0

"Сменят само четирима министри", отбелязва "Труд". Двама министри от БСП, един от НДСВ и един от ДПС са кадровите промени в кабинета, които премиерът Сергей Станишев се очаква да обяви днес.

От екипа на БСП си тръгвал освен Румен Петков и здравният му колега Радослав Гайдарски. На негово място щял да дойде бившият кмет на Стара Загора Евгений Желев.

За МВР продължават да се спрягат имената на посланика ни в ЕС Бойко Коцев и секретаря на президента Георги Първанов по националната сигурност ген. Румен Марков.

НДСВ щяло да се раздели с министъра на отбраната Веселин Близнаков, а ДПС - със земеделския шеф Нихат Кабил. Вицепремиер по еврофондовете щяла да стане Меглена Плугчиева - настоящ посланик в Германия.

"Рисковете на един ремонт по принуда" изброява в коментарната рубрика на "Труд" социологът Юрий Асланов. Според него при ремонта на кабинета резките завои - наляво или надясно, са крайно опасни. Разклати ли се икономическата стабилност, всичко ще тръгне стремглаво надолу.

Също така увлечението по самоцелни партийни и коалиционни упражнения в името на стабилност на управляващото мнозинство и правителството може да изчерпи бързо кредита на доверие.

Препоръчва се оздравяването и реформирането на БСП, която и в последния скандал, и по принцип излъчва твърде противоречиви сигнали към обществото. Също така отказ от псевдодемократичния принцип на експертност или програмност. Хората гласуват за партии и искат поемане на ясна политическа отговорност.

"Б" отбор ще ни спасява? Смешно!", е реакцията на Мирослав Севлиевски, заместник-председател на партия "Новото време".

В интервю за "Стандарт" той казва: "Не вярвам, че ремонт на кабинета ще подобри работата на управляващата коалиция или пък ще й промени навиците. Трите партии с "А" отборите си за три години се провалиха и дори го признават. Несериозно звучи, че сега с "Б" отборите за една година ще оправят нещата.

В цялата тази история се опитват да ни кажат колко важна е формулата за подялба на министерства. А най-притеснителни за всички българи трябва да са призивите за ляв завой в политиката.

Защото след 100 години историците ни ще трябва да преподават как България е катастрофирала на ляв завой по пътя си към Европа. Но каквито и драми да се въртят сега, коалицията ще изкара мандата си докрай."

"Къде се изгуби бащицата на кабинета?", пита "Сега". Подчертава се, че президентът Георги Първанов се изгуби покрай правителствената криза. Президентът не зае ясна позиция, от която да разберем какво се случва, какво не е наред в правителството и какво мисли той по въпроса.

Силно, запомнящо се послание от страна на държавния глава може да голяма степен да измие срама от политическата класа, да върне доверието към партиите и институциите. За целта обаче Георги Първанов трябва високо и ясно да посочи кой къде е сгрешил и кой за какво носи отговорност.

"Деградиращата подкрепа", е коментар в "Дневник". Социологът Антоний Гълъбов е категоричен, че ДПС продължава да бъде най- ефективният корпоративен субект в управляващото мнозинство.

Независимо дали във властта или в опозиция, движението винаги е разширявало влиянието и значението си чрез слабостта на временния си коалиционен партньор. Деградиращата подкрепа, която за пореден път ДПС оказа на БСП, ще задълбочи напрежението в лявото политическо пространство и допълнително ще отслаби позициите на Сергей Станишев.

Сравнително бързото и решително обособяване на едно неокомунистическо крило, което би освободило пространство за развитие на социалдемократическа политика, ще промени геометрията на политическото пространство.

Но поне засега ДПС се подготвя за участие в следващото управление и ще направи всичко възможно да гарантира политическия ефект от деградиращата си подкрепа спрямо временните си коалиционни партньори.

"Царят май ни смени чипа", е озаглавен коментарът в "Сега". В момента царят не просто се мъчи да надхитри "партньорите" при последното раздаване на властта, ами е отправил взор и по-далеч - следващата власт.

В последните месеци царската партия започна да върти всякакви лупинги само и само да си върне стария имидж на "алтернатива" на БСП. Изборите са само след година, НДСВ на всяка цена трябва да покаже колко различна и далечна е от социалистите, че даже да се окаже, че насила е държана в коалицията.

"Обвинител номер едно и депутати ще командироват прокурори", информира "Новинар".

Да се въведе мобилност на прокурорите и съдиите - за това са разговаряли вчера главният прокурор Борис Велчев и двете ръководителки на Единна народна партия Елеонора Николова и Мария Капон. Според Николова целта е да се разкъса връзката между обвинителите и престъпните структури, особено когато става дума за по-малките населени места.

Мобилността на прокурорите ще е свързана с тяхното професионално израстване.

"Прокуратурата се нуждае от подкрепа и доверие", е позицията на Елеонора Николова. В интервю за "Монитор" тя отбелязва: "Досега прокуратурата не е давала индикации за особено самочувствие и за това, че се е пречистила. По-добре е да им дадем доверие в аванс, че прокурорите могат да си свършат работата, отколкото да заявим, че и прокурорите не стават.

Ние искаме да ги окуражим и да им кажем, че в Народното събрание има депутати във всички политически сили, които биха застанали на тяхна страна и биха инициирали много бързо промяна на отделни текстове в законите, които да им позволят да работят ефективно."

"Нова формула повишава пенсиите от догодина", пише на първа страница "Сега". Всички пенсии ще бъдат преизчислени по нова формула следващата година.

"Ще се промени коефициентът, който се полага за всяка година трудов стаж към пенсията. Сега той е 1, обсъждат се варианти да се увеличи на 1,05 до 1.2%", обясни пред вестника депутатът от БСП Донка Михайлова. Така всяка година стаж ще носи повече тежест при изчисляването на пенсиите.

"Политиката не влияе на фондовата борса" заявява в интервю за"Труд" Бистра Илкова, изпълнителен директор на БФБ.

"Досега не сме били свидетели политически фактори да са оказвали голямо внимание на българския капиталов пазар. И в момента, независимо от това, което се случва на политическата сцена, нашият пазар не се влияе от това", категорична е Илкова

"20% ръст на бюджетните заплати искат синдикатите", съобщава "Труд". Заплатите на бюджетните служители да бъдат вдигнати на две стъпки през т.г., като общото им увеличение е 20%. Това настояха вчера лидерите на КТ "Подкрепа" и КНСБ Константин Тренчев и Желязко Христов на среща с премиера Сергей Станишев.

На нея присъстваха и социалният министър Емилия Масларова, икономическият Петър Димитров и финансовият Пламен Орешарски. В бюджета за т.г. са заложени 10% ръст на заплатите на държавните чиновници. Но според синдикатите инфлацията от март м.г. до март 2008 г. (14,2%) налага по-голямо повишение.

На въпрос възможно ли е това министър Орешарски отговори лаконично: "Четете бюджета!".

"Чиновникът - храненият човек на държавата", е анализът в "24 часа". Припомня се, че съветът на тройната коалиция излезе с идеята държавните чиновници да не получават възнаграждения за участие в управителни съвети на държавни фирми.

Според автора най-абсурдното е, че никой от хората, които участват в схемите за допълнително заплащане, не вижда в тях нищо нередно. Удивително е как висши държавни чиновници обясняват, че получаването на пари по програми от ЕС в никакъв случай не влиза в конфликт на интереси с техните служебни задължения.

Това не просто звучи невероятно, то е признак за дълбочината, до която е прогнило мисленето ни за държавата. И самата идея за държавност. Тя се приема като дойна крава, която, колкото и да е изпосталяла, може да пусне някой и друг лев.

"Над 150 млн. евро за туризма от май", съобщава "Класа". Още през май общините могат да започнат усвояването на над 150 млн. евро от оперативната програма "Регионално развитие" за проекти, свързани с развитието на туризма.

Те са предназначени за подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура, обяви вчера на конференция "Пари за инфраструктура и туризъм" министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов. В приоритета "Устойчиво развитие на туризма" по оперативната програма са предвидени 218 млн. евро.

"Нямаме хора за усвояване на европарите", алармира от страниците на "Труд" Нина Радева, заместник-министър на икономиката и енергетиката. Тя посочва, че има реално забавяне на проектите по ФАР и усвояването на финансовите ресурси. Една от причината е, че Изпълнителната агенция по ФАР работи с ограничен персонал.

В същото време изпълнява изключително тежки и сложни процедури, които съпътстват изплащането на парите по програма ФАР. Липсват подготвени специалисти, а на конкурсите желаещи не се явяват, защото работата е трудоемка и изисква комбинация от икономическа, юридическа и езикова подготовка.

Все пак Радева уверява, че се създават нови екипи, за да се постигне ускорено обработване на документите.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Бабо, обаждам се да те питам как си. - Ами питай! - Как си? - Не питай!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

о

"Коалиция на пудела": Пеевски коментира исканата оставка на председателя на Народното събрание

България Преди 13 минути

Коментарът на Делян Пеевски четете в следващите редове

Кание Уест отваря собствено порно студио

Кание Уест отваря собствено порно студио

Любопитно Преди 45 минути

Студиото може да отвори врати още това лято

"Спасяване на животи от свръхдоза": САЩ в борбата с наркотиците (ВИДЕО)

"Спасяване на животи от свръхдоза": САЩ в борбата с наркотиците (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

САЩ се координира с други страни, за да пресече потока от незаконни наркотици

а

Проф. Витанов: Спад на заболелите от коклюш, ако се вземат мерки

България Преди 1 час

Разпространението на болестта все още е на клъстери

Обвиниха рапърката Megan Thee Stallion в тормоз

Обвиниха рапърката Megan Thee Stallion в тормоз

Любопитно Преди 1 час

Емилио Гарсия обвинява изпълнителката, че го е принудила да гледа интимности между нея и друга жена

Мулен Руж

Перките на вятърната мелница Мулен Руж в Париж се срутиха

Любопитно Преди 1 час

Една от най-известните френски забележителности претърпя драматичен инцидент

<p>НС&nbsp;гласува искането за освобождаване на Желязков от председателския пост</p>

НС гласува искането за освобождаване на Росен Желязков от председателския пост

България Преди 1 час

Корнелия Нинова заяви, че са събрали подписите заедно с ПП-ДБ

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на някои от речните нива

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на някои от речните нива

България Преди 1 час

За 25 април е обявен жълт код за валежи от дъжд в 12 области от страната

"Настъпи хаос": Двойка се омъжи, насред щетите от торнадо

"Настъпи хаос": Двойка се омъжи, насред щетите от торнадо

Любопитно Преди 1 час

Нищо не може да спре двамата влюбени да си кажат заветното "да"

Как се лекува коклюш

Как се лекува коклюш

България Преди 2 часа

Към момента доказани случаи на заразата има в 17 области у нас

Арестуваха 16-годишен, искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри

Арестуваха 16-годишен, искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри

Свят Преди 2 часа

Младежът е арестуван след изказването си в социалните мрежи

Готвят блокади в Ботевградско заради пренасочен трафик от АМ "Хемус"

Готвят блокади в Ботевградско заради пренасочен трафик от АМ "Хемус"

България Преди 2 часа

Ще преградят ли пътя на тировете жителите на село Врачеш

д

Тапа на границата: Колона от тирове блокира "Дунав мост 2"

България Преди 2 часа

Товарните автомобили не мърдат часове наред

Празник е! Имен ден имат...

Празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 3 часа

На 25 април почитаме паметта на свети апостол и евангелист Марк