0

К онтролът върху съдържанието на интернет е донякъде необходим. Факт е, че в мрежата свободно се разпространява голямо количество порнографско, религиозно некоректно и агресивно съдържание.

Опити да се спре достъпът на ученици и студенти до него се толерира в повечето държави, основно на институционално ниво.

В САЩ голяма част от учебните заведения регламентират правата на учениците по отношение на свободата им да сърфират свободно в нета. В България също започва да се прилага подобна стратегия.

В някои от гимназиите е ограничен достъпът до определени сайтове и свалянето на нелегална (а в някои случаи на всякакъв вид) информация, необвързана с учебния процес. За подобни цели филтрирането на съдържанието в интернет може да се каже, че е морално обосновано.

Как бихте се почувствали, ако достъпът до любимото ви онлайн издание изчезне, а месец след това разберете, че това се е случило с правителствена санкция?

Вероятно не особено добре - съвременният човек e изработил доста остра нетърпимост към забраните от всякакъв вид. Един от най-ярките символи на административния произвол е цензурата, която е на път да заживее нов живот чрез навлизането й в глобалната мрежа.

Актуално изследване на неправителствената организация o­nI (OpenNet Initiative), проведено сред няколко хиляди сайтове и 120 интернет доставчика в 41 страни извън Европа, регистрира, че в последните пет години налаганата от държавните администрации цензура е нараснала значително.

Глас в пустиня

Проблемът с нарушаването на човешките права и цензурата в интернет бе поставен на дневен ред от o­nI и американската организация за защита на човешките права Amnesty още през 2002 г.

Основен обект на критика тогава бяха действията на китайс­кото правителство, което филтрира част от информацията в интернет - предимно сайтове, дискутиращи теми като демокрация, равноправие, Тибет и други.

Въпреки това китайските власти все още не признават официално, че в държавата им има цензура. Дори и в момента тя умело се прикрива. Обикновено на екрана на засегнатия потребител излиза дори добре познатият надпис за грешка "404".

Джон Палфрей, изпълнителен директор на Berkman Center for Internet & Society при Harvard Law School, смята, че днес ситуацията е сходна с тази през 2002 г., дори по-лоша: "За съжаление филтрирането на мрежата почти винаги става тайно, като гражданите няма къде да получите отговор за това как и какво точно се филтрира във вашата държава", казва той пред bbc.co.uk.

ензурата е изразена най-силно в по-неразвитите общества,

където ограниченият достъп до информация всъщност е по-малкото зло - там се стига и до присъди, затвор и физическа саморазправа с дисиденти.

Според изследването на o­nI цензурата съществува в 25 от проучените държави в поне едно от своите проявления: политическа, социална или такава, свързана с използване на онлайн услуги и приложения. В тази категория попадат страни като Бирма, Китай, Индия, Иран, Либия, Мароко, Южна Корея, Тайланд и Узбекистан.

Ограниченията, които налагат правителствата, се възприемат и от някои частни организации. В стремежа си да се настанят на необятния китайски пазар световни IT и онлайн корпорации правят сериозни компромиси със своите принципи и морал.

През 2005 г. Google се поддаде на натиска на китайските власти, съгласявайки се да цензурира търсенето на някои думи и понятия, неудобни за местните политически управници.

Явно компанията има намерение да поддържа политика в тази насока, защото и наскоро активираната китайска версия на Google Maps е със съществени разлики в сравнение с нейния еквивалент за останалия свят.

На www.ogleearth.com може да се намери PDF файл, в който възпитаникът на университета в Минесота Кай Чи Люнг илюстрира редица несъответствия в двете версии на програмата.

На въпросния сайт се отбелязва, че в Китай е позволен достъпът и до двете версии на услугата - интересен ход, с който хората, отговорни за тази ситуация, вероятно се надяват да убедят потребителите, че така ще им бъде по-удобно да ползват специално предназначената за тяхната държава версия.

Yahoo! пък си навлече гнева на организациите, защитаващи човешките права (най-вече на Amnesty), като предостави на китайските власти информация за журналиста дисидент Ши Тао, включително негова лична кореспонденция. В резултат на това той бе осъден.

Опит за налагане на своеобразна интернет цензура наскоро имаше и в България, когато бе издадена заповед на ГДБОП (Главна дирекция "Борба с организираната престъпност") да се ограничи достъпът до конкретен торент сайт.

Проблемът в случая е не дали сайтът предлага съдържание с платени авторски права или не, а дали МВР изобщо има право да филтрира интернет с подобни основания, намесвайки се в един по същество гражданско-правен спор.

Жалкото е, че някои частни компании се съгласиха и наистина орязаха възможността на потребителите да посещават въп­росната интернет страница.

Цензурата в интернет съществува в

Различни разновидности

В някои страни, като Южна Корея например, се филтрират само сайтове, в които има информация за Северна Корея. В други се ограничава достъпът до определени приложения и услуги (Google Maps, YouTube), в трети - директно се затварят сайтове с неудобна информация.

Прочее не само държави от Третия свят филтрират интернет съдържание. Преди около месец американското правителство забрани достъпа от компютри в мрежата на своето военно министерство до YouTube, MySpace и още единадесет подобни страници.

В близките години интернет ще навлиза все по-сериозно в живота на обикновения човек - без значение дали той живее в Ню Йорк или по крайбрежието на никому неизвестна река в Южна Африка. Увеличението на начините, чрез които държавите прилагат рестриктивна политика спрямо интернет съдържанието, е притеснителен симптом.

Според директора на Amnesty Тим Ханкок, цитиран от bbc.co.uk, "китайският модел за интернет, който позволява икономически ръст, но не и анонимност и свобода на словото, става все по-популярен - първоначално, преди пет години, го практикуват едва шепа държави, а днес - дузина правителства, които блокират интернет страници и арестуват блогъри".

Тревожен е също фактът, че по примера на Китай, Мароко и Египет скоро може и други държави да прибягнат към онлайн цензурата като по-ефективно средство за контрол върху обществените настроения.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

В лекарския кабинет. - Докторе, притеснявам се за умствените си способности. - Какви са симптомите? - Много тревожни! Всичко, което каже жена ми, ми изглежда…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Президентът на Украйна Владимир Зеленски

Русия обяви, че е превзела още две украински села

Свят Преди 39 минути

През последните месеци Киев изпитва сериозни затруднения да удържи фронтовата линия

Празник на българската армия - военен парад за 6 май

Димитър Главчев: Очаквайте честни и прозрачни избори

България Преди 2 часа

"Ако имаше сигнали за купуване на гласове, щяхте да видите и наши действия", коментира той

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

НАТО се намесва във войната в Украйна, ако Русия прекрачи тази линия?

Свят Преди 5 часа

Ясни са двете червени линии, при чието прекрачване Алиансът е готов за пряка военна намеса

а

Израел призова жителите на Рафах да се евакуират

Свят Преди 5 часа

Перспективата за израелската офанзива предизвика тревога от страна на световните лидери.

Снимката е илюстративна

Как за 4 часа две майки родиха 6 бебета

България Преди 6 часа

Четиримата родители, създали шест нови живота за ден, пожелават щастието си на всеки

Засилен трафик на връщане след почивните дни

Чака се засилен трафик при голямото завръщане след празниците

България Преди 6 часа

Най-натоварени ще бъдат маршрутите по магистралите, както и към граничните пунктове - най-вече от Гърция и Турция.

5 начина, по които празнуват Гергьовден по света

5 начина, по които празнуват Гергьовден по света

Свят Преди 6 часа

Гергьовден е огромен празник за много страни и култури по света

Военен парад за 6 май

С водосвет на бойните знамена и знамената-светини ще бъде отбелязан Денят на храбростта и празник на Българската армия

България Преди 7 часа

В тържествата ще участва и президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев

Слънце

Слънчево време и високи температури на Гергьовден

България Преди 7 часа

От сряда дъждовете отново се завръщат

Тежко обвинение за Google: Унищожава доказателства

Тежко обвинение за Google: Унищожава доказателства

Технологии Преди 8 часа

Според американските власти това е било "нормална" практика за компанията

Емоционалните Петя и Дилян напуснаха “Един за друг” на крачка от финалите

Емоционалните Петя и Дилян напуснаха “Един за друг” на крачка от финалите

Любопитно Преди 15 часа

Колоритната двойка е гост в новия епизод на подкаста “Един без друг”

Лавров: Няма с кого да преговаряме за Украйна

Лавров: Няма с кого да преговаряме за Украйна

Свят Преди 15 часа

Лавров: Те "играят" пародия на преговори

Хиляди руски войници се готвят за атака там

Хиляди руски войници се готвят за атака там

Свят Преди 17 часа

Според Волошин в момента руските войски се опитват да изземат стратегическата инициатива

Путин изрязал сърцето на убит елен и го дал на Берлускони

Путин изрязал сърцето на убит елен и го дал на Берлускони

Свят Преди 18 часа

Чичито: Владимир показа буен характер, какъвто не си представях в толкова мил и рационален човек

Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Париж

Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Париж

Свят Преди 19 часа

Европейската обиколка на Си ще бъде под знака на балансираната дипломация

Почина звезда от "Титаник" и "Властелинът на пръстените"

Почина звезда от "Титаник" и "Властелинът на пръстените"

Свят Преди 21 часа

През продължилата си близо 50 години актьорска кариера Хил участва в множество филми