплекс се развива, а Кремъл се грижи армията да бъде въоръжена с най-модерна техника.

А всъщност бе произведена информационна бомба за вътрешна употреба. Боен пиар с висока мощност в навечерието на изборите.

Електоратът трябва да се чувства по-защитен и да не забравя, че за въоръженията в Русия отговаря първият вицепремиер Сергей Иванов.

Само дето супербомбата няма да стопли военните, останали без жилища.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 28 минути

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

<p>Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание</p>

Асен Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание

България Преди 2 часа

Петков обясни, че подписите са събрани от ПП и БСП

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 3 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 4 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 4 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 4 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 5 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 5 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 6 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 6 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 6 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 6 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 6 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 6 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

България Преди 7 часа

Според полицията това е рутинен случай