0

И спаноезичният хит "Камино" в изпълнение на Лили Иванова - единственият, който първата дама на родната естрада продължава да изпълнява от началото на кариерата си досега, - е 40-и в световното допитване на "Сони Ериксон" за 100-те най-любими песни (WalkmanPhones100.com).

Песента влязла в репертоара й съвсем в началото на нейната кариера, през 1961 г., когато дошла в София от Кубрат, спомня си тя в интервю пред в. "Труд", който допълва, че "камино" означава "пътечка".

"Бях медицинска сестра, а по това време Ирина Чмихова беше невероятно голяма звезда и да попаднеш на неин концерт, беше доста трудно. Именно в нейно изпълнение чух мексиканската народна песен "Камино", която страшно ме впечатли.

Намерих начин да получа запис на композицията, текста и я научих... Сега без нея (аранжиментът е на композитора Иван Пеев) почти не завършва мой концерт", разказва примата.

Анкетата бе организирана по повод излизането на новия модел мобилен телефон - уокмен, а на първото място 700-те хиляди участници от 66 държави класираха "We Are The Champions" на "Куин", която през 1977 г. стига само до №2 в британската класация въпреки огромната си популярност оттогава насам.

Втора е Бритни Спиърс с "Toxic", а след нея се нареждат "Billie Jean" на Майкъл Джаксън, "Hotel California" на "Ийгълс", актуалният летен хит на Шакира и Алехандро Санц "La Tortura" и първоначалният фаворит "Smells Like Teen Spirit" на "Нирвана".

Десетката дооформят роккласики като "Yesterday" на "Бийтълс", "One" на "Ю ту", "Imagine" на Джон Ленън и "Sultans of Swing" на "Дайър стрейтс".

Песента на българката изпреварва парчета като "We've Had Enough" и " Smooth Criminal " на Майкъл Джаксън, "Always" на "Бон Джоуви", "Wonderwall" на "Оейзис", "The Final Countdown" на "Юръп" и "Nothing Else Matters" на "Металика".

Джако има най-много парчета във финалната стотица - общо 18.

Хеттрик с по три песни в Топ 100 са отбелязали "Куин", "Ю ту", "Дайър стрейтс", Бритни Спиърс, Каролина Сото и руската звезда Линда (Linda.su).

С по две са класирани "Колдплей", Елтън Джон, Роби Уйлямс, "Бийтълс" и Мадона.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@