0

П олицията в Лондон издирва няколко души, които предизвикаха четири слаби експлозии в метрото и в автобус в четвъртък по обяд.

Нaмерени са четири бомби, използвани във втората вълна от атентати, както и раниците, в които са били поставени, съобщи британската агенция "Прес асосиейшън", цитирана от Франс прес.

Скотланд ярд обаче отказа да потвърди информацията и не пожела да коментира, тъй като все още анализира бомбите.

Три от тях са със същите размер и тегло като тези, използвани при атентатите на 7 юли, когато загинаха 56 души, отбелязва ПА.

Междувременно двама мъже бяха задържани вчера близо до метростанцията "Уорън стрийт", но Скотлад ярд отказа да посочи дали арестът им е свързан с вчерашните атаки в Лондон. Оттам отбелязаха единствено, че двамата не са арестувани по силата на антитерористичното законодателство.

По-късно един от тях е бил освободен, без срещу него да бъдат повдигнати обвинения.

Три станции на лондонското метро бяха евакуирани и три метролинии бяха затворени вчера след поредица от инциденти.

Полицията отцепи районите около гарите са "Уорън стрийт", "Оувъл" и "Шепърдс буш". Други станции също са били затворени.

Графикът на транспорта е бил нарушен, а хората - силно изнервени, защото още са били под влиянието на шока от 7 юли. Но обстановката в Лондон все пак остава спокойна и градът е под контрол, съобщи официално полицията привечер.

Няма сведения за пострадали българи, каза по БНР външният министър в оставка Соломон Паси.

Прозорците на автобус №26, пътуващ по ул."Хакни" в Източен Лондон, са били изпочупени след взрив на втория етаж. Няма ранени.

Един човек е бил ранен на гара "Уорън стрийт". Съществуват подозрения, че той може да е държал една от раниците с детонатор.

Не се съобщава за жертви. Според ръководителя на лондонската полиция става въпрос за бомбени експлозии или опити за експлозии, но инцидентите не могат да се определят като "големи".

Използваните взривни устройства са доста по-малки от употребените при терористичните нападения на 7 юли в британската столица, уточни той. Експерти по тероризма предполагат, че са били взривени само детонатори без разрушителни устройства.

Телевизия "Скай нюз" съобщи, че при инцидентите не са били използвани химически вещества.

Според очевидец на станция "Оувъл" е имало малък взрив и един мъж е избягал, щом влакът е стигнал станцията.

На гара "Шепърдс буш" неизвестен мъж е заплашвал да се взриви, а по-късно също е избягал, съобщи полицията.

"Ройтерс" съобщава за избухването на осколъчна бомба на станция "Уорън стрийт". На платформата на същата гара са били чути изстрели от огнестрелно оръжие, предаде "Скай нюз".

Нямаше експлозия, нито дим, но се разнесе миризма като от горящи конци. Хората бяха ужасени, каза друг очевидец, цитиран от Франс прес.

Атаките целят да всеят страх, заяви премиерът Тони Блеър в специално изявление по телевизията. Няма жертви при днешните експлозии и полицията смята, че животът в столицата скоро ще се върне към нормалния си ритъм, подчерта Блеър.

Същевременно Блеър отхвърли всякакви предположения, че британското военно присъствие в Ирак е превърнало страната в мишена.

"Онези, които мислят, че всичко това е започнало изведнъж преди две години, допускат грешка. Корените на това явление са дълбоки. Терористичните атаки са поне от 10 години," заяви той.

Премиерът подчерта, че най-добрият начин да бъдат победени извършителите е като бъдат защитени ценностите на свободата, толерантността и зачитането на хората от други религии.

По-късно премиерът свика шефовете на специалните служби в операция "Кобра" - най-високото ниво на опасност в страната. Срещата трябваше да се състои в специално построен ултрамодерен бункер в близост до Даунинг стрийт. Съоръжението се използва в изключително важни случаи.

Вечерта началникът на лондонската полиция съобщи, че в транспортната система на столицата има още невзривени устройства.

"Някои устройства не са избухнали", каза Иън Блеър на пресконференция вечерта след серията опити за атаки в метрото. "Това може да се превърне в значителен пробив, защото имаме материал за разследването, който може да бъде много полезен", каза още той. Според него е твърде рано да се каже дали атаките носят отличителните белези на Ал Кайда.

Иън Блеър заяви, че по обед в Лондон са били направени опити за взривяване на четири взривни устройства, но някои от тях не са избухнали.

Намерението на атентаторите очевидно е било да убият хора, каза той.

Арестът, извършен на Даунинг стрийт, не е свързан с атентатите, каза Иън Блеър. По думите му макар днешните атентати да приличат на нападенията от 7 юли, рано е да се каже дали са свързани с Ал Кайда.

Кметът на Лондон Кен Ливингстън заяви, че е важно религиозните лидери да обяснят на своите паства безнравствеността на подобни бомбени експлозии.

Лидерите на британските мюсюлмани категорично осъдиха атентатите отпреди две седмици, за които се подозира, че са извършени от самоубийци мюсюлмани.

Експлозиите в лондонското метро и автобус в Източен Лондон днес са като копие под индиго на атаките преди две седмици и са планирани може би от една и съща групировка, заявиха експерти по сигурността, цитирани от Ройтерс.

Според специалистите има две възможни хипотези на случилото се в Лондон. Според първия, по-благоприятен сценарий, днешните нападатели са аматьори, които са решили да всеят страх, като имитират атаките от 7 юли.

По-обезпокоителният вариант е, че същата групировка, свързана с Ал Кайда, която нанесе ударите на 7 юли, е автор и на днешните, независимо че те не са така унищожителни. Този сценарий показва също, че въпросната групировка не е изчерпала потенциала си за нанасяне на удари и е в състояние да мобилизира нови резерви, включително атентатори самоубийци.

"Колкото повече неща научаваме за нападенията преди две седмици, толкова по-ясно виждаме колко добре планирани са били те. Хората, които стоят зад тях, знаят какво правят", заяви Майкъл Кларк, специалист по въпросите на сигурността в лондонския Кингс колидж. Той смята за напълно правдоподобно да се очаква не единичен удар, а цяла кампания, тъй като според психиката на терориста една бомба е недостатъчна.

Получаваш ефекта, който търсиш, като създадеш чувството, че има много бомби и хората трябва да ги очакват още дълго време, ако не предприемат нещо, ако не се смени например правителството, каза Кларк. Извършителите на атентатите на 7 юли са загинали, но инфраструктурата, която ги е подготвила, въоръжила, финансирала и насочила към целите, продължава да съществува, предупреди той.

Експлозивите, които бяха открити от полицията в кола в Лутън след 7 юли, са били очевидно оставени от първата група атентатори да бъдат използвани от следващата група, която да повтори терористичните актове. Но когато втората група не ги намерила, се наложило набързо да скалъпи нещо, с което да атакува.

Според специалиста или днешните бомби са били много по-малки в сравнение с първите, или е възникнал някакъв проблем с направата на бомбите и са се взривили само детонаторите, но не и самите бомби.

Междувременно церемония в памет на жертвите от лондонските атентати от 7 юли се състоя близо до централния лондонски площад "Тависток", където преди две седмици бе взривен двуетажен автобус, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

Няколкостотин души, предимно спасители и медицински персонал, се събраха на възпоменателна служба в 12 ч. местно време в централата на Британската медицинска асоциация.

След експлозията на автобуса сградата бе превърната в болница и намиращите се в нея лекари оказаха първа помощ на пострадалите.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 1 час

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 1 час

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 2 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 2 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 3 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 4 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 4 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 4 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 5 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 5 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 5 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 5 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 5 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче