0

Б изнесменът и издател Иво Прокопиев навлиза и в електронните медии. Пример за това е новата телевизия Re:TV, която оглави бившият водещ и продуцент на сутрешния блок на БНТ "Денят започва" Асен Григоров, пише в. "Класа".

Новинарският канал, който трябва да стартира в края на този или в началото на следващия месец, е собственост на фондация "Граждански медии".

Чрез системата ДАКСИ става ясно, че Анна Радушева, която е в управата на фондацията, е и в управлението на "Алфа дивелъпмънтс", дъщерно дружество на "Алфа финанс холдинг" на Иво Прокопиев.

Проектът се подкрепя и от други компании и личности, свързвани с т.нар. кръг "Капитал".

"Не мога да коментирам", заяви вчера Антония Ценова, която отговаря за връзките в "Алфа финанс холдинг", на въпрос за интересите на Иво Прокопиев в Re: TV.

Базата е "Икономедиа"

В началото на 2005 г. дружеството на Прокопиев "Икономедиа" АД поема дейността на издателя на вестници и списания в България "Агенция за инвестиционна информация (АИИ)" ООД. Същата година Издателската група "Ханделсблат", най-голямата германска компания за бизнес медии, придобива 50% от "Икономедиа" АД.

Две години по-късно Прокопиев и Харманджиев изкупуват обратно акциите на германците в "Икономедиа" и обявяват плановете си да изградят собствена печатница до края на 2008 г. Тя обаче ще е готова по-рано, тъй като през лятото ще има пробен пуск.

Промяната в собствеността се отразява върху плановете за развитие на медийната група, която вече няма ограничение в областите, в които "Икономедиа" инвестира, вкл. и в електронни медии и външна реклама. Основен приоритет остават интернет проектите.

Всъщност предприемачът издател Иво Прокопиев е капитализирал по най-добрия начин трите най-важни средства за успех в бизнеса: информация, капитал и контакти с управляващи кръгове.

Започнал кариерата си като журналист, той прекрасно оценява възможностите на качествената и изпреварваща информация като актив, който - макар и да не присъства в счетоводните баланси, генерира приходите.

Капитализиране на информацията

Основата слага една от фирмите му - "Булброкърс", печелила достатъчно много поръчки за посредник и консултант в приватизационни сделки.

Най-сериозните от тях са по времето на кабинета на Сакскобургготски, когато вицепремиер и министър на икономиката беше Лидия Шулева.

Дружеството, заедно с "Морган Стенли", съветваше кабинета за приватизацията на тютюневия холдинг. А през 2004 г. Агенцията за приватизация (АП) го избра за консултант при продажбата на ТЕЦ-овете "Русе", "Варна" и "Бобов дол".

През 2003 г. "Булброкърс" участва като мениджър или комениджър при предлагането на дялове от: "Булгартабак" - 12,8%, ДЗИ - 20%, "Проучване и добив на нефт и газ" (на дружеството икономическото министерство прехвърли преди продажбата правата за нефтените концесии на България в Либия).

Разковничето за този успех е спечелването на т.нар. пул "Мечта", в който бяха групирани най-добрите парчета от държавните предприятия, които да се пуснат на Българската фондова борса.

Освен изброените тук бяха включени и БМФ, и "Булгартабак холдинг". Дружеството спечели в консорциум с гръцката ОББ и "Национална банка на Гърция - интернешънъл лимитид" - Лондон.

(Неслучайно миналогодишната инициатива на "Икономедиа" на Прокопиев за безплатен вестник бе обвързана с гръцки капитали...)

"Венецът" е сделката за БТК - инвестиционният посредник "Булброкърс" консултира държавата при продажбата на остатъчния дял от 35% от акциите на БТК на борсата, а по-късно, през 2005 г., в Управителния съвет на БТК влезе и изп. директор на "Булброкърс" Иван Ненков.

Тогава в УС влязоха и представители на компании, допринесли за продажбата на акциите на борсата срещу компенсаторки - от инвестиционното дружество на СИБанк - СИЕСАЙЕФ.

По поръчка на транспортното министерство през декември 2000 г. "Булброкърс" изготви стратегия за приватизация на "Български морски флот" и "Българско речно плаване" (БРП).

А през юни 2005 г., преди смяната на властта, друга фирма, в която Прокопиев участва - "Каолин"-Сеново, дъщерна на холдинга му "Алфа финанс", стана победител в конкурса за приватизация на 70% от БРП.

Предната година обаче БРП беше преобразувано в публично акционерно дружество, "Алфа финанс холдинг" купи близо 30% от акциите и в управата му влязоха няколко нови имена, сред които и братът на Иво Прокопиев - Александър, както и друг негов съдружник - Константин Ненов.

Подобни връзки не пречат на посредничеството при приватизацията на БРП. Но в края на същата 2005 г. "Каолин" се отказа от речния флот, тъй като сделката беше обжалвана във Върховния административен съд.

Най-голямото каолиново находище на Балканите

По времето на кабинета "Костов" - през януари 2000 г., Агенцията за приватизация продаде 75% от "Каолин" за 7,2 млн. лева. Фирмата в село Сеново, Вятовска община, е собственик на най-голямото находище на бяла глина на Балканите.

Крайният срок за подаване на офертите беше 27 декември 1999 г., а през януари безусловно за купувач е избрано РМД-то. След това капиталът бе увеличен с разрешение на АП и създадената също през 1999 г. "Алфа финанс" и Иво Прокопиев се сдобиват с по-голямата част от акциите.

Съдружник на Прокопиев в "Каолин" беше десният депутат от Разград и председател на икономическата комисия в 38-ото Народно събрание Никола Николов.

Разбира се, "Каолин" нямаше как да избегне схемата на РМД приватизацията: 10% от цената в брой в деня на подписване на договора, останалите 90 на сто - за 10 години срок на изплащане и една година гратисен период.

През 2002 г. Иво Прокопиев беше обвинен за незаконна приватизация на "Каолин". А освен него брат му Александър и петима членове на Борда на директорите на фирмата - Константин Ненов, Георги Димов, Иван Сливов, Станимир Кръстев и Филип Калоянов, бяха привлечени под отговорност по чл. 283-а от Наказателния кодекс за престъпление по служба, свързано с приватизация. Всичко се размина...

"Алфа финанс холдинг" държи една от най-големите строителни компании - "Софстрой". Навлезе и в сектора на телекомуникациите, след като купи 50% от акциите на "Спектър нет".

Чрез "АИИ дейта процесинг" през 2005 г. Прокопиев се опита да получи лиценз за изграждане и опериране на мрежа от трето поколение - т.нар. 3G, но се отказа.

"Алфа финанс холдинг" придоби и мажоритарния пакет от 58% на "Летище Пловдив" АД. Собственик е на инвестиционния посредник "СТС-финанс", както и на 51% от "Брокер инс" ООД, което оперира на пазара на застрахователното и презастрахователно посредничество.

Прокопиев държи и фериботен комплекс Силистра, железопътен комплекс Девня - изобщо над 60 дружества в областта на финансите, леката промишленост, медии, реклама, информационни технологии, недвижими имоти и др.

Ветрилото

Медийният бизнес на Иво Прокопиев включва седмичника "Капитал" и всекидневника "Дневник".

В раздела Business to business влизат списанията "Регал", HoReMag и MD. В списъка с лицензираните издания са включени Business Spotlight и Foreign Policy.

Списанията с лайфстайл насоченост са: Gentleman, "Бакхус", "Меню", "Едно" и приложението към "Капитал" - "Капитал Лайт".

През 2006 г. "Икономедиа" прибавя към портфолиото си вестник Computerworld и списанията PC World, Network World, Digital World и CIO. През 2007 г. и 60% от "София Ехо Медиа".

Заедно с "Аси ООД" "Икономедиа" издава още вестник "Строителство градът", списанията "Индекс имоти" и "Индекс луксозни имоти", а съвместно с "Юкономикс" - изданията "Ютилис", Фасилитис", и Маintenance review.

Освен тях "Икономедиа" смело стъпва и на пазара на онлайн изданията: освен capital.bg, dnevnik.bg, karieri.bg холдингът притежава и новинарския сайт radar.bg, счетоводния портал odit.info, страницата с различни линкове pipe.bg, кулинарния сайт menumag.bg и интернет медията zagrada.bg.

Иво Прокопиев е роден на 10 юли 1971 г. в Разград. Постъпва в математическа гимназия в Габрово и става многократен носител на отличия и награди от математически конкурси и олимпиади в страната.

Висше образование получава в Университета за национално и световно стопанство в София, специалност "Банково дело и финанси".

От началото на демократичните промени участва в проблемни групи, ангажирани с решаването на икономически и социални проблеми, като въвеждането на валутен борд през 1997 г.

Съпругата му Галя Прокопиева, която беше първият главен редактор на "Дневник", а сега ръководи седмичника "Капитал". Според публикация във в. "24 часа" в момента тя чака четвърто дете.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Свят Преди 2 минути

Четиримата пилоти са катапултирали, трима от тях са били спасени, другият се издирва

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

България Преди 18 минути

Източват ли се пари за здраве и какви мерки са нужни за справянето с проблема?

Техеран: Има свалени дронове, но засега няма ракетна атака

Техеран: Има свалени дронове, но засега няма ракетна атака

Свят Преди 2 часа

Иранските държавни медии съобщиха за експлозия в централната част на страната

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Технологии Преди 2 часа

Разчита на изкуствения интелект, за да имитира човешко поведение

<p>&quot;Победата на Русия ще доведе до Трета световна война&quot;</p>

Премиерът на Украйна: Победата на Русия ще доведе до Трета световна война

Свят Преди 2 часа

Коментарите на министър-председателя повтарят тези на Зеленски, който отдавна настоява САЩ и Европа да предоставят по-голяма подкрепа на Украйна

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 2 часа

Неговият пример бил последван от десетки други монаси от лаврата в трудните времена на арабските нашествия в Светите земи

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 2 часа

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

България Преди 3 часа

Служебният премиер иска нови министри начело на МВнР и Министерството на земеделието

а

Може ли да настъпи нова гражданска война в САЩ

Свят Преди 3 часа

Възможна ли е гражданска война в САЩ четете в следващите редове

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Свят Преди 3 часа

Междувременно продължава разследването на бунта, избухнал след нападението

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Технологии Преди 3 часа

Новият асистент ще "прескача" между приложенията

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

България Преди 3 часа

Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

Свят Преди 3 часа

За момента не е ясно дали страната е атакувана