0

Д ворът на Варненската и Великопреславска митрополия е привидно тих и видимо мърляв. Гледката е още по-тягостна зад вратата на епархийската администрация. Вехто и мизерно е като в къща на немощен стопанин.

А той не е! Варненският владика Кирил е 53-годишен мъж в разцвета на силите и амбициите си. Дори мобилният му телефон звъни амбициозно - с тътен, като от удари по небесните двери.

Напоследък митрополитът стана медийна звезда, но не по християнска, а по бизнес линия. Обемът на бизнес проектите, с които Кирил стана популярен през последните две години, обаче подсказва, че освен в сферата на духовните ценности църквата изпитва все по-силен порив да се превърне и във фактор в икономиката на държавата.

Варненският владика изобщо не го крие. Наскоро на въпрос на Би Ти Ви можем ли да станем свидетели как Българската православна църква ще се превърне в инвеститор, да речем, в българския туризъм, митрополитът отговори:

"Разбира се. След няколко, така, съвместни построявания на някои хотели, когато църквата вече придобие свои средства, а по друг начин трудно могат да се съберат, тогава вече тя ще може самостоятелно да изгражда и други обекти, които са й много необходими, нали, като... за изработване на кръстчета, на църковна утвар и други принадлежности..."

Православният SPA център

Безспорно най-екстравагантният проект на варненския митрополит е този за съчетаването на SPA-духовно-просветно-рехабилитационен център и ваканционно селище.

Според владиката Кирил комплексът "Св. Анна" трябва да бъде открит за Седмицата на православната книга - между 15 и 21 май 2007 г. Според инвеститорите на комплекса обаче, чийто градеж вече е на привършване, той ще е готов още в средата на март.

И това далеч не е единственото разминаване в противоречивата информация за ваканционното селище. То ще се появи на терен, собственост на Варненската и Великопреславска митрополия, до вилата на владиката.

Мястото е едно от най-скъпите в страната - крайбрежната местност Ваялар до двореца "Евксиноград" край Варна.

Част от постройките на селището ще бъдат запазени за нуждите на църквата. Останалите ще бъдат продадени като ваканционни имоти, беше версията на Кирил за проекта през миналото лято. Пак тогава той заяви, че средствата за строителството "са осигурени с кредит от HVB банк - "Биохим".

Той обаче не пожела да конкретизира нито размера на кредита, нито обезпечението, срещу което е отпуснат. В строителното разрешение за обекта, издадено от кметството на варненския район "Приморски", обаче като инвеститор на ваканционното селище е вписано софийското дружество "Билд ресурс".

Според информационната система ДАКСИ компанията е собственост на "Икономическа групировка Перун" АД.

Десет процента от акциите в дружеството принадлежат на Иван Агафонов, син на скандално известния с фалита на банка "Славяни" Георги Агафонов. Останалите 90% са притежание на Иван Колев, който участва в управлението на "Радио-телевизионна компания 7 дни", "Велес холдинг", "Балкан шипинг енд трейдинг" и още 13 други фирми, фондации и сдружения.

В края на януари митрополит Кирил се самоопроверга. "Не е вземан никакъв кредит. Нито ипотекирани земи има, нито нищо. Това си е дадено на фирма. Тогава мислехме така да стоим, но сега сме го дали на фирма, която една трета дава на нас като обезщетение", каза той в интервю за "Дневник".

Фирмата обаче е заложила правото си на строеж върху църковния имот пред Общинска банка, за да финансира начинанието.

Проектант на "Св. Анна" е варненското архитектурно бюро "ПП дизайн" а строежът се изпълнява от фирмите "Сплендид" ООД и "Баутех инженеринг" ООД. Селището ще се разгърне на 13 067 кв.м.

То ще се състои от едно- и двуетажни къщи, две групи сгради с апартаменти, подземен паркинг, фитнес зала, SPA комплекс, занималня, зелени площи, басейн, барбекю и параклис.

Общият обем на инвестицията в "Св.Анна" е над 12 млн. лв. Размерът на обезщетението, което Варненската митрополия ще получи срещу отстъпеното право на строеж върху терена й, е 3000 кв.м, уточниха от "Билдресурс".

А това в никакъв случай не е равно на една трета от терена, на който се строи "Св. Анна". Едно от обясненията за това разминаване вероятно е в уточнението на арх. Красимир Петров, съуправител на "ПП дизайн":

"За нуждите на "конферентното звено" и "просветния център" на църквата ще бъде построена отделна сграда с апартаменти, която ще съчетава конферентни зали, рехабилитационен и SPA център, винарна и др. Отделна постройка, в съседство с митрополитската вила е проектирана специално за представителните нужди на владиката."

Номерът на звяра

В средата на миналото лято общинският съвет в гр. Преслав продаде на търг превърнатия в профсъюзна почивна станция някогашен манастир "Св. Пантелеймон". От името на варненския владика в наддаването за сградата се включи бизнесменът Младен Станев.

" Обясних на митрополит Кирил, че не мога да наддавам сам, тъй като парите няма да ми стигнат... Закупихме тръжната документация за 50 лв. и дадохме 23 000 лв. депозит за участие. Тези пари дойдоха основно от църквата", обясни тогава Станев.

Кирил потвърди думите му. В крайна сметка Варненската и Великопреславска митрополия спечели търга с предложената цена от 664 000 лв. Веднага след наддаването владиката заяви: "Спечелихме на много висока цена, 664 е номерът на звяра."

Разгънатата площ на някогашния манастир е 4363 кв.м, а прилежащият й терен - 1248 кв.м. На въпроса как ще събере 664 хил. лв. за 30 дни - законовият срок за извършване на покупката, Кирил отговори, верен на стила си:

"С Божията помощ смятам, ще успеем.!" На 16 август м.г. той беше категоричен: "Банков кредит? Абсурд! Нали ще трябва да заложим църковни сгради! Аз ще отделя една заплата на първо време за покупката на манастира. По-нататък и други неща съм намислил. Смятаме да открием банкова сметка за набиране на средства."

Тридесет дни по-късно обаче лично митрополитът потвърди за "Дневник", че парите, необходими за финализиране на сделката, са осигурени именно с ипотечен кредит от Банка ДСК. И в този случай той отказа да назове църковните имоти, вписани в документите по ипотеката.

Четири месеца по-късно, през януари т.г., дядо Кирил също толкова категорично заяви обратното: "Всичко е уредено, без да залагаме имоти. Това си е наш въпрос. Как го правим, не мога да кажа. Не е заложено нищо. Как съм го направил, това си е мой въпрос, това са тайни."

Според експертни оценки за възстановяването на "Св. Пантелеймон" и превръщането му в духовно-просветен център, каквато е идеята на Кирил, ще са необходими около 2 млн. лв.

"Може пък и да ги имаме вече - твърди владиката. Варненската епархия е много по-напред от другите. Във финансов план разчитаме на няколко наши приятели бизнесмени и на доброволни дарения от миряните."

Приятелите

Пак през лятото на миналата година църковното настоятелство в каварненското с. Рогачево се оказа собственик на 121 дка земя с изглед към морето. Варненската и Великопреславска митрополия веднага прояви интерес към имота, а лично владиката Кирил изпрати шефа на отдел "Синодални имоти" в Светия синод Димитър Секулов да "консултира" настоятелството какво да направи със земята.

Скоро след това настоятелите бяха разпуснати, а терен с пазарна оценка 200 000 лв. се оказа заменен за... 9 дка, оценени на 20 000 лв. Не повече от 10 дни след замяната новите собственици на рогачевската земя, група фирми за търговия с храни и горива, собственост на украински граждани, я даряват на 22-годишен младеж, управител на "Боксов клуб" в Елхово. След смяна на още няколко собственика земята е ипотекирана срещу 200 хиляди евро.

Раздразнен от журналистическия интерес към случая, митрополит Кирил отговори в характерния си стил: " Напишете каквото искате. Пишете, че там презервативи ще се хвърлят и ще има червени фенери."

По-късно в интервю за "Дневник" варненският владика бе по-многословен, но в никакъв случай по-ясен: "Вижда се само една част от сделката. Другото, което не се вижда, нямам право да го казвам. Че това си е тайна! Защо трябва да разкривам аз какво правя? Или да ги уча и други? Един гледа сватба, други гледа брадва!"

В разгара на скандала със земята в Рогачево през януари стана известна и друга замяна на църковен имот край морето. Според членове на църковното настоятелство в гр. Бяла варненската митрополия е дала на компанията "Бяла бийч тур" парцели на стойност около 3 млн. лв. в близост до брега в замяна на земеделски земи.

За неизгодността на сделката е сезирана прокуратурата, но и до този момент реакция по случая няма. "Бяла бийч тур" участва с 5% в "Камчийски пясъци - Пчелник - Шкорпиловци - Обзор", която има интерес в туристическия мегапроект за Камчия, който се свързва с името на московския кмет Лужков.

В края на януари се разбра и за друга имотна сделка. Това стана, след като Кирил изненадващо уволни протосингела си архимандрит Серафим заради организираната от него подписка срещу Димитър Секулов, смятан за протеже на митрополита и адвоката на митрополията Веселин Панов.

След уволнението на Серафим стана известно, че той е бил натоварен през 2002 г. от Епархийския съвет във Варна и лично от Кирил да сключи с дружествата "Сийланд пропъртис" и "Сано България" договорите за замяна на част от Ботаническата градина в курорта Св. Константин край Варна.

Освен че е засаден с редки видове и се намира върху останките на римско селище, теренът е и един от малкото незастроени крайбрежни парцели в района на Варна. Със сделката митрополията заменя земята срещу ниви, лозя и гора в села край Каварна, варненския кв. Галата и с. Генерал Кантарджиево.

Инвестиционната стойност само на тези няколко бизнес дела на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил надхвърля 15 млн. лв. Въпросът е какво печели църквата.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Любопитно Преди 20 минути

Днес работодателите са изправени пред много сериозни предизвикателства

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

България Преди 24 минути

Силни бури се разразиха в централните и южни части на страната в четвъртък следобед

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Любопитно Преди 1 час

Всяка зодия носи със себе си уникален подход към ревността

Кого почита църквата днес

Кого почита църквата днес

Любопитно Преди 2 часа

Свети Василий живял по времето на източния император Лициний (307-323 г.) и бил епископ на град Амасия в северната малоазийска област Понт

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Свят Преди 2 часа

Стигна се до сблъсъци между полицията и демонстрантите

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

България Преди 2 часа

От 5 март потокът от превозни средства се осъществяваше двупосочно в платното за София заради ремонт

Започва изплащането на великденските добавки за пенсионери

Започва изплащането на великденските добавки за пенсионери

България Преди 2 часа

Право на допълнителните средства имат около 534 хиляди българи

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

България Преди 3 часа

Според текстовете възнагражденият им ще се повишат средно с 30%

<p>Гърция няма да достави на Украйна системи за ПВО &quot;Пейтриът&quot; или С-300</p>

Мицотакис: Гърция няма да изпрати на Украйна нито С-300, нито "Пейтриът"

Свят Преди 3 часа

Той заяви, че страната му не може да достави оръжейни системи, които са от решаващо значение за самата Гърция

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

България Преди 3 часа

Мерките са насочени предимно към търговията и производството на безпилотни летателни апарати

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Технологии Преди 3 часа

ИТ гигантът вижда огромен потенциал в технологията

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Любопитно Преди 3 часа

Защо са толкова страшни клоуните четете в следващите редове

Новият член на НАТО се подготвя за война с Русия

Новият член на НАТО се подготвя за война с Русия

Свят Преди 3 часа

Близостта на Швеция до Русия кара най-новия член на алианса да се замисли дали неговата инфраструктура може да понесе атака от страна на Москва

Как да се освободим от стреса - 5 оригинални идеи

Как да се освободим от стреса - 5 оригинални идеи

Любопитно Преди 3 часа

Как да се справим със стреса четете в следващите редове

<p>Слънцето ще се покаже в петък, ще вали ли през уикенда</p>

Облачността се разкъсва в петък, какво ще е времето през почивните дни

България Преди 3 часа

Минималните температури ще са между 3° и 8°

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 10 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки