6

П резидентът Георги Първанов призовава за ускорено извършване на промените в Конституцията, но не е за президентска република.

Той каза, че сега

промените в Конституцията трябва да се реализират в кръга на направените предложения,

максимално бързо. Всички други въпроси, засягащи държавното устройство, политическият модел и т.н., трябва да бъдат предмет на стратегически ориентирана дискусия, но не сега.

В обръщение към народните представители и нацията по повод четвъртата годишнина от встъпването му в длъжност като държавен глава Първанов каза, че исканията за президентска република са по-скоро емоционален израз на политически нихилизъм, на отрицателната нагласа към политиците и институциите.

Държавният глава възрази срещу идеите за промяна в начините на избор на президент. Избирането му от Народното събрание ще означава, че държавният глава ще става заложник на политическите лидери, на партийните интереси, заяви Първанов.

В същото време той подчерта, че на България е необходим активен, работещ президент, а не представителна фигура, която да бъде ограничавана единствено до протоколни функции.

Според Първанов

не трябва да се засилват възможностите на президента за назначаване на ключови длъжности в държавната администрация.

Като цяло въпросите за отношенията между президент и изпълнителна власт са добре решени, допълни той.

Във връзка с обсъжданите промени в конституцията Първанов каза, че е очаквал повече по отношение на имунитета на народните представители - депутатите да могат да бъдат привличани към наказателна отговорност, ако са извършили престъпление.

Според него може да се мисли дали имунитетът на магистратите да не бъде сведен до неприкосновеност.

Първанов изрази резерви към идеята председателите на ВКС и ВАС да се
отчитат пред Народното събрание.

Във връзка с най-важния приоритет за настоящата година - постигането на членство в ЕС на 1 януари 2007, президентът заяви: "Не искаме нищо повече от това към нас да се прилагат критериите така, както се прилагаха към новите 10 страни от ЕС.

Според него основната част от необходимото законодателство за синхронизиране с нормите на ЕС е приета, престои създаването на административния капацитет за неговото прилагане.

Първанов подчерта, че не бива да се подценява факта, че в някои държави от ЕС има сдържаност към разширяването, което се отразява на отношението към България и Румъния. Но добави, че включването на двете страни ще даде повече сигурност на ЕС и ясен знак за европейското бъдеще на Бълканите.

Първанов е доволен от работата на Народното събрание,

което било приело голям брой закони, необходими за евроинтеграцията.

Никога досега българският парламент не е работил толкова интензивно, както през последните 5-6 месеца, заяви държавният глава.

Той използва тази висока оценка, за да похвали и управляващата коалиция. "Питам се реторично какво би станало, ако не беше формирана такава работеща коалиция и бяхме повторили парламентарните избори, каквито гласове се чуваха тогава", каза Първанов.

И напомни, че предстои приемането на новия закон за МВР, на Административния процесуален кодекс, на Гражданско-процесуалния
Кодекс, както и на законите, с които ще бъдат покрити на изискванията на ЕС в областта на данъчното облагане, земеделието и защитата на потребителите.

Приемането на законите не е достатъчно условие

за членството на България в ЕС. След като основната част от необходимото за присъединяването законодателство вече беше прието, предстои не по-малко важната задача да създадем админситративния и професионалния капацитет за неговото прилагане, заяви президентът.

Нуждаем се от подготвена държавна администрация и компетентна местна власт, от съдебна система, което е истински гарант за правата и интересите на гражданите и държавата, защото фондовете, които очакваме, ще бъдат адекватно усвоени при условие, че държавата има вътрешна готовност за това, добави той.

Президентът Първанов отбеляза, че не бива да се подценява, че в някои държави от ЕС се търсят нови баланси между солидарността и националния интерес, и на тази основа се чувства сдържаност към разширяването, което се отразява и на отношението към България и Румъния.

Надявам се в тези страни добре да бъде разбрано, че нашето отлагане няма да реши проблемите на ЕС, а напротив - включването на нашите страни ще засили и ще даде повече сигурност на ЕС и ще даде ясен знак за европейското бъдеще на Балканите, заяви държавният глава. Европейската идея и общност ще спечели от нашето приобщаване, добави той.

Предстоящите президентски избори

трябва да бъдат времето и мястото, където да си дадат среща визиите на политическите лидери за новите задачи, които ще стоят пред България след постигането на стратегическите й цели и най-вече за ускорената й модернизация след януари 2007 г., каза
Първанов.

Той не иска изборите да бъдат поредната идеологическа битка, поредното премерване на силите между дясното и лявото.

Макар институцията да е с ограничени правомощия, предстоящият дебат е
възможност най-сетне да се открои темата за политическото лидерство.

Нацията има нужда от лидери, които да са в състояние да поемат отговорност, в това число и за непопулярни действия, има нужда от лидери на съзиданието и развитието, не на отрицанието и разрушението, добави той.

Според президента необходимо е лидерство за сериозни промени във функционирането на политическия модел.

Необходимо е пречистване на българската политика, но не на принципа "стани да седна",

а със задължителна промяна на някои от правилата, със засилване на мажоритарното начало в избора на народни представители, с реално функциониране на пряката демокрация, с ясни правила за финансиране на политическия процес, посочи той.

Трябва да се изкорени практиката в България политиката да бъде един успешен бизнес без риск и с висок процент на печалба. Лидерство е необходимо и в усилията ни за укрепване на държавността, усилията ни да
постигнем по-малко администрация и повече държава в създаването на условия за бизнеса и за гражданите като цяло, в създаването и следването на модерни правила, посочи Георги Първанов.

В предишния мандат, според него, е имало закони в обратната посока.

Държавният глава иска правителството да осигурява правото на равен достъп до здравеопазването на всички,

в това число на бедните, на жителите в най-малките населени места

Първанов изрази удовлетворение от факта, че след наложеното вето по законодателството, засягащо майчинството, са облекчени някои от тежките и неясни административни процедури за изплащане на семейните помощи за деца и са предотвратени драстични, по думите му, опити за отнемане правото на обезщетение при бременност, раждане и отглеждане на деца.

Той отбеляза, че макар и трудно са започнали да се реализират мерки за по-бързо нарастване на пенсионните доходи и за по-справедлив достъп до пенсия. Заяви, че учителската стачка, приключила с взаимни компромиси, е възобновила дебата за държавната политика по отношение на образованието и науката.

Първанов подчерта, че не се виждат убедителни резултати в противодействието на корупцията, особено по високите етажи на властта.

Когато преди няколко години предложих да бъде създадена независима от изпълнителната власт служба за борба с корупцията чух упреци, че това е опит да се уязви тогавашното правителство. Истината е, че и тогава, и сега
предлагам това, воден от разбирането, че не е по силите на самата изпълнителна власт активно да се саморазследва, какъвто и да е нейният политически цвят, заяви държавният глава.

Ако искаме да имаме видими резултати в борбата с корупцията, трябва да създадем ефективен инструментариум за това, допълни президентът.

Той похвали и себе си и правителството на Станишев, защото

без аналог в историята на прехода бил стремежът президентската институция да се ангажира с борбата с престъпността.

Чрез Консултативния съвет и в други форми беше направен опит да се координират действията на всички правозащитни органи, заяви президентът и допълни, че резултатът от тези усилия не е бил впечатляващ.

Едва от няколко месеца сме свидетели на нещо, което чакаме отдавна -
държавата показа воля, надигна се с цялата сила на закона срещу
организираната престъпност в защита на сигурността и интересите на хората, заяви Георги Първанов.


 

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Тежка автобусна катастрофа в Мексико, 14 загинали и 31 ранени

Тежка автобусна катастрофа в Мексико, 14 загинали и 31 ранени

Свят Преди 29 минути

Инцидентът е станал в покрайнините на столицата

Четирима ранени при масов бой в дискотека (ВИДЕО)

Четирима ранени при масов бой в дискотека (ВИДЕО)

България Преди 1 час

Има един задържан по случая

Извънредно положение в Оклахома: Торнадо отне живота на 4 души

Извънредно положение в Оклахома: Торнадо отне живота на 4 души

Свят Преди 1 час

Сред загиналите има четиримесечно бебе, ранените са десетки

Какви оръжия се доставят на Украйна и защо има недостиг

Какви оръжия се доставят на Украйна и защо има недостиг

Свят Преди 1 час

Каква нова военна помощ е обещана за Украйна четете в следващите редове

<p>Откриха средновековно дете, погребано с твърдо сварено яйце</p>

Археолози откриха средновековно дете, погребано с твърдо сварено яйце в Германия

Любопитно Преди 1 час

Яйцето вероятно е имало символично значение за семейството на момчето

<p>Северна Корея отправи критики към САЩ</p>

Северна Корея отправи критики към САЩ за доставката на ракети с голям обсег на Украйна

Свят Преди 2 часа

Военните връзки между Пхенян и Москва се засилват, което САЩ и техните съюзници смятат за ескалация на напрежението на Корейския полуостров

Започва Страстната седмица, какво трябва да знаем

Започва Страстната седмица, какво трябва да знаем

Любопитно Преди 2 часа

Тя е последната седмица от земния живот на Иисус Христос

Жители на София излизат на протест заради ремонт на ключов булевард

Жители на София излизат на протест заради ремонт на ключов булевард

България Преди 2 часа

Причината, според недоволните, е изграждане на велоалея, която ще бъде за сметка на десетки паркоместа

Великобритания забранява слабите пароли

Великобритания забранява слабите пароли

Технологии Преди 3 часа

Страната въвежда минимални изисквания за киберсигурност

КЕВР обсъжда поевтиняване на природния газ за май

КЕВР обсъжда поевтиняване на природния газ за май

Пари Преди 3 часа

Предложената от "Булгаргаз" цена е с над 2% по-ниска

Полицейското семейство в “Един за друг” напусна надпреварата

Полицейското семейство в “Един за друг” напусна надпреварата

Любопитно Преди 3 часа

Маргарита и Кристиян са гости в новия епизод на подкаста “Един без друг”

<p>Това е първото животно, което е излъчвало светлина&nbsp;</p>

Преди 540 милиона години: Това е първото животно, което е излъчвало светлина

Любопитно Преди 3 часа

Биолуминесценцията се отнася до сиянието, което някои морски организми могат да произведат

<p>Светът е изложен на риск от болести, пренасяни от комари</p>

Експертите предупреждават: Светът е изложен на риск от болести, пренасяни от комари

Свят Преди 3 часа

В световен мащаб броят на случаите на денга, докладвани на СЗО, се е увеличил десетократно през последните две десетилетия

Отбелязваме Международния ден на танца 🩰

Отбелязваме Международния ден на танца 🩰

Любопитно Преди 3 часа

Сценично изкуство, чието съдържание се разкрива чрез танцово-музикални образи – това е определението за балета днес

Слънце, облаци, дъжд: С какво време започва новата седмица

Слънце, облаци, дъжд: С какво време започва новата седмица

България Преди 3 часа

Максималните температури ще бъдат между 16° и 26°